6e ronde PK UPDB

Tjon A Ong neemt afstand

Verslag Harry de Waard

Door een gelukkige overwinning op Evert van de Pol heeft Andrew Tjon A Ong alleen de leiding genomen in het PK 2024. De Maarssenaar heeft nu een punt meer dan de achtervolgers Ruesink en Van Mourik, die in hun onderlinge duel remise overeenkwamen.

Vanaf de opening ging Tjon A Ong volop in de aanval en wist hiermee zeer groot voordeel te halen.  Hij brak later de stand open, waardoor de Barneveldse dammer  zich onder de druk vandaan kon ruilen. In het eindspel heeft Evert wel even analytisch verloren gestaan, maar onder druk van de klok zag de koploper dit niet waarna het eindspel in remise verzandde. Evert was echter nog druk bezig de remise te berekenen en had niet in de gaten dat inmiddels zijn vlag was gevallen.

Arne van Mourik gaf een proeve van zijn kundige grillige spel. Met hekformaties op links en op rechts probeerde hij het centrum van tegenstander Henk Ruesink te bestoken c.q. vast te leggen. Met een laatste (best logische) temporiserende zet op de korte vleugel had de Ruesink het vrij eenvoudig gelijk kunnen houden. Helaas, precies op dat moment vertrouwde hij het niet meer en ruilde naar het kerkhofveld.
Het spel liep vast en een offer was verplicht. Op een gegeven moment speelde Van Mourik, onder druk van de klok, een logische zet, in plaats van de witte schijven te blokken. Veel compensatie voor Ruesink betekende dat het op slag weer remise stond. Na nog wat zetten werd de vrede getekend.

De meest opmerkelijke uitslag was wel de winst van Jan van de Veen op Leo van der Laan. Beiden kennen elkaar op het bord van haver tot gort, ze hebben veelvuldig tegen elkaar gespeeld. Het waren eigenlijk altijd bijzondere partij waarbij beiden het spannend wilden maken. Ook tijdens deze partij was dit het geval met name omdat Nijkerker Van de Veen zijn korte vleugel bewust liet opsluiten. Het werd spannender en spannender. In het middenspel koos hij er ten onrechte voor om zich uit zijn opsluiting te ruilen. Van der Laan misrekende zich bij deze slagenwisseling maar kwam een schijf voor te staan met een sterke voorpost en stond in deze fase in feite vrijwel gewonnen. Zijn tegenstander ging bewust snel spelen en Leo volgde dit hoge tempo. Dit werd Leo fataal waardoor de Nijkerker een schijf en even later de partij won. Maar in deze fase van de strijd had Jan al eerder de winst naar zich toe kunnen trekken. Een tamelijk bizarre partij!

Bram Cysouw wist Cock van Wijk te verschalken in een partij die klassieke trekjes vertoonde. In het middenspel probeerde de witspeler te profiteren van een achtergebleven schijf van zwart. In het late middenspel koos Van Wijk voor een dubieuze terugruil. Het centrum van Cysouw kwam hierdoor in beweging en de OG’er gaf het na een paar krachtzetten terecht op.

In de partij tussen Fred Wortel en Ruud Klaarenbeek ontstond al snel een flankaanvalpartij. De witspeler liet gemakkelijk toe dat zijn linkervleugel onder druk werd gezet. Op de 25ste zet meende Wortel met een schijf offeren en achterlopen zijn problemen op te lossen. Dit kwam hem echter simpel op schijfverlies te staan. In het resterende middenspel met beiden in tijdnood probeerde Fred de spanningen op te voeren. De uiteindelijke doorbraak was echter veel te duur en vrij kort daarna kon Ruud de felicitaties in ontvangst nemen.

In de openingsfase van de partij tussen Henk Doedens en Lucien Farzan ging het al op de zevende zet mis voor Henk. Een voorpost kostte hem meteen een schijf. Hij kwam er daarna niet meer aan te pas.

Een centrumaanval was te zien bij Toys Sheoratan. Maar dat vindt Kennedy Krishnadath, die zijn schijven vaak naar de kant dirigeert, altijd wel lekker. Optisch gezien leek de stelling dus gunstig voor Sheoratan, maar zijn tegenstander bleef koelbloedig opereren en trok op het juiste moment aan de rem. Toch verzuimde Toys door te drukken rond de 46e zet. Op dat moment had de stelling beslist meer verdiend!

Jan Ongolesono en Bryan Brank deden elkaar geen pijn en deelden ook de punten. Vanuit klassiek was weinig te melden en vonden beide heren het dan ook na dik 50 zetten welletjes.

De score Harry de Waard – Bert Habets is de laatste acht jaren 11-1. Bert begon dan ook met niet veel zelfvertrouwen aan zijn partij tegen de Zeistenaar. Op de 23e zet speelde Bert 45-40 en Harry was er als de spreekwoordelijke kippen bij om dat af te straffen met een vernietigende combinatie. Bert Habets schrijft over deze partij: “Wit zocht na een snelle centrumbezetting klassieke structuren en probeerde te enthousiast iets te bereiken op de lange vleugel van zwart . Zwart bouwde intussen op zijn korte vleugel aan dreigende formaties. Wit verzuimde zetcontrole op zijn 23e zet en liep in een dodelijke combinatie. Zo eindigde de partij nog voordat de echte strijd was begonnen.”

Jan Koerselman uitgeschakeld

Verslag Harry Vredeveldt

In de Eerste klasse boekte Arie Koster een nuttige overwinning op Jan Koerselman, de winnaar van 2023 en neemt daardoor voorlopig de leiding, omdat de partij tussen Dirk Bijkerk en Jude Kasangaki moest worden uitgesteld.

Er werd woensdagavond in de Pijler weer volop gestreden voor de punten en nu vierden de Verhoevens feest: Hans en Nico wonnen. Hans van Harry Vredeveldt en Nico gaf Cor Vonk het nakijken. Hans Vermeij blijft het goed doen in de subtop. Datzelfde geldt ook voor Mahesh Shankar. die beter voor de dag komt dan vorig jaar. Jasmina Benhari verloor van Hans Loots, die nu knap derde staat.

Arie Koster was een betonnen muur voor Jan Koerselman, die voor zijn laatste kans ging. Arie ruilde alle venijn uit de aanvallen  van Jan, die zijn stelling verknalde door op zijn 53e zet 33-29 te spelen en niet 48-42 en later – in verloren stand – bovendien een kleine combinatie van wit over het hoofd zag.

Jasmina Benhari speelde wat te optimistisch, wat zij moest bekopen met een nederlaag. Hans Loots las haar de les: “Om te winnen moet één van de twee spelers een fout maken. In de partij van Hans Loots tegen Jasmina Bihari nam de jeugdige speelster eigenlijk 2 voorposten in, welke beide daarna verdedigd moesten worden. Zij probeerde dit te doen, maar al snel bleek, dat positioneel gezien, dit onmogelijk was. Jasmina kreeg op een gegeven ogenblik tempo nadeel  en verloor een dure schijf. Wat daarna op het bord overbleef, was eigenlijk een puinhoop. Ja, een fout met vervelende gevolgen voor Jasmina”.

Chris Schippers mocht van geluk spreken, dat Hans Vermeij in een gelijk opgaande partij in het eindspel niet zijn kansen benutte en de partij remise werd.

Jan Vermeulen kon zijn schijfwinst in zijn partij tegen Hensley Nepomuceno niet ten volle benutten; ook nu kon Hensley zich weer redden. Jan: “De partij tussen Jan Vermeulen en  Hensley Nepomuceno eindigde na 64 zetten in remise. Niet geheel onverwacht, want bij beide spelers waren ook de vijf voorafgaande partijen in een draw geëindigd. Daar leek het lange tijd niet naar uit te zien. Op de vijftiende zet was de zwartspeler al een schijf achter gekomen toen hij een achterloop om een schijf op 27 te winnen, moest bekopen met een finesse van de witspeler en in een drie om twee combinatie liep. In het vervolg bleef de witspeler te veel spelen op “zetjes” zodat zijn positie langzamerhand verslechterde en Nepomuceno dank zij  sterk centrumspel  kon afwikkelen naar een drie om een eindstand”.

Harry Vredeveldt bakte er na het middenspel niet veel meer van. Na een prima stand verzuimde hij tegen Hans Verhoeven een formatie in te nemen door niet snel naar voren te gaan en werd hij in het eindspel geheel onnodig afgetroefd.

Ook Cor Vonk was woensdagavond tegen Nico Verhoeven niet op zijn best: na schijfverlies door de hielslag was het eindspel niet meer te houden door een combinatie van de zwartspeler.

Ben van der Linden en Wim de Jong speelden een onderhoudende partij waarbij de beste kansen voor Ben waren, maar Wim de Jong redde zich slim en remise was het eindresultaat.

De partij tussen Leo van Raaij en Hennie van Langbalgen leek op een broedermoord uit te lopen (beiden spelers van DAWO), maar Leo zag de winst over het hoofd en dus werden de punten gedeeld.

Koploper René Runhaar verliest; Piet van Dijk nieuwe leider

In de Tweede klasse verloor René Runhaar verrassend van Peter van der Zwaag; René is nu voorbij gestreefd door Piet van Dijk, die Karel Hammacher het nakijken gaf. Sjef Valk miste de winst tegen Wim Zwanink en kan door deze remise als uitgeschakeld voor de toernooiwinst worden beschouwd.

René Runhaar waande zich al twee punten rijker, maar had buiten de waard – in dit geval Peter van der Zwaag – gerekend. Peter hield ondanks de druk het hoofd koel en verraste met een combinatie die tot een verrassende winst leidde.

Door deze nederlaag is Piet van Dijk alleen leider en dat is terecht. Piet won vier keer en had twee plus-remises. Zijn winstpartij tegen Karel Hammacher was er één om in te lijsten, hoewel Karel wel heel makkelijk schijfverlies leed. Karel hergroepeerde zich prima, maar Piet speelde de partij foutloos uit.

Ruud de Koning won mooi combinerend van de verrassing van het toernooi: Mario Lambrechts, die duizelde van de dadendrang van Ruud, die er deze avond zin in had.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven