NC, tweede ronde

In de tweede ronde van de Nationale Competitie verloor Hoofdklasser ADG kansloos van het Friese Huizum. Eerste Klassers Ons Genoegen (van DES Lunteren 3) en Gooi&Eemland (van WSDV 3) wonnen, al was de overwinning van Ons Genoegen een benauwde.

Tweede Klasser Zenderstad had het tegen Nieuwland moeilijk. Twee blauwe remises van de Nieuwlanders zorgden voor een 8-8 gelijkspel. Gooi&Eemland 2 kwam er niet aan te pas tegen het 4e (!) team van WSDV.

Hoofdklasse

Zware nederlaag ADG in Leeuwarden

Verslag Cees Strooper

In de tweede ronde van de landelijke damcompetitie heeft het tiental dammers van het Amersfoorts Dam Genootschap een zware nederlaag moeten slikken. Tegenover één overwinning (van Bollebakker) plaatsten de Friezen maar liefst 5 overwinningen wat een 14 – 6 uitslag tot gevolg had. Bij analyse kwam aan het licht dat de Amersfoorters niet goed omgingen met de gecreëerde kansen.

 Gerrit de Bruijn is niet goed aan de (landelijke) competitie begonnen. Hij moest opnieuw een nederlaag incasseren. In de opening nam Anne Sinnema een krachteloze halve hekstelling in. Maar toen De Bruijn daar niet op het scherpst op reageerde werd die opstelling wél een krachtig wapen. De stelling van De Bruijn verslechterde zienderogen. Uiteindelijk werd een directe combinatie De Bruijn fataal. Tegen voormalig sterkste man van Nederland Tjalling van den Bosch moest Ton van der Ploeg al zijn denk- en spierkracht inzetten om dit geweld te weerstaan. Dat ging Ton heel goed af en op enig moment kon Van der Ploeg schijfwinst afdwingen. Hij zag het niet. Het was wel sneu dat hij er vervolgens positioneel niet meer aan kwam. In plaats van een 2 werd het een 0.

De niet-fitte Bryan Brank speelde een uitstekende partij tegen Kerst Hoekstra (en het was pas september!). Toen de stelling gesloten raakte waren alle kansen aan Brank. Er was een winstvariant, maar die werd niet onderkend. Het gevolg was dat Hoekstra met remise wegkwam. Dus ook hier kreeg ADG te weinig. Mark Klein Kranenbarg speelde zijn gedegen centraal aanvalsspel. De positie was zodanig gunstig dat een overwinning een ‘zekerheidje’ was. Dat viel tegen want tegenstander Jacob de Vries kon net genoeg tegenspel organiseren. Ook hier kreeg Huizum eigenlijk meer dan waar het recht op had.  Na vier partijen was de teleurstellende tussenstand 6 – 2 voor de Friezen.

Bij Jan de Ruiter leek het op rolletjes te lopen. In de uitgedunde late middenspelpositie bleek er, zo wees de analyse uit, een winst aanwezig. Helaas overzag De Ruiter dit. Het werd nog erger omdat Bouma via een offer kon doorbreken naar dam, mét kans op meerdere dammen. De schijven van De Ruiter stonden zo slecht dat hij in de nederlaag moest berusten. Buitengewoon sneu dus. Waar we op twee punten rekenden werden dat er 0. Nico Kruijswijk moest het opnemen tegen oud-NK-speler Anton Schotanus. Lange tijd verweerde Kruijswijk zich prima, maar toen hij al te wild zijn linkervleugel liet opsluiten was schijfverlies weldra onafwendbaar. Een 10 – 2 tussenstand dus.

En het werd nog erger. Wim Martin speelde een goede aanvalspartij tegen Marcel de Vries, maar hij liet zich de kaas van het brood eten door in een combinatie te lopen. Het resterende eindspel was, evenals als bij De Ruiter, kansloos. ADG pakte eindelijk weer een puntje door het gelijkspel van Cees Strooper tegen Rein van der Pal. In het late middenspel had Strooper wel enig terreinvoordeel maar dat bleek verre van voldoende voor winst. Ton Bollebakker deed eindelijk wel iets terug. Na een enigszins onduidelijke laveerpartij ontstond er tegen Anne Kooistra een eindspel waarin Bollebakker wél snel naar dam kon gaan en Kooistra pas na een offer. Dit eindspel liep wel goed af voor ADG. Met nog een partij te gaan kwam de tussenstand zo op 13 – 5 .

Als laatste remiseerde Harry de Waard tegen Jan Adema. Ook hier had de ADG-er veruit het beste van het spel, maar ook dit eindspel verzandde in remise.  De eindstand 14-6 derhalve.

Het goede nieuws is dat de ADG’ers volop kansen creëren. Het slechte nieuws is dat deze niet verzilverd worden.

 

Eerste Klasse

Ons Genoegen – DES Lunteren 3 9-7

Verslag Auke Zijlstra

Op papier zou DES een makkelijke prooi moeten zijn, met aan elk bord meer dan 100 ratingpunten meer dan de tegenstander (met uitzondering van Arne die slechts 92 meer had). Dit bleek lelijk tegen te vallen en over de uiteindelijke krappe winst mochten we niet eens klagen

Het begon goed met een tamelijk eenvoudige positiononele overwinning van teamcaptain Alfons Ottink. Maar even later probeerde Hensley Nepomuceno iets te forceren, met als gevolg een zo goed als verloren positie, waarin hij ook nog in een eenvoudig dammetje liep. We leken weer op voorsprong te komen, toen Jan Ongolesono een simpel doorbraakje in de schoot geworpen kreeg. Het eindpel luisterde echter nog vrij nauw, en Jan zag de winnende variant over het hoofd, waarna het nog net remise werd.

Hierna volgde een serie remises: Arne van Mourik probeerder mooi op het centrum te spelen, maart bereikte niets. Gerard Morsink moest alle zeilen bijzetten om het positioneel nadeel enigszins weg te werken, en mocht niet klagen dat er in een nadelige 5 om 5 stand remise werd overeengekomen. Toys Sheoratan en Cock van Wijk kregen beiden wel licht positioneel voordeel, maar kwamen niet in de buurt van winst.

De overwinning moest dus komen van Wim Vlooswijk, onze voorzitter die ondanks moeilijke familieomstandigheden een uitstekende partij speelde en langzaam maar zeker het hele centrum in bezit nam. Via het offeren van drie schijven kwam er nog een dam op het bord voor tegenstander Jan Cysouw, maar er bleef een eenvoudig te winnen overmachtsstand over.

 

Tweede Klasse

NDV Nieuwland – Zenderstad  8-8

Verslag Karl van der Horst

In de geschiedenis van Zenderstad is altijd gewonnen van Nieuwland. Op basis van het  ratinggemiddelde zou je nu ook mogen rekenen op een overwinning. Maar in de gezellige “schuur” werden de messen geslepen en was het niet eenvoudig.

Weliswaar was er de snelle winst van Laurens Fijn van Draat tegen Pelle Sterk(ste speler van Nieuwland). Een fraai verborgen damcombinatie gaf schijfwinst en dat werd door Laurens verfijnd uitgespeeld. 2-0

Daarna was het aan Hans Verhoeven die tegen Piet Verkaik remise overeenkwam na een van beiden kanten veilig gespeelde partij zonder echt explosieve momenten.3-1

De derde partij die eindigde was Ed Kok tegen Albert van de Berg. Ed kon het ratingverschil van 200 punten niet omzetten in winst. Leverde Albert een fraaie blauwe notering op. Weliswaar maakte Ed zich zelfs even druk of het wel goed zou gaan, maar analyses duidden een probleemloze remise. We bleven aan de leiding 4-2.

Piet Schep zat tegen de zeer ervaren speler en topscorer Anton Janssen. De routineuze partij van beide heren leidde tot een bijna logische remise. 5-3.

Maarrrr, ondertussen begonnen de wolken van buiten naar binnen te komen. Gerard Bakker en Arie Koster stonden niet zo goed, Bert Habets had optisch voordeel en Patrick van der Tol stond gelijkwaardig. Het zou zomaar een nederlaag kunnen worden.

En inderdaad. Gerard ging er onderuit tegen Jan Alting. Gerard knoopte zichzelf op in een gelijkwaardige stand.

Niet veel later volgde een remise van Bert Habets tegen Eimert Buijserd. Zij speelden een mooie partij met veel scherpte en bij het naspelen werd bedacht dat Bert het mogelijk heeft laten zitten. Latere analyse wijst echter uit dat de remise een terechte uitslag was en er voor beiden een min of meer verplicht gelijkwaardig eindspel zou zijn ontstaan.

Arie Koster was ondertussen in het zware weer beland, maar zijn tegenstander (teamcaptain) Bert Kooij liet Arie ruimte om een schuilplek te vinden en Arie zag de bui al hangen. Vonden we niet echt erg, want ondertussen was bij Patrick van der Tol tegen Peter Heikoop een (winstgevend) zetje van Weiss mogelijk. Zouden we dan toch met 9-7 winnen ?

Tot grote schrik van alles wat IJsselstein was, zag Patrick het niet en vervolgde hij uiteindelijk naar een remise.7-7.

Arie was ondertussen, ondanks eens schijf achter, in staat gebleken remisekansen op te zetten en Bert Kooij was niet in staat om het voordeel om te zetten in winst. De in de schuur binnen geharkte remise betekende 8-8 en eigenlijk konden beide captains daar wel mee leven.

In de stand zijn Nieuwland en Zenderstad met 3 punten de nummers 3 en 4 en zijn Tilburg en Limburg CT de ongeslagen koplopers met 4 punten. De volgende tegenstander is Waarddammers 3. Die hebben tegen Nieuwland fors verloren.

Er gaat op 14 oktober gespeeld worden in het fraaie Hermitage. Om meerdere redenen een bezoek waard! Er wordt om 12.00 uur begonnen.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven