Nationale competitie, 6e ronde

ADG staat onwrikbaar op de laatste plaats in de Hoofdklasse na weer een nieuwe nederlaag. Door de versterkte degradatieregeling, de klassen worden verkleind van twaalf naar tien teams, is handhaving een illusie.
In de Eerste Klasse had Ons Genoegen enig geluk nodig om een gelijkspel tegen concurrent Nijmegen. De Utrechters blijven daardoor op de tweede plaats. In dezelfde klasse speelde ook Gooi&Eemland gelijk en houdt eveneens uitzicht op het kampioenschap.
In de Tweede Klasse won Zenderstad van het combinatieteam Limburg, weer een concurrent minder! De reserves van Gooi&Eemland konden het niet redden tegen Nieuwland, wel een nederlaag in een sfeervolle omgeving.

 

Hoofdklasse

ADG komt weer ruim te kort
Verslag Cees Strooper

In de zesde ronde van de landelijke damcompetitie heeft het tiental dammers van het Amersfoorts Dam Genootschap opnieuw een zware nederlaag moeten slikken. Ondanks overwinningen van Everloo en De Ruiter noteerden de dammers van het Groningse Het Noorden in het Jannes van der Wal Damcentrum vijf overwinningen. Uitslag: 13 – 7.

Het begon al gelijk niet goed. Binnen nauwelijks tien (!) zetten liep Ton van der Ploeg in een bekende openingscombinatie. De daaruit resulterende dam kon hij alleen met schijfverlies afnemen. Het spartelen daarna was vergeefs. Aanzienlijk later ging het combinatief ook mis bij Gerrit de Bruijn. In de interessante klassieke middenspelpositie was De Bruijn te ondernemend door een Ghestem-doorstoot te plaatsen. De gedachte was goed, maar de timing was minder want de sterkste speler van Het Noorden, Danny Staal, forceerde schijfwinst met een eveneens overbekende combinatie.

Nico Kruijswijk kwam omsingelend een heel eind tegen Owen Donkers. Hij moest wel een dreigende aanval op zijn linkervleugel beantwoorden door tegenkansen te zoeken op de even kwetsbare linkervleugel van zijn tegenstander. De partij kreeg een abrupt einde doordat Donkers meende een winnende doorbraakcombinatie te kunnen nemen. Omdat Kruijswijk dat ook dacht bleef het bij de eerste zet van de combinatie en gaf hij gelijk op. Als hij rustig had gekeken had hij de slagkeuze benut om op de juiste wijze te slaan waarna er helemaal geen combinatie meer in had gezeten (maar wel schijfwinst!). Dus dit werd een nederlaag waar winst tot de mogelijkheden had behoord. Jaco van Maanen en Siep Buurke speelden een spannende partij, een aanzet tot een zeer onorthodoxe Roozenburg-opstelling van Van Maanen. Het leek er op dat Buurke een doorbraak kon forceren, maar net op tijd, onder veel gepuf en geblaas, zag hij dat het dan Van Maanen was die het eerste op dam zou zijn gekomen. Het overschakelen op Plan B door Buurke koste Buurke wel een schijf, maar met perspectief op snel damhalen aan de andere zijde van het speelveld. Verder ging de partij niet omdat Buurke remise aanbood, hetgeen werd geaccepteerd. Waarschijnlijk deed Buurke zichzelf hiermee tekort. Zo stond het dus 7 – 1 na vier partijen.

Harry de Waard nam het op tegen Floris Tol. Hij creëerde mooie omsingelingskansen, maar hij verzilverde die helaas niet. Het gevolg was dat de aanval voor Tol doorsloeg. Door alert afruil-werk kon De Waard de remise-haven binnenvaren. Cees Strooper leek tegen Jan van Meggelen op soepele wijze eveneens remise te behalen. In de hoop zijn terreinvoordeel te bestendigen speelde Strooper één te ambitieuze zet waarna hij het slachtoffer werd van een lichte maar, eveneens, overbekende combinatie.

Tegen de taaie Jakob Pronk bereikte Ton Bollebakker weinig tot niets omdat Pronk de interessante openingskeuze van Bollebakker erg solide tegenspeelde. Er bleef weinig anders over dan geconcentreerd toe te werken naar een remise-achtige stelling. En dat was ook de uitslag. Marcel Everloo scoorde wél! In een gelijkwaardige middenspelpositie trapte tegenstander Bert de Jong in een versluierde Haarlemmer. De afwerking verliep zonder problemen. Na 8 partijen was dus de tussenstand 11 – 5.

Hans Mulder hield lange tijd gelijke tred tegen René Wijpkema, maar verschillende onnodig decentrale zetten deden Mulder geen goed. De zeer onevenwichtige schijvenverdeling leidde tot een gedecideerde nederlaag. Als laatste speelde Jan de Ruiter. Hij en tegenstander Bert Dollekamp maakten er een mooie partij van, met Dollekamp in een omsingelende rol. Laatstgenoemde lette even niet op en De Ruiter kon simpel schijf- en partijwinst behalen. Eindstand 13-7.

Het slechte nieuws is dat te veel spelers in overbekende zetjes lopen. Het goede nieuws is dat het verblijf in de Hoofdklasse dit jaar van korte duur zal zijn. De versterkte degradatieregeling zal daar aan bijdragen.

 

Eerste Klasse

Ons Genoegen komt goed weg met 8-8 tegen Nijmegen
Verslag Auke Zijlstra

Het eerste punt , of eigenlijk minpunt, kwam op naam van Alfons Ottink. Als onze sterkste speler wist hij niet te winnen van Roy Slagter, de speler met de laagste rating bij Nijmegen. Na een vlotte remise (na precies 40 zetten) van Wim Vlooswijk, kwamen we zowaar op voorsprong door een overwinning van Peter Kolkman op Ludger Buijs. Dit was niet echt Peters verdienste, want Ludger nam een combinatie, hij dacht naar dam maar had overzien dat hij meerslag moest nemen, waardoor hij niet alleen niet naar dam sloeg, maar Peter bovendien 4 schijven mocht slaan. Het werd weer gelijk door een blunder van Toys Sheoratan, in een stand waar weinig aan de hand was liep hij in een twee om twee met doorbraak. Er klonk een hartgrondig ‘shit’ door de speelzaal.
Lucien Farzan kwam goed weg. Tegen Sammy Amusah liep hij in een twee om drie naar dam. Lucien had geluk dat hij de dam 1 om 1 kon afnemen, en wist vervolgens met een schijf minder nog remise te halen. Arne van Mourik speelde een interessante partij met een schijf op 6, maar bereikte uiteindelijk niets. Hij sloeg nog wel remise af omdat hij de standen aan de laatste twee borden niet erg hoog inschatte, maar enkele zetten later moest hij toch toegeven dat er geen muziek meer in zat.
Auke Zijlstra probeerde een omsingeling op touw te zetten tegen een degelijk op het centrum spelende Gerard Martens. Met wat medewerking, waarbij Auke op een gegeven moment iets te ver ging, lukte dit min of meer, maar in de ‘eindstand’ van de vastloopstand volgde een gedwongen afwikkeling naar remise. Ook Cock van Wijk mocht niet klagen met remise. In een klassieke stand had hij een tempovoorsprong, wat in zijn nadeel werkte. Via een tijdelijk offer haalde Cock toch nog eenvoudig remise.
Door dit puntverlies staat Ons Genoegen nu tweede, een punt achter koploper Tilburg/Eindhoven.

Gooi en Eemland kwam nog goed weg met een gelijk spel
Verslag Leo van der Laan

In Asten, 10 kilometer verder dan Eindhoven begonnen de dammers optimistisch.
Het lukte Kyrylo Ivanov weer niet wat langzamer te spelen, maar zijn tegenstander ging er in mee en was net zo gedreven. Een blunder gaf schijfwinst en Kyrylo was snel uit met de punten.
Anne Wouda zadelde zijn tegenstander op met een opening, die verwachting schiep. Veel tijd ging verloren bij de Astennaar, die vervolgens niet goed oplette en direct kon opgeven.
Helaas, ook aan onze kant ging wat mis, Henk Vogelenzang de Jong verslikte zich in het eindspel en zo werd de voorlopige stand 4-2 voor het Gooi. Onze “sterspeler” Bertus de Harder kreeg geen enkele vat op zijn tegenstander, dus remise. Een grafzet, dat duidt op je ondergang en zo overkwam het Michiel Luiten en 5-5. Met de teamlei(ij)der gaat het dit seizoen wat minder, Leo van der Laan miste totaal een schijfoffer met dodelijke afloop.
Remise voor Jelmer Martens, die later wel wat spijt had, toen hij constateerde dat zijn Ghestem doorstoot goed was geweest als hij had doorgezet. Als laatste Wim Muijs nog aan de gang, een remise eindspel, maar zijn opponent werd onzeker, al het publiek er omheen en terwijl iedereen wel dacht, nu gaat hij remise maken, een blunder en 8-8.

 

Tweede Klasse

Gemiste kansen Gooi&Eemland 2 tegen Nieuwland
Verslag Bert Roest

Gooi&Eemland 2 ging zaterdag 2 december dammen op een plek buiten het dorp Nieuwland, even boven Gorinchem, waarbij je het idee had teruggeworpen te zijn in de tijd. In een voormalige kleine stal bij een boerderij met een gaskachel midden in de ruimte. Maar wel eenvoudig ingericht voor feestjes en partijen voor de dorpsjeugd en families. Het deed ouderwets en gezellig aan, maar een kopje koffie had een nieuwerwetse prijs van 2,50.
De Eemlanders gingen ten onder met 7-9; het had met gemak ook andersom kunnen zijn.
En dat terwijl damclub Nieuwland gemiddeld véél sterker aan de start kwam.

Lammert Korlaar maakte een veilige remise tegen een sterker geachte Eimer Buijserd. Lammert hield de partij overzichtelijk en er was weinig over te melden. Jude Kasangaki vergat het eindspel te winnen. Hij kwam wel beroerd uit de opening. In het middenspel draaide de partij en met een gelukje versierde Jude een schijf voorsprong. Toch remise. Henk de Groot had een zekere remise in de hand. Edoch in het eindspel zette Henk tegen Peter Heikoop net verkeerd en verloor. Een tegenvaller, vooral ook omdat Douwe de Graaf tegen Pelle Sterk het niet redde. De klasse van Pelle ( + 400 rating punten) besliste de partij in het eindspel. Jammer, want Douwe haalde slim een dam ten koste van drie schijven. Pas op de 51e zet deed hij een fatale zet (17-22) Zekere remise gemist. Peter de Graaf moest opboksen tegen de sterker aangeslagen Jan Alting. Peter ontwikkelde zijn lange vleugel onvoldoende, maar kwam daar later toch prima uit. De aanval van Jan op de korte vleugel van Peter was onvoldoende voor de winst, dus remise.

Hans Loots en Albert van de Berg hielden de partij overzichtelijk. Een geweldige afruilpartij. Gelijkspel van Hans was een prima resultaat. Bert Roest speelde een moeizame klassieke partij tegen voornaamgenoot Kooij. Pas toen Bert K. verkeerde posities op zijn korte vleugel ging innemen, profiteerde Bert R. (rating + 200) en wikkelde het eindspel winnend af. Tot slot Jaap Langerak. Die maakte er een partij van maar liefst 5 uur van tegen Joop Kwakernaak. Jaap begon niet zo best, maar in het middenspel keerden de kansen. Hij kwam in het eindspel beter te staan. De vermoeidheid had te veel toegeslagen, anders had Jaap gezien dat er een winst inzat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven