Provinciale Competitie

ADG nipt verslagen door Ons Genoegen in Utrechtse damcompetitie

In de derde ronde van de Utrechtse damcompetitie kon het achttal van ADG het niet bolwerken tegen het Utrechtse Ons Genoegen. Na ruim vier uur spelen prijkte een 9-7 nederlaag op het bord. Het leek er op dat er meer had ingezeten voor de Amersfoorters.

Opvallend was dat Ons Genoegen zich bediende van een tactische opstelling. In plaats van ‘op sterkte’ te zitten namen Wouter Ludwig en Alfons Ottink plaats op respectievelijk het tweede en het vierde bord. Meestal bedienen teams zich van een tactische opstelling als zij zich de mindere wanen. Of dat in dit geval ook zo was mogen scherpslijpers beoordelen. ADG kwam in ieder geval op voorsprong omdat Jan de Ruiter zich kon loswurmen uit een hekstelling, die aanvankelijk voor hem niet prettig oogde. Hij won eerst een schijf en daarna nog een en toen was de buit binnen. Hans Mulder besloot tegenstander Peter Meijler geen pijn te doen en nog in het middenspel werd tot remise besloten.

In alle overige zes partijen werd er gespeeld tot in de tijdnoodfase. Omdat de partijen aan elkaar gewaagd waren was niet duidelijk welke kant ‘het kwartje’ zou vallen. Utrechter Dré Verheggen speelde een uitstekende partij tegen Bryan Brank. Hij toonde aan dat de schijvenverdeling van Brank in de klassieke positie niet optimaal was. In het late middenspel toen de stellingen geopend werden hield hij de druk op de ketel van Brank. Wellicht gehaast door de klok beging Brank een slordigheid die hem direct de partij kostte, waar remise nog haalbaar leek.

Ben Provoost kwam vorstelijk uit de opening tegen Arne van Mourik. De opsluiting van de rechtervleugel van Van Mourik leek echter mooier dan die in werkelijkheid was. Van Mourik hield speelvrijheid aan de andere zijde en schoof de partij soepel naar remise. De 4-4 tussenstand was zonder meer een teleurstelling voor ADG.

Gerrit de Bruijn bereikte enig centrumoverwicht tegen Cock van Wijk, maar veel was het niet. Ook hier remise. Toen ging het in de tijdnoodfase mis bij Cees Strooper tegen Wouter Ludwig. In het late middenspel leek Strooper een perspectiefrijke klassieke positie in handen te hebben, mede geholpen door een verrassende voortzetting. Zoals het ging moest Ludwig ‘improviseren’. Bij analyse bleek dat Strooper de winst toch niet had kunnen verzilveren. In tijdnood liep hij, in een pure remisestelling, in een suffe twee-om-twee met doorbraak en hij kon direct opgeven. Zo zat het de Utrechters niet tegen.

Jan van de Veen kwam (ook al) vorstelijk uit de opening tegen Alfons Ottink. Dat was met name zo omdat Ottink zich niets aantrekt van de wet van de evenwichtige schijvenverdeling. Vanuit de opening besloot hij namelijk alle schijven naar links te spelen, zich daarbij niet bekommerend over enige flexibele ontwikkeling van zijn linkervleugel. De vraag hoe Ottink in vredesnaam zijn schijven ‘aan de praat’ moest krijgen werd merkwaardig genoeg beantwoord door zijn tegenstander. Jan van de Veen besloot namelijk precies die schijf af te ruilen die alles voor Ottink verstopte. Daarna kreeg Ottink een licht initiatief, maar de remise bleek het eindresultaat.

De 8-6 voorsprong van OG kon alleen nog door Harry de Waard worden afgewend, als hij zou winnen. Maar zo ging het niet. Oud-predikant Wim Vlooswijk speelde een prima partij, met gedreven concentratie. Het terreinvoordeel was aan zijn kant, dus De Waard mocht niet mopperen met de remise.

Zo werd het 9-7 voor de Utrechters. Over enkele weken is de return in Amersfoort, een mooie gelegenheid voor revanche.

Spannende strijd in IJsselstein eindigt in gelijkspel

Zenderstad en LDV/DCH hebben hun eerste wedstrijdpunt binnen. In IJsselstein eindigde hun onderlinge treffen in 8-8.

De bezoekers waren versterkt opgekomen. Ton Bollebakker nam op bord 1 plaats en won ook zijn partij. Bert Habets leek lang remise binnen handbereik te hebben maar moest uiteindelijk toch teveel concessies doen. Toen stond Zenderstad al voor, Ben van der Linden gaf een mooi aanknopingspunt weg en niet veel later stond hij in een dodelijk hekstelling. Ed Kok profiteerde optimaal.

Op bord 3 won vervolgens Laura Timmerman van Bert van Oosterom en Andrew Tjon a Ong had toen de punten al binnen tegen Gerard Bakker. Op bord 5 won Stef Baerends van Sipke Veenstra en aan bord 7 was Jaap Langerak te sterk voor Piet Schep. De overige partijen eindigden in remise.

 

Eerste klasse

UDG-Vriendenkring met enige moeite langs Zenderstad 2

Zenderstad 2 kwam met slechts zeven spelers naar Utrecht, op het laatste moment had een speler zich ziek gemeld.

Nu is dat voor de IJsselsteiners niet per se een nadeel: vorig jaar kwamen ze in de slotronde zelfs met zes man uit tegen UDG-Vriendenkring, maar wonnen ze alsnog!

De Utrechters waren dus gewaarschuwd.

Paul de Heus kon werkeloos toezien hoe zijn teamgenoten het deden.

Kennedy Krishnadath bracht Henny Pikker zo in verwarring door zijn zeer onorthodoxe opbouw, dat deze in een 2-om3 naar dam liep. Het was daarna snel uit.

Arie Koster lette even niet op zodat Theo van Londen met een achterloop eenvoudig een schijf won. Daarna mocht Arie zomaar een schijf terugwinnen en ontstond er een dammeneindspel, dat remise had moeten lopen. Maar in een vlaag van damblindheid meende Theo de dam af te kunnen nemen, het was meteen uit.

Wim Bes bracht Arie van Nieuwkerk wel in het nauw, maar net niet zover dat hij de twee punten kon binnenhalen.

Jan Ongolesono won een schijf toen Nico Verhoeven onvoorzichtig een schijf op het kerkhofveld plantte. Daarna liep Jan door naar dam maar was hij te begerig een extra schijf te veroveren. Nico strafte dat meteen af met een remisecombinatie.

Ook Wim de Jong houdt van een ongebruikelijke opbouw. Maar Hans Verhoeven lette iets beter op dan Wim toen het erg ingewikkeld dreigde te worden. Een doorbraak voor 1 schijf leverde winst op.

Bij de stand 8-4 bood Ruud Klaarenbeek remise aan die Cees Westland in een iets mindere stand aannam.

Daarna verloor Fred Dammers in een remisestand door een blundertje van Ton Vink, maar dat had geen invloed meer op het resultaat.

Dammers Baarn winnen van Woudenberg

Met een forse 11-5 zege op DAWO heeft Gooi&Eemland een mooie prestatie geleverd. Het begon al goed met de winst van Hans Schuurman tegen Sjoerd Wiegersma. In het eindspel sloeg Hans toe met een omvangrijke slagenwisseling. Bijna gelijktijdig remiseerde Hans Vermeij tegen de sterker geachte Jaap Veld. “Geen ingewikkelde partij, die gelijkwaardig bleef” zo zei Hans. Dissonant was Bert Roest, die afweek van zijn kansrijke plan om de korte vleugel van Cor van Setten op te rollen. In de klassieke partij verprutste Bert zijn positie vanaf de 43e zet en was kansloos in het eindspel. Bij Adrie Butzelaar zat het behoorlijk mee. Hij gaf een schijf weg om er eentje met positievoordeel terug te pakken, maar dat bleek niet te kunnen. Uiteindelijk zou het eindspel toch nog remise gelopen zijn, totdat de vlag van de klok van tegenstander Wim Putman viel voordat die de 60e zet had gedaan en verloor.

Jan Bouwmans kreeg het net niet voor elkaar het eindspel tegen Saan Bouw winnend af te sluiten omdat Jan een tempozet miste en zelfs nog secuur moest spelen om remise te behalen. Serf Klinkenberg was op weg Hennie van Lambalgen in het eindspel klem te zetten, hetgeen niet lukte en een remise een logische uitslag was.

Kopman Leo van der Laan sloot de korte vleugel van Dick van der Velden op en dat leidde met een slagzetje tot schijfwinst. Zorgvuldig bouwde Leo zijn voordeel in het eindspel verder op en won. Henk Vogelenzang de Jong had een taaie aan Erris van Egdom. Tot het eindspel moest Henk laveren om zijn voordelige stand uit te buiten. Met een leep offer kreeg Erris niet de kans een dam te halen en precies op tempo verloor hij.

 

LDV/DCH 2 wint nipt van Austerlitz

De ‘reserves’ van LDV/DCH hebben hun thuiswedstrijd nipt gewonnen van Austerlitz. Jeffrey Verwoerd won op bord 1 van Wim van de Broek. Leo van Dijk deed dit aan bord 6 ook tegen Evert van Grondelle en Ruud de Koning won van Arie van Soesbergen. Namens Austerlitz deden Henk Zoonen en Bram Boer iets terug maar verder kwamen de gasten niet. 9-7 voor LDV/DCH 2.

Viertallencompetitie

Verrassende nederlaag DBS

Koploper DBS heeft een verrassende nederlaag geleden in de thuiswedstrijd tegen Het Groene Hart. Arie de Jong was de matchwinner. 359 ratingpunten minder dan Jan van de Veen maar toch eindigde de partij in remise. Donkerblauwe notering voor Arie! Ton van der Ploeg won wel van Chris Schippers maar de onderste twee borden gingen verloren. Kleinzoon van Ton, Victor Nieuwenhuis kon het nog niet bolwerken tegen Jaap Spruijt en Riek Vendrig verloor van Aad Boot.

Dammende “schakers” boeken hun eerste overwinning!

Het damviertal uit Bunschoten-Spakenburg heeft haar eerste wedstrijdpunten binnen. In Woudenberg werd de lokale vereniging DAWO met 6-2 verslagen.

De wedstrijddag begon met een domper door het geblesseerd uitvallen van Dion de Graaf. Hierdoor was de teamleider genoodzaakt mee te spelen. Gerhard de Graaf mocht dus meespelen en hij liet in zijn partij al vroeg een damcombinatie toe. Zijn tegenstander was zo blij met dit ‘buitenkansje’ dat hij de combinatie direct nam. Helaas voor hem had Gerhard iets dieper gerekend. De dam werd namelijk meteen afgepakt, waarna Gerhard een schijf meer had dan zijn tegenstander. Dit voordeel werd niet meer weggegeven (2-0).

Op het 2e bord speelde de topscorer van de viertallencompetitie, Thomas Reichardt. Thomas speelde als een volleerd dammer een goede positionele opening. In het middenspel had hij duidelijk voordeel, totdat hij pardoes een schijf weggaf. Daarna vocht Thomas nog voor wat hij waard was, maar de nederlaag was onvermijdelijk (2-2). Desalniettemin een sterke partij van Thomas.

Jeroen Gootjes zat deze wedstrijd tactisch op het 4e bord. Jeroen laat de afgelopen weken een sterke groei zien, wat ook terug te zien was in zijn partij. Jeroen ging al vroeg in de aanval en bouwde een sterke stand op. Het enige wat zijn tegenstander kon doen was schijven ruilen, in de hoop op een remise. Jeroen trok zich hier niets van aan en kwam steeds sterker te staan. In een vrijwel gewonnen stand zag zijn tegenstander het niet meer zitten en liet al zijn tijd verstrijken (4-2). Hierdoor won Jeroen zijn eerste partij als dammer!

Hiermee had Gooi&Eemland 2 haar eerste wedstrijdpunt binnen, maar er was nog een partij bezig. Als in deze partij minimaal remise werd gespeeld, was de overwinning voor het team binnen.

Alle druk lag daarmee op Mart Woudenberg, die op het 3e bord speelde. Mart speelde een gewaagde opening, waarbij hij bewust in een korte-vleugel-opsluiting ging staan. Dit is een gewaagd speltype waarbij moeilijk is te zeggen wie beter staat. In de partij kwam Mart minder te staan, maar door goed na te denken vond hij telkens de juiste zet(ten). Zijn tegenstander zag dit ook, werd zenuwachtig en maakte een fout. Mart maakte optimaal gebruik van de fout door een schijf te winnen.  De overgebleven stand maakte Mart vervolgens vakkundig af. Ook voor hem was dit zijn een overwinning ooit als dammer!

De 6-2 overwinning was hiermee een feit. Een prachtige overwinning tegen een sterke tegenstander. De spelers hebben veel talent in het dammen en spelen positioneel sterke partijen. Als ze dit niveau kunnen vasthouden zal dit zeker niet de laatste overwinning van het seizoen zijn.

LDV Loenen nipt langs DAWO

Ook LDV Loenen noteerde hun eerste wedstrijdpunt. Uit tegen UDG-Vriendenkring won het met 5-3. George de Groot zorgde hiervoor na winst op Ad Beuk. De overige partijen eindigden in remise.

 

 

 

 

 

Scroll naar boven