PK, 2e ronde: Verslag en foto’s

Verslagen van Harry de Waard en Harry Vredeveldt

Twee koplopers met 100%-score

In de 2e ronde van het persoonlijk kampioenschap van de UPDB hebben Henk Ruesink en Leo van der Laan in de hoofdklasse goede zaken gedaan en ook nu hun partij in winst omgezet. Beiden gaan aan kop met een 100%-score.

Henk Ruesink versloeg Bram Cysouw. Beide spelers bouwden rustig op, maar rond de 30e zet werd de Barnevelder verrast met een damcombinatie. Wat hij ook tegenspeelde, Ruesink hield verbeten vast en wist zijn stelling foutloos de winnende haven in te loodsen.

Een rustig begin was ook te zien op het bord bij Ruud Klaarenbeek en Leo van der Laan.  Daarna hielp de Utrechter zijn eigen rechtervleugel om zeep, zeker met zijn 30e zet. Het was voor de Gooilanddammer vervolgens een koud kunstje om de volle buit naar zich toe te trekken.

Arne van Mourik profiteerde van de misstap van Henk Doedens, die, na jaren ‘stil’ te hebben gezeten achter het dambord, de draad weer heeft opgepakt.

De Utrechter liet zich aan de rechtervleugel opsluiten en bracht zichzelf daardoor in moeilijkheden.  Maar omdat de man uit Bunnik niet de sterkste voortzetting nam kon Doedens ‘terugkomen’. Maar ook hij zette niet op zijn sterkst voort en was zelfs gedwongen een afwikkeling te nemen om ten koste van 2 schijven een poging te doen om de damlijn te halen. Maar met een schijfoffer was het over en uit.


Evert van de Pol zette met Jan Ongolesono een flankspelpartij op waarbij de Barnevelder halverwege de strijd een sterk centrum beheerde. Een aanval op de rechtervleugel van de Utrechter werd Ongolesono fataal.  

De laatste overwinning van deze avond en uit deze poule kwam op naam van Kennedy Krishnadath. Hij versloeg Fred Wortel, maar de uitslag had net zo goed andersom kunnen zijn. Kennedy opende op vertrouwde, maar vooral veilige wijze. Zijn tegenstander nam ook geen risico’s en speelde met alle opties open. Ondanks een paar keer terugruilen kon de Utrechter hem niet uit zijn tent lokken. Op zijn 41e had hij zelfs toe kunnen slaan middels een damcombinatie, maar hij zag deze over het hoofd. Eén zet later zag  Krishnadath de (winnende) combinatie wel.

Alle overige duels eindigden in een puntendeling.
De mooiste partij was ongetwijfeld te zien bij Harry de Waard en Bryan Brank. In de eerste helft van de partij was het laatstgenoemde dammer die de aanval koos. Zijn clubgenoot probeerde deze met een behoudende strategie te pareren. Zet voor zet werd het spannender en het was onduidelijk wie beter stond, tot aan de 42e zet. Brank kreeg beter spel en had zijn opponent in een langzaam dreigende wurggreep. Maar hij verloor zijn concentratie, maakte een fout en gaf zijn gewonnen stelling uit handen. De Waard ontsnapte en had daarmee het geluk aan zijn zijde.

Dan ging het bij het duel tussen  Andrew Tjon A Ong en Jan van de Veen heel anders. Jan was niet geïnteresseerd in een leuke pot en ruilde alle spanningen weg. Andrew slaagde er niet in een vuist te maken en moest daardoor in remise berusten.

Cock van Wijk en Bert Habets openden met flankspel dat later overging in klassiek. De kortevleugelopsluiting die later ontstond met een langevleugelopsluiting aan de andere kant van het bord bracht voor de  OG’er wel wat risico’s mee. Een doorbraakcombinatie verraste Habets maar hij had daarna voldoende compensatie om zijn stelling de veilige remisehaven in te loodsen.

Toys Sheoratan en Lucien Farzan maakten het elkaar niet moeilijk, bouwden positioneel een overzichtelijke stelling op en vonden het beiden na ruim 40 zetten welletjes.

Eerste klasse: Kasangaki, Langerak en Bijkerk nog zonder puntenverlies

Dat er maar drie spelers van de 22 deelnemers zonder puntenverlies zijn, is wel verrassend te noemen; de toppers van het vorige PK ondervinden nu meer tegenstand en dat is een mooie ontwikkeling te noemen.

Zo behaalden Eric Dubelaar en Hennie van Lambalgen dik verdiende remises tegen respectievelijk Jan Koerselman en Hensley Nepomuceno, waarbij aangetekend dat Hensley nog goed weg kwam!

Hans Loots kon zijn verdienstelijke start van de eerste ronde geen vervolg geven: hij verloor kansloos van Dirk Bijkerk.

Jasmina Benhari trof het niet dat zij de in vorm zijnde Jaap Langerak tegenover zich vond. De schijfwinst van Jaap was aardig gevonden en hoe Jasmina ook tegenstribbelde, Jaap ronde het vervolg ijzersterk af. Dit schrijft Jaap erover:

“Jaap en Jasmina begonnen rustig klassiek. Tot Jasmina op de 16e zet een combinatie overziet en Jaap een houtje kan veroveren. Daarna werd het, zonder compensatie, echt lastig voor de jeugdige Hilversumse. Met zet 39 dacht Jasmina nog een leuke doorbraak te forceren, maar meerslag gaat voor en de punten naar Jaap

Dirk Bijkerk ging er eens goed voor zitten tegen Hans Loots, die in vorige ronde de winnaar van 2023 versloeg. Hans was echter niet in goede doen en verloor al vrij snel de greep op de wedstrijd. Hij probeerde nog van alles, maar dat kostte hem juist de kop. Dirk schreef hierover:

Na een rustige opening liet Hans zich in een halve hekstelling nemen. Meestal kun je zo’n hekstelling niet tot het einde handhaven, dus Hans was er niet ongerust over. Dirk besefte ook dat hij hem op een bepaald moment zelf zou moeten breken, maar kon de allereerste keer achterlopen van Hans door een klein zetje afstraffen met schijfwinst, maar wel als randstuk, en dan moet je het voordeel nog maar zien te verzilveren. Na een onconventionele voortzetting waarbij Hans zijn pijlen op Dirks korte vleugel richtte, blunderde Hans en was het gelijk uit”.

Jan Vermeulen boekte zijn tweede remise en die was van een betere kwaliteit dan hij de vorige ronde behaalde. Nico Verhoeven was er van onder de indruk: “Jan Vermeulen, voor de meesten een nog onbekende dammer, maar mij is wel duidelijk dat hij bovenin gaat eindigen! In de partij kreeg ik na veel moeite licht voordeel, maar alle valkuilen overzag Jan goed en ondanks het tempovoordeel zag ik geen winnend plan. Na 54 zetten werd dan ook de vrede getekend”.

Tot tevredenheid van ieder is Wim de Jong weer terug; Cor Vonk was er woensdagavond wat minder blij mee, want hij meende de winst te hebben laten glippen. Wim is het dammen niet verleerd, want hij redde zich heel slim. Cor Vonk: “Schijfwinst op de 44ste zet voor Cor, op de 46ste zet maakt Cor een fout wat een gelijke stand opleverde. In een 4 tegen 4 eindspel had Cor op de 55ste zet 22-18 moeten spelen met winst. Niet gezien in de partij dus werd het weer net remise”.

Tweede klasse: Mario Lambrechts en Piet van Dijk verrassen

Het was weer eens ‘bloed aan de paal’ in de tweede klasse: alle partijen eindigden in een beslissing. Piet van Dijk kon zich over het onnodig puntverlies van de eerste ronde heen zetten en won tot veler verrassing van de gedegen spelende Sjef Valk.

Piet trakteerde Sjef op een mooie combinatie en speelde de partij goed uit. Piet schrijft hierover: Even iets over mijn partij tegen Sjef Valk ik vond het een moeilijk partijtje met aan beide zijden veel gevaarlijke standen. Uiteindelijk maakte hij een fout zodat ik naar dam kon combineren en toen was het bekeken voor Sjef”.

Roy Verveer ging – ook al weer verrassend – roemloos ten onder tegen Mario Lambrechts. Mario schreef: Roy kreeg het centrum en Mario stond er wat omheen , maar niet echt tegen de rand, het was erg uitkijken voor valletjes .Ergens komt Roy een schijf achter (beide spelers hadden dat niet eerder gemerkt) en wit komt naar de overkant en ook zwart, maar zwart geeft daarbij 2 schijven weg waardoor de witte meerderheid gewonnen kwam te staan.”

René Runhaar boekte een daverende overwinning en nam daardoor even afstand van mede titelkandidaat Karl Hammacher, die na deze afstraffing naar adem hapte. Omdat medeclubgenoot Ruud de Koning ook won van Peter van der Zwaag, gaan beiden nog zonder puntenverlies aan de leiding.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven