Andrew Tjon A Ong prolongeert titel

(verslag Harry de Waard) Andrew Tjon A Ong is opnieuw de kampioen van de provincie Utrecht en verdedigde zijn titel uit 2022 met succes. De noodzakelijk barrage met Arne van Mourik werd in de tweede barragepartij beslist. Een teleurstellend verloop voor Arne, die  aan twee remises genoeg had om de titel veilig te stellen.

In de reguliere competitie finishten beiden ex eaquo op de 1e plaats met een score van 13 uit 8. De weerstandspunten en het onderlinge resultaat gaf geen uitkomst, maar wel dat de dammer uit Bunnik één SB-puntje meer had dan de titelverdediger. Arne, ook nog eens zeer actief in de problemistenwereld, staat bekend als een ’taaie’ speler en omsingelaar pur sang dus Andrew kon zijn borst nat maken!

In zijn eerste barragepartij begon hij dan ook met de meest agressieve openingszet. Maar zijn clubgenoot vond het verstandiger om daar niet op in te gaan en het wat rustiger aan te doen. Toch kreeg de Maarssenaar later in de opening een kansrijke stelling op het bord, die ook nog tijdelijk schijfwinst opleverde. In deze fase miste hij echter de beste voortzetting, waarna Arne rustig de plusschijf kon oppeuzelen en er meteen een leuke aanvalsstand aan overhield. Maar de stelling was te overzichtelijk om er nog iets spannends van te maken en na een dubbele terugruil van Arne werd de vrede getekend.

Het 2e duel verliep totaal anders en ook onder andere omstandigheden. Een niet fitte Arne  wilde zich aanvankelijk afmelden maar de sportieve plicht werd toch maar gedaan. Bovendien liep hij al weken rond met het idee dat het prachtig zou zijn om op de honderdste geboortedag van problemist Max Douwes de titel binnen te halen… De praktijk bleek daar geen rekening mee te houden: binnen veertig zetten tuinde de dammer uit Bunnik in een fraai doorbraakzetje van Andrew en hij werd later nog eens getrakteerd op een simpele vier om vier naar dam die direct uit was.

Een kater dus voor de OG’er. Aan de andere kant was het wel zo prettig dat een van beide spelers de barrage wist te winnen en dat het kampioenschap niet op één SB-puntje werd beslist.
Een zoveelste provinciale titel voor Andrew en zeker niet onverdiend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven