Tweekamp moet voor beslissing zorgen in de hoofdklasse

Benning en van Ginkel sterkste in eerste en tweede klasse

Verslag Erik Maijenburg, foto’s Harry de Waard.

Na een spannende avond is de winnaar in de hoofdklasse nog niet bekend. Evert van de Pol en Andrew Tjon a Ong zullen via een tweekamp gaan beslissen wie kampioen word van de hoofdklasse en de UPDB zal vertegenwoordigen bij de halve finales in 2019. Gerard Benning kon al wel de felicitaties in ontvangst nemen en ook Anton van Ginkel bekroonde een puik toernooi met een titel in de tweede klasse.

Lang was het heel spannend in Denksportcentrum Den Hommel. Met een betere WP ging Evert de slotronde in maar wist dat waarschijnlijk een overwinning nodig was om kans te maken op de titel aangezien een bord naast zich nog 2 kapers op de kust waren, die allebei niets hadden aan remise. Toch zag het er lang niet naar uit dat Evert het zou redden. Tegenstander Toys Sheoratan had immers een kansrijke halve hek op het bord gezet die voor de nodige hoofdbrekens bij Evert zorgde. Naast hen speelde Peter Frans Koops tegen Andrew Tjon a Ong. Met een hekstelling voor Koops was het daar al snel spannend. Zou het wat opleveren of niet?

Rond de 30e zet kreeg Evert toch grip nadat Toys met 11-16 niet zijn beste kansen waarnam. Uiteindelijk kon de koploper veld 27 controleren, vervolgens veld 28 en het voordeel voor Toys verdween als sneeuw voor de zon. Naast hen was inmiddels Andrew in grote problemen verzeild geraakt. Peter Frans had zijn hekstelling inmiddels opgewaardeerd naar een gewonnen omsingeling. Het was uitschuiven en Andrew stond straal verloren. Op dat moment besloot Evert het remiseaanbod van Toys te accepteren maar juichte te vroeg. Immers ook bij winst van Koops zou Evert een tweekamp moeten spelen, alleen dan tegen Peter Frans. Na deze mededeling door de wedstrijdleider verdween de blijdschap bij Evert maar een schrale troost is dat uit zijn stelling tegen Toys waarschijnlijk geen winst was te halen.

Het bord naast hem ging het uiteindelijk gruwelijk mis voor Peter Frans. Op de 40e zet miste Peter Frans een eenvoudige doorbraak, schoof zijn stelling ondanks dat naar een gewonnen positie maar liet Andrew ook naar dam gaan waarna het opeens goed stond voor Andrew. Met een schitterende remisecombinatie maakte hij aan alle illusies van Peter Frans een einde waarna gelijk tot remise werd besloten. Hierdoor zullen Evert en Andrew waarschijnlijk op 4 juni starten met hun tweekamp.

Van de overige partijen was het vermeldenswaardig dat Dick van der Velden lange tijd onderweg was naar een stunt tegen oud kampioen Harry de Waard. Dick ging vanuit de opening agressief in de aanval. Harry kon al heel snel niet veel beter dan tegenhouden. Misschien zorgde iets te veel respect voor de tegenstander ervoor dat Dick zelf zijn aanval afbrak tegen Harry waardoor hij eindelijk wat lucht kreeg. Het ontstane klassiekje was nog gunstig voor Dick maar niet meer te winnen.

De “topper” onderin het klassement werd remise. Laura en Cock speelde beide een tegenvallend toernooi. De opening was voor Cock ook een tegenvaller want hij opende om tot scherp flankspel te komen maar Laura had andere plannen en zorgde met tactische ruiltjes ervoor dat Cock geen aanknopingspunten kreeg. Pas in een laat klassieke 8 om 8 stand werd het spannend en Laura combineerde opeens naar dam. Cock kreeg echter ook snel 2 dammen en een gunstig eindspel. Toen de stelling inmiddels gewonnen was had Cock nog wel wat inventiviteit en slagvaardigheid nodig om de boel af te ronden, helaas voor hem was nou juist dat het hele toernooi al het probleem bij Cock…

Inmiddels had Frits Stuger al verloren van Jan van de Veen. Jan probeerde half open klassiek maar het werd gesloten. Na een gewaagde kerkhofuitval overzag Frits al snel een forcing. Na enige nadenken nam hij daarna ook nog de slechtste variant waardoor het snel over en uit was.

Ook Cor van Setten verloor betrekkelijk vlot. Cor probeerde de linkervleugel vast te zetten maar kwam zelf met een scheve verdeling te zitten. Op de 32e zet probeerde Cor eruit te komen maar Ton plakte succesvol naar wederzijds dam. De stelling van Ton was immers zo ingericht dat de dam van Cor er vrij vlot afging. Na even spartelen restte niets anders dan opgeven.

Bert Habets won ook vlot na passief spel van Lucien Farzan. Lucien was al snel genoodzaakt tot verdedigen nadat Bert vanuit een klassieke stand met tempovoorsprong de boel opeens open kon breken. De aanval was succesvol. Eerst werd een schijf gewonnen en niet heel veel later succesvol richting dam gecombineerd. Lucien geloofde het daarna wel.

Als laatste hielden Arne van Mourik en Kennedy Krishnadath de prijsuitreiking nog even op. Kennedy liet tot driemaal toe een hekstelling toe. De eerste 2x was dat niet zo heel erg maar de derde op zijn lange vleugel had hij nooit toe mogen laten. Ondertussen moest Arne wel goed opletten om niet teveel het centrum prijs te geven. In een 9 om 9 stand stond de hek nog recht overeind en dat had Arne eenvoudig de winst moeten brengen maar hij koos uitgerekend een variant waarin een offer veel compensatie bleek op te leveren. Arne had zich al bij remise neergelegd totdat Kennedy aan een reeks zwakke zetten begon. De laatste was pas de ergste en zorgde ervoor dat in een standaard remiseindspel de winst toch naar Arne ging en zo konden we aan de prijsuitreiking beginnen.

Eerste / Tweede klasse

Gerard Benning is de meer dan terechte kampioen van de eerste klasse. Na 3 mislukte pogingen ging het dan nu wel goed voor Gerard, die nog nooit eerder persoonlijk een toernooi won. Om geen enkele twijfel te hebben moest er gewonnen worden. Gerard speelde echter logischerwijs op remise omdat hij ook behoorlijk wat weerstandspunten voorsprong had op zijn belager Bert Roest.

Tegen Jeffrey Verwoerd moest een punt wel lukken, ook omdat deze er ongeveer zijn beroep van gemaakt had dit toernooi. Echter… Gerard kreeg meer. Aanvankelijk ruilde beide veel maar in het late middenspel besloot Gerard één keer op een zetje te spelen. Dat werd beloond. Jeffrey liep achter de schijf en een vrij tempo zorgde daarna voor een dam op 49. Omdat de dubbeldekker gelijk alle speelbare zetten voor Jeffrey blokkeerde, kon deze niet anders dan hevig ontgoocheld opgeven.

Dat betekende voor Bert Roest dat er niet meer in zat dan de 2e plek. Zijn partij tegen Dick de Boer stond in het teken van een Roozenburg. Dick liet zich daarbij gewillig opsluiten. In het middenspel moest de stelling opengebroken worden wat resulteerde in iets meer tempovoordeel voor Bert. Bert kreeg echter de kans met een lepe 3 om 3 de boel op scherp te zetten. Het ontstane voordeel was te groot en de winst een kwestie van goed uitspelen. De partij werd uiteindelijk beslist met een lichte combinatie d.m.v. damgeven.

De strijd om de 3e plek was erg spannend. Jeffrey Verwoerd had zijn kansen verkeken na de blunder tegen Gerard Benning. Lang leek Jaap Langerak gelijk te krijgen met zijn theorie. Er moest in ieder geval zelf gewonnen worden en dat lukte. Na 34 zetten had Jaap wat tempo voordeel maar te weinig om te winnen. Op dat moment besloot Hans Verhoeven terug te ruilen en gaf hierbij wat aanknopingspunten weg aan Jaap die dit goed wist vast te houden. Bij een 6 om 6 werd Hans gedwongen 2 schijven te geven om door te kunnen breken. Ook Jaap brak door en wist door zijn schijven voordeel de stand in winst om te zetten.

Echter…uiteindelijk pakte Kumar Bihari de derde plek op Weerstandspunten. Lang zag het er niet naar uit dat hij van Cor Vonk zou winnen. Kumar stond weliswaar beter maar Cor verdedigde 55 zetten bekwaam. Helaas voor Cor duurde de partij iets langer en na het zwakke 42 -37 kon Kumar gratis doorbreken. De witte schijven waren te ver weg om ook op dam te komen en zo had Kumar uit het niets de derde plek veroverd.

In de tweede klasse won Anton van Ginkel de eerste plek. Een uitstekende prestatie voor hem, ondanks dat hij in de slotronde nog verloor van Leo van Raaij. 30 zetten ging het goed totdat Anton bang was voor een dreiging die er niet direct in zat. Gevolg was een ruil met later schijfverlies. Vervolgens probeerde Anton het nog wel maar kon er geen punt meer uit slepen tegen Leo, die een veel snellere winst nog over het hoofd zag.

Op de tweede plaats eindigde Robert De Wolf. Robert speelde een goed toernooi en pakte nog een verdienstelijk punt tegen Saan Bouw. Daarvoor moest Robert wel hard werken want Saan kreeg een goede aanval op het bord. Robert koos echter de juiste verdediging en haalde de overkant met een gelijkwaardige stand.

Op de derde plek eindigde Ruud de Koning die daarmee o.a. André Heiwegen voorbleef. Helaas voor Ruud was er in de slotronde geen partij omdat Piet van Dijk verhinderd bleek.

Bij de overige partijen wist Wim de Jong op miraculeuze wijze te ontsnappen tegen Arie Koster. Arie had een volledig gewonnen stand toen Wim hem nog een slagkeuze voorhield. Arie blunderde en sloeg verkeerd waarna hij nog moest oppassen niet te verliezen.

Nog bonter maakte Harry Vredeveldt het. Sjef Valk moest een schijf inleveren maar Harry speelde zichzelf uiteindelijk vast op de lange vleugel van Sjef. De compensatie was dusdanig dat Sjef eerst zijn houtje terug won en vervolgens nog een winnende combinatie mocht uithalen. Wederom een bijzondere partij van Harry.

Verder verloor Henny Pikker totaal onnodig van Ben van der Linden nadat er heel lang niets aan de hand was. Was het krachtsverschil bij de partijen tussen Hennie van Lambalgen – Andreas Ongers en Hans Loots – Andre Heiwegen te groot, in het voordeel van de witspeler. Bewaarde George de Groot het beste voor het laatst tegen Hans Vermeij, gevolg een gelijkwaardige remise en won Arie van Nieuwkerk met een knappe omsingeling van René Runhaar.

Ga naar toernooibase.nl voor de detailuitslagen.

Scroll naar boven