Olga Kamychleeva en Alexander Baliakin een klasse apart, Utrechtse dammers presteerden verdienstelijk….

Het NK sneldammen bracht ook dit jaar weer veel spektakel en hilariteit door de korte bedenktijd van 5 minuten voor de partij + 5 seconden per zet.
’s Morgens moet je in zes partijtjes proberen je te plaatsen voor de finalepoule, waarna in zeven spelletje gestreden wordt voor de titel algemeen kampioen.
Bij de senioren werd er om de titel van de vrouwen en bij de mannen, die in drie categorieën: rating boven 1100, tot 1100 en tot 900, om de titel streden. De vrouwentitel en de juniorentitel werden in een rond toernooi gespeeld door de geringe aantal deelnemers, respectievelijk 14 en 13; o.a. Heike Verheul en Esther van Muijen moesten afzeggen, omdat zij bij het WK vrouwen zijn in Jakoetsk dat komende dinsdag begint.
Daarnaast waren er nog titels te behalen bij de junioren, de aspiranten, de pupillen en de welpen; hierbij speelden de Utrechtse dammers een ondergeschikte rol.

Het toernooi begon al met een grote verrassing: Alexander Baliakin verloor in zijn eerste partij van Wim Kalis. Moeizaam werkte de Wit-Rus zich daarna omhoog in het klassement om zich voor de finale te plaatsen. ‘s Middags won hij door fijnzinnig spel met overmacht de finale (12 uit 7).
Koos van Amerongen deed het na zijn mooie toernooiprestatie in Salou (12 uit 9 en o.a. een sterke remise tegen Georgiev) ook nu weer prima: hij plaatste zich ’s morgens voor de finale (vóór o.a. de Wouters Sipma en Ludwig), maar speelde in die finale geen hoofdrol, al bereikte hij wel als één van de weinigen remise tegen Baliakin.

Bij de vrouwen deed Laura Timmerman (20 uit 13) van zich spreken: zij wist liefst 8 partijen te winnen, moest vier remises toestaan en alleen Kamychleeva was een maatje te groot.
In de klasse tot een rating van 1100 deed David Riapassa het prima; ’s morgens wist hij zich net te plaatsen voor de finale. ’s Middags kwam hij na een kalme start op stoom door met een formidabele eindsprint als tweede te eindigen.
In de klasse tot 900 haalde invaller Bram Boer ’s morgens verrassend de finale, maar eindige toen in de achterhoede.

Bij de jeugd werd een aantal opmerkelijke prestaties geleverd door Gelderse spelers: junior Hans Rinner stond 1 remise toe en won de overige 11 partijen. Bij de aspiranten won Machiel Weistra in de zeer sterk bezette finale al zijn 7 partijen!
Verder valt te vermelden dat de organisatie onder leiding van Teus de Mik, met een tiental – meest Utrechtse vrijwilligers – een mooie prestatie wist neer te zetten: 172 dammers kregen keurig overzichtelijk hun plaatsje in de zaal, werden prima begeleid en mede daardoor verliep de dag ordelijk en tot het einde toe vriendelijk.

Foto: Harry de Waard

Scroll naar boven