Vijfde ronde PK

Harry de Waard alleen aan de leiding

(verslag Harry de Waard)

Door een overwinning in de 5e ronde van het provinciaal damkampioenschap op Ruud Klaarenbeek heeft Harry de Waard zijn koppositie verstevigd. Concurrent Ben Provoost remiseerde met Andrew Tjon A Ong en volgt de Zeistenaar op de voet met een achterstand van 1 punt.
In de 1e/2e klasse deelden Arie Koster en Jeffrey Verwoerd in hun onderlinge duel de punten. Aan kop veranderde er in deze poule daardoor niets.
Harry de Waard dus even alleen koploper. “Schande toch dat een bijna 72-jarige aan kop gaat in de hoofdklasse,” verontschuldigde hij zich na afloop van de gewonnen partij op Ruud Klaarenbeek. In de openingsfase kon de ADG’er al een “schone” hekstelling innemen. Daarna kwam de stelling van de UDG’er steeds meer onder druk te staan. Een zet of 15 later zette hij zelfs een dam open die gretig door de Zeistenaar werd genomen. Weliswaar kon zijn tegenstander ook dam halen, maar die werd voor 1 schijfje direct er af “geharkt.” Daarna was het een kwestie van tijd en techniek.
In het vooruit gespeelde duel tussen Ben Provoost en Andrew Tjon a Ong was van meet af aan de rolverdeling duidelijk. De witspeler koos voor een gezonde centrum-strategie. Andrew, die na afloop verklaarde dat hij niet in stemming was voor een spannende dampartij, zette daar een bunker tegenover. De Maarssenbroeker kweet zich van zijn taak: binnen dertig zetten waren er wederzijds tien schijven geruild, terwijl de tempoverhoudingen nog in evenwicht waren. Wel stonden de schijven van Ben centraler. Op zet 46 trok wit met 28-22 ten strijde, maar het bleek een schijnaanval. Resoluut wikkelde Andrew af naar een eindspel waarin hij weliswaar een schijf achterstond, maar dat hij nooit kon verliezen. Na 55 zetten tekenden de spelers de vrede.
Ton van der Ploeg, Jelmer Martens en Jan van de Veen voegden zich bij de subtop. Vooral de partijzege van Ton op Bert Habets sprong in het oog. De opening was voor Bert die een krachtig centrum ontwikkelde. Maar de IJsselsteinse dammer werd in het late middenspel verrast door een fraai offer. Op dat moment waren de rollen omgedraaid en kon de Baarnse dammer verder een doorbraak forceren op de vleugel van Bert die van verder spelen wijselijk afzag.
Wim Vlooswijk kreeg eenzelfde speltype op het bord als hij recent tegen Andrew Tjon A Ong tijdens de provinciale clubcompetitie op het bord had gehad: wit 15 en 25 versus zwart 45. Deze keer koos zwart ervoor om wit een halve hekstelling aan te bieden, die tegenstander Jelmer Martens graag accepteerde. De Hilversummer hield het centrum goed in handen. Een blunder in lichte tijdnood kostte Wim echter de partij waardoor Jelmer door dit resultaat doorstootte naar een 5e plek.

Ook Jan van de Veen steeg met stip door Evert van der Pol te verslaan. De Barneveldse dammer ging niet in op de aanvalsplannen van Jan. Sterker nog, er werd veel geruild. Later liet Evert ten onterechte zijn linkervleugel opsluiten. Toch bleef de Nijkerker rekenen en opletten want zijn tegenstander bouwde mooie dreigingen in de stelling. In het verre middenspel ontstond na wat ruiltjes toch een winnende positie voor Jan en was hij dik tevreden met deze partijzege.

Bryan Brank ging in de opening snel op het kerkhof staan, wat zijn tegenstander Arne van Mourik wel zo prettig vond. Als fervent omsingelaar pakt hij zo’n aanknopingspunt graag aan. Er leek een spannend duel aanstaande maar tot ieders verbazing begon Bryan aan een combinatie die geen combinatie was. Na twee schijven te hebben gegeven kwam hij er achter dat een eigen schijf in de weg stond en hij gaf het meteen op. Voor Arne was het een extra geluk, want wegens een oogonderzoek eerder op de dag had hij joekels van pupillen en zag hij alles niet zo scherp. Maar dat ‘de combinatie’ niet opging had hij wel gezien!

Klassieke partijopzet was te zien in het duel tussen Jan Ongolesono en Frits Stüger. Later nam de ADG’er een hekstelling in en bouwde een paar geniepige combinaties in. Deze werden ontweken ondanks het feit dat Jan vrij snel speelde.  Frits maakte de stelling bewust complex met een opsluiting op zijn rechtervleugel. Dit kostte hem veel tijd omdat er nogal doorgerekend moest worden. Ook al omdat hij een (te dure?) doorbraak kon nemen. Had hij het toch maar gedaan want door deze afwachtende houding sloopte Jan ineens de stelling van zijn tegenstander en kwam hij er niet meer aan te pas.
Kennedy Krishnadath raakte door speculatief spelen tegen Lucien Farzan al snel een schijf kwijt. Gelukkig had hij wat positionele compensatie omdat de Maarssenaar nogal wat inactieve schijven op zijn rechtervleugel overhield. Hij kon deze echter oplossen waardoor Kennedy gedwongen werd een grote ruil te nemen. Omdat Lucien deze actie naliet kon de Utrechter verschillende combinaties inbouwen en voerde zijn tegenstander naar een nadelige linkervleugel.  De eerste dreigingen konden nog worden afgewend, maar niet lang daarna was het wel raak middels een “damgeefzet” en was het op slag uit.
Het werd een lange, best spannende, partij die Cock van Wijk en Jaap Langerak speelden. De OG’er propte zijn korte vleugel vol en wilde zijn tegenstander daarmee het spelen op zijn lange vleugel beletten en zo zijn voordeel te halen. Dat lukte niet en Jaap wist los te komen en zelfs een goede voorpost te plaatsen. Zo ging het gelijk op tot de 50e zet. Toen miste de Hilversummer een geheide remisekans. Op dat moment brak Cock door. Ook dat was nog niet verloren maar nadat Jaap enkele onnauwkeurige zetten produceerde keerde hij alsnog met lege handen huiswaarts.
De enige partij die in remise eindigde was het treffen tussen Bert Roest en Gerard Benning. Het werd een leuke pot waarbij Gerard een opgelegde kans miste in de 2e helft van de partij.

Eerste / tweede klasse

In deze klasse deden de koplopers Arie Koster en Jeffrey Verwoerd elkaar geen pijn. Zij deelden de punten. Daarna volgen 4 spelers met ieder 7 uit 5 en deden Hans Loots, Dirk Bijkerk, Robert De Wolf en Hans Vermeij goede zaken.
De partij tussen Hans Loots en Wim de Jong verliep voor Hans voorspoedig door een betere schijvenopstelling. Een voorpost van de Utrechter werd op lange termijn opgepeuzeld. Vervolgens had de Woerdenaar het direct moeten beslissen maar hij gaf Wim de gelegenheid om remise te maken. Omdat Wim deze variant niet doorzag kon Hans opgelucht adem halen en won hij alsnog.
Door een combinatie op een randschijf kwam Dirk Bijkerk in het middenspel al een schijf voor. Het duurde echter tot het eindspel voordat dit in winst kon worden omgezet. Op het cruciale moment moest Hensley Nepomuceno nog 2 schijven offeren om naar dam te lopen. Het eindspel zou dan wel winnen ondanks een hoeveelheid losse schijven midden op het bord. Maar de Utrechter koos voor een afwikkeling waarbij er geen dammen werden gehaald en het resterende 3-om-2 eindspel netjes op tempo won.
Ook Robert De Wolf nestelde zich in de subtop door Mahesh Shankar het nakijken te geven. Hans Vermeij verdient eveneens een compliment door René Runhaar te verslaan. Op de 28e zet kwam de Bussumer in de problemen waar hij niet meer uitkwam.

Voorts zijn in deze klasse voor deze avond drie duels niet doorgegaan door privéomstandigheden. Deze worden nu a.s. maandag ingehaald in het clublokaal van OG Utrecht/UDG-Vriendenkring.

Scroll naar boven