Hoofdklasse
Ons Genoegen 1 – Het Groene Hart 1 5-3
Ook in de 4e ronde van de UPDB-competitie bleef Ons Genoegen 1 ongeslagen. In de thuiswedstrijd tegen Het Groene Hart hadden de Utrechtenaren het lastig tegen de stug spelende bezoekers.
Alfons Ottink zette de thuisclub op voorsprong. Tegenstander Frans Boot kreeg een mooie aanval in handen, maar in het vervolg trad hij niet daadkrachtig op. Een ruil naar de rand met 27-21xx21 gaf Alfons steeds meer invloed in het centrum. De aanval van Frans werd afgeruild en Alfons kreeg een geweldige centrumblok. Even voordat Frans aan beide vleugels vastliep, gaf hij het op. Misschien iets te vroeg, maar remise zat er niet meer in (2-0).
Invaller Peter Meijler aan Utrecht zijde plaatste een kleine lokzet voor Mahesh Shankar. Die hapte direct toe met een 4-om-3 naar dam, maar die dam ging er met schijfverlies vanaf. De resterende 8-om-7 positie leek snel gewonnen voor Peter, maar een slordigheidje gaf Mahesh de kans via nog een schijfoffer richting dam te gaan. Peter kom dit alleen stoppen door 2 schijven terug te geven en had geluk dat de resterende 4-om-4 positie nog gewonnen bleek (4-0).
Kopman Arne van Mourik trof in Gerrit IJssel sr. een tegenstander die erg afwachtend speelde en Arne het initiatief liet. Meestal is dat het spelletje van Arne… Arne wist er niet zo goed raad mee, pakte wel een lichte flankaanval, maar zette niet echt door. Gerrit ruilde de aanval van het bord en Arne kreeg geen winstkansen meer (1-1).
De winst was daarmee binnen. Cock van Wijk kon de voorsprong nog verder uitbouwen, maar verkeek zich in het late middenspel op de flexibele verdediging van Peter de Vos. In plaats van naar remise af te wikkelen met beiden een dam en nog een gelijk aantal schijven, waagde hij nog een winstpoging. Daarbij overzag hij een ijzersterk offer van Peter. Cock kon door een tegenoffer de stand nog gelijk houden, maar het eindspel in de 5-om-5 stand bleek onhoudbaar (0-2).
Door deze uiteindelijk benauwde overwinning blijft Ons Genoegen aan kop in de Hoofdklasse, al wordt die positie gedeeld met ADG.
ADG 1 – Ons Genoegen 2 7-1
Het eerste viertal van ADG heeft in de vierde ronde van de UPDB-competitie met 7-1 gewonnen van Ons Genoegen 2. Als eerste kon Ben Provoost een ‘2’ noteren. In een onversneden Roozenburg-opstelling speelde Provoost zijn steunschijf 47 op. Omdat er zoveel druk op de stelling van Vlooswijk werd uitgeoefend kon laatstgenoemde er niet van profiteren. Vlak nadat de stellingen waren geopend, trapte Vlooswijk in een zetje. Deze werd nog uitgevoerd maar daarna gaf Vlooswijk de pijp aan Maarten.
Cees Strooper trof Peter Kolkman. Toen laatstgenoemde een verre randschijf had geplaatst kon Strooper gaan werken aan druk op de linkervleugel van zijn tegenstander. Dat ging hem heel goed af en Kolkman kon daar weinig tegenover stellen. Zoals het ging verminderde de zetvrijheid van Kolkman zienderogen. Uiteindelijk zat er niets anders op dan een schijf te geven. Daarna volgde overgave.
Tegen Hensey Nepomuseno scoorde Gerrit de Bruijn de derde overwinning. Vanuit een klassieke ‘Hollandse’ opening verkreeg De Bruijn voordeel vanwege een evenwichtiger schijvenverdeling. Een nodige bezetting van het Kerkhofveld door zijn tegenstander moest deze bezuren met schijfverlies. Daarna won De Bruijn eenvoudig.
Als laatste Harry de Waard tegen Gerard Morsink. De Waard had het voordeel aan zijn zijde in het latere middenspel. Een handige manoeuvre bezorgde Morsink echter de remise.
Zo werd het 7-1, de vierde overwinning op rij.
ADG 2 – Zenderstad 2 5-3
Het viertal van ADG 2 had nog maar slechts 1 punt behaald in de competitie en had de punten dus hard nodig. Jan de Ruiter bracht de eerste punten binnen door van Stef Baerends te winnen. Zijn tegenstander plaatste een offer en dacht deze schijf weer terug te winnen hetgeen niet gebeurde. Vervolgens speelde Mark Klein Kranenbarg remise tegen Theo van Londen. Het leek erop dat Klein Kranenbarg in het eindspel simpel naar de winst zou gaan doordat hij een dam haalde. Van Londen had echter voldoende compensatie om eenvoudig de remise af te dwingen. Hans Mulder plaatste een aanval op de korte vleugel van Piet Schep hetgeen uiteindelijk tot een doorbraak leidde. Schep kon niet op tijd een tegenaanval plaatsen waardoor Mulder won. De partij Everloo tegen Scheper ging lange tijd gelijk op, in het eindspel pakte Everloo echter de verkeerde wending waardoor Scheper op eenvoudige wijze een schijf kon winnen, hetgeen genoeg was voor de winst. Eindstand 5-3.
Hilversum 1 – Zenderstad 1 4-4
Dammen is een remisespel. Op niveau is dat natuurlijk vaak zo.
Maar af en toe pakt het ook zo uit in provinciale regionen.
DC Hilversum had op vier borden een hogere rating, op vier borden voordelig spel, maar toch eindigden de vier partijen alle in remise.
Ed Kok hield Peter van Heun in bedwang in een boeiende partij.
Andrew Tjon A Ong probeerde via eerst een hekstelling en later met een omsingeling Bert Habets af te troeven, maar die gaf geen krimp.
Ton Bollebakker probeerde met centrumspel Laura Timmerman weg te drukken, maar slaagde daar niet in. En met veel laveer-spel hield Gerard Bakker de verdediging gesloten tegen de Hilversumse invaller Bert van Oosterom.
Vier keer remise dus.
1e Klasse
Gooi & Eemland 1 – Het Groene Hart 2 5-3
Gooi & Eemland 2 – DAWO 1 1-7
LDV 1 – UDG-Vriendenkring 1 1-7
Het lijkt alsof UDG-Vriendenkring op bezoek bij LDV een gemakkelijke overwinning behaalde, maar dat is scorebordjournalistiek.
Halverwege de avond had Paul de Heus tegen Fred Wortel, weer terug na een sabbatical van 30 jaar, een heel slechte stand. Invaller Kennedy Krishnadath stond ook al niet best, misschien wel verloren, tegen Arie Roos. Ruud Klaarenbeek, tegen Ben van der Linden, en Jan Ongolesono, tegen Eric Dubelaar, leken niets te bereiken. Een Utrechtse nederlaag hing in de lucht.
Maar Fred kwam in een gierende tijdnood terecht, deed positioneel bedenkelijke zetten en ging zelfs door de vlag! Arie liet Kennedy ontsnappen en werd vervolgens overlopen.
Ben zette een te ambitieuze omsingeling in die door Ruud hardhandig afgestraft werd. Eric redde de eer door in een zeer slechte stand toch naar remise door te breken.
Een geflatteerde 1-7 eindstand was het gevolg.
Zenderstad 3 – Austerlitz 1 5-3
Herman Keereweer kwam in het begin van de partij al eenvoudig een schijf achter. Ondanks verwoede pogingen slaagde hij er niet in er nog een remise uit te slepen.
De tegenstander van Henk Zoonen maakte het zichzelf moeilijk. Op een cruciaal moment vergat hij te ruilen en kwam in een positie terecht waarin hij een schijf moest offeren. Direct daarna wist hij aan alle bedreigingen niet meer het hoofd te bieden en moest een damdoorbraak toestaan. Na 30 zetten was de partij voorbij.
Bram Boer had al verloren toen Evert van Grondelle zichzelf vergat te belonen tegen een op papier sterkere tegenstander. In een gewonnen stand greep hij tweemaal mis en moest enkele zetten later in remise berusten.
Jammer, want een gelijkspel tegen Zenderstad zou verdiend zijn geweest.
Gooi & Eemland 2 – DAWO 1
2e Klasse
Gooi & Eemland 3 – LDV 2 4-4
Austerlitz 2 – DAWO 2 4-4
Zenderstad 4 – UDG-Vriendenkring 2 4-4
Hilversum 3 – Hilversum 2 5-3
Het verhaal gezien door de bril van team 3:
Verrassend, maar gezien de opstellingen wel logisch, won het 3e team van DC Hilversum van het 2e team.
Als de kopman van het team, in dit geval Bert van Oosterom, moet invallen in het eerste team en de invaller verliest, dan is het teamverlies wel te verklaren.
Overigens was het verloop wel spannend. Jaap en Jeffrey deden elkaar geen pijn. 1-1. Jan nam tegen Wil een grote ruil, dacht te winnen, maar er bleek niet meer dan remise in te zitten. 2-2
Ruud nam in het eindspel een listige tussenloop. Kwam daardoor beter te staan. Ad verdedigde taai en bereikte toch de remise. Ruud heeft vermoedelijk ergens de winst gemist. 3-3. Dus kwam het aan op de 4e partij. Rene nam in het middenspel een grote afruil op de korte vleugel van Frits. Het bleef gelijk, maar de vleugel was wel verzwakt en even later kon Rene daar toch doorbreken en maakte het, hoewel Frits ernstig tegenstribbelde, bekwaam af. 5-3
Uitgestelde wedstrijd
Austerlitz-2 – DC Hilversum-3
Aan bord 2 kwam Wim van de Broek na een uur spelen op een simpele wijze 1 schijf achter tegen Jaap Langerak. René Runhaar had Bram Boer op bord 4 in de verdediging gedrongen.
Als eerste was uit Adrie van Soesbergen op bord 3. Ruud de Koning overzag in een 7om7 stand een lichte combinatie en kon Austerlitz verassend de eerste twee punten bijschrijven.
Rutger van Santen vocht op bord 1 een verbeten flankgevecht uit met Bert Roest. Toen Bert een doorbraak over het hoofd zag, bleek de stand van Bert daarna niet veel waard te zijn. Rutger kon doorlopen naar dam en maakte de partij af.
Als derde kwam Wim van de Broek in een 4om5 eindspel en later in een 4om4 eindspel waarin Jaap de winst niet kon vinden. Waarschijnlijk heeft de winst er toen al niet meer ingezeten. Remise en de overwinning voor Austerlitz was binnen.
Bram Boer kwam tegen René Runhaar in een lang dammeneindspel terecht. Bram probeerde nog van alles, maar René maakte geen fout en won door alle schijven naar de damlijn te loodsen.
Eindstand derhalve 5-3, waarmee Austerlitz-2 naar de derde plaats op de ranglijst stijgt.
Uit de wedstrijd LDV – UDG-Vriendenkring. Zittend van links naar rechts: Ruud Klaarenbeek, Jan Ongolesono, Arie Roos, Ben van der Linden.