Persoonlijk kampioenschap, tweede ronde

Wim Vlooswijk verrassend aan kop hoofdklasse, Wim de Jong bovenaan eerste klasse

‘Invaller’ Wim Vlooswijk staat na twee speelronden bovenaan bij het Persoonlijk Kampioenschap. Wim wist combinatief te winnen van Bert Habets en omdat er verder veel remises vielen is hij de enige speler in de hoofdklasse zonder puntverlies. Dat geldt ook voor Wim de Jong in de eerste klasse. Gelukkig is Wim er bij ondanks medische problemen. Achter het bord had hij er geen last van want hij versloeg knap Cor Vonk en is daardoor alleen koploper. Ook in de gecombineerde eerste en tweede klasse vielen veel remises.

Wim Vlooswijk noemde het zelf onvoltooid klassiek spel, het lijkt een onjuiste benaming voor het speltype dat op het bord kwam tegen Bert Habets. Wit (Bert) had hierbij voortdurend 3 tempi meer. Toen de opstoot naar 29 kwam moest Wim die weer weg ruilen door een dubbele ruil. Toen Bert niet veel later de druk wilde verhogen nam hij een opstoot. Dit was echter een regelrechte blunder waardoor hij direct een schijf verloor en kort daarop de partij.

Titelverdediger Andrew Tjon a Ong kwam niet verder dan remise tegen oud-kampioen Arne van Mourik. Het werd een boeiend gevecht waarbij Andrew het initiatief nam en een flankaanval opzette. Niet veel later ging het over naar een speltype met een opgedrongen randschijf op 36 waarmee Andrew de omsingelaar werd en het spel naar klassieke banen trachtte te leidden. Kon Andrew schijf 28 en daarmee diens hele stelling vasthouden of niet? En zou een afwikkeling waarmee hij Arne een onhoudbare voorpost op 17 zou bezorgen winnend zijn of had hij dan teveel last van tegenkansen op zijn eigen kwetsbare schijf op 27? Andrew bekeek het nadien met de computer. Die gaf groot voordeel maar niet winnend. Gelukkig zijn Andrew en Arne geen computers en dus kwam er in de praktijk na wat losruilen niet veel meer terecht van de fraaie plannen en dus remise maar oh, wat was het een interessante fase, dat middenspel. Ton Sijbrands zou er een boek mee kunnen vullen…

Frits Stüger was woensdagavond een lastige tegenstander voor clubgenoot Harry de Waard. De eerste 25 zetten gingen gelijk op maar daarna wist Harry een hekstelling te nemen. Frits hield echter het hoofd koel en zocht zijn heil over het centrum. Wat Harry ook deed, Frits bestreed alles met verve en leek zelfs even te gaan winnen maar maakte met een klein grapje snel remise.

Ook Cock van Wijk startte goed en bezorgde Gerard Benning zijn tweede nederlaag. Desondanks leek het allemaal lastig te gaan worden voor Cock want Gerard nam een halve hekstelling in. Cock probeerde hierna door middel van oplopen het centrum uit te dunnen maar dit had nauwelijks effect. Het was uiteindelijk Gerard zelf die zich in de problemen bracht door op het verkeerde moment 37-32 te spelen met de bedoeling de halve hekstelling te verbreken. Dat gebeurde nu ook maar dan door Cock. Die combineerde ten koste van een schijf naar 45, haalde dam maar zag die wel afgenomen worden door Gerard. Cock had Echter een schijf meer en ondanks dat Gerard het nog probeerde kwam er geen enkele kans op herstel.

Het duel tussen Bert Roest en Erik Maijenburg werd een duel zonder kansen voor beide.
De twee clubgenoten maken een goed seizoen door (Bert is naar eigen zeggen bezig aan een 2e jeugd) en dat was terug te zien in de partij. Erik ruilde een vroege hekstelling van het bord waarna de partij klassiek werd.  Het leek erop dat Erik daar wat voordeel had maar een snelle uitval naar het kerkhofveld leverde hem na wat laveerwerk slechts een aanvalletje op. De verdediging van Bert was echter ruimschoots in orde en nadat Erik nog wat speculatief 13-19 speelde mocht hij niet veel later zelf remise maken. Die remise was echter eenvoudig te vinden en nadat Erik het geheel in gang had gebracht geloofden beide clubgenoten het wel, remise.

Kennedy Krishnadath won enigszins verrassend van Lucien Farzan. Ditmaal begon Kennedy voorzichtig en probeerde hij gebruik te maken van een onevenwichtige schijvenverdeling bij Lucien. Lucien zag dat echter aankomen en herstelde het evenwicht weer na enkele ruilen. Gaandeweg de partij plaatste Kennedy een opstoot naar 37 omdat hij dacht een overwegende stand over te houden. In de praktijk lukte dit ook want er zaten diverse dreigingen in naar dam. Echter, als Lucien een tijdelijk offer had gezien dan had hij daarmee de partij volledig kunnen laten kantelen. Die optie werd gemist waarna Kennedy naar eigen zeggen geflatteerd won.

Ook Toys Sheoratan won zijn partij nadat hij al vlot een schijf had gewonnen tegen Ton van der Ploeg. Een vroege hekstelling met 2 schijven op de lange lijn én bezetting van veld 27 was teveel van het goede voor Ton. Een achterloop van Toys kon niet goed gepareerd worden door dreiging van schijfwinst of een dam. Nu kwam de schijfwinst een zet later alsnog en niet veel later zat Ton nog verder in de problemen nadat Toys een dammetje had genomen. Ton probeerde het heel lang maar zijn stand was na de 17e zet al een rokende puinhoop…

Het duel tussen Evert van de Pol en Toys Sheoratan wordt maandag 4 februari ingehaald.

Eerste / Tweede klasse

Zoals reeds vermeld staat Wim de Jong alleen bovenaan in de eerste klasse. Tegenstander Cor Vonk had zijn avond niet en verloor na een blunder de partij. Zonde want tot de fout ging de partij gelijk op. Cor had na de achterloop van Wim beter kunnen plakken met 35-40. Dat had uiteindelijk wel gelijk gebleven. Wim mocht echter met 1 om 2 naar dam en speelde de partij daarna degelijk uit.

Vervolgens een hele lijst met driepunters. Interessant was het tussen Jaap Langerak en Jan Ongolesono omdat deze een niet alledaagse partij op het bord brachten. Jan nam een voorpost op 23 met daarbij randschijven op 46, 36 en 26! Jaap liet dit toe en ging uiteindelijk omsingelen en plaatste vlot schijven op 27 en 30. Dit werd Jan te gortig en hij vereenvoudigde de stand en kwam daardoor ook gelijk wat makkelijker te staan. Maar dat duurde niet lang. Jan ruilde een paar keer achterwaarts en Jaap dreigde met een achterloop op 23. Jan kon dit op 2 manieren pareren. Deed dit op de foute manier en Jaap kon daardoor een niet al te moeilijke, ingevlochten, Coup Philippe uitvoeren met schijfwinst. De 4 om 3 die daarna ontstond bleek echter niet meer te winnen. Vraag van Jaap is echter of iemand weet of het nog wel te winnen was, zie Toernooibase!

Na een aanvallende opening van Arie van Nieuwkerk (wit) kreeg Hans Verhoeven na verloop een betere stelling. Uiteindelijk leek het tempovoordeel van Hans weleens beslissend te kunnen worden maar door goed keepen van Arie bleef het bij een puntendeling.

Het klassiekje tussen Ben van der Linden en Kumar Bihari werd ook erg spannend. Uiteindelijk kwamen beide spelers op het kerkhofveld. Ben kon zich er handhaven en de schijf van Kumar werd er vanaf geruild. Echter, na die ruil was de vleugel van Ben wel heel erg leeg. Kumar kon hier echter niet van profiteren en wellicht nam Ben de 2 om 2 ruil naar 18 net een zet te laat om het echt gevaarlijk te laten worden. Na wat ruilen werd de stand vervolgens te dun om nog kansen te krijgen en werd terecht tot remise besloten.

De partij tussen Hans Vermeij en Robert De Wolf eindigde ook in remise. Beide spelers wisselden sterke zetten af met veel minder goede voortzettingen. Hans probeerde het wel maar zijn aanvallende intenties hadden geen succes. Robert hield bekwaam de boot af en nam tijdig een dubbele doorbraak waarna een puntendeling niet uit kon blijven.

Harry Vredeveldt kon de verleiding niet weerstaan om zijn tegenstander, deze keer Saan Bouw, vroegtijdig op te sluiten. Dat valt altijd tegen en zo ook deze keer. Saan behandelde de stelling nauwkeurig, speelde zijn schijven vrij en bouwde een dreigende aanval op tegen de korte vleugel van Harry. Uiteindelijk meende Harry dat het beter was om de opsluiting te verbreken en er ontstond een spannend eindspel met plots nog kansen voor Harry omdat hij eerder op dam was maar uiteindelijk leverde het niet meer dan een schijfje op, remise.

In de onderste regionen won Leo van Raay een remise-eindspel nog van Anton van Ginkel. Piet van Dijk herstelde zich met winst tegen Andreas Ongers. Andreas ruilde een hoop af maar liep dusdanig nadeel op dat Piet nog kon winnen. Met sterk positiespel won Eric Dubelaar van Ruud de Koning. Eric liet Ruud uiteindelijk in de aanval komen maar kreeg succes met de omsingeling. Toen Ruud dacht eruit te kunnen komen sloeg Eric anders waarna hij een doorbraak had. Desondanks kon Ruud offeren en ook doorbreken. De overgebleven stelling was ongetwijfeld nog remise maar door de wirwar aan varianten kon Ruud deze niet meer vinden.

De spelers van Het Groene Hart kennen een slechte start. Hans Loots verloor namelijk van René Runhaar. Zonde voor Hans want hij miste een vrij eenvoudige doorbraak. Uiteindelijk liep Hans vast en kon René doorbreken naar meerdere dammen met als gevolg dat Hans eerst zijn schijven verloor en vervolgens de partij.

Chris Schippers won wel maar dat ging ten koste van clubgenoot Mahesh Shankar. Het leek gelijk op te gaan maar een grote blunder van Mahesh was al snel het begin van het einde. De 3 om 3 doorbraak nam Chris uiteraard direct en doordat schijven op 50, 49 en 44 ontbraken kon Chris ook nog wachten tot hij een keer dam zou halen. Slim werd de stelling eerst uitgedund en vervolgens dam gehaald. Die ging er nog wel af voor wat materiaal maar Chris haalde vlot een nieuwe en 2 wedstrijdpunten.

Arie Koster won reglementair van George de Groot.

 

Loting ronde 3, 13 februari:

Hoofdklasse: deze wordt bekend zodra de uitslag van de inhaalwedstrijd tussen Peter Frans Koops en Evert van de Pol bekend is

Eerste/Tweede klasse: Arie Koster – Wim de Jong; Jaap Langerak – René Runhaar; Hans Verhoeven – Kumar Bihari; Harry Vredeveldt – Robert De Wolf; Saan Bouw – Hans Vermeij; Arie van Nieuwkerk – Jan Ongolesono; Chris Schippers – Ben van der Linden; Cor Vonk – Eric Dubelaar; Piet van Dijk – Leo van Raay; Mahesh Shankar – George de Groot; Hans Loots – Ruud de Koning; Andreas Ongers – Anton van Ginkel 

Voor standen en partijen: zie Toernooibase

foto’s: Harry de Waard

 

 

 

 

 

Scroll naar boven