Nationale competitie, 8e ronde

Eerste Klasse

Raes DC Maastricht – Ons Genoegen 9-7

Verslag Auke Zijlstra

Opnieuw een 9-7 uitslag, dit keer echter geen overwinning zoals tot nu toe gebruikelijk maar een nederlaag

Alfons Ottink had zich wegens ziekte afgemeld, waardoor we iets zwakker dan gebruikelijk uitkwamen. En een verre reis, waarbij vijf man met de trein gingen en drie met de auto. De treinreizigers scoorden beter, misschien was de autoreis toch vermoeiender. 

Jan Ongolesono verloor als eerste. In een klassieke stand ruilde hij onnodig 37-31, daarmee zijn lange vleugel ernstig verzwakkend. Even later knoopte hij zichzelf nog verder op door op een combinatie te spelen.

Gerard Morsink speelde een wat moeizame remise. Eerst kwam er al een (lastig te vinden) doorbraakcombinatie naar 37 in. Even later kwam de schijf op 37 er alsnog, op veel eenvoudiger wijze, wel zonder doorbraak maar met flink nadeel voor Gerard, die van geluk mocht spreken dat hij de schijf simpel mocht afruilen. Hierna stond Gerard nog steeds iets moeilijker, maar hij kwam verder niet in gevaar.

Lucien Farzan liet zichzelf opsluiten en dat bleek geen goed idee. Nadat hij verzuimde zich te bevrijden werd zijn stand met de zet slechter. Hij kreeg nog een kans zich te bevrijden via een verrassende 3 om 4 met een 1 om 2 na, maar toen hij in plaats daarvan het kerkhofveld opzocht kwam hij al snel een schijf achter, en verloor snel. 

Toys Sheoratan speelde een rustige partij, die dan ook in remise eindigde. Heel anders ging het bij Peter Kolkman, die een korte-vleugelopsluiting kreeg aangeboden van Janes de Vries, en heel mooi kwam te staan. In de trein terug bleek dat Peter flinke kansen gemist had. Uiteindelijk kon Janes zich losruilen, en Peter stond zelfs iets slechter toen hij remise aanbood, op een moment dat beide spelers nauwelijks bedenktijd over hadden.

Arne van Mourik kwam slechter en slechter te staan tegen Eric Conrad, en had geluk dat deze niet de beste voortzetting vond.

Hierna moesten de laatste 2 partijen gewonnen worden om nog een punt te redden, en Cock van Wijk leek daar lange tijd goede kans op te hebben, in een bekend maar moeilijk speltype met een witte schijf op 45 en zwarte op 15 en 25. Eerst miste Cock een geforceerde schijfwinst, en even later speelde hij naar een snelle doorbraak toe, waar hij beter nog even mee had kunnen wachten. Nu eindigde de partij snel in een teleurstellende remise.

Hierdoor speelde Auke Zijlstra nog slechts voor de eer. Een partij met een rustige opening, waarna tegenstander Harry Velraeds probeerde een omsingeling op te zetten. Dit lukte matig en Auke bouwde langzaam maar zeker een mooie aanval op. Na wat ruilen leek deze dood te bloeden, maar in een zes om zes speelde Harry 47 op om deze even later terug te ruilen. Dit tempoverlies bezorgde Auke groot voordeel in het 5 tegen 5 eindspel. Auke ontweek daarna nog een paar geniepige remisefinesses, waarna Harry iets te snel (Aukes laatste zet was onnauwkeurig) opgaf. 

Ons Genoegen kan hiermee de titelaspiraties opgeven, en zakt naar een derde plaats met evenveel punten als nummer 2 Maastricht en op drie punten achterstand op Eindhoven, dat nu de titel al bijna binnen heeft.

Tweede Klasse

Zenderstad – Gooi- en Eemland 2  7-9

Verslag Karl van der Horst

Vooral de Bunschoters van dit team zijn geen onbekenden en historisch een gevreesde tegenstander. En terecht bleek achteraf. In de welkomstspeech werd door Karl van der Horst gezegd dat de Bunschoters “glad als een aal” zijn, wat de belofte van de gasten opleverde dat bij winst er paling getrakteerd zou worden.

Daar zitten de IJsselsteiners niet op te wachten, want winst zou de titel wel heel dichtbij brengen.

Arie van Nieuwkerk nam de honneurs waar van Hans Verhoeven en deed dat uitstekend. Tot in het eindspel Douwe de Graaf een lichte combinatie tevoorschijn toverde en de stand op 0-2 bracht.

Karl van der Horst speelde tegen Jude Kasangaki. Jude is een avontuurlijke speler en ook een beetje te avontuurlijk. Karl kwam een schijf voor, had moeten winnen, maar koos een verkeerd plan ter verdediging en kwam zelfs beroerd het middenspel uit. De ontglipte winst maakte aan het eind het verschil. 1-3

Het was Piet Schep die tegen Gerard Benning verloor na in een gunstige stand een kleine finesse over het hoofd te zien. Jammer, want Piet speelde oerdegelijk en stond mogelijk beter. 1-5.

Ed Kok  bracht de hoop terug en Peter de Graaf wist iedere keer de slagzetten van Ed het hoofd te bieden, maar kon het positioneel niet bolwerken. Ed won en bracht de stand op 3-5.

Niet veel later bracht Jacco Scheper, als waardig invaller voor Laurens Fijn van Draat, de stand op 5-5. Met een finesse wist hij het eindspel naar zich toe te trekken en de stukken van Lennart Bolks zo uit elkaar te spelen waardoor doorbraak en neutralisatie van Lennarts schijven een winnende stand opleverde. Puike overwinning. Zoals gezegd 5-5.

Arie Koster, Stef Baerends en Patrick van der Tol waren nog bezig en dat zag er niet best uit. Op alle borden stonden de gasten beter.

Arie Koster ging tegen Hans Loots positioneel eraf. Hans speelde de lange vleugel van Arie helemaal kaal en de druk op het centrum leverde een flink positievoordeel op voor Hans. Hetgeen winnend bleek te zijn. Voor Arie lang geleden dat hij in de bond een verlies moest slikken. 5-7

Stef had een Houdini-act in huis om Bert Roest van de winst af te houden. Bert vergaloppeerde zich in het eindspel ook nog een keer en de remise was een feit. 6-8.

Zou Patrick kunnen winnen ? Want dan was de schade beperkt tot gelijk spel. Tegenstander Klaas de Graaf stond in het eindspel absoluut beter en een overmacht was mogelijk geweest. Patrick overwoog op te geven, maar “zolang er hout is, is er hoop” is een damgezegde. En dat bleek. Op 1 tempo na had Patrick zelfs nog de winst kunnen pakken. Dat tempo was er helaas niet en de remise betekende de eerste nederlaag dit seizoen: 7-9.

Evaluerend mogen we tot de conclusie komen dat Gooi- en Eemland terecht gewonnen heeft en dat Zenderstad nu op bordpunten het verschil moet gaan maken, want Nieuwland heeft gewonnen en heeft evenveel verliespunten. Voor Nieuwland wordt het de voorlaatste wedstrijd spannend, want dan moet tegen Heijmans (nummer 3) gespeeld worden. Wordt nog een spannend slot van het seizoen.

Winst dammers  G&E 2 tegen koploper

Verslag Bert Roest

Heel verrassend, dat zaterdag 20 januari Gooi&Eemland 2 wint tegen Zenderstad : 9-7!

Douwe de Graaf trapte af met winst tegen invaller Arie van Nieuwkerk. Arie was qua rating de beste, maar verkeek zich in het eindspel op een ‘Haarlemmer’. Jude Kasangaki kwam een schijf achter tegen Karl v.d. Horst, maar wist dit verlies mooi te compenseren: remise. Daarna weer winst voor de Eemlanders. Gerard Benning beheerste het middenveld tegen good old Piet Schep. Kon naar dam doorbreken en dat was genoeg. Peter de Graaf was een maatje te klein voor de beste IJsselsteiner, Ed Kok. Peters lange vleugel werd ernstig belaagd. Ed brak daar door en won. Lennart Bolks hield het lang vol tegen Jacco Scheper, maar in het eindspel kon hij het niet meer bolwerken en verloor. Het stond ondertussen 5-5. De drie partijen die nog aan de gang waren stonden er positief voor. Hans Loots wist verrassend mooi van Arie Koster te winnen. Richting het eindspel wist Hans slim op de lange vleugel door te breken. Bravo. Ondertussen was de partij tussen Bert Roest en Stef Baerends in een beslissend eindspel. Het werd remise, maar het was toch wel moeilijk voor Bert. Tot slot Klaas de Graaf. Die stond op de 51e zet gewonnen tegen de veel sterker geachte Patrick van Tol. In plaats van de winnende aanval (40-34) koos Klaas voor de verdediging (3-9). Het werd een penibele remise voor Klaas maar óók de overwinning van de dammers van G&E.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven