Persoonlijk Kampioenschap

Tjon a Ong speelt promovendus Benning stuk in openingsronde

Titelverdediger Andrew Tjon a Ong had in zijn lijfopening weinig te duchten van de promovendus Gerard Benning. Gerard zat, zonder het te weten na een zet of 7 al in de problemen tegen Andrew, die een opening van stal haalde die ook wel gespeeld is tussen Gerrit Boom en een jonge Harm Wiersma. Benning leek goed te staan maar schijf 13 staat gepind. De 12 zwarte schijven hielden er slechts 10 in bedwang waardoor Gerard op zijn linkervleugel er 2 tekort kwam. Andrew had duidelijk meer kennis van dit moeilijke spelsysteem en nadat Gerard de meeste combinaties nog wel gezien had was het op de 30e zet raak. Eerder had Gerard zich wellicht nog kunnen redden maar die mogelijkheid was voor hem niet te vinden.

Wie gaat het Andrew dit jaar moeilijk maken? Mogelijk zijn dat Cock van Wijk en Arne van Mourik. Cock leek zijn tegenstander te gaan bestrijden met diens eigen wapens namelijk de omsingeling. Arne nam echter de tijd, ruilde een paar keer de stand open en hoopte dat Cock te ver zou gaan in een poging het spel te maken. De Vleutenaar was echter op zijn hoede en er ontstond een soort strategische status quo. Het leek alsof beide clubgenoten elkaar geen pijn wilde doen maar dat was slechts schijn, typisch een geval van onderhuidse spanningen. Uiteindelijk werd het een heus tempospel. Cock schrok even toen hij in een 8 om 8 erachter kwam dat het tempo voor hem tegen zat maar tot zijn opluchting kon hij ten koste van twee schijven doorbreken en net op tijd er eentje terugwinnen waarna de vrede werd getekend.

Combinatiespecialist Harry de Waard had toen al de punten binnen. Kennedy Krishnadath was het slachtoffer. Harry probeerde op flankspel aan te sturen was slechts gedeeltelijk lukte. Met enkele verdedigende ruiltjes hield Kennedy de boot af. Toen Kennedy echter terug kwam van zijn eerste sigaretje kwam hij erachter dat hij een niet al te moeilijke dam open had gezet. De dubbeldekker ging er ten koste van een schijf nog af maar de rest was een kwestie van techniek.

Bert Roest, een andere nieuwkomer in de hoofdklasse pakte zijn eerste punt tegen de sensatie van 2018 namelijk Evert van de Pol. Die remise kwam wel miraculeus tot stand. Bert sloot de lange vleugel van Evert op maar deed in het middenspel niet de beste zetten. Evert kwam veel beter te staan en kon op de 50e zet de genadeslag geven. Echter, Evert zag een doorbraak naar dam en vergat dat in de naslag nog eens drie schijven van het bord verdwenen. De remise was daarna nog wel lastig te vinden voor Bert, maar werd wel een feit.

Een interessant gevecht tussen Bert Habets en Toys Sheoratan. Toys zocht al snel randveld 25 op en gaf Bert het centrum. Uiteindelijk werd Bert ook naar de randen gedwongen waarna de spanningen wel opliepen en beiden basisschijven moesten opspelen. Dat kostte naast formaties ook flink wat tijd. Uiteindelijk vertrouwde Toys de stand niet meer en nam een afwikkeling waardoor 12 schijven van het bord verdwenen. Het duel ging verder met twee spelers zonder centrum maar Toys verloor onder tijdsdruk de controle over beide vleugels en verloor.

De aanval is de beste verdediging! Frits Stüger startte daarom uitstekend en won dik verdiend van Lucien Farzan. De opening was nog in klassieke structuren maar de 15e zet van Lucien (14×25) was het begin van naderend onheil. Frits kreeg met wat wachtzetten uiteindelijk op zet 24 zijn zin: een onaantastbare voorpost op 24. Lucien ondernam vervolgens een vaag omsingelingsplan maar kwam materiaal op zijn lange vleugel te kort om er echt iets van te maken.

Redder in nood: Wim Vlooswijk won ook zijn eerste duel. Wim verving op het laatste moment Jan van de Veen die wegens privéomstandigheden niet kon deelnemen. Daarnaast was Wim bereid het verzoek van Ton van der Ploeg te honoreren om vooruit te spelen. Met flankspel ging het lang gelijk op. Echter, toen Ton de voorpost van Wim weg ruilde en verzuimde wellicht zelf het avontuur aan te gaan met 22-28 of 21-27 had Wim positioneel voordeel. Even later leek het goed te komen met Ton en ging hij toch ten aanval via 28. Echter, op de 36e zet was Ton iets te ambitieus met 28-32. 16-21 was meer in aanmerking gekomen. Nu kreeg Wim de kans om veld 23 te bezetten. Ton kon de schijf niet direct winnen en besloot te ruilen maar Wim sloeg goed en kwam een gezonde schijf voor. Wellicht had 16-21 in deze fase wel een mooie uitweg geweest voor Ton. Met een schijf minder werd het niets meer ondanks dat hij het nog lang probeerde…

1e/2e Klasse: Piet van Dijk verzuimt te stunten tegen Hans Verhoeven

Piet van Dijk speelde met zwart tegen Hans Verhoeven en deed dit meer dan verdienstelijk, ondanks het krachtsverschil van 178 ratinpunten. Na een leuke partij kwam Hans toch wat in de verdrukking en op de 51e zet had Piet zijn optreden kunnen bekronen met 19-24! Ongeacht hoe wit slaat volgt daarna 16-21 en 42-47. Zo ging het helaas voor Piet niet en uiteindelijk wist Hans met een grote rondslag nog te winnen.

Toen bovenstaand diagram zich voordeed waren de overige partijen al uit en viel op één partij na overal een beslissing. De eerste was bij de partij tussen Kumar Bihari en George de Groot. In deze partij was het ratingverschil van 500+ aan ratingpunten overduidelijk zichtbaar. Al snel won Kumar een schijf, vervolgens een tweede en niet veel later de partij.

Ook Saan Bouw startte goed in het kampioenschap. De eerste 20 zetten verliepen klassiek tegen Chris Schippers. Na 23 zetten ging Saan ten aanval met een schijf op 29. Chris kon die afruilen maar liet dit na en speelde iets anders waarna Saan een dam kon nemen naar veld 46 ten koste van 2 stukken. Hij koos echter voor een doorbraak op den duur. Op de 37e zet liep Chris vast. Hij offerde nog wel een schijf maar kon een doorbraak niet voorkomen en gaf terecht op.

Een superprestatie leverde Robert De Wolf met zijn overwinning op Eric Dubelaar. Na goed positiespel kon Robert een mooie kettingstelling nemen. Die werd verbroken maar even later dacht Eric er goed aan te doen om met schijf 17 naar veld 26 te lopen. Robert doorzag het en verzon een mooie meerslagfinesse. Na deze slagwending stond Eric er 2 voor (en een doorbraak tegen) maar Robert won geduldig eerst een schijf terug en haalde vervolgens een tweede dam waarna de punten binnen waren.

De partij tussen Hans Vermeij en Ruud de Koning had zo een andere uitslag kunnen hebben. Op de 24e zet vergaloppeerde Hans zich en kon Ruud winnend toeslaan. Ruud zag het pas toen hij al gezet had en zag niet veel later spoken. Hij nam een combinatie die er niet in zat en kon, toen hij klaar was met schijven geven, opgeven.

UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt noteerde de enige blauwe notering in toernooibase bij de eerste klasse. Dat kwam dankzij een prima zege op Mahesh Shankar. Mahesh liet na wat schermutselingen in de opening het centrum aan zijn tegenstander en trachtte een omsingeling op te zetten met als doel combinaties richting veld 46. Het lukte Harry echter om deze strategie te doorbreken en het verband uit de stelling van Mahesh te halen. Het onnodig opspelen van de kroonschijf naar veld 9 had later grote gevolgen voor de speler van Het Groene Hart. Na de krachtzet 30-24 kon Mahesh alleen tijdelijk een oplossing vinden. Het geven van 2 schijven was uiteraard fataal.

Kampioenskandidaat Jan Ongolosono won ook en deed dit geruisloos. Met solide positiespel ontregelde hij de witte stelling van Anton van Ginkel. Toch leek Anton er uiteindelijk uit te komen maar blunderde positioneel op de 36e zet. Waar 38-33 ongetwijfeld genoeg is voor een punt kwam 40-34 en niet veel later stond Anton een schijf achter en had bovendien geen compensatie waarna Jan even later won.

Arie van Nieuwkerk won zoals verwacht van Andreas Ongers. De opening verliep een beetje eigenaardig en Andreas kwam er gelijkwaardig uit. Nadat Arie ten aanval trok reageerde Andreas niet alert genoeg. Uiteindelijk volgde schijf- en partijverlies.

Jaap Langerak en Leo van Raay speelden lange tijd een gelijkopgaande partij met klassieke structuren. Naarmate het duel vorderde bleek dat voor Leo dat het qua tempo’s tegen zat. Een ruil op de 51e zet hielp Leo niet want na een achterloop van Jaap bleef het met de indringer op 13 alleen in materiaal opzicht gelijk. Uiteindelijk dacht Leo met een dubbeloffer nog tegenspel te hebben maar Jaap gaf er niet veel later gewoon 2 terug om vervolgens een winnende oppositie over te houden.

Wim de Jong staat ook op 2 punten. Tegen Hans Loots liet hij zich vrijwillig opsluiten op de lange vleugel. Of alles wel goed was wat beide heren speelden valt te bezien maar na de schermutselingen had Wim een mooie aanval op het bord. Hans leek echter voldoende tegenspel te hebben maar moest zich uiteindelijk toch inlaten met een nadelig eindspel. Met eerst 1 en daarna 2 schijven minder werd het lastig voor Hans. Wel behaalde Hans een 2e dam maar die werd gelijk afgenomen waarna een 4 om 3 over bleven met 2 dammen voor Wim en die stelling bleek niet meer te redden voor Hans.

Cor Vonk profiteerde optimaal van een blunder van René Runhaar. Voorafgaand aan de blunder wees niets erop dat Cor met de winst huiswaarts zou keren want na 24 zetten had René een duidelijk betere stelling. De dammer van damclub Hilversum kreeg het echter niet rond en zette pardoes een 1 om 4 open. Cor pakte dit cadeautje uiteraard gretig aan.

De laatste partij eindigde in remise. En dat mag best wel opmerkelijk genoemd worden aangezien Ben van der Linden de gehele partij aan de leiding ging. Arie Koster moest zich richten op verdedigen nadat hij teveel de randen had opgezocht en een inval op veld 28 had toegelaten. Het verdedigen mislukte en Ben kreeg een winnende aanval op het bord. Uiteindelijk boekte de penningmeester van de UPDB schijfwinst en een winst leek een kwestie van tijd. Echter… in plaats van bijvoorbeeld de plusschijf teruggeven en razendsnel naar dam lopen met schijf 24 of 25 besloot Ben te wachten en te wachten. Dat deed hij zolang waarna Arie zich wonderbaarlijk wist te redden door naar een 1 om 3 stelling toe te spelen. Zonde Ben!

Uitslagen, standen en loting volgende ronde

 Ronde 1 
 wo 16-01-2019 Andrew Tjon A Ong (1344) Gerard Benning (1038)20Partij
 Cock van Wijk (1202) Arne van Mourik (1252)11Partij
 Frits Stuger (966) Lucien Farzan (1071)20Partij
 Kennedy Krishnadath (922) Harry de Waard (1208)02Partij
 Wim Vlooswijk (1100) Ton van der Ploeg (990)20Partij
 Bert Habets (1146) Toys Sheoratan (1101)20Partij
 Evert van de Pol (1116) Bert Roest (1028)11Partij
 Erik Maijenburg (1168) Peter Frans Koops (1136)11R

 

 Bekijk stand/uitslagen van ronde:   1
Alle uitslagen    Partijen   Toernooizaal
PlNaamRatingCat.WeWiReVePuWpSB
1  Harry de WaardMF 1208  H1100200
  Bert Habets 1146  H1100200
  Wim Vlooswijk 1100  H1100200
  Frits Stuger 966  H1100200
  Andrew Tjon A OngMF 1344  H1100200
6  Cock van Wijk 1202  H1010111
  Erik Maijenburg 1168  H1010111
  Evert van de Pol 1116  H1010111
  Arne van MourikCMF 1252  H1010111
  Peter Frans Koops 1136  H1010111
  Bert Roest 1028  H1010111
12  Lucien Farzan 1071  H1001020
  Gerard Benning 1038  H1001020
  Kennedy Krishnadath 922  H1001020
  Toys Sheoratan 1101  H1001020
  Ton van der Ploeg 990  H1001020

 

Ronde 1 
 wo 16-01-2019 Kumar Bihari (968) George de Groot (412)20Partij
 Anton van Ginkel (756) Jan Ongolesono (1001)02Partij
 Jaap Langerak (923) Leo van Raay (846)20Partij
 Hans Verhoeven (891) Piet van Dijk (713)20Partij
 Robert De Wolf (768) Eric Dubelaar (859)20Partij
 Andreas Ongers (453) Arie van Nieuwkerk (872)02Partij
 Ruud de Koning (681) Hans Vermeij (757)02Partij
 Cor Vonk (832) René Runhaar (827)20Partij
 Arie Koster (960) Ben van der Linden (932)11Partij
 Harry Vredeveldt (788) M. Shankar (893)20Partij
 Hans Loots (829) Wim de Jong (851)02Partij
 Chris Schippers (784) Saan Bouw (871)02Partij

 

Bekijk stand/uitslagen van ronde:   1
Alle uitslagen    Partijen   Toernooizaal
PlNaamRatingCat.WeWiReVePuWpSB
1  Jaap Langerak 923  1e1100200
  Hans Verhoeven 891  1e1100200
  Saan Bouw 871  1e1100200
  Cor Vonk 832  1e1100200
  Kumar Bihari 968  1e1100200
  Hans Vermeij 757  1e1100200
  Jan Ongolesono 1001  1e1100200
  Wim de Jong 851  1e1100200
  Robert De Wolf 768  2e1100200
  Harry Vredeveldt 788  1e1100200
  Arie van Nieuwkerk 872  1e1100200
12  Ben van der Linden 932  1e1010111
  Arie Koster 960  1e1010111
14  Andreas Ongers 453  2e1001020
  Chris Schippers 784  1e1001020
  George de Groot 412  2e1001020
  M. Shankar 893  1e1001020
  Anton van Ginkel 756  2e1001020
  Leo van Raay 846  1e1001020
  Piet van Dijk 713  2e1001020
  René Runhaar 827  2e1001020
  Eric Dubelaar 859  1e1001020
  Ruud de Koning 681  2e1001020
  Hans Loots 829  1e1001020

Hoofdklasse: Arne van Mourik – Andrew Tjon a Ong; Harry de Waard – Frits Stuger; Bert Habets – Wim Vlooswijk; Gerard Benning – Cock van Wijk; Peter Frans Koops – Evert van de Pol; Bert Roest – Erik Maijenburg; Lucien Farzan – Kennedy Krishnadath; Toys Sheoratan – Ton van der Ploeg

Eerste/tweede klasse: Ben van der Linden – Kumar Bihari; Jan Ongolosono – Jaap Langerak; Arie van Nieuwkerk – Hans Verhoeven; Hans Vermeij – Robert De Wolf; Wim de Jong – Cor Vonk; Saan Bouw – Harry Vredeveldt; George de Groot – Arie Koster; Leo van Raay – Anton van Ginkel; Piet van Dijk – Andreas Ongers; Eric Dubelaar – Ruud de Koning; René Runhaar – Hans Loots; Mahesh Shankar – Chris Schippers

Foto’s van Harry de Waard

 

 

 

Scroll naar boven