Strijd om Jan Bom-bokaal stroef van start

De strijd om de Jan Bom bokaal is begonnen maar had niet de gewenste start. Allereerst meldde ADG dat zij helaas niet in staat waren om een 2e achttal op de been te brengen. Hierdoor was Gooi & Eemland 1 zonder te spelen verder. Een dag later kwam daar de bye voor Damclub Hilversum bij. Het Groene Hart had maar beschikking over 2 spelers waardoor ook zij afhaakten en reglementair verloren. Daarnaast waren winterse omstandigheden oorzaak van uitstel. Er stond landelijk 2300+km aan file en de wetenschap dat de provinciale en binnenwegen wellicht glad waren weerhield DAWO en Austerlitz 2 begrijpelijkerwijs de tocht naar Amersfoort en IJsselstein te maken. Deze duels worden komende week ingehaald.

Wat ging er dan wel door? Op maandagavond won UDG vriendenkring van het tweede viertal van Zenderstad. Jan Ongolesono deelde als eerste de punten met Nico Verhoeven. Nico nam een combinatie naar dam, maar Jan had een tegencombinatie die meteen remise was.
Paul de Heus won met enig geluk van Theo van Londen. Theo bood goed tegenspel en nam een verrassende doorbraak. Daarna overzag hij een 2-om-2 naar dam die direct remise zou zijn geweest. Nu kwam hij in een verloren eindspel terecht.
Ester van Muijen moest alle zeilen bijzetten om Kumar Bihari in de problemen te brengen. Het leek of ze Kumar nog liet ontsnappen maar een offer met dam-achterloop bracht alsnog de zege.
Arie Koster maakte het bont tegen Hans Verhoeven. Een winnende doorbraak ‘bekroonde’ hij met dam halen op het verkeerde veld. De dam werd door Hans met winst afgenomen.

Het tweede team van UDG-Vriendenkring moest het opnemen tegen het tweede team van Ons Genoegen. Dat team bleek veel te sterk, al was de 0-8 wel iets geflatteerd.
René Nurmohamed liet zich door Jan Uijterlinde in de verdediging drukken en gaf het op toen Jan een zetje naar dam nam. Achteraf bleek dat René een winnende damzet gemist had. Leo Poot hield het tot de 40e zet gelijk tegen Teus de Mik. Maar toen kwam Teus opzetten en Leo reageerde te passief op de agressie van Teus. Een goede overwinning van Teus!
Patrick van der Tol verloor door een moment van damblindheid. In remisestand meende hij een doorbraak te kunnen nemen, dat die er niet inzat, zag hij pas na een dubbeloffer.
Fred Dammers posteerde veel schijven aan zijn korte vleugel om een aanval voor te bereiden. Peter Kolkman wist door listig spel die aanval uit te stellen. Van uitstel kwam afstel en toen bleek Freds lange vleugel onderbemand en brak Peter daar doorheen.

De wedstrijd tussen LDV Loenen en Gooi & Eemland 2 (afdeling Bunschoten) ging op dinsdag wel door. Op de weg ondervond Gooi & Eemland weinig hinder, maar des te meer van LDV dat zich hevig verzette. Toch was dat verzet niet genoeg want Cor de Jong won door goed positioneel spel van Eric Dubelaar. Gerrit van Schaick gaf een kans weg door remise aan te bieden tegen Lennart Bolks. Lennart had daarvoor een schijf moeten inleveren en had naar verluidt de remise al geaccepteerd voordat Gerrit uitgesproken was, 1-3.
Ben van der Linden trok de stand gelijk door te winnen van Alexander van de Mheen. Uiteindelijk won Ben het eindspel maar hij had zich een hoop werk kunnen besparen door een winnende combinatie te nemen, aangegeven door Cor de Jong.
De winst ging echter toch naar Bunschoten want Arie Roos blunderde in een al verloren stand tegen Wim Muijs waardoor we Gooi & Eemland 2 terugzien in de volgende ronde van het bekertoernooi.

Ook OG Utrecht won, in Austerlitz werd met 2-6 duidelijk gewonnen. Toch mag de thuisclub terugkijken op een goede wedstrijd. In rating was OG overduidelijk in het voordeel maar toch wisten Henk Zoonen en Rutger van Santen dusdanig goed te keepen dat ze aan de eindstreep een punt overhielden aan hun duel. Henk Zoonen verraste Alfons Ottink met een dammetje. Het kostte wel wat maar Alfons zag geen kansen om het materiële overwicht in winst om te zetten. Uiteindelijk haalde Henk een 2e dam en de resterende 5 om 3 zou snel een 4 om 2 worden.
Rutger van Santen speelde op zijn zachtst gezegd een bijzondere opening en partij tegen Auke Zijlstra. Auke had snel voordeel nadat Rutger de ene na de andere onorthodoxe zet had gespeeld maar de OG er kon er niet van profiteren en moest lijdzaam toezien hoe de stelling werd uitgedund, 1-1.
Een stunt zat er echter niet in. Arne van Mourik kreeg na hard werken een winnende aanval tegen Jan Geleijnse, die zijn lot versnelde door een combinatie naar dam te nemen die zoveel kostte dat de rest een kwestie van techniek was voor Arne.
Op dat moment had Cock van Wijk al toegeslagen. Wim van de Broek liep eerst in een 2 om 3 naar 11. De schijf op 11 werd geen dam maar Cock kreeg kans op een nieuwe combinatie naar 10. Die doorgebroken schijf werd wel dam en de strijd was toen snel beslist.

De wedstrijden Zenderstad – Austerlitz en ADG – DAWO worden 29 januari ingehaald.

 

 

 

Scroll naar boven