Arne van Mourik na winst nieuwe koploper
Weliswaar op weerstandspunten maar Arne van Mourik is de nieuwe koploper in het Persoonlijk Kampioenschap. Een fraaie zege op clubgenoot Toys Sheoratan lag hieraan ten grondslag. Cock van Wijk zakte door een remise tegen Andrew Tjon a Ong een plekje terug maar hij was toch tevreden want dikwijls verliest Cock van Andrew. Deze keer had Andrew ook diverse trucjes in de stand gebracht maar Cock doorzag ze allemaal.
Arne van Mourik en Toys Sheoratan speelden in hun eerste onderlinge ontmoeting een principieel gevecht. Al snel hadden beide OG’ers een binding met een schijf op 25/26 en een gat op 5/46, waarmee de kans op zwaktes geboren was. Maar waar Arne zijn lange vleugel wist te ontwikkelen bleef Toys langdurig met een hangende schijf 41 zitten. Om voldoende tegenspel te vinden gebruikte de Maarssenbroeker echter zo veel tijd dat hij, toen het probleem opgelost kon worden, deze kans niet waarnam. Tot overmaat van ramp gaf Toys in paniek pardoes een schijf weg! Dat was meteen ook de beslissing want door middel van een plakker kon Arne snel naar dam, met overmacht. Moraal van dit verhaal: ook als een stand lastig is niet te veel tijd gebruiken, want dan gaat het zéker mis, ook met een minuut per zet er bij, aldus Arne.
Cock van Wijk overwoog nog om te gaan kijken bij het NK Vrouwen in Zoutelande maar besloot toch maar niet te gaan en zijn energie te steken in de partij tegen Andrew Tjon a Ong. Dat was waarschijnlijk een juiste beslissing want Andrew kwam met voordeel uit de opening. Toch doorzag Cock alles wat zijn tegenstander in petto had en stuurde de partij richting klassieke banen. In een gelijkwaardige acht om acht stand vonden beide spelers het vervolgens welletjes.
Evert van de Pol staat ook weer in de top van het klassement. In zijn partij tegen Bert Habets speelde Evert erg aanvallend. Toch had Bert een dam kunnen nemen die weliswaar wel iets beter was voor Evert maar nog ruim binnen de remisegrenzen. Zoals de partij ging nam Bert een afwikkeling die hem snel een schijf kostte. In een poging het houtje terug te winnen liep Bert in een dammetje naar 5 en kon opgeven.
Frits Stüger is aan een sterk kampioenschap bezig. Dat ondervond nu Kennedy Krishnadath. De opening was gelijkwaardig maar Frits speelde handig de lange vleugel van Kennedy vast. Aan de andere kant van het bord kreeg Frits ook grip op het spel van zijn tegenstander en kon hij uiteindelijk profiteren. De opsluiting werd verbroken in ruil voor een gratis doorbraak. Kennedy probeerde nog wel het iets maar kon opgeven toen hij in een 1 om 2 naar dam liep.
Al snel werd het duel tussen Peter Frans Koops en Wim Vlooswijk interessant. Uiteindelijk bleek Peter Frans de gelukkigste want Wim kreeg behoorlijk voordeel vanuit de opening nadat Koops zichzelf had opgezadeld met een aanval en veel hangende schijven. Wim ruilde af en Peter Frans kreeg wat bewegingsruimte maar toch was het voordeel nog voor de OG’ er totdat deze een onbegrijpelijke fout maakte. In plaats van spelen op een doorbraak gaf hij pardoes een schijf weg. Althans, was het wel een fout? Peter Frans nam terecht de doorbraak maar Wim had het zo kunnen spelen dat Peter Frans behoorlijk wat hout had moeten inleveren in ruil voor de dam. Wim sloeg echter verkeerd en in het vervolg maakte Peter Frans het elegant af.
Het is niet het kampioenschap van Erik Maijenburg. Deze keer moest hij zijn meerdere erkennen in Harry de Waard. Deze keer geen Keller maar al snel klassiek. Optisch gezien beter voor Erik maar niet meer dan dat. De Woerdenaar dacht hier lange tijd anders over, wilde per se winnen en werd in een laat klassiek standje van het bord gecounterd.
Lucien Farzan won voor de tweede keer achter elkaar. Deze keer was hij te sterk voor Ton van der Ploeg. Lang was er helemaal niets aan de hand totdat Ton op veld 27 ging staan. Op zich was daar niets mis mee maar dan moet je wel zorgen dat je de schijf kunt verdedigen. Dat kon wel maar niet zoals Ton voor ogen had. Na een 1 om 2 kon hij geen 1 om 2 terugnemen en na achterlopen had Lucien een mooi tempo om de schijf op te rapen. Na deze blunder kreeg Ton geen kans op herstel meer.
Het duel tussen Gerard Benning en Bert Roest wordt vrijdag 5 april ingehaald.
Eerste/Tweede klasse vol spanning met drie spelers op negen punten
Wie gaat het kampioenschap winnen in de gedeelde eerste/tweede klasse? Daar valt nog niets van te zeggen. Met drie spelers op 9 punten en ook nog eens drie spelers met 8 punten is het spannend aan de top.
Eén van de koplopers is Jaap Langerak. Arie Koster en Jaap begonnen met een voor beide onbekend opening. Hierdoor was direct duidelijk dat beiden voor de winst gingen. Vlot na de opening ging Arie op pad naar Jaaps lange vleugel en probeerde daar wat te bereiken. Jaap concentreerde zich meer op het centrum van Arie. Jaap had de verdediging op zijn lange vleugel op orde en ook al stond Arie daar wat opdringerig, doorbreken was daar niet mogelijk. Via het centrum was Jaap zelf ook behoorlijk opdringerig, maar kon Arie met inventief verdedigen voorkomen dat Jaap al te snel op dam kwam. Het scheelde 1 tempo. Dus uiteindelijk terecht 1-1.
Jan Ongolesono kwam weer langszij. In de vorige ronde verloor hij nog van Arie Koster maar nu wist hij terug te komen door Cor Vonk te verslaan. Aan het begin ging de partij naar klassieke structuren maar Jan stond al snel iets gemakkelijker. Dat resulteerde uiteindelijk dat het klassiek overging in een aanvallende stand. Toen Jan het veld 24 onder controle kreeg kwam Cor in het nauw, en vond hij geen goede verdediging meer.
Er zijn echter nog genoeg kapers op de kust. Clubgenoten Saan Bouw en Leo van Raay speelden remise. Daar was vooral Leo erg blij mee. De eerste 45 zetten leverde Saan licht voordeel op maar toen liep Leo in een dammetje naar veld 4. De overgebleven stand was gewonnen voor Saan maar deze vond het juiste plan pas bij het analyseren.
Het foutenfestival tussen Arie van Nieuwkerk en Wim de Jong leverde uiteindelijk een winnaar op. Vroeg in de partij kon Arie een dammetje nemen, wat hij ook deed. Hij vergat echter een extra schijf te geven waarna Wim ook op dam kon komen. Er volgden wat schermutselingen en beiden raakten hun dubbeldekker weer kwijt. In het vervolg blunderde Arie snel waarna Wim een winnende 3 om 3 naar dam kon nemen en bezorgde daarmee Arie een slechte nachtrust.
Robert De Wolf blijft goed presteren en pakte een punt tegen remisekoning Hans Verhoeven (al 5 remises). De partij was van begin tot einde in balans. Weliswaar had Hans licht initiatief maar Robert keepte uitstekend en accepteerde na een lange zit het remisevoorstel van Hans.
Erik Dubelaar en Chris Schippers deelden ook de punten. De stand was lang gelijkwaardig maar toen Chris het voor elkaar kreeg de korte vleugel van Erik op te sluiten waren alle kansen voor hem. Chris profiteerde echter niet, miste schijfwinst en moest de punten delen.
Hans Loots speelde zijn beste partij tot heden. Kumar Bihari kreeg weinig vat op het spel. In het middenspel kon Kumar wel de regie wat overnemen wat resulteerde in een doorbraak voor beide. In een vijf om vijf met voor beiden een dam werd al tot remise besloten. Daar zal Kumar blij mee geweest zijn want Hans stond op het punt een 2e dam te halen en als hij i.p.v. 36-13 36-4 had gespeeld had hij het Kumar nog lastig kunnen maken.
Na een wilde opening van Mahesh Shankar verkreeg Ben van der Linden al gauw een hoop terreinvoordeel en moest Mahesh met ruilen verdedigen. Dat lukte niet voldoende en Mahesh moest een schijf prijs geven. Toch kwam de dammer van Het Groene Hart ook op dam maar Ben speelde het overmachtseindspel goed uit. Mahesh ging weliswaar door de vlag maar met een schijf meer en twee dammen was de stelling voor Ben analytisch gewonnen.
Ruud de Koning verraste Harry Vredeveldt en verkreeg een blauwe notering. Al vroeg in de partij probeerde Harry voordeel te krijgen vanuit een Olympische formatie. Dat lukte niet. Harry ging nog wel op avontuur maar dat verzandde in niets. De partij leek al naar remise te kabbelen maar Ruud verraste Harry door een sterk centrum neer te zetten. Door passief spel kwam Harry verder in de problemen maar dacht toch nog remise te maken. Een offer zou redding moeten brengen maar Harry liep te snel op schijf 37 i.p.v. het noodzakelijke 20-25. Met een verrassende finesse besliste Ruud vervolgens de partij in zijn voordeel.
In het zicht van de haven verspeelde Anton van Ginkel een punt tegen Hans Vermeij. Zonde want Anton had goed partij gegeven en moest nog maar enkele zetten doen voor de remise. Helaas wist hij deze niet binnen de beschikbare tijd af te leveren en verloor op de klok.
Piet van Dijk boekte een overwinning ten koste van George de Groot. Een snelle drie om drie doorbraak was funest voor George, die het juiste tegenspel niet vond. In plaats van het gelijk te houden kostte het vervolg hem snel 2 schijven en uiteindelijk de partij.
René Runhaar won ten slotte van Andreas Ongers. De partij ging gelijk op maar in het verloop van de partij gaf de speelsterkte van René toch de doorslag.
Loting hoofdklasse; volgt direct na uitslag Bert Roest – Gerard Benning
Loting Eerste/tweede klasse: Jaap Langerak – Wim de Jong; Leo van Raay – Arie Koster; Jan Ongolesono – Saan Bouw; Chris Schippers – Robert De Wolf; Ben van der Linden – Hans Verhoeven; René Runhaar – Erik Dubelaar; Hans Vermeij – Cor Vonk; Kumar Bihari – Arie van Nieuwkerk; Piet van Dijk – Hans Loots; Ruud de Koning – Mahesh Shankar; Harry Vredeveldt – Andreas Ongers; George de Groot – Anton van Ginkel
foto’s : Harry de Waard