Ongekende weelde voor
Evert van de Pol

Barneveldse dammer opnieuw aan kop

Verslag: Harry de Waard

UTRECHT – Door een overwinning op Jan van de Veen heeft Evert van de Pol wederom alleen de leiding genomen in het algemeen klassement. Andrew Tjon A Ong moest afhaken omdat hij niet verder kwam dan een puntendeling tegen Harry de Waard.
In de eerste klasse zit Gerard Benning voorlopig ook op rozen. Hij blijft aan de leiding door een partijzege op Kumar Bihari. De Linschoter dammer staat 2 punten los van Bert Roest en Dick de Boer.

Alsof hij zich wilde verontschuldigen dat hij bovenaan staat, zo kwam de sympathieke Van de Pol over nadat hij wederom een partijzege aan zijn prestatiecurve had toegevoegd. Maar hij kreeg wel een beetje de hulp van zijn tegenstander. Jan van de Veen ging er eens goed voor zitten en kreeg al snel zijn geliefde flankspel op het bord. De Nijkerker creëerde met drukspel veel terreinvoordeel en het had er alle schijn van dat de Evert positioneel onder de voet zou worden gelopen. Evert: “Ik kon mijn ogen niet geloven dat ik toch nog via een vier om drie op doorbraak kwam. Dit zetje bleek direct de genadeklap!” Jan probeerde nog via een tegenactie voor een minschijf compensatie te bewerkstelligen, maar Evert hield zijn hoofd koel. Hij belandde in een gunstig eindspel en wist met een kleine finesse uiteindelijk de volle buit binnen te halen.

Op dat moment was Andrew Tjon A Ong nog aan het zweten. Hij wist dat hij moest winnen om in het voetspoor van Evert te blijven. Maar wat de Maarssenaar ook probeerde, hij kwam niet tot winst tegen Harry de Waard. Andrew probeerde in de opening het half-open klassiek op het bord te brengen. Wijs geworden door slechte ervaringen in dit systeem tegen dezelfde tegenstander, besloot Harry er niet aan mee te werken. De partij ging naar open klassiek waarin Andrew in het middenspel aanstuurde op een offervariant, waarbij de Harry een verre voorpost zou krijgen. De bedoeling was deze op te peuzelen, maar door slimme ingebouwde finesses van Harry bleek dit niet mogelijk. De voorpost werd uitgewisseld en Andrew had toen geen andere keuze meer dan met nauwkeurig spel de remise veilig te stellen.

Dit bleek in deze klasse de enige puntendeling want op alle andere borden vielen slachtoffers. Zo maakte Laura Timmerman een vrije val in het klassement door een wel heel schlemielige nederlaag tegen Arne van Mourik. In een volkomen gelijkwaardige stelling vergat zij even dat de klok ook een woordje meesprak. Op de 25e zet en met ieder nog 13 schijven op het bord had zij al haar tijd al verbruikt en gaf (teleurgesteld) op. Laura na afloop: “De kloknederlaag kwam door extreme vermoeidheid veroorzaakt door privé omstandigheden. Je zou kunnen zeggen, meld je dan ziek, maar daar was ik te eigenwijs voor.”

Dick van de Velden moest het ontgelden tegen Peter-Frans Koops, die door een overwinning naar de 3e plek klom. Woudenberger Dick nam een volledige ‘hek’. De Gooilanddammer gaf zijn tegenstander echter zo weinig speelruimte dat hij deze zelf weer moest verbreken met moeilijk en moeizaam spel als gevolg. In tijdnood maakte de DAWO-man een “blinde ruil“ die op wel drie manieren fout was. “Gewoon twee schijven weg in de veronderstelling dat ik maar ٞéén schijf achter stond en nog enige compensatie had, deed ik nog enkele nutteloze zetten en werd vervolgens door Peter Frans vakkundig afgeserveerd,” aldus Dick. Hij bood later nog zijn excuses aan voor het (te) lang doorspelen.

Bert Habets versloeg Cock van Wijk. Vanuit de 31-26 19-23 opening ontstond later klassiek spel. De IJsselsteinse dammer pakte het initiatief door naar het kerkhofveld te ruilen. Cock zat met een dilemma: die schijf aanvallen, afruilen of nog even wachten. Dat laatste deed de Vleutenaar, maar daarna faalde een afruil vanwege een damzetje. Met schijfverlies werd de dam afgenomen, maar Bert maakte geen fout en schoof Cock naar zijn 3e nederlaag toe.
Van de zevenpunters wisten Toys Sheoratan en Lucien Farzan de volle buit binnen te halen ten koste van respectievelijk Ton van der Ploeg en Kennedy Krishnadath. Een boeiend schouwspel tussen T&T. Het leek alsof er een sterk centrumblok door Ton werd ontwikkeld, maar Toys zette er een pure omsingeling tegenover.

Kennelijk vertrouwde de Baarnse dammer zijn stelling toch niet en haakte af via een dikke ruil. Door een simpele 2 om 3 met dam had Toys vroegtijdig de punten in de knip.
Heel wat meer moeite kostte het Farzan om de volle winst aan te laten tekenen. In een uitgedunde remiseachtige stelling begon Kennedy onnodig te offeren om nog spel te behouden. Dit bleek de nekslag want daarna rondde Lucien het karwei in een overmachtssituatie moeiteloos af.

Maar ook Frits Stüger deed goede zaken door DAWO-man Cor van Setten het nakijken te geven. Vraag alleen niet hoe. Cor werd gedwongen om in het middenspel naar veld 29 te ruilen en kreeg daardoor lastig maar speelbaar spel. De DAWO-speler combineerde naar dam, maar Frits mocht direct daarna ook een schijfje kronen. Op de 38e zet zag Cor spoken en blunderde. Meende een 4 om 4 te nemen maar na 3 schijven te hebben gegeven, ging de vlieger niet op omdat de ADG’er ook met zijn dam kon slaan. Een ‘lucky’ dus voor Frits.

Eerste en tweede klasse

Gerard Benning dus koploper en op eenzame hoogte. Hij versloeg Kumar Bihari in een mooi flankspelduel.
Naarmate de strijd vorderde ontwikkelde hij zoveel kracht op het centrum dat er voor de Nieuwegeiner geen houden meer aan was. Een twee om drietje bracht de nekslag maar op dat moment was het al gewoon gewonnen!

Bert Roest en Dick de Boer zijn de achtervolgers, maar staan wel op 2 punten achterstand. De partij tussen Arie Koster en Bert Roest had een klassieke opzet. Er is tot in het middenspel veel afgeruild en dat leidde voor beide spelers tot geen voordeel. In een 11 om 11 stand meende de Utrechter een ruiltje voor te bereiden, maar kreeg vervolgens het deksel op zijn neus. Arie belandde in een hopeloos eindspel, verloor daarbij een schijf en toen was het voor Bert een kwestie van uitspelen.

Dick won van Ben van der Linden. Tot aan het late middenspel was er weinig aan de hand. Weliswaar kreeg de LDV’er een aanval op zijn vleugel maar hij wist dit bijtijds af te wenden. Een blundertje (2 om 2) werd hem echter noodlottig met een vrije doorbraak voor Dick die probleemloos naar winst leidde.
Ook een blundertje van Saan Bouw die in het verre middenspel het nakijken had tegen Wim de Jong. Na schijfverlies was het inpakken en wegeezuh!!!

Anton van Ginkel won… als enige van alle DAWO’ers. Het werd een boeiend gevecht met Sjef Valk. Beide spelers volgden het klassieke spelgenre. Sjef nam in het middenspel een voorpost in. De UDG’er meende met centrumbezetting beter te staan en naar een gunstig eindspel te kunnen afwikkelen. Maar in deze fase van de strijd sloeg hij de plank volledig mis. Anton kon simpel naar dam combineren en werd het voor Sjef meteen einde verhaal.

Arie van Nieuwkerk gaf Robert De Wolf het nakijken. Het had een spannende ‘pot’ kunnen worden: Robert deed echter op de 19e zet een kromme positionele zet. Arie maakte hier dankbaar gebruik van en kwam zienderogen beter om uiteindelijk via een combinatie de partij in zijn voordeel te beslissen.

Harry Vredeveldt en tegenstander Leo van Raay probeerden hun schijven te ontwikkelen en het centrum te bezetten. De UPDB-voorzitter was er vooral op gericht zich niet op de lange vleugel vast te laten zetten, gezien zijn ervaring met zijn partij in het Heuvelrug tegen diezelfde Leo. Harry slaagde hier goed in en kon – tot verrassing van zijn tegenstander – een gunstige hekstelling innemen. Leo weefde nog allerlei zetjes in de stelling, maar dit keer kon Harry alles omzeilen: ruilde af wanneer nodig en probeerde ook greep op het midden te houden. Leo kon niet anders dan een schijf offeren om de hekstelling te verbreken, maar werd geleidelijk naar de afgrond geduwd. Een mooie zege van Harry die hem weer het nodige zelfvertrouwen geeft.

De kortste partij van de avond met 16 zetten was tussen André Heiwegen en George de Groot. George begon al in de opening met een grote afruil omdat hij bang was klem te lopen.
Maar tijdens de hernieuwde opbouw blunderde de LDV’er en was André er als de kippen bij om de volle buit binnen te halen.

Cor Vonk en Ruud de Koning vochten een positionele strijd uit waarbij de Cor steeds meer grip kreeg op het centrum. Uiteindelijk werd de partij beslist door een damzetje waar Ruud niet meer onder uit kon.
Er eindigden 3 duels in een puntendeling terwijl de partij tussen Jaap Langerak en Hans Vermeij vanwege ziekte van Jaap uitgesteld is.

Ga naar Toernooibase.nl voor de detailuitslagen

Scroll naar boven