Cock van Wijk wint in ‘blessuretijd’ van Bert Habets. Jaap Langerak en Arie Koster aan kop in eerste klasse, Robert De Wolf blijft koploper in tweede klasse.
Cock van Wijk staat opnieuw alleen bovenaan in de hoofdklasse. De wedstrijdleider van de UPDB was als laatste uit en had een klein gelukje. Vanuit een aanvallende opening trachtte Cock zijn tegenstander Bert Habets onder druk te zetten. Dat lukte goed maar lang verdedigde Bert adequaat waardoor Cock aanvankelijk niet door de defensie heen kwam. Cock bleef echter druk houden en Bert bezweek uiteindelijk toch. De remise werd niet gevonden want na een verkeerd offer had Cock opeens de zaak rond. Bert brak wel door, maar kon geen dam halen. Erbij offeren kon niet meer en er restte weinig anders dan opgeven en zo scoorde Cock in plaats van 1 toch 2 wedstrijdpunten.
Arne van Mourik dacht lange tijd dat er vijf koplopers zouden zijn na deze speelronde. Helaas voor hem was dat niet zo maar toch wist hij als eerste topper Frits Stüger te verslaan. Ook nu had Frits lange tijd uitzicht op een punt, maar hij kwam wel onder zware druk te staan toen er wederzijdse voorposten waren verschenen. Pas toen Frits een koelbloedige verdediging miste (gewoon de boel openzetten en dan blijven werken met een plakker) was het pleit beslecht en liep hij vast. Na de schijfwinst liet Arne niet meer los en boekte een toch wel verdiende winst. Voor wie de partij naspeelt is het interessant dat Frits vlak voordat het spel klassiek werd (met 43-38 en 18-23) niet 31-27 mocht spelen, want dan had Arne een fraaie forcing op het bord gebracht waarin hij zichzelf tweemaal op slag zou zetten en een damzet naar veld 47 uit de hoge hoed had getoverd, aldus Arne.
Titelverdediger Andrew Tjon a Ong verraste zijn opponent Harry de Waard. Deze keer geen half open klassiek maar gewoon een droge aanval. Harry nam de uitdaging aan en ging in de omsingeling. Met nauwkeurig spel wist Andrew de druk dusdanig op te voeren dat Harry eronder bezweek. Harry zette nog een tegenaanval op, maar toen het aanvalsblok succesvol was geïsoleerd was de strijd gestreden. Harry offerde nog tot 2x toe om tot een eindspel te komen maar ontsnappen was niet meer mogelijk!
Toys Sheoratan won van Wim Vlooswijk met een combinatie. Helaas is deze partij (nog) niet ingevoerd. Wel is duidelijk dat Ons Genoegen met zijn deelnemers heerst in het kampioenschap en dat Toys zich manifesteert als een gevaarlijke outsider!
In de middenmoot won Evert van de Pol van Kennedy Krishnadath. Evert werd naar eigen zeggen wel in het zadel geholpen. Evert had een aanval op het bord maar Kennedy speelde er goed om heen. Er leken grote kansen in de omsingeling voor Kennedy in het verschiet maar een onbegrijpelijke afruil gaf Evert de gelegenheid het hele centrum in handen te nemen. In het vervolg had Kennedy geen kans meer op herstel.
De enige remise in de hoofdklasse was de partij tussen Erik Maijenburg en Gerard Benning. Erik wilde zijn tegenstander een aanknopingspunt geven en speelde 31-26. Gerard vond die randschijf maar niets en ruilde hem er gelijk vanaf. Een switch naar klassiek leverde Gerard het beste van het spel op. Toch leek hij uiteindelijk vast te lopen en kwam met een ongebruikelijk tijdelijk offer. Erik reageerde niet heel attent, dacht een andere schijf wel te kunnen omsingelen maar die missie was volstrekt kansloos. Toen Erik daar achter kwam nam hij het enige juiste besluit, ongelijk bekennen en naar remise afwikkelen. Gerard keek het tevreden aan en de vrede werd getekend.
Twee duels werden vooruit gespeeld. Bert Roest verloor combinatief van Lucien Farzan. Lucien bouwde vanuit klassiek anders maar creatief op. Bert overzag een niet al te moeilijke maar toch verrassende combinatie. Met een houtje meer was Lucien oppermachtig, won na een blunder een tweede en direct de partij.
Het andere duel werd gewonnen door Peter Frans Koops. Ton van der Ploeg nam met schijven op 36 en 16 veel teveel risico tegen Peter Frans. Al na zo’n 20 zetten had Ton een statisch centrum dat uiteindelijk succesvol werd omsingeld. Koops won een schijf en ruilde vervolgens gedecideerd de schijven van het bord. Uiteindelijk kon Ton een doorbraak met als gevolg een nederlaag niet voorkomen.
Eerste / Tweede klasse
Jan Ongolesono is de eerste plaats na één ronde weer kwijt. Arie Koster ging door zijn overwinning naar de tweede plaats, op weerstand iets achter Jaap Langerak. De aanval is de beste verdediging moet Arie gedacht hebben. Hij nam veel tempi voorsprong maar verzuimde er nog wat extra te pakken op de 9e zet. Hierdoor kon Jan de naderende aanval gemakkelijk neutraliseren en ging de partij over naar klassiek. Dit gedeelte pakte Arie handig aan waarna het allemaal wat onduidelijk werd. Toch was de stelling van Jan lang remise maar de tempi die Arie aan het begin pakte gaven toch min of meer de doorslag. Arie was eerder op dam en maakte het leuk af met damgeven en een mooi tempo!
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Voor Jaap Langerak zat het woensdagavond mee. Jaap speelde tegen Chris Schippers een partij waarbij over en weer wel wat foutjes werden geproduceerd. De (anti) climax was echter op de 45e zet. Jaap speelt 30-35 met het idee dat 33-29 verhinderd is vanwege een achterwaartse 5 om 2 meerslagfinesse. Terwijl Chris op een antwoord broedt schrikt Jaap zich een hoedje en ziet dat de afruil met 45-40 fataal is. Maar dat ziet Chris weer niet en speelt…jawel 33-29. Jaap neemt de schijven winst maar al te graag en Chris kan direct opgeven.
Saan Bouw is één van de achtervolgers. Hij speelde een interessante partij tegen Hans Verhoeven. Hans verkreeg een doorbraak op rechts die hij maar al te graag wilde verzilveren. Echter, Saan probeerde aan de andere kant van het bord door te breken. Telkens vond Saan de juiste verdediging maar aan het einde op de 48e zet ging hij bijna in de fout. Waar 16-21 was aangewezen kwam Saan met 27-32. Hans speelde slim 48-43 en Saan stond gepind, maar kon met 14-19 nog ternauwernood remise maken.
Ook Leo van Raay staat in de top van het klassement. Een verrassend knappe overwinning op Kumar Bihari leverde hem naast twee wedstrijdpunten ook een blauwe notering in toernooibase op. Met rustig spel nam Leo een aanval die interessant werd omdat Kumar de lange vleugel onhandig had ingericht. Uiteindelijk kon Leo de boel vast spelen en was schijfverlies een kwestie van tijd. Niet veel later won Leo een schijf. Kumar probeerde nog het een en ander maar Leo ronde beheerst af.
De partij tussen Robert De Wolf en Mahesh Shankar kabbelde wat voort tot de 17e zet. Toen speelde Mahesh 17. ….. 2-7. Robert: Ik zag daar de bedoeling niet van, sterker nog ik zette bij mijn 18. 21 – 16 een uitroepteken. En inderdaad, die schijf op 16 heeft daar de rest van de partij mijns inziens nogal hinderlijk gestaan ….. Ik had eerder meer vuurwerk verwacht met bijvoorbeeld 17. ….. 19 – 23 met sterke ontwikkeling van zwarts centrum. Over mijn 23. 29 -23 heb ik lang nagedacht omdat ik de gevolgen niet zo kon inschatten. Mahesh had verder geen bedreigingen in petto, en na 41. 43 – 38 accepteerde hij vlot mijn remiseaanbod aldus Robert.
Verder speelde Piet van Dijk naar eigen zeggen niet zijn sterkste partij en kwam slecht uit de opening. Wim de Jong profiteerde optimaal en won verdiend.
Het duel tussen Hans Loots en Anton van Ginkel was met name aan het slot hilarisch. Anton speelde heel goed en had de winst voor het oprapen. Hij had de dam van Hans goed ingeparkeerd maar vergat telkens dat hij deze gewoon 1 om 1 af kon nemen. De eerder geboekte schijfwinst zou dan voldoende geweest zijn. In de volgende zettenreeks van 20 minuten miste Anton de winst en toen Hans zowaar de kans kreeg om remise te maken overzag ook hij deze mogelijkheid. Ongeloof en verbijstering maakte meester van het publiek maar een 2e remisekans schatte Hans dan eindelijk wel op juiste waarde maar hij had deze partij dik moeten verliezen.
Het verhaal wordt eentonig, een betere stand wordt uit handen gegeven door Harry Vredeveldt maar nu was het wel erg zuur. In het middenspel kreeg wit een duidelijk betere, maar ingewikkelde stand. Harry had Cor Vonk in de tang: het was wachten op vastlopen van zwart in een heuse Partie Bonnard. Maar in plaats van geduldig zwart de gedwongen laatste zetten te laten doen, dacht Harry de partij te forceren, maar na dubbel slaan van Cor, verdween de cruciale schijf 24 van het bord en ontplofte de partij en zat wit met de scherven: 0-2
Na ongeveer 30 zetten besloot George de Groot een combinatie te nemen die zou leiden tot wederzijds dam. Andreas Ongers verdedigde echter prima en uiteindelijk kwamen de hekkensluiters in een 1 om 3 remisestand dan ook remise overeen.
Hans Vermeij opende aanvallend en ruilde al snel naar veld 24. Na diverse keren achterlopen kwam Arie van Nieuwkerk erachter dat hij de schijf niet kon winnen. De vleugel was wel dermate uitgedund door Arie dat hij na het foutieve 39-33 schijfwinst of een doorbraak kon forceren. Hij kreeg de doorbraak en won eenvoudig.
In een klassiek duel maakte clubgenoten Ben van der Linden en Erik Dubelaar het elkaar niet al te lastig. Andere clubgenoten, Ruud de Koning en René Runhaar deden dat wel. Lang stond Ruud oppermachtig maar de opgesloten lange vleugel kwam toch los en René wist zelfs een schijf te winnen. Maar Anton vond nog een offer met tussenloop waarna de stand voor René niet meer te winnen viel.
Loting 6e ronde
Hoofdklasse: Cock van Wijk – Andrew Tjon a Ong; Toys Sheoratan – Arne van Mourik; Evert van de Pol – Bert Habets; Kennedy Krishnadath – Frits Stüger; Peter Frans Koops – Wim Vlooswijk; Harry de Waard – Erik Maijenburg; Bert Roest – Gerard Benning; Ton van der Ploeg – Luciën Farzan
Eerste/tweede klasse: Jaap Langerak – Arie Koster; Cor Vonk – Jan Ongolesono; Saan Bouw – Leo van Raay; Erik Dubelaar – Chris Schippers; Robert De Wolf – Hans Verhoeven; Wim de Jong – Arie van Nieuwkerk; Hans Loots – Kumar Bihari; Mahesh Shankar – Ben van der Linden; Ruud de Koning – Harry Vredeveldt; Anton van Ginkel – Hans Vermeij; René Runhaar – Andreas Ongers; George de Groot – Piet van Dijk
Voor uitslagen en standen: zie Toernooibase
Foto’s: Harry de Waard