UPDB-kampioenschap: twee koplopers in de hoofdklasse

Verslag en foto’s: Harry de Waard

UTRECHT – Na 6 ronden van het provinciaal damkampioenschap heeft Andrew Tjon A  Ong zich mede aan kop genesteld. De Maarssenaar won overtuigend van Laura Timmerman, terwijl Evert van de Pol de punten deelde met Arne van Mourik.
In de gecombineerde 1e/2e klasse kon Gerard Benning zijn geluk niet op. Hij won van Bert Roest en nam door dit resultaat alleen de leiding. De speler van Het Groene Hart bouwde daarmee een voorsprong op van 2 punten op de naaste concurrentie.

In zijn partij tegen Laura Timmerman had Andrew Tjon A Ong er voor gekozen om vanaf de opening volop in de aanval te gaan. Hij kreeg daardoor ook wat makkelijker spel met licht terreinvoordeel. Op de 30e zet ging Andrew echter in de fout en kon Laura de bordjes verhangen. Zij zag het echter niet en kwam daarna, onder druk van de tijd, steeds verder in het nadeel. Uiteindelijk resulteerde dit in schijf- en even later partijverlies.

Ook tot winst kwam Dick van der Velden maar vraag niet hoe. In tegenstelling tot zijn vaak heel goede positiespel bracht clubgenoot Cor van Setten zichzelf al vroeg in de problemen met een krachteloze lange vleugel. Maar Dick miste rond de 15e zet al schijfwinst. Een forcing zou hieraan vooraf zijn gegaan. Een twintigtal zetten later maakte Cor het nog bonter en bond zelf de strop om zijn nek. Over en uit!

De partij tussen Jan van de Veen en Harry de Waard kende typische ‘Keller’trekjes. Een kolfje naar de hand van uw dammende reporter natuurlijk. Dat wist Jan en hij voelde zich al in de opening niet lekker staan, zo verklaarde hij achteraf. “Ik trok daarom bijtijds aan de noodrem waardoor via een grote ruil alle Keller-ingrediënten verdwenen waren,” aldus de Nijkerker. De opbouw kon opnieuw beginnen en in deze fase van de strijd leek Jan over het centrum het heft in handen te nemen. Harry wist echter met wat nivellerende ruiltjes zijn positie gelijkwaardig te houden. Na een boeiende strijd deelden beide kemphanen de punten.

Ook Ton v.d. Ploeg en Lucien Farzan kwamen remise overeen. Dit zal de Baarnse dammer niet lekker hebben gezeten zoals achteraf blijkt. Rond de 29e zet kon hij op verschillende manieren winnen maar overzag de diverse mogelijkheden. Enkele zetten later wist Lucien zich definitief van remise te verzekeren met een doorbraak combinatie.

Kennedy Krishnadath speelde lange tijd een bloedeloze partij tegen Toys Sheoratan. Ongeconcentreerd? In ieder geval kon Toys daardoor een ijzersterke, zo niet winnende kettingstelling inzetten. De Maarssenbroeker zette echter niet op zijn sterkst voort waardoor Kennedy met een 3 om 3-ruil zijn stelling weer in evenwicht wist te brengen. De omstanders konden meegenieten want deze actie was duidelijk hoorbaar in de speelzaal. Daarna was de muziek uit de stelling en vonden beide spelers het welletjes.

Vanuit een rustige opening creëerde Cock van Wijk spanningen door een kortevleugel-opsluiting toe te staan aan Frits Stüger. De ADG’er bouwde zodanig op dat hij een voorpost kon innemen. Maar omdat hij de waarde hiervan niet goed kon inschatten, werd van deze actie toch maar afgezien. Cock kwam vervolgens sterk op het centrum en bouwde een doorbraakdreiging in. Middels een offer meende Frits compensatie te krijgen maar dat allesbehalve waar. “ Ik zag vervolgens spoken en miste in deze fase van de strijd een winnende doorbraakactie,“ aldus Cock. Deze doorbraak werd overigens aangegeven door Kennedy Krishnadath.
In de partij braken beiden door naar dam en hoewel de OG’er een schijfje meer had, moest hij toch met een teleurstellende remise genoegen nemen.

Het duel tussen Evert van de Pol en Arne van Mourik werd opnieuw vastgesteld op vrijdag 31 maart. De Barnevelder moest op woensdag uit Limburg komen en vond zodanige last van files dat hij onmogelijk op tijd in de speelzaal zou kunnen verschijnen.

Die vrijdagavond begon het duo klokslag acht uur op een heel mooi Baarns dambord aan hun inhaalpartij. Nadat er wat schijven waren geruild op de witte korte c.q. zwarte lange vleugel speelde het treffen zich langdurig op de andere vleugels af. “Dit kwam mede omdat ik een afwikkeling, een vijf om vijf ruil, toeliet en het resterende spelbeeld wat te rooskleurig had ingeschat.”zo meldde Arne. Evert bezette gewoon een paar ‘logische velden’ en ging zich daarna weer op een tegenaanval richten. Ook daar kwam niet veel van terecht omdat de OG’er zijn toevlucht nam tot een tijdelijk offer. In een uitgedund standje maakten beide spelers geen fout meer en werd de vrede getekend. Voor Evert een prettig resultaat, want hierdoor hield hij Arne op 2 punten afstand!

Eerste / tweede klasse

In de gecombineerde 1e/2e klasse heeft Gerard Bennig stevig de leiding genomen. Na een partijzege op Bert Roest staat hij 2 punten los van de naaste concurrentie.

Gerard: “Ik had de avond van mijn (dam)leven. Winnen van Bert Roest en toezien dat de naaste concurrentie remise tegen elkaar speelde. Bert nam in deze partij al vroeg een hekstelling, die echter probleemloos werd opgelost. Daarna probeerde Gerard het centrum in handen te krijgen wat redelijk lukte. In een uitgedunde stelling braken beiden door maar Benning was veel eerder op dam en won daarna vrij snel.

Met een achterstand van 2 punten volgen maar liefst 5 dammers. Arie Koster en Dick de Boer waren de gelukkigsten omdat beiden wonnen van resp. Robert De Wolf en Hans Vermeij.

Maar in deze poule vielen nog 3 winstpartijen te noteren. Zo pakte Wim de Jong de volle buit ten koste van Henny Pikker. De partij begon heel aardig en ging aanvankelijk gelijk op. Maar naarmate de partij vorderde kwam Wim steeds beter te staan. Hij won via een forcing een schijf en peuzelde er later nog eens eentje op. Dat was voor Henny het sein om de handdoek in de ring te gooien.

Na een gelijkopgaande partij kreeg Harry Vredeveldt in het middenspel grip op de lange vleugel van Andreas Ongers. Deze probeerde een doorbraak te voorkomen, maar met een drie om drie forceerde de UPDB-voorzitter er toch eentje. Andreas probeerde nog wat, offerde een schijf om zelf door te stoten, maar kreeg uiteindelijk toch het deksel op de neus.

Klassieke structuren waren te zien in het duel tussen Piet van Dijk en Arie van Nieuwkerk. Lange tijd ging het gelijk op en was het onduidelijk wie de betere papieren had. In het late middenspel blunderde Piet en kon Arie simpel de winst naar zich toe trekken

De partij tussen Jaap Langerak en André Heiwegen hield lange tijd gelijke tred. Een foutieve positiezet bezorgde de Amersfoorter echter plots hoofdbrekens. Weliswaar zette Jaap ook niet op zijn sterkst voort en kon André zelfs nog een keer ontsnappen. Maar nadat deze manoeuvre over het hoofd werd gezien, ging het verder voor Jaap van een leien dakje en werden de 2 punten vervolgens geruisloos binnengehaald.

De partij tussen Hennie van Lambalgen en Hans Loots begon rustig en afwachtend van beide kanten. Waarschijnlijk daardoor in slaap gesukkeld gaf Hans op klaarlichte dag na de opening zomaar een schijf weg. Omdat er geen compensatie was kon Hennie zonder inspanning de partij in zijn voordeel beslissen. Al met al een bijzonder gemakkelijk avondje voor de Woudenberger.

Alle overige duels eindigden in een puntendeling. Opmerkelijk daarbij was dat enkele remiseresultaten toch echt wel een overwinning hadden kunnen opleveren. Neem bijvoorbeeld de partij tussen René Runhaar en Saan Bouw waarbij aan beide kanten missers werden gemaakt. Saan gaf in de opening al een schijf cadeau door een foute opstoot. Met een wanhoopscombinatie won hij weliswaar even later twee schijven, maar de resterende stelling was toch verloren. René had een vrije doorloop naar dam maar wist uiteindelijk toch de partij niet te verzilveren.

George de Groot bouwde zijn stelling miraculeus op en propte zijn linker vleugel helemaal vol. Tegenstander Ruud de Koning overzag daarbij een één om tweetje. Toch wist de Loosdrechter via een aanval op de linkervleugel van George door te drukken en kon hij nog net op tijd zijn stelling de veilige remisehaven in loodsen.

Voor uitslagen en partijen zie Toernooibase

Scroll naar boven