Provinciale competitie, zesde ronde

Hoofdklasse

Ons Genoegen 2 – Zenderstad 2   6-2

(verslag Wim Vlooswijk)

Zenderstad 2 moest vechten voor laatste kans. Ons Genoegen was met 4-4 veilig

Na een klassieke opening nam Stef Baerends tegen Wim Vlooswijk een grote afwikkeling. Na een paar positioneel zwakke zetten van Stef liep het voor hem volledig vast. In een 7 om 7 stand gaf hij op. 2-0
Invaller Peter Meijler (Peter Kolkman was ziek) speelde aan bord 4 tegen Theo van London. Peter kwam beter, maar overzag een offertje van Theo, die daardoor eerder op dam was. Toen moest Peter vechten voor de remise, hetgeen lukte. 3-1
Hensley Nepomuceno is in goede vorm. Zaterdag won hij in Gouda. Nu kwam hij aan bord 3 al gauw een schijf voor tegen Jacco Scheper. Jacco leek in het eindspel met een dam en een schijf tegen een dam en 3 schijven nog remise te halen. Maar Hensley wikkelde bekwaam af naar winst. 5-1
Ook klassiek was het bij Piet Schep en Gerard Morsink. Piet kreeg voordeel, maar Gerard loodste de partij netjes de remisehaven in. 6-2

 

ADG – dc Hilversum   2-6

(verslag Ton Bollebakker)

Op het eerste bord hield Ton Bollebakker Ben Provoost goed in bedwang en de remise was dik verdiend. In het middenspel was er een moment waarop Provoost het wat spannender voor Bollebakker had kunnen maken, maar die variant vertrouwde de Woudenberger niet.
Op het tweede bord boekte Peter van Heun een mooie overwinning op Cees Strooper met op het eind een subtiel gevoerd eindspel.
Maarten Kolsloot profiteerde op het derde bord dankbaar van een blunder van Gerrit de Bruijn, die zet-controle wel vaker achterwege laat.
Tot slot vocht Andrew Tjon A Ong zijn zoveelste duel uit met Harry de Waard. Meestal wint Andrew, maar nu niet. De trainer uit Maarssen vond wel een mooi dubbeloffer, maar in het eindspel ontsnapte Harry met een meerslagje naar remise.

 

ADG 2 – Ons Genoegen   3-5

 

Het Groene Hart – Zenderstad

 

Eerste Klasse

Austerlitz – Gooi&Eemland   1-7

Grote overwinning tegen dammers Austerlitz

(verslag Bert Roest)

Je zou denken dat Gooi&Eemland met 7-1 winst tegen Austerlitz het goed deed. Dat vraagt om een nuance, want stuk voor stuk waren de Baarnse dammers qua rating veel beter, maar dat was een beetje schijn. Austerlitz deed zich duidelijk te kort. Kopman Leo van der Laan had het zwaar tegen Henk Zoonen, die in het middenspel een mooie damcombinatie neerzette. Achteraf bleek, dat die dam met schijfverlies voor Henk kon worden afgepakt. Dat was genoeg voor Leo om de partij te winnen. Henk Vogelenzang de Jong wist maar geen voordeel te behalen tegen Herman Keereweer. Totdat Henk door een achterloop zomaar een schijf cadeau kreeg. “Er was helemaal niets aan de hand” zei Henk, die de winst niet meer uit zijn handen liet glippen. Bert Roest moest zijn partijopzet vereenvoudigen en dat was een tegenvaller. Tegenstander Jan Geleijnse bleef zitten met veel randschijven, maar die kon hij toch in het spel brengen. Het sterke centrum van Bert bleek onvoldoende voor de winst: remise. Michiel Luiten won van Evert van Grondelle, die vergat in diverse varianten een remise af te dwingen, ondanks de druk die Michiel uitoefende in een gelijkwaardige klassieke partij.

 

DAWO – Het Groene Hart 2   3-5

(verslag Gerard Benning)

Hans de Knikker op bord 1 tegen Jaap Veld, kreeg een licht voordelig eindspel, maar moest de punten delen.

Bertus Jansen,  tegen Erris van Egdom, op bord 2 was de eerste die won voor ons.

Jaap Spruijt zat op bord 4 en haalde tegen invaller Wim Putman een gemakkelijke remise. Het eerste wedstrijdpunt was binnen.

Toen was mijn partij nog bezig. Ik was doorgebroken naar dam en bereikte de volgende stand, zwart heeft net 27-32 gespeeld.

Ik een flits zag ik een mooie 5-klapper en sloeg toe:

1.48-43 32×41 2.34-29 23×34 … en pas toen zag ik het … na 3.20-14 kan schijf je 41 niet slaan … omdat je niet 2x over schijf 28 mag.

En ik moest in remise berusten.

 

Zenderstad 3 – LDV   4-4

(verslag Ben van der Linden)

Bord 1 Hans Verhoeven – Ben van der Linden     1-1 (2)

Leuke partij waarin wit het in het middenspel net niet voor elkaar kreeg om zwart aan de rechterkant op te sluiten. In het eindspel had zwart met 51 ….. 37-42 en daarna wachten met damhalen en na 52e 27-22 16-21 53e 22-18 2-8 tot wit de damvangstelling moet afbreken, een grote winstkans gehad. Maar ja, gewonnen staan en winnen zijn twee aparte dingen.

Bord 2 Fred Wortel – Kumar Bihari                         1-1 (4)

Waar zwart de bord randen opzocht, stond wit sterk in het midden. Er zijn voor beide kansen geweest om meer dan remise te bereiken.

Bord 3 Rob de Meij – Arie Roos                              1-1 (1)

Rob kwam een schijfje voor door een foute zet van Arie Roos. Toch kon hij de winst niet vinden in het eindspel.

Bord 4 Eric Dubelaar- Seth Matahelumual            1-1 (3)

Eric Dubelaar kwam in het middenspel een schijf voor, stond daarna wel wat opgesloten. Maar de slagcombinatie die zwart op de 42e zet inzette met 19-23 resulteerde in een 5 om 2 in het voordeel voor wit. Dat had winst voor wit moeten opleveren.

Al met al een ontevreden LDV-team, er had meer in gezeten.

 

 

Gooi&Eemland 2 – UDG-Vriendenkring   3-5

(verslag Paul de Heus)

Een gelijkspel zou volstaan voor promotie, maar de Bunschotenaren speelden zo voortvarend dat het halverwege de avond nog alle kanten op kon.

Alexander van de Mheen speelde een prima partij aan het eerste bord tegen Paul de Heus. Maar opeens zette hij zomaar een 1-om-3 open.

Intussen bereikte Ruud Klaarenbeek niets tegen Lennart Bolks. In een zes tegen zes stand moest Ruud opeens de goede zetten doen om niet te verliezen. Ruud deed het goede en maakte remise.

Invaller Patrick van der Tol zat toen al een tijdlang tegen een slechte stand aan te kijken. Mogelijk heeft Jude Kasangaki ergens de winst gemist, nu ging het langs de afgrond naar een remise.

De mooiste partij van de avond was Bunschoter Menko van Dijk tegen Jan Ongolesono. Er waren veel combinaties en dreigingen te omzeilen voor Jan, maar hij sleepte er een mooie remise uit.

In de laatste wedstrijd hoeven maar drie bordpunten gehaald te worden om naast promotie ook kampioen van de Eerste Klasse te zijn.

 

Tweede Klasse

Gooi&Eemland 3 – dc Hilversum 2   3-5

(Verslag Adrie Butzelaar)

Onze voorlaatste wedstrijd was tegen Hilversum 2, met Jaap Langerak en Ad Vreeswijjk die ook op de clubavond van Hilversum spelen en Jeffrey Verwoerd die 20 jaar geleden in de speeltuin van het clubgebouw speelde en later als jeugdspeler de club binnen wandelde. Op bord 1 speelde Andreas Ongers als vervanger voor Jan Bouwmans die in Amsterdam verbleef. Na zo’n 40 zetten combineerde Andreas een 3 om 3 naar 12 met doorloop naar dam. Vervolgens ruilde Jaap een 1 om 2 om later te blunderen met 4-9 waardoor Andreas met een damcombinatie kon winnen. Voor de sterkere Jaap een teleurstelling, mede omdat zijn vrouw Mary een paar weken remise afdwong tegen dezelfde Andreas.

Eerder was op bord 2 Henk de Groot verrast door Ad Vreeswijk met een combinatie naar dam.

Ikzelf zat op 3 tegen Jeffrey Verwoerd, die jaren bij DVSB speelde.

De partij ging gelijk op totdat ik een verkeerde ruil deed. Jeffrey antwoordde met een 2 om 3 naar dam en bezorgde mij de eerste bondsnederlaag.

Het 2e spektakel was bij Hans Vermeij en invaller Jan Kooistra. Na 25 zetten had Hans een mooie coupe Philippe in gedachte maar dit pakte niet goed uit. Herhaling op de 39e zet ging beter, al had Jan de vrije doortocht op zijn rechtervleugel. Een mooie verrassende combinatie bracht Hans de winst , ware het niet dat deze combinatie 1 sec na de vlag werd ingezet, dus geen winst. Jan gaf sportief zijn hand door de punten te delen, zodat de Hilversummers met 5-3 winst naar huis toe gingen. De laatste wedstrijd is op 11 dec in de Hommel tegen Zenderstad 4.

 

Austerlitz 2 – UDG-Vriendenkring 2   3-5

DAWO 2 – LDV 2   5-3

Zenderstad 4 – dc Hilversum 3   5-3

 

Derde Klasse

LDV 3 – Zenderstad 5

DBS – DAWO 3

 

Scroll naar boven