In de vijfde ronde van het persoonlijk kampioenschap heeft Evert van de Pol een belangrijke slag geslagen. In een hekstellingpartij lukte hem wat Paul Oudshoorn ooit niet lukte, namelijk winnen van Peter Frans Koops. Wel moet Evert afwachten of Laura stand kan houden tegen rasaanvaller Jan van de Veen, dit duel zal pas 12 maart ingehaald worden wegens ziekte van Jan. In de eerste klasse deden Bert Roest en Gerard Benning goede zaken. Zij staan aan kop maar Bert heeft een betere weerstand gehad dus mag zich even koploper noemen.
Evert van de Pol won dus zijn hekstellingpartij tegen Peter Frans Koops. In deze spannende partij kregen beiden kansen maar toen Peter Frans zich op de 34e zet een onnauwkeurigheid liet ontglippen was Evert er als de kippen bij om hiervan te profiteren. Peter Frans had zichzelf moeten bevrijden uit de hekstelling maar dacht dat de stelling geschikt was om door te spelen. Evert toonde haarfijn aan dat van die visie weinig klopte en won overtuigend.
Andrew Tjon a Ong heeft de aansluiting gevonden. Lang wist hij niet te profiteren van de rare zetten die Ton van der Ploeg deed. Het bleef allemaal binnen de marge. Ook toen Ton genoodzaakt was een schijf te offeren. Uiteindelijk volgde een onvermijdelijke doorbraak en de vijf om drie was nog steeds remise. Ook de vier om twee die vlot volgde was remise als Ton het noodzakelijke 45-18 had gedaan. Dat deed hij om onbegrijpelijke redenen niet, en Andrew won met een gelukje alsnog.
Na drie zetten bevond de partij tussen Arne van Mourik en Cor van Setten zich al bijna op “glad ijs”. Echter, de snelle vereenvoudiging die volgde zorgde ervoor dat Arne wel aanknopingspunten had maar geen reëel voordeel. Dat veranderde toen Cor zijn tegenstander speelruimte gunde op zijn korte vleugel en na een nieuwe onnauwkeurigheid dreigde hij langzaam gewurgd te worden. In een acht om acht begreep Arne precies hoe de strop werkte en speelde toe naar een doorbraak naar dam voor slechts één schijf. Cor had nog een leuke redding maar die werd pas thuis ontdekt. De dam ging er af voor veel materiaal maar het hielp niet meer, winst voor Arne.
Een duel tussen Cock van Wijk en Harry de Waard staat garant voor vuurwerk. Het begon echter pas te schitteren rond de 20e zet toen Cock in dubio geraakte, wel of geen half open klassiek? Cock zette niet door maar met de bedoeling later alsnog veld 24 te pakken. Echter… Harry was hem een slag voor! De Ghestemdoorstoot was erg goed getimed en de indringer was ook lastig af te ruilen. Cock zocht naar ruimte maar kreeg die niet. Gevolg was dat hij vast liep en kon kiezen uit twee slechte eindspelen. De vier om vier werd beoordeeld als verloren dus werd gekozen voor de andere maar die gaf ook geen remisekansen meer, een knappe zege van Harry.
De partij tussen de Surinaamse vrienden Lucien Farzan en Toys Sheoratan eindigde in een puntendeling. Lang zag het hier niet naar uit want Toys kreeg het centrum stevig in handen. Echt groot voordeel kreeg hij echter niet waarna vrij vlot tot een puntendeling werd besloten.
Het spelbeeld van de partij tussen Bert Habets en Kennedy Krishnadath kon zich raden, Bert het centrum en Kennedy zoals altijd zoeken naar de randen. Rond de 25e zet ging het echter lelijk mis voor Kennedy toen hij een schijf tijdelijk inleverde. Uiteindelijk lukte het Kennedy om de partij in materiaal opzicht weer gelijk te krijgen. Qua stelling had Bert inmiddels zoveel terreinvoordeel geboekt dat ook een nivellerende drie om drie niet meer hielp. Vakkundig schoof Bert zijn stelling richting twee wedstrijdpunten.
Frits Stüger moet nog altijd zijn eerste punt halen in de hoofdklasse. Frits is niet in vorm en dat was te zien in zijn partij tegen Dick van der Velden waarin Frits halverwege toch behoorlijk van het bord werd gespeeld. Lang bleef de lange vleugel van Frits namelijk onderontwikkeld. Met allerlei slagwendingen probeerde hij hier uit te komen maar zijn pogingen waren tevergeefs. Uiteindelijk restte niets anders dan schijven en de punten inleveren.
Eerste / Tweede klasse
De koploper van de eerste klasse, Ben van der Linden, leed een gevoelige nederlaag tegen Bert Roest. Bert liet zich gewillig opsluiten maar loste dat na 12 zetten op. Tegen het einde van het middenspel stond er een min of meer gelijkwaardige stelling op het bord maar Ben had wel wat vervelende randschijven. Na veel ruilen van Ben wist Bert het vijandige centrum te omsingelen. Bert drukte door op de korte vleugel terwijl de lange vleugel van Ben verlamd was wat de overwinning voor Bert inluidde.
Gerard Benning staat op weerstand tweede. Dat had echter anders kunnen zijn want Robert De Wolf speelde erg goed en had remise binnen handbereik. De ruil op de 40e zet was echter verkeerd vanwege de dreiging 8-12 en schijfwinst voor Gerard. Had Robert echter dubbel geruild met 36-31 en 38-33 dan had hij een mooi resultaat geboekt. Nu ging Gerard met beide punten aan de haal.
Kumar Bihari had een gelukje. In zijn partij had hij lang groot positioneel voordeel tegen Dick de Boer maar gaandeweg de partij zag hij dat voordeel als sneeuw voor de zon verdwijnen. En het werd nog erger want Kumar liep in een doorbraakcombinatie. Gelukkig voor Kumar was de combinatie niet winnend waarna snel remise werd overeengekomen.
In een spannende partij speelden Jeffrey Verwoerd en Arie Koster remise tegen elkaar. In het begin gingen beide speler aftastend te werk maar toen er een 8 om 8 op het bord verscheen met wederzijds wat verre voorposten werd het spannend. Flits moet uitwijzen of een van beiden een betere kans gemist heeft. Optisch gezien had Arie de beste kansen maar de puntendeling was gezien de verhoudingen een goede uitslag.
Een gelijk opgaand duel tussen Sjef Valk jr en René Runhaar, in klassieke stijl. Beiden speelden voortdurend op het centrum. Wat Sjef ook opbouwde, René had iedere keer de juiste tegenzet. In de opening, het middenspel en ook in het eindspel. In deze fase leek Sjef nog enigszins voordeel op te bouwen, maar het bleek te dun voor een overwinning. Uiteindelijk een terecht punt voor de sterk spelende René, aldus Sjef.
Hans Vermeij blijft met plus 1 goed meedraaien in het kampioenschap. Hans won zijn partij van Ruud de Koning maar dat ging niet zonder slag of stoot want Ruud had lang goede kansen. Zeker de 19e zet van Hans was een riskante want de opsluiting met dreigen naar klassiek leek goed voor Ruud. Helaas vond Ruud niet het juiste plan maar niet veel later stond na een ruil wederom een opsluiting op het bord. Deze bood meer kansen voor Hans die geduldig wachtte en uiteindelijk een goedkope 1 om 2 doorbraak mocht nemen. Het afspel was eenvoudig gewonnen waardoor Ruud niet anders kon dan opgeven.
Harry Vredeveldt probeerde met het aanvallen van de voorpost van Anton van Ginkel diens korte vleugel te ontregelen om een combinatie uit te kunnen voeren. Anton nam echter de tijd en speelde nauwkeurig tegen. Toen wit na diverse keren achterlopen, dacht een voordelige stand te hebben, liep hij in een drie om twee met doorbraak voor zwart. Er waren nog diverse kansen voor wit om over links en rechts door te breken, maar door gedegen spel van zwart en een paar ongelukkige keuzes van Harry leek Anton de winst binnen te halen. Harry hoopte op een dubbel offer, wat lukte en de remise leek nabij, mede door de weinige minuten op de klok van Anton. Maar Harry vergat dam te halen en offerde te vroeg: opnieuw een regelrechte blunder en een zure nederlaag aldus Harry.
Hans Verhoeven is gelukkig weer beter en won netjes van Hans Loots. De aanval is de beste verdediging en zo kon Loots niet veel beter dan uiteindelijk de voorpost afruilen. Wel werd een tegenaanval ingezet door Loots maar die werd tijdig afgeruild door Verhoeven. Uiteindelijk gaf het terreinvoordeel, verworven in de opening en middenspel van de partij, de doorslag en Hans Verhoeven was sneller op dam met meteen een vervelende dreiging. Offeren kon nog maar opgeven was begrijpelijk want het overmachtseindspel was eenvoudig te winnen voor Verhoeven.
Wim de Jong kon geen goed gevolg geven aan zijn goede klassieke opening tegen Leo van Raay. Sterker nog, al snel leek Wim de controle te verliezen en voelde zich genoodzaakt tijdelijk te offeren om in de wedstrijd te blijven. Wat overbleef was een voorpost maar die werd vlot afgeruild door Leo waarna hij zelf in de aanval kon. Goede kansen voor de dammer van DAWO maar deze kon de aanval niet handhaven en moest gedwongen deze zelf afbreken met remise tot gevolg.
Een blunder van Arie van Nieuwkerk zorgde ervoor dat zijn partij tegen Saan Bouw snel tot een einde kwam. Arie zocht de rand op en Saan het centrum. In een al kritieke stelling versnelde Arie zijn lot door in een combinatie naar dam te lopen. Die ging er voor drie schijven nog wel vanaf maar de overige schijven werden daarna ook maar opgeborgen.
Er werden wederzijds veel fouten gemaakt in de partij tussen Jaap Langerak en Hennie van Lambalgen. Na de opening kwam Hennie al vlot in een KVO terecht. Deze werd ook weer vlot weg geruild. Toen Hennie daarna ook de vuist op wilde ruimen, dacht Jaap een schijf voor te komen. Foutje van Hennie. De Hilversummer kwam een schijf voor maar verdedigde die toch maar niet omdat hij dacht hem weer te verliezen. Foutje van Jaap. Het was houdbaar geweest. Vervolgens kon Jaap wel een heel sterk centrum opbouwen mede door wat mindere zetten van Hennie. Een winnende doorbraak was slechts een kwestie van tijd. Edoch in de euforie vergat Jaap weer eens de zetcontrole en Hennie nam een 2 om 3. Fout(je) van Jaap. Met nauwkeurig spel had Hennie zeker gewonnen, maar Jaap wist het toch nog remise te prutsen. Eindstand 1-1 (2-2 in fouten).
De partij tussen Piet van Dijk en Henny Pikker ging gelijkwaardiger op. Uiteindelijk maakte Henny wel een foutje wat hem een schijf kostte. Henny had echter nogal wat compensatie zodat hij niet gelijk het gevoel had dat de partij verloren was. Dat klopte wel want Piet kon zijn schijfwinst niet omzetten in twee punten.
Cor Vonk en George de Groot speelden aanvankelijk een gelijkwaardige partij. Dat veranderde echter toen Cor een schijf voor kwam. De compensatie van George was echter dusdanig dat hij nog zeker kansen had, helemaal als hij 26:.. 17-22 had gedaan. Het achtergebleven stuk op 46 had Cor nog weleens in de problemen kunnen brengen. In het vervolg miste George wellicht nog een doorbraak naar 43 die hem kansen op een punt had opgeleverd. In de partij vond Cor de betere zetten en won uiteindelijk nadat hij dreigde op dam te komen.
André Heiwegen bleek uiteindelijk het handigst in het dammeneindspel. Andreas Ongers had wat positioneel nadeel gecompenseerd met een doorbraak voor een schijf. Hij kon echter niet voorkomen dat André uiteindelijk een tweede dam zou halen. Begrijpelijkerwijs gaf Andreas daarna op omdat de overmacht te groot zou gaan worden.
Voor uitslagen, standen en het naspelen van partijen zie: toernooibase.kndb.nl
Paring 6e ronde hoofdklasse volgt na de partij tussen Jan van de Veen en Laura Timmerman
Paring 6e ronde Eerste/Tweede Klasse:
Gerard Benning – Bert Roest ; Kumar Bihari – Ben van der Linden; Anton van Ginkel – Jeffrey Verwoerd; Hans Vermeij – Dick de Boer; Arie Koster – Robert De Wolf; Saan Bouw – René Runhaar; Hans Verhoeven – Sjef Valk; Leo van Raay – Cor Vonk; Wim de Jong – Henny Pikker; Harry Vredeveldt – Andreas Ongers; André Heiwegen – Jaap Langerak; Piet van Dijk – Arie van Nieuwkerk; Hennie van Lambalgen – Hans Loots; George de Groot – Ruud de Koning