Provinciale Competitie

OG Utrecht ontsnapt tegen Zenderstad

In de 5e ronde van de provinciale competitie ging koploper Ons Genoegen Utrecht op bezoek bij Zenderstad te IJsselstein. Het werd een heet avondje voor de Utrechtenaren, want Zenderstad wilde de punten in eigen huis houden om enigszins uit de degradatiezorgen te komen. De eerste die dat merkte was Gerard Morsink, die al kort na de opening een schijfje moest inleveren bij Piet Schep via een lichte combinatie op een randschijf. Dat zag er dus niet best uit, maar Gerard vocht door…

Peter Kolkman had het lastig in een klassiek duel tegen Theo van Londen. Theo leek kansen te hebben op een doorbraak op de korte vleugel van Peter, maar in het late middenspel greep hij plotseling mis en moest capituleren (0-2).

Arne van Mourik kreeg na een rustige laveer opening de kans Ed Kok aan diens rechtervleugel op te sluiten. Het was ongetwijfeld Ed’s bedoeling zich weer los te werken uit de KVO met aanvalskansen, maar zover kwam het niet door actief spel van Arne. En toen Ed zich leek te kunnen bevrijden, kwam hij er achter dat er een 4-om-4 doorbraak naar veld 8 zou volgen. Het ging helemaal mis met Ed na achterloop van 2 schijven. Arne had een simpele plakker naar veld 8 en won het eindspel gemakkelijk (0-4).

Invaller Auke Zijlstra koos na een rustige opening voor een centrumaanval met de opstoot 22-28xx28. Tegenstander Kumar Bihari koos voor omsingeling van die schijf en loerde zoals altijd op combinatiemogelijkheden. Toen Auke ook veld 22 betrad, kreeg Kumar de kans de stelling van Auke in een wurggreep te nemen. Auke werkte toe naar een doorbraak naar dam voor twee schijven, maar na de afwikkeling vlocht Kumar direct enkele dreigingen in de stand en won snel (2-4).

Wim Vlooswijk speelde een klassieke partij tegen oud-Ons Genoegen-speler Gerard Bakker. Dat ging ongeveer gelijk op en beiden namen geen risico’s om te winnen, dus de remise was logisch (3-5).

Alfons Ottink kreeg tegen Bert Habets geen kans z’n geliefde spel te spelen, een flank omsingeling. Maar een halve hekstelling met geen enkele schijf op de lange lijn zag er ook zeer aantrekkelijk uit. Het is dan echter wel zaak dat je de tegenstander op de andere vleugel vast weet te zetten of terreinvoordeel te boeken met het doel een gezonde aanval of doorbraak in te zetten. Alfons zette zichzelf echter vast aan z’n rechtervleugel en nadat hij de halve hekstelling had verbroken werd hij geconfronteerd met een tegenaanval van Bert op z’n linkervleugel. Dat zag er eerst niet zo dreigend uit, maar Bert ging wel als eerste richting de damlijn. Een offer van Alfons wierp hem terug, maar even later liep Alfons toch vast en moest hij opgeven (5-5).

Gerard Morsink kwam na schijfverlies zoals eerder vermeld, langzaam maar zeker wat beter in het spel en in een 7-om-6 stand won hij z’n schijf terug. Piet was duidelijk aangeslagen en vanuit een remise 5-om-5 stand kwam hij nog in een verloren overmachtseindspel terecht! (5-7)

Kopman Wouter Ludwig had het erg lastig tegen Laura Timmerman. Hij gaf haar de kans een kettingstelling in te nemen, maar had zelf voldoende speelruimte. Via een afwikkeling bevrijdde Laura zich uit de kettingstelling maar kreeg een kwetsbare voorpost op veld 22. Een hectische tijdnoodfase volgde en in een 7-om-7 stand beging Laura de beslissende fout met 37-32 i.p.v. 38-32, zoals Wouter na de partij aangaf. Wouter won even later een schijf en verkreeg een overmachtseindspel (5-9).

Daarmee was de overwinning voor OG binnen en kon Cock van Wijk z’n verloren eindspel tegen Stef Baerends opgeven. Na een wederzijdse flankaanval koos Cock in het middenspel voor een verkeerd plan. Zijn linkervleugel kwam vast te staan en hij moest wachten  tot Stef het centrum bezette, voordat hij z’n linkervleugel weer in het spel kon brengen. In hevige tijdnood vond ie niet meer de juiste verdediging tegen de aanval van Stef. De 60 zetten werden op het nippertje gehaald, maar Stef had ondertussen 2 dammen en de voorste schijven van Cock kwamen niet meer op dam door combinaties van Stef met de dammen (7-9).

Al met al een zwaarbevochten en ietwat gelukkige overwinning van Ons Genoegen Utrecht, dat daarmee de koppositie in de Hoofdklasse behoudt.

 

ADG wint ondanks taai verweer van Damcombinatie LDV/Hilversum

 

In de vijfde en voorlaatste ronde van de Utrechtse damcompetitie boekte het achttal van ADG een goede overwinning tegen Damcombinatie Loenen/Hilversum. Uiteindelijk werd een 10-6 overwinning geboekt. De laatste ronde, tegen het Utrechtse Ons Genoegen, zal uitwijzen wie zich provinciaal Utrechts kampioen mag noemen.

Als eerste was Hans Mulder klaar. In een gelijkwaardige middenspelpositie trapt tegenstander Jaap Langerak in een standaardcombinatie naar dam. Langerak kon gelijk opgeven. De positie van Jan de Ruiter tegen Arie Roos was licht voordelig, vanwege meer flexibele opbouwmogelijkheden. Maar ook Roos liep in een combinatie naar dam, met even kansloos afspel. De voorsprong werd verkleind door de nederlaag van Harry de Waard tegen Andrew Tjon A Ong. In een positie die duidelijk voordelig was voor Tjon A Ong verloor De Waard de voorzichtigheid uit het oog. Ook hij trapte in een damcombinatie.

Cees Strooper tilde de stand naar een 6-2 voorsprong door een positionele overwinning op Ben van der Linden. Vanuit de opening koos Van der Linden voor spel via de randen van het bord. Dat is af en toe kansrijk, maar in de meeste gevallen niet. Strooper beperkte de zetvrijheid van Van der Linden. Vlak na een onvermijdelijk schijfverlies capituleerde laatstgenoemde.

Door remises van Marcel Everloo (tegen Bert Roest) en Frits Stüger (tegen Eric Dubelaar) consolideerde ADG de voorsprong tot 8-4.

Van een wild-west partij was sprake tussen Paul Everloo en Bert van Oosterom. Het was wel duidelijk dat Van Oosterom aan de leiding ging in het middenspel. Toch was het verdienstelijk dat Everloo nog een damcombinatie kon vinden, ondanks de slechts 2½ minuut die hij had voor nog zo’n 15 zetten. Er zat één luchtje aan die damcombinatie: het had veel te veel materiaal gekost. Omdat de schijven van Van Oosterom veilig stonden én hij bovendien zelf ongestoord naar dam kon oprukken, was de nederlaag voor Everloo onvermijdelijk.

Als laatste was grootmeester Ben Provoost bezig. Tegen de immer veel tijd gebruikende Maarten Kolsloot kwam een principiële hekstellingspartij op het bord. Zoals het ging, en ook zoals het ging in de analyse na afloop, toonde Provoost aan de hele tijd de leiding te hebben gehad. Hij won een schijf, waarna Kolsloot geen tegenspel meer had. Al met al een verdiende ruime zege voor de Amersfoorters.

In de laatste wedstrijd van het seizoen om de provinciale titel ontvangt ADG het Utrechtse Ons Genoegen. Dit biedt én de kans om revanche te nemen tegen de schlemielige 9-7 nederlaag in de uitwedstrijd én om en passant de titel binnen te halen.

 

Eerste klasse

Het Groene Hart laat niets heel van LDV/DCH 2

Een ontketend achttal van Het Groene Hart heeft de titel in de Eerste klasse voor het grijpen. Uit bij LDV/DCH 2 werd huisgehouden met 15-1. Het was aan de goedheid van Frans Boot te danken dat de thuisclub nog een bordpunt overhield aan dit duel. Het leverde Piet Brandhorst net geen “blauwe notering” op maar die zou toch niet opgevallen zijn na deze ontluisterende nederlaag.

Austerlitz wint verrassend van G&E

Verbazend gemakkelijk lieten de Baarnse dammers zich inpakken door Austerlitz: 7-9. Het begon wel goed voor Gooi&Eemland, dat maandagavond 26 november graag voor Sinterklaas wilde spelen. Het was wel een opsteker, dat Andreas Ongers op bord 8 de punten pakte door in het eindspel Adrie van Soesbergen over de knie te leggen. Het beste resultaat in deze competitie van Andreas.

En nadat Leo van der Laan op het eerste bord met een eenvoudige 2-om-4 van Wim van de Broek won stond het mooi 4-0 voor Gooi&Eemland. Het was schijn, want op maar liefst vier (!) borden stonden Eemlanders een schijf achter. Hans Vermeij zelfs twee schijven. Bram Boer pakte die met een slagzet en na wat tegenstribbelen van Hans ook de partij. Henk de Groot was ook even damblind tegen UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt. In de opening pakte Harry een extra schijf, maar wist dat in het eindspel niet met winst te verzilveren.

Michiel Luiten stond heel veelbelovend met een opsluiting tegen Henk Zoonen. Dat was schijn. Een verkeerde zet en Henk combineerde naar dam. Na het afpakken daarvan kostte dat Michiel een schijf en later de partij.

Henk Vogelenzang de Jong is behoorlijk uit vorm, want hij verloor in diverse competities achter elkaar partijen. Zo ook tegen Rut van Santen, die niet al te moeilijk een schijf voorkwam. Rut speelde het eindspel nauwkeurig uit en pakte zo beide punten.

Adrie Butzelaar wist remise uit het vuur te slepen. Tegenstander Evert van Grondelle vergat zijn veel betere stand in het eindspel te winnen. Bert Roest had de eer voor Gooi&Eemland kunnen redden, maar dat lukte niet. Herman Keereweer verweerde zich na de bomzet in het klassieke middenspel heel goed en kon het eindspel nét naar remise loodsen.

DAWO en Zenderstad spelen gelijk

DAWO Woudenberg heeft de thuiswedstrijd tegen de reserves van Zenderstad niet weten te winnen. Aan de hoogste borden verging het de thuisclub goed. Cor van Setten klopte Jacco Scheper en Dick van der Velden wist Seth Matahelumual te verslaan. Onderin ging het echter mis. Hennie van Lambalgen verloor van Hans Verhoeven en Wim Putman verloor van Anton van Hal. Toen ook Sjoerd Wiegersma geklopt werd door Arie van Nieuwkerk leek een uitzege in het verschiet voor Zenderstad 2. Leo van Raay kon echter iets terug doen en won van Hennie Pikker. De overige twee partijen eindigde in remise.

Viertallencompetitie

Het Groene Hart pakt verrassend titel bij viertallen

Niet topfavoriet DBS maar Het Groene Hart heeft de viertallencompetitie gewonnen. Door een klinkende zege (2-6) bij DAWO zijn zij niet meer te achterhalen voor DBS, die nog één wedstrijd te goed heeft.

Jaap Spruijt won als eerste van Gerrit Pul. Vervolgens remiseerde Aad Boot tegen Gerrit Peut en Chris Schippers tegen Anton van Ginkel waarna het kampioenschap gevierd kon worden. Arie de Jong maakte het feest nog mooier door zijn gewonnen stand tegen Fred van Ee te verzilveren.

Dammende schakers pakken punt bij LDV

De dammende schakers uit Bunschoten hebben een wedstrijdpunt overgehouden aan hun duel in Loenen. Mart Woudenberg leverde een topprestatie door zijn partij te winnen en in het individuele klassement op de 6e plaats te eindigen. Thomas Reichardt deed het ook uitstekend en pakte een punt tegen Cor Vonk. Jeroen Gootjes moest zijn meerdere erkennen in George de Groot en Barend Vedder en Dion de Graaf speelden remise.

 

Het duel tussen UDG-Vriendenkring 2 en DBS is uitgesteld tot maandag 10 december.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven