Uitslagen en verslagen

De uitslagen in de Hoofdklasse:

Cock van Wijk-Evert van de Pol 1-1; Arne van Mourik-Harry de Waard 2-0; Andrew Tjon A Ong-Auke Zijlstra 1-1; Jan van de Veen uitgesteld; Fred-Ton van der Ploeg uitgesteld; Frits Stüger-Ruud Klaarenbeek 1-1

Eerste/Tweede klasse:

Hans Loots-Jeffrey Verwoerd 1-1; René Runhaar-Dirk Bijkerk 1-1; Anton van Ginkel-Jan Koerselman  0-2; Arie Koster-Andreas Ongers 2-0; Karl Hammacher-Dick van der Velden 0-2; Jude Kasangaki-Ruud de Koning 2-0; Ben van der Linden-Evert Muis 2-0; Cor Vonk-Leo van Raaij 0-2; Harry Vredeveldt-Peter de Graaf 1-1; Jaap Langerak-Hans Verhoeven uitgesteld.

De partijen in detail:                                                                                                                          Hoofdklasse:                                                                                                                                                           Arne van Mourik-Harry de Waard: 2-0                                                                                                            Nadat Arne van Mourik op z’n fietsje de orkaanwinden had doorstaan. kon hij met een paar minuten vertraging aan zijn partij beginnen. Tegen ‘Mr. UPDB’ Harry de Waard. Geen orkaan op het bord: rustige manoeuvres leidden tot vertraagd half-open klassiek. Toen Arne daar geen heil meer in zag, probeerde hij vat te krijgen op het centrum, maar Harry koos in eerste instantie het juiste pad.  Als hij op zijn korte vleugel was blijven spelen, was het stormpje tot een windstilte geluwd, maar dat deed hij niet. Kort na de dertigste zet liet hij zich twee zwakke zetten op zijn lange vleugel ontvallen, wat hem op schijfverlies kwam te staan. Daarna was het voor Arne een formaliteit om een overmachtseindspel op het bord te krijgen.

Cock van Wijk – Evert van de Pol 1-1
Cock wilde graag flankspel spelen en opende daarom met 34-30. Evert ging daar niet op in en er ontstond interessant klassiek laveerspel. Evert was 8 tempi verder ontwikkeld dus gesloten klassiek was in principe gunstig voor Cock. Maar diens linkervleugel stond geparkeerd door de ongelukkige schijf op 41. Evert manoeuvreerde erg sterk en in het late middenspel kon hij vermoedelijk de winst forceren. Dat liet hij na en in de tijdnoodfase greep Evert positioneel mis. Cock kon de winst binnen halen, maar ook hij greep mis en zo liep de partij toch naar remise.

1e/2e klasse:
Arie Koster-Andreas Ongers: 2-0
Met een boeiende opening en een saai middenspel volgde een fraai gespeelde eindspel met schijfwinst, die fraai door André werd terug gewonnen. Maar schijf 14 kon vrij doorlopen met partijwinst.

René Runhaar-Dirk Bijkerk: 1-1
Dirk: “Ik heb eigenlijk geen echte fouten kunnen ontdekken. Het klassieke standje aan het eind zag er erg remise-achtig uit, dus zijn we dat overeengekomen. Hierdoor kwam René met blauw in de uitslagen.”

Anton van Ginkel-Jan Koerselman: 0-2
Vanuit de opening kwam wit (Anton) steeds lastiger te staan, omdat hij zijn lange vleugel niet goed kon ontwikkelen. Toen er uiteindelijk wel op de lange vleugel werd geruild, nam zwart (Jan) het veld 27 in, waardoor schijfwinst werd geforceerd. Wit kon weliswaar een 3 om 3 ruil nemen, maar werd dan verslagen door een opvolgende zwarte combinatie naar dam. Anton besloot daarom een schijf in te leveren. De verdere winst voor zwart was een kwestie van techniek. Wit liep zich vast op de zwarte stelling en een kleine combinatie voor zwart bezegelde het lot.

Harry Vredeveldt-Peter de Graaf: 1-1
Harry begon voortvarend met de aanval op de lange vleugel van Peter maar kreeg met een mooie forcing van zwart het lid op de neus: schijfwinst voor de man uit Bunschoten. Daarna volgde een gevecht om compensatie en het omzeilen van venijnige combinaties. Waarschijnlijk heeft Peter de winst gemist, maar het eindspel bleek via drie varianten niet tot winst te leiden en tegen sluitingstijd werd tot remise besloten.

Foto’s van Harry de Waard:


Foto’s van Lennart Bolks:

Scroll naar boven