7e ronde PK

Hoofdklasse: 2 koplopers en 2 achtervolgers

Verslagen van Harry de Waard en Harry Vredeveldt

Door de resultaten uit de 7e ronde van het persoonlijk kampioen schap van de UPDB zijn er maar liefst 4 kanshebbers op de provinciale damtitel. Arne van Mourik won van Harry de Waard en nestelde zich naast Andrew Tjon a Ong aan kop. De Maarssenaar kwam zelf niet verder dan een puntendeling met Henk Ruesink, die gezelschap kreeg van Jan van de Veen. Van de Veen versloeg eerder deze week Bram Cysouw.

In de opening leken Henk Ruesink en Andrew Tjon A Ong af te stevenen op een Keller opening. Tot enige verrassing van Andrew week zijn tegenstander op zet 2 al af met een manoeuvre die decennia geleden al door Roozenburg werd gespeeld. De opmaat voor een dynamisch evenwicht in de partij (Kingsrow waardeert de stand voortdurend rond 0). Slechts schijnbaar een vlakke partij, voortdurend een onderhuidse spanning. In het middenspel lijkt het erop dat het manoeuvreren voor Andrew iets beter is verlopen Met licht terreinvoordeel dat absoluut niet mocht toenemen. Ruesink trok 20 minuten uit voor 3 zetten om de juiste formaties neer te zetten. Op dat moment waren de mooie zetten voor zijn tegenstander ook op: Onvermijdelijk gingen er nog wat schijven van het bord en werd vlot daarna tot remise besloten.

Harry de Waard merkte na zijn partij tegen Arne van Mourik nuchter op: “Ergens heb ik het niet goed gedaan, maar waar dan?” Dat was inderdaad de vraag. In de opening had Harry actief gespeeld, hij moest alleen opletten dat een hangende schijf op veld 7 geen molensteen om zijn nek zou worden. Van Mourik probeerde juist zijn pijlen op die schijf te richten, ook nadat de stelling was opengebroken. Misschien had De Waard daarna het klassiek moeten vermijden want dat bleek onmiskenbaar beter voor de man uit Bunnik. En nadat de man uit Zeist, Harry dus, daarna geen bomzet wilde toestaan liep hij vast! Een ijzersterke Ghestem-doorstoot was in feite de genadeslag, al offerde Harry nog een schijf en later nog een. Pas nadat Arne de damlijn bereikte kon hij de benodigde twee punten in zijn zak steken en zich weer aan kop melden.

Bram Cysouw speelde met wit een bekende opening tegen Jan van de Veen. De eerste 20 zetten werden dan ook snel gespeeld. In het middenspel ontstond een spannende korte vleugelopsluiting. De Barnevelder probeerde Jan vast te houden, maar kon niet voorkomen dat deze KVO kon worden verbroken met aantrekkelijk spel voor Van de Veen. Bram stond flink onder druk en meende via een wederzijdse doorbraak de remise te forceren. Hij verzuimde af te wikkelen naar een 5 tegen 6 eindspel met beiden een dam. De daadwerkelijk gespeelde zet had gevolgen door een 2 om 2 doorbraak. Het resterende afspel was kansloos waardoor de Nijkerker door deze overwinning achtervolger van de koplopers werd.

Leo van der Laan versloeg Kennedy Krishnadath, maarrr…. al snel in de opening ging het nog net goed bij hem, want de Gooilanddammer zag op tijd een door Kennedy ingebrachte damcombinatie. Daarna werd het een vlakke partij, tot de 40e zet. De Utrechter trok zich te ver terug, waarna van der Laan een tiental zetten later de beslissing kon maken, door niet de schijfwinst te nemen, maar het positioneel uit te spelen. 

Een ware heksenketel was te zien op het bord bij Bryan Brank en Cock van Wijk. De heksenketel mondde uit in een ware flankcentrumpartij waarbij zwartspeler Cock over het centrum opereerde. Dit centrumblok opereerde actief waardoor de ADG’er noodgedwongen een schijfje moest prijsgeven om nog enigszins spel te houden. Maar wat hij ook probeerde, Van Wijk hield zijn hoofd koel en mocht vrij snel daarna de felicitaties in ontvangst nemen.

Ook een partij om van te smullen was die tussen Bert Habets en Fred Wortel. Beiden durfden het aan en kruisten met elkaar de degens via de flanken en het centrum.

Maar kennelijk vertrouwde de Habets zijn formatie niet (meer) en haalde uit via een vijf om vijf. En nadat de kruitdampen waren opgetrokken werd tien zetten later tot remise besloten.

Henk Doedens en Jan Ongolesono deelden de punten. Ongolesono was in de opening wel van de ruilerige! Na de 14e zet waren er van beide spelers al 7 schijven van het bord. Jan had daarmee zijn lange vleugel zodanig ontwikkeld dat er nog slechts 2 schijven over waren. Henk probeerde met wit dit gegeven uit te buiten. Een poging van Henk om van een hangende schijf van zijn tegenstander te profiteren, kwam niet uit de verf door een aantal finesses met een plakker. Uiteindelijk nam hij een 3 om 3 ruil en werd vrij snel daarna de vrede getekend.

Ook eindigde de partij tussen Lucien Farzan en Ruud Klaarenbeek in remise. Beiden maakten het elkaar niet al te moeilijk en sloten na bijna 50 zetten de vrede.

De partij tussen Evert van de Pol en Toys Sheoratan staat voor maandag 8/4 gepland.

Eerste Klasse: Dirk Bijkerk imponeert

Met een imposante score van + 5, gaat Dirk Bijkerk na zijn winstpartij in de 7e ronde weer alleen aan kop, hoewel het er naar uitzag, dat Arie Koster zich bij hem zou voegen, maar die miste de winst tegen Hans Loots. Jude Kasangaki, die het eindspel beter behandelde dan Mahesh Shankar, staat nu derde.

Het was me het avondje wel voor de eerste klasse: 8 van de 11 partijen eindigden in winst, slechts drie partijen in remise; hierbij deden de gebroeders Verhoeven een flinke duit in het zakje en stegen zij na een wat moeilijke start in dit PK flink op de ranglijst. Hans Vermeij doet het ook verrassend goed.

Dirk Bijkerk was door de beperkte tijd, omdat hij tegen jeugdspeler Mohammed Benhari speelde, vroeg klaar. Veel tijd stak hij in het bedenken van combinaties, die hij niet uitvoerde, maar louter op techniek besliste hij de partij. Dirk schrijft hierover: “De Roozenburgaanval die wit innam, behandelde Mohammed in de opening prima. Het idee is, dat wit op een bepaald moment achter stuk 23 loopt, waardoor zwart een terugruil neemt en wit positioneel voordeel krijgt. Juist op dat moment zou Dirk ‘leuk’ naar dam kunnen combineren, maar deze dam zou schijfverlies opleveren, omdat hij direct afgenomen zou worden. Wits centrumpositie was sterk, temeer omdat zwart zijn stukken naar de flanken dirigeerde. Toch dreigde zwart na een onnauwkeurigheid van Dirk met een voor hem vervelende voortzetting. Toen Mohammed in een zetje liep en wit vrij naar dam ging lopen was het pleit beslecht. Bovendien was de tijd van zwart op. Het lijkt alsof de klokken van de UPDB minstens twee maal zo snel lopen als zou moeten…..”

Arie Koster leek tegen Hans Loots op winst af te stevenen, maar werd verrast door een slimmigheidje van Hans in het eindspel en nam genoegen met remise. Daarvoor had hij het beter kunnen doen, maar in de analyseruimte is het makkelijker dan achter het dambord na drie uur spel.

Jude Kasangaki en Mahesh Shankar speelden een mooie partij, maar de Woerdenaar pakte het eindspel niet goed aan en liet zich de kaas van het brood pikken; doodzonde want hij leek op weg naar een hoge klassering.

Ook Jaap Langerak en Ben van der Linden speelden een interessante partij, waarbij Ben na meerdere keren achterlopen zijn geduld verloor en moeilijk kwam te staan. Jaap maakte het toen knap af. Jaap schreef hierover het volgende: “De Hilversummer had er zin in en posteerde vanaf de aftrap een voorpost op 24. Ben ging er in mee en het werd een spannende pot met veel dreigingen over en weer. Beiden hadden dat wel in de gaten. Tot de 27e zet leek Jaap licht voordeel te hebben.

Op dat moment had de man uit Loenen de partij positioneel kunnen kantelen door nog een keer de achterloop 14-19 te doen. Het werd 13-18 en vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Ben. En met nog een minuutje op de klok kreeg Jaap pardoes 2 schijven cadeau en direct daarna ook de partij.

Nico Verhoeven won van Chris Schippers, die het wat te snel opgaf na de doorbraak van Nico. Daarvoor had Nico wel een winnende combinatie gemist.

Hans Verhoeven speelde tegen Jasmina Benhari, die zich al vrij snel vergiste en een schijf weggaf. Jasmina probeerde daarna nog te redden wat er te redden viel, maar dat lukte niet. Na een tweede schijfverlies kon zij opgeven.

Jan Vermeulen speelde tegen Jan Koerselman en dat deed hij niet slecht. Samen met de twee koplopers is hij nog ongeslagen en dat bleef zo. Jan schreef hierover: “Een partij tussen twee middenmoters. Een gelijkspel was de voor de hand liggende uitslag. Het was geen spectaculaire partij. De zwartspeler ruilde veelvuldig af. Maar wist daarmee wel een positioneel overwicht te verkrijgen door de witspeler naar de flanken te dwingen. Dat resulteerde voor de witspeler in een behoudend spel en alle energie slurpend om tot een remiseachtig eindspel af te wikkelen. Dit lukte uiteindelijk…….sterker nog, good old Wim de Jong die een tafeltje ernaast zat gaf direct na de wedstrijd aan dat in een vier om vierstand met elk een dam een simpele zet volstond met de winst voor Jan Vermeulen. Alleen dammen is niet zo simpel voor ons eenvoudige huisdammers”.

Wim de Jong verloor geheel onnodig van Eric Dubelaar, maar daar was hij niet van overtuigd. Nog eens naspelen zou helpen om zijn zelfvertrouwen op te vijzelen, want hij schreef: “Gisteren was weer niet mijn beste dag ,want ik verloor kansloos van Eric Dubelaar”.

Leo van Raaij mocht niet mopperen met zijn remise tegen Cor Vonk. Door tijdnood had Cor te weinig de tijd om het winnend eindspel goed af te maken

Hennie van Lambalgen speelde lange tijd een prima partij tegen Harry Vredeveldt, maar werd in het eindspel overrompeld door een aanval op zijn korte vleugel. Harry wikkelde daarna af naar een overmachtseindspel en Hennie liet het toen voor gezien.

In de tweede klasse miste Piet van Dijk in het eindspel de winst tegen Peter van der Zwaag, waardoor René Runhaar zich met Piet koploper kon noemen. René had moeite om winnend voordeel tegen Jan Drijver te creëren, maar gaandeweg de overgang van het middenspel naar het eindspel lukte dit en toen was de zege in een paar zetten binnen,

Sjef Valk liep tegen Mario Lambrechts tegen schijfverlies door de hielslag op. Hij herstelde zich echter keurig en won een tiental zetten later de schijf weer terug en draaide het spelbeeld om, maar was niet in staat zijn winnend voordeel te realiseren en berustte in remise.

Karel Hammacher lijkt zich weer te herstellen van lichamelijk ongemak en combineerde met een zetje van Weiss Wim Zwanink uit de wedstrijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven