Tijdens de vierde ronde van het Persoonlijk kampioenschap heeft Peter Frans Koops optimaal geprofiteerd van de vele puntendelingen die vielen in de andere partijen. Tegen Cor van Setten was Peter Frans ook na zijn schijfwinst bij de les. Onderin het klassement was Kennedy Krishnadath er als de kippen bij toen de kans zich voordeed. Bij de overige partijen haperde de trekker nogal eens in deze ronde die verder nogal te kampen had met het landelijke griepvirus. Liefst vijf partijen moesten worden uitgesteld.
In de opening beging Cor van Setten al een positionele fout. 47-41 hoorde er op de zevende zet nog niet bij. De lange vleugel ging in een opsluiting en lange tijd kon Cor mede door zijn zet 47-41 niet loskomen. Eén kans kreeg hij wel op de 30e zet maar die werd niet op waarde geschat. Een lokzetje niet veel later werd ook doorzien door Peter Frans Koops waarna Cor een schijf moest inleveren om speelruimte te krijgen op zijn lange vleugel. Dat deed hij maar Koops speelde de overgebleven stand vakkundig naar twee punten.
Laura Timmerman had goede zaken, heel goede zaken kunnen doen als zij had gewonnen van Evert van der Pol. Lang ging de strijd gelijk op totdat Laura het voor elkaar kreeg in een onorthodoxe stelling de stand van Evert vast te spelen. Beide vleugels werden gecontroleerd door Laura en de centrumstand van Evert kon geen kant op. Evert probeerde het nog door in een combinatie te lopen met schijfachterstand. De overgebleven stelling was huizenhoog gewonnen voor Laura maar zij kon haar zenuwen niet in bedwang houden en liet het remise lopen.
Ook Cock van Wijk had een milde bui in Den Hommel. De naar Vleuten verhuisde wedstrijdleider van de UPDB had zich voorbereid en speelde bewust dezelfde opening als Rik Verboon deed in de bondscompetitie tegen Arne van Mourik. Arne kan zijn draai niet vinden maar had geluk dat het bij een geweldige voorbereiding bleef van Cock. Wel week Van Mourik snel af van zijn openingsvariant tegen Verboon, waarin hij destijds kansloos ten onder ging. De stand ging naar open klassiek laveerspel maar ook nu koos van Mourik voor een soort omsingelingsstrategie met veel randspel. In deze fase bleef Cock rustig manoeuvreren en kwam zienderogen beter te staan. Toen Arne in een klaverbladopsluiting kwam werd de spanning opgevoerd. In de tijdnoodfase liep Arne vast maar de laatste tempozet van Cock was niet de beste. In het vervolg miste Cock driemaal de winst en zette Arne zijn ‘remisecombinatie’ een zet te laat in. Cock profiteerde niet en zo bleef het alleen bij die geweldige voorbereiding…
Oud-kampioen Andrew Tjon a Ong kwam niet ver tegen Jan van de Veen. Andrew liet zijn tegenstander in de aanval komen en ondanks dat deze aanval wel wat veel schijven had op Jans korte vleugel, kwam Andrew niet tot een kansrijke omsingeling. Uiteindelijk moest een grote ruil toegestaan worden waarna een nieuwe opbouwfase volgde. Hierin kwam Andrew iets beter te staan, maar niet meer dan dat.
De grootste geluksvogel van de avond was Harry de Waard. In zijn partij tegen Toys Sheoratan ging de titelverdediger veel te ver. De opening zal bekend terrein geweest zijn voor Harry maar de omsingeling die Toys inzette bleek succesvol. Rond de 30e zet raakte Harry de controle kwijt en met enkele krachtige ruilen stond er opeens een dodelijke kettingstelling op het bord. Harry wist zich hier nog wonderbaarlijk uit te bevrijden maar de overgebleven stelling was positioneel verloren. Op Facebook vlogen de varianten voorbij hoe Toys het wel had moeten doen maar Harry had geluk dat Toys ze allemaal niet zag.
Lucien Farzan kwam goed weg tegen Dick van der Velden. Lang ging het allemaal gelijk op alhoewel Lucien wat voorbarig naar veld 27 ging. De schijf kon er vanaf geruild worden zonder nadeel en aan de andere zijde kwam Dick goed opzetten door bezetting van veld 24. Op de 40e zet plaatste de dammer van DAWO Woudenberg een lokzetje waar Farzan toch verrassend intuinde. Met een meerslagfinesse ging Dick met twee schijven minder maar met doorbraak de eindfase in. Of de stelling echt gewonnen was voor Dick daar is Flits niet over uit. Zoals de partij ging kon Lucien uiteindelijk toch betrekkelijk eenvoudig een punt veiligstellen.
Kennedy Krishnadath won wel, met een combinatie van de nog altijd puntloze Frits Stüger. Aanvankelijk had Frits het beste van het spel. In klassiek was Kennedy wederom op zoek naar de randen. Dat leverde hem een mindere stelling op maar toen Kennedy op 35 wist te geraken wist Frits niet wat hij met deze verre randschijf aan moest. Uiteindelijk ruilde hij deze eraf maar dat luidde min of meer zijn eigen ondergang in. Waar 39. 45-40 aangewezen was kwam 50-44 en het was bingo voor Krishnadath. Kennedy combineerde naar dam. Frits besloot de dam te elimineren maar kwam daarna tot de ontdekking dat de overgebleven stand verloren was.
De partij tussen Bert Habets en Ton van der Ploeg wordt maandagavond 26 februari gespeeld.
Eerste/Tweede klasse
In de eerste/tweede klasse had Ben van der Linden een verrassend gemakkelijke avond. Arie Koster ging aanvankelijk prima mee in deze partij maar besloot op de 24e zet 19-24 te spelen om controle op de vleugel te pakken. In werkelijkheid bracht hij zichzelf een beetje in de nesten. Ben kreeg kansen om de schijf te omsingelen en in de partij ging dat met succes. Zoveel succes zelfs dat het niet één maar twee schijven voorsprong gaf. Dit presentje pakte Ben natuurlijk wel uit, won en pakte de koppositie!
Gerard Benning kwam niet verder dan remise tegen Sjef Valk en moet het doen met een rol als achtervolger. In een aanvallende partij kreeg hij tegen Sjef zeker aanknopingspunten. Misschien stond Gerard wel té goed en kon hij niet kiezen uit verschillende goede voortzettingen. Het werd een 3-om-3 afwikkeling, die niet direct schijfwinst gaf maar wel een sterk verzwakte linkervleugel. Sjef verdedigde echter zo goed dat uiteindelijk Gerard met een mindere slotstand genoegen moest nemen.
Bert Roest nam wat risico maar haakt zo wel aan bij de top van het klassement. Clubgenoot bij DVSB, Hans Vermeij, liep al vroeg in een kleine combinatie wat hem een schijf kostte. Bert hield wel een topzware lange vleugel eraan over maar Hans kon daar niet van profiteren en ging strijdend ten onder.
Ook Jeffrey Verwoerd blijft op een punt van de koploper. In eerste instantie kwam Jeffrey voor niets naar Den Hommel. Tegenstander René Runhaar kwam niet opdagen maar René bleek gegronde redenen te hebben voor absentie. Jeffrey was bereid tot inhalen wat geschiedde op 20 februari. In de partij ging het voordeel als een soort flipperkast heen en weer. Aanvankelijk voor Jeffrey maar René kwam sterk opzetten met een aanval waarna Jeffrey met gecontroleerd hakken opeens de boel dreigde vast te spelen. Jeffrey ruilde echter naar achteren waarna de partij naar remise kabbelde.
Dick de Boer sloot aan bij de 5 punters door met een gelukje te winnen van Henny Pikker. Lang ging het gelijk op maar in het eindspel moest Henny toch schijven inleveren om op dam te komen. De stand was nog wel remise maar Dick bracht er per ongeluk een mooi offertje in. Henny nam de 1 om 2 maar met nog een offer en tric-trac winst was het Dick die met de eer mocht strijken.
Robert De Wolf doet het verrassend goed. Tegenstander Harry Vredeveldt zat met zijn gedachte al bij zijn aanstaande wintersportvakantie, de blunder waarmee hij afsloot sprak boekdelen. Harry kwam iets beter uit de opening maar na wat ruiltjes van beiden werd het meer lange-afstand-dammen. Toch leek het mis te gaan voor Robert die een offer speelde dat er in werkelijkheid op neer kwam dat hij met een schijf minder zonder compensatie verder moest. Toch kwam er een doorbraak op het bord voor beide heren die remise had op moeten leveren. Zo ver kwam het niet omdat Harry vergat een schijfje extra te geven. Robert kon zijn ogen niet geloven na de aangeboden 1 om 2… maar nam hem uiteraard wel. 0-2 voor Robert.
Clubgenoten Hennie van Lambalgen en Leo van Raay kwamen remise overeen. Na een gelijkwaardige opening kwam Leo wel in de aanval maar de stelling bleek te dun om echt kans te maken op twee punten. Ietwat vroeg werd er tot een puntendeling besloten.
Wat meer een duel werd de partij tussen clubgenoten Jaap Langerak en Ruud de Koning. Beiden speelde aanvallend want Jaap begon via de flanken en kreeg als antwoord een voorpost op het centrum. Ruud speelde het ondanks het ratingverschil aanmerkelijk beter en kwam zelfs gewonnen te staan maar hij wist het helaas voor hem niet af te maken en zodoende ontsnapte Jaap met een punt.
Het enige blauwe resultaat kwam op naam van Anton van Ginkel. Door diverse ruilen toe te staan raakte Arie van Nieuwkerk het initiatief kwijt aan Anton. In een acht om acht stand kwamen beide heren remise overeen maar misschien had Anton zijn stunt nog wel kunnen vergroten door gewoon door te spelen. I.p.v. 36-31 was 30-24 interessant en kansrijk. Zover kwam het niet.
Hans Loots had naar eigen zeggen moeten winnen van Saan Bouw. Met het nemen van een combinatie naar dam zette hij rond de 20e zet het bord in lichterlaaie. Saan kon de dam eraf halen voor gelijke stukken maar hield er niet veel later een hoge hek aan over. Uiteindelijk kon Saan het gelijk houden en werd door Hans te lang naar winst gezocht, een winst die er ook volgens Flits niet was.
Piet van Dijk kreeg een opening voorgeschoteld die hij niet kende maar zijn opponent André Heiwegen deed het helaas (voor André dus) verkeerd. André speelde nog even door maar maakte na verloop van tijd een verkeerde afruil wat hem nog meer materiaal kostte. André zag in dat het een verloren zaak was en gaf het op.
Zowel George de Groot als Andreas Ongers bouwden hun stelling goed op zodat de partij lange tijd in evenwicht bleef. In de eindfase van de partij nam George een doorbraak voor 2 schijven waarbij hij dacht kansen te krijgen. Andreas kon echter ook doorbreken waarna het materiaal snel uitgedund werd met een puntendeling tot gevolg.
Inmiddels won ook Wim de Jong zijn inhaalpartij van Cor Vonk maar deze moet partij zal nog ingevoerd worden in toernooibase.
Het duel tussen Hans Verhoeven en Kumar Bihari wordt i.v.m. ziekte van Hans op dinsdag 27 februari ingehaald.
Voor uitslagen, standen en partijen zie toernooibase.kndb.nl
Foto’s van Harry de Waard