Provinciale competitie, vijfde ronde

Hoofdklasse

Dc Hilversum – Ons Genoegen   3-5

Dc Hilversum moest het doen zonder de jarige Andrew Tjon A Ong, goed gepland door wedstrijdleider
en OG Utrecht speler Cock van Wijk, ha ha. Zijn vervanger Bert van Oosterom kwam nog een heel eind
tegen Cock maar moest toch het onderspit delven. Maarten Kolsloot was iets te avontuurlijk in de
aanval gegaan tegen Arne van Mourik. De opbouw op rechts zag er verre van gezond uit. Arne kon heerlijk omsingelen en combineerde handig naar een winnende doorbraak. Peter van Heun deed wat terug voor dc Hilversum door Auke Zijlstra in het eindspel met een truc te kloppen. De partij tussen Ton Bollebakker en Wouter Ludwig eindige in remise door een leuke 4 om 4 ruil van de
Hilversummer (Weiss-achtig). Daarvoor had Ludwig al enige betere voortzettingen in het middenspel
gemist en kwam Bollebakker aldus spitsenroeden lopend tot een punt. Al met al een verdiende 3-5 voor OG.

Zenderstad – Ons Genoegen 2   4-4

Zenderstad 2 – ADG    3-5

ADG 1 heeft moeite met Zenderstad 2

De ADG-ers troffen in het team van Zenderstad 2 ook Laurens Fijn van Draat aan. Dat wekte verbazing omdat deze sterke speler normaal gesproken in het eerste team zou moeten worden opgesteld. Hoe dan ook, al na een half uur had Hans Mulder de punten binnen nadat tegenstander Jacco Scheper een grove fout had gemaakt.

Cees Strooper kwam tegen Stef Baerends goed uit de opening met een sterke hekstelling. Iets later kreeg hij echt vat op de stelling toen Baerends ook nog op ‘het Kerkhofveld’ kwam. In de afwerking ging het niet vlekkeloos: hij miste tot twee keer toe een eenvoudige combinatieve winst. Vlak daarna won hij echter een schijf waarna de afwerking geen problemen meer gaf.

Good old Harry de Waard bereikte lange tijd niet heel veel tegen de taaie Piet Schep. Toch had hij wel degelijk groot voordeel in het latere middenspel. Schep offerde een schijf waarna de winst voor De Waard niet moeilijk leek. Maar Schep wist voldoende onrust te zaaien om de Zeister matador in verwarring te brengen: hij offerde ten onrechte een schijf terug. Daarna liep de partij geruisloos naar remise.

Zo stond het 5-1 voor ADG. Maar Gerrit de Bruijn had problemen tegen Laurens Fijn van Draat omdat hij in een theoretische opening (een moderne versie van de Keller-variant) verkeerd sloeg. Gedurende de rest van de partij moest De Bruijn iets proberen te doen tegen het terreinnadeel wat hier het gevolg van was. Het onvermijdelijk nadelige eindspel bleek niet houdbaar voor De Bruijn. Zo kwam uiteindelijk een benauwde 5-3 overwinning uit de bus.

Het Groene Hart – ADG 2   5-3

Eerst Klasse

UDG-Vriendenkring – Gooi&Eemland   6-2

Twee op papier gelijkwaardige teams, maar G&E heeft al in de eerste ronde een belangrijke nederlaag geleden tegen Zenderstad 3 en loopt sindsdien achter de feiten aan.

Jan Ongolesono werd door Henk Vogelenzang de Jong stevig onder druk gezet. Gaandeweg de partij ontworstelde Jan zich aan de druk. In een 5-om-5 eindspel maakte Henk een verkeerd tempo en toen stond hij plotseling verloren.

Ruud Klaarenbeek had de hele partij wat prettiger spel tegen Bert Roest. In een stand waarin Bert moet oppassen voor een aantal geniepigheden, trapt hij in een eenvoudige combinatie. De inleiding tot die combinatie (17-12!) had hij overzien.

Paul de Heus kreeg geen grip op het spel van Leo van der Laan. In een gelijkwaardige stand en bij een 4-4 tussenstand, nam Paul een remiseafwikkeling.

Ester van Muijen had een interessant partij tegen Jelmer Martens. Deze werd weliswaar van het centrum gedrukt, maar hij hield steeds zicht op een puntendeling. Die kwam er ook, al miste Ester op de 64e zet een directe winst (met scherp eindspel…).

Austerlitz – LDV, uitgesteld tot 19 november

DAWO – Zenderstad 3   7-1

In de partij Jaap Veld – Cees Westland werd er flink geruild en werd al snel tot remise besloten.

Bord 2 Erris van Egdom – Rob de Meij: Rob probeerde met zijn rechtervleugel de aanval te zoeken, maar kreeg in het middenspel op die vleugel wat hangende schijven en kwam die op zijn linkervleugel te kort. Erris had  een dam kunnen nemen , maar dan was Rob er ook door geweest. Erris, de 89-jarige nestor,  wachtte geduldig en kon daardoor de winst opstrijken.

Martin van Dijk kreeg tegen Hans Verhoeven behoorlijk tegenstand maar een 3 om 3 slagzetje bracht Martin de winst.

Cor van Setten speelde tegen Seth Matahelumual en zijn tegenstander probeerde veel dreiging en slagzetjes in te vlechten, wat hem veel tijd kostte. Cor omzeilde alles en doordat de stand van Seth steeds slechter werd, stond hij na 46 zetten geheel plat.

Eindstand 7 – 1 en DAWO heeft hetzelfde aantal punten als grote concurrent UDG-Vriendenkring, 9 punten uit 5 wedstrijden.

Promotie zit er wel in, maar we zullen de laatste wedstrijd niet cadeau geven.

Het Groene Hart 2 – Gooi&Eemland 2  1-7

Tweede Klasse

UDG-Vriendenkring 2 – Gooi&Eemland 3   4-4

Wim Bes was als invaller het eerst klaar. Hans Vermeij kreeg een steeds slechtere lange vleugel en toen hij een nare opsluiting moest toestaan, gaf hij in plaats daarvan zomaar twee schijven weg.

Wim de Jong trapte in een aardige combinatie van Adrie Butzelaar. Toen Wim op de 20e zet met 38-32 sloot, forceerde Adrie een goed verborgen Haarlemmer. Wim speelde lang maar vergeefs door.

Arie Koster verwaarloosde zijn centrum te veel tegen Henk de Groot. Die profiteerde daar goed van en Arie was in een 6-om-6 eindspel volkomen kansloos.

Patrick van der Tol was toen al uren aan het aanvallen tegen Michiel Luiten. Die aanval resulteerde in een gewonnen eindspel, maar de stand van de klok van Patrick deed de teamgenoten het ergste vrezen. Patrick hield echter het hoofd koel en scoorde de gelijkmakende punten.

DAWO 2 – dc Hilversum 3   7-1

Dc Hilversum 2 – Zenderstad 4   3-5

DCH 2 moest ook dit keer verzwakt aantreden, omdat 1e bordspeler Bert van Oosterom moest invallen in het HK team. Jeffrey Verwoerd kweet zich op bord 1 goed van zijn taak, won in een goede stand via een mooi damcombinatie van Antonio Ramirez, maar intussen was Wil Kalksma na lange tijd goed verweer combinatief uitgeschakeld door Arie van Nieuwkerk, de captain van de IJsselsteiners. En dat terwijl invaller Frits Frijlink positioneel ten onder ging tegen Jaap Kok. Ad Vreeswijk was al in de opening een schijf kwijt geraakt door te veel risico te nemen, maar hij oefende zoveel druk uit dat hij nog net kans zag er een remise uit te slepen tegen Cees Kok, één van de nieuwe aanwinsten van Zenderstad.

LDV 2 – Austerlitz 2   7-1

Derde Klasse

DAWO 3 – LDV 3   3-5

LDV 3 nam vastbesloten revanche voor de dikke nederlaag (0-8) die ze thuis te slikken kreeg. Het begon al met George de Groot die DAWO-er Marinus de Smit met een slagzetje het nakijken gaf. Gerrit Pul en Piet van Dijk speelden vervolgens remise. Sjoerd Wiegersma kwam in een flankspelaanval van Peter van der Zwaag (LDV 3) in de problemen, maar na moeizaam manoeuvreren toch nog tot winst. De stand was weer gelijk. Anton van Ginkel (DAWO 3) tenslotte kreeg na een degelijke partij tempoproblemen en moest in Leo van Dijk zijn meerdere erkennen: 3 – 5.

Zenderstad 5 – DBS    3-5

voor standen en partijen, zie Toernooibase…

Scroll naar boven