Supercup 2023

Verslag Cock van Wijk

Afgelopen woensdag 6 maart 2024 was het dan eindelijk zover. De strijd om de Supercup 2023 barstte los in Buurtcentrum De Pijler, het onderkomen van de UPDB. De Supercup is ooit in het leven geroepen door Harry de Waard als “toetje” voor de winnaars van de verschillende voorjaarstoernooien.
DC Hilversum (winnaar Vechtstreektoernooi), DAWO (winnaar Heuvelrugtoernooi) en Ons Genoegen (winnaar Domstadtoernooi) gaven acte de présence. Helaas trok ADG zich op het laatste moment terug, het kon geen volledig achttal op de been brengen.

Deze tegenvaller had ook een goede kant. Organisator namens de UPDB, Cock van Wijk, was zeer verheugd dat Harry de Waard zich aanbood voor hand- en spandiensten tijdens deze avond. Zo trad Harry als arbiter op, nam foto’s van het hele gebeuren en verwerkte de uitslagen van de gespeelde partijen. En uw verslaggever kon meespelen met Ons Genoegen, dat op het laatste moment nog een afzegging te verwerken kreeg.

Klokslag kwart voor acht zat iedereen achter de borden en ving de wedstrijd aan. Aanvankelijk nog wat rumoerig door de ‘achtergrondmuziek’ van de Josti-band, maar nadat die huiswaarts keerde trad allengs de stilte in.

De eerste punten voor DC Hilversum kwamen binnen dankzij Jude Kasangaki. In een klassiek opgezet duel ging tegenstander Hennie van Lambalgen (DAWO) al vroeg in de fout in een poging de linkervleugel van Jude vast te zetten. Via een 1-om-2 pakte Jude schijfwinst. In het verdere verloop moest Hennie om ruimte te krijgen nog een 3-om-3 nemen die erg ongunstig was. Jude kon met z’n voorste schijf naar dam doorbreken en haalde langzaam maar zeker de winst binnen.

Even later scoorde ook Ons Genoegen de eerste punten. Peter Kolkman kreeg kort na de opening een sterk centrum nadat Leo van Raaij (DAWO) een grote ruil uitvoerde. Zijn linkervleugel raakte daardoor ernstig verzwakt. Leo dacht dat nog recht te trekken door naar gesloten klassiek over te gaan. Maar Peter zette een forcing in en via de Coup Springer won hij een schijf. Vervolgens was het voor Peter een koud kunstje om door te breken naar dam en hij won overtuigend.

Daarna was het weer de beurt aan DC Hilversum. René Runhaar verbrak al snel het klassieke spel en zette een aanval in op de linkerflank van Martin van Dijk (DAWO). Met het goed getimede 20…18-23 had Martin de plannen van René kunnen dwarsbomen. Toen hij die kans liet liggen werd de aanval van René steeds sterker en in al gewonnen positie combineerde hij naar dam met directe winst.
Ons Genoegen kwam op gelijke hoogte met DC Hilversum door een zege van Arne van Mourik op Jaap Veld (DAWO). Daar zag het lang niet naar uit. In de opening nam Arne al snel een kettingstelling in, maar nadat die verbroken was door Jaap, resteerde een kleine ruïne. Arne moest heel nauwkeurig spelen om niet al snel een schijfje achter te komen. Langzaam maar zeker schoof de stand in elkaar en nadat Jaap in de hekstelling ging staan van Arne namen de spanningen toe. Een poging om los te komen van Jaap met een doorbraakdreiging werd hem fataal. Een kleine finesse van Arne kostte hem een schijf of een dam tegen. Hij koos voor schijfverlies maar ook dat hielp niet veel. Enkele zetten later forceerde Arne nogmaals schijfwinst, reden voor Jaap om de partij op te geven.

De partij tussen Gerrit Pul (DAWO) en Jeffrey Verwoerd (DC Hilversum) was klassiek van opzet. De zware linkervleugel van Jeffrey gaf Gerrit prettig spel en hij besloot een poging te wagen door te breken op de korte vleugel van Jeffrey. Die zag het gevaar en blokte met 11-16 voorlopig de korte vleugel. Maar even later in een 9 – om – 9 stand kon Gerrit met 39-34 de lange vleugel vast zetten met zekere schijfwinst. Schijf 29 ruilde hij echter achterwaarts af . Jeffrey greep z’n kans om uit de problemen te komen door even later naar dam te combineren met remise.

Ons Genoegen kwam aan de leiding door invaller Henk Doedens. Op het laatste bord trof hij Ruud de Koning (DC Hilversum). Na een aantal ruilen in de opening ging het vanaf de 20e zet naar gesloten klassiek. Op de 30e zet bracht Ruud zich onnodig in de problemen met 9-14?, waar 15-20 was aangewezen. De achtergebleven schijf op 15 kon hij niet meer oplossen en omdat de tempi ook niet goed zaten, liep hij als eerste vast. Schijf- en partijverlies was het gevolg.

Peter van Heun (DC Hilversum) en Casper Remeijer (Ons Genoegen) kregen wederzijds flankspel op het bord, met op het oog iets gemakkelijker spel voor zwart. Peter besefte al snel dat er in de omsingeling niets te halen viel en vanaf de 30e zet gingen de schijven snel in het doosje met remise als resultaat.

Wim Vlooswijk (DC Hilversum) speelde een afwijkende Keller-variant tegen Auke Zijlstra (Ons Genoegen). Het werd meer een orthodoxe Roozenburg-aanval waarbij Wim aan de leiding ging. Auke werkte zich later los met nadelige stand. Wim speelde echter niet op z’n scherpst verder en nadat hij een 3-om-3 ruil nam, was een puntendeling onvermijdelijk.
Cor van Setten (DAWO) en Ton Bollebakker (DC Hilversum) maakten er na wat ruiltjes in de opening een gesloten klassieke partij van. Ton stond duidelijk makkelijker en nadat Cor op de 29e zet verzuimde met 37-31! z’n linkervleugel actief op te stellen, kwam hij in grote problemen. Ton pakte via 17-21-26 de controle op die vleugel en bracht en passant de Coup Royal in het spel. Cor moest daardoor schijf 48 de verkeerde kant op spelen. Dat bleek teveel van het goede. Hij liep vast en kon al snel de felicitaties aan Ton overbrengen.

Zo was de spanning weer terug in de wedstrijd, maar DC Hilversum stond nog wel een verliespartij achter op Ons Genoegen.

De partij tussen Toys Sheoratan (Ons Genoegen) en Saan Bouw (DAWO) kende een klassieke start, maar ging later over in half open klassiek. Toys zette dat echter niet door en Saan kwam later in de aanval via veld 27. Na nog enkele ruilen werd in een 7 – om – 7 stand tot remise besloten. Daar mocht vooral Toys niet over klagen!

De laatste directe confrontatie tussen DC Hilversum en Ons Genoegen was het duel Jaap Langerak – Lucien Farzan. Jaap moest winnen om Hilversum in de race te houden voor het winnen van de Supercup. Beide spelers opereerden erg voorzichtig met veel ruilen zonder dat het spannend werd. In een 9 – om – 9 stand werd het toch nog gesloten klassiek, maar na een afwikkeling met wederzijdse doorbraak naar dam werd het snel remise.

Daarmee was de winst van de Supercup voor Ons Genoegen bijna een feit. Toch hing dat even aan een zijden draadje want uw verslaggever ging in het vroege middenspel tegen Dick van der Velden (DAWO) met een achterloop in de fout. Gelukkig voor mij zag Dick de meerslagfinesse 23-28! 25×12 28×46 over het hoofd, dat had hem zeker schijfwinst opgeleverd! Nu verkreeg ik wat makkelijker spel, maar kwam uiteindelijk niet door de verdediging van Dick heen, dus remise.

Eindstand

  1. Ons Genoegen            11
  2. DC Hilversum              10
  3. DAWO                           3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven