Nationale Competitie, 5e ronde

Hoofdklasser ADG blijft in de hoek waar de klappen vallen, ook de wedstrijd tegen VBI Huissen 2 ging verloren.

Ons Genoegen had een moeizame middag. D’Amateurs waren dicht bij een overwinning, maar nam genoegen met een 8-8 gelijkspel. In dezelfde Eerste Klasse won Gooi&Eemland van het derde team van DIOS Achterhoek. Beide UPDB-teams blijven kanshebber voor de eerste plaats.

Tweede Klasser Zenderstad moest naar Limburg en won ruim van CEMA/De Vaste Zet 2. Gooi&Eemland 2 won van het combinatieteam Excelsior/RDS. Door het ongelijke aantal wedstrijden is de stand in deze klasse nogal onoverzichtelijk.

 

Eerste Klasse

D’Amateurs – Ons Genoegen 8-8

Verslag Auke Zijlstra

De bovenste borden lieten het deze keer afweten, de onderste borden zorgden ervoor dat we toch nog met een punt wegkwamen.

Auke Zijlstra zorgde voor de eerste punten. Jacques Brouns verzwakte eerste zijn centrum met een ruil naar 21 en nam vervolgens een geïsoleerde voorpost in op 24. Nadat Auke naar veld 28 was opgerukt bleek de schijf niet te houden, waarna Auke met een schijf meer en een gunstige positie eenvoudig de punten binnenhaalde. Het werd kort daarna weer gelijk door een nederlaag van Lucien Farzan, die iets teveel de randen van het bord opzocht. Een mooie overwinning van Gerard Morsink, die in een al wat uitgedunde stand sterk veld 24 kon bezetten, en daarna op de lange vleugel doorbrak, zorgde weer voor een voorsprong. Er leek op dat moment geen vuiltje aan de lucht. Echter hierna begon de machine te haperen.

Alfons Ottink trof in Leo van Vlerken een tegenstander met 335 ratingpunten minder, maar aan het spel was dit niet te merken. Vanuit klassiekachtig spel belandde Alfons in een lange-vleugelopsluiting, die er gevaarlijk uitzag. Alfons moest nog alle zeilen bijzetten om remise te halen. Toys Sheoratan bereikte ook weinig tot niets, en mocht achteraf nog blij zijn dat zijn remiseaanbod werd geaccepteerd. Cock van Wijk liep al in de opening tegen een schijfverlies aan. Hij dacht enige compensatie te hebben, maar dat bleek tegen te vallen. Hiermee was de stand weer gelijk.

Jan Ongolesono bracht ons opnieuw op voorsprong. Hij dacht iets langer na dan gebruikelijk en speelde John Wilsens in een klassieke stand behoorlijk van het bord. John nam nog een wanhoopscombinatietje, waarmee hij wel dam haalde, maar met drie schijven meer voor Jan was het eindspel snel bekeken. Arne van Mourik speelde aan bord 1 tegen Wil van den Braak, met afstand de sterkste speler van D’Amateurs maar dit seizoen nog niet erg succesvol. Tegen Arne echter wel. In een lastig te doorgronden stand bleek Wil alles net iets beter berekend te hebben.

Ondanks dit puntverlies blijft Ons Genoegen gedeeld bovenaan staan, door het verlies van medekoploper Nijmegen nu samen met Tilburg/Eindhoven.

 

 

Gooi & Eemland boekt moeizame zege op DIOS Achterhoek 3

Verslag Maarten Kolsloot

De dammers van Gooi en Eemland boekten zaterdag een krappe 9-7 zege op laagvlieger DIOS uit de Achterhoek. Er vielen over en weer veel beslissingen. Gooi & Eemland kon uiteindelijk het ratingoverwicht toch uitbuiten.

Kirill Ivanov was zoals altijd vrij snel klaar. In hoog tempo vloerde hij Ap van Ingen in een klassieke partij. Zo was het 2-0 voor de thuisploeg. Bertus de Harder verloor de tweede partij van Gerben te Raa. Bertus had al zijn vier partijen gewonnen tot nu toe, maar was zaterdag minder gelukkig. Met weinig tijd op de klok maakte hij een fout. Zo stond het 2-2.

De voorsprong voor de thuisploeg werd naar 6-2 gebracht door een strategische overwinning van Maarten Kolsloot op Chris Grevers en een mooie overwinning in de omsingeling door Jelmer Martens. Martens pakte de aanval van tegenstander Haitze Meurs slim aan en brak door naar dam met groot materiaalvoordeel. Genoeg voor de winst.

Na die 6-2 voorsprong beet Dios stevig van zich af. Gert Wisselink verraste Henk Vogelenzang de Jong. De bijna 80-jarige werd met een kleine aanval overspeeld. Met 6-4 leek een stunt in de maak.

Anne Wouda maakte aan die illusie een einde met een mooie overwinning op Gerard Korten. Korten had bijna 150 ratingpunten meer, maar kwam er in een ‘podkowa-omsingeling’ niet aan te pas. Zijn centrum werd omklemd en dat leidde naar de zege en een 8-4 voorsprong.

Teamcaptain Leo van der Laan trof de passief spelende Theo Stoverinck. Van der Laan stond zeer goed, maar won niet. Met zijn remise was de wedstrijdzege binnen: 9-5.

Jaap Langerak was toen nog aan het strijden tegen Cor Westerveld, de sterkste speler van de bezoekers. Jaap nam een goede damzet niet omdat in zijn berekening een schijf bleef staan. De remise verdween uit zicht en Jaap verloor. De eindstand: 9-7.

Gooi & Eemland staat in de eerste klasse C nu derde. Slechts één punt achter nummer twee Ons Genoegen en koploper Tilburg/Eindhoven. Die hebben er beide 8. De volgende wedstrijd is op bezoek bij het Brabantse Asten.

 

Tweede Klasse

Stunt Gooi&Eemland 2 tegen Heijmans/RDS

Verslag Bert Roest

Volledig onverwacht wonnen de Eemlanders met 9-7 van het op papier veel sterkere Heijmans/RDS uit Rosmalen. Ondanks een lage rating blijkt G&E 2 net als vorig jaar -het team werd toen tweede in de Tweede Klasse van de KNDB competitie – een zware kluif.

Veilig werden de partijen in vertrouwde klassieke standen opgezet. Behalve die van Jude Kasangaki, die de korte vleugel van Gerard Welling via de randposities belaagde en daarna de partij slim via zijn eigen korte vleugel met winst besliste met doorbraak dreigingen naar dam. Lammert Korlaar was het eerst uit tegen de jeugdspeler Timo van den Boer. Risicoloze partij met wederzijds afruilen: remise. Henk de Groot maakte knap remise tegen Rob Lutje Schipholt door goede beslissingen in het eindspel. Henk had wel mazzel dat Rob een verkeerde afruil op de 25e zet maakte en vergat zo de winst te pakken. Dat Lennart Bolks remise voor elkaar kreeg was een wonder. Luud Ector heeft echt iets verkeerd gedaan nadat hij profiteerde van een vrije zet en doorbrak naar dam. Zwaargewicht Adri Vermeulen kon aanvankelijk geen grip krijgen op Bert Roest. Adri had last van een opgesloten lange vleugel, maar ten koste van twee schijven brak hij door naar dam en Bert kon gereedstaande vangstellingen niet benutten en verloor. Ronduit knap was de remise van Peter de Graaf die de veel sterkere Ties Slagter aan de ketting heeft gelegd. Klassiek ging over in ingewikkelde standen. Peter doorzag alle gevaren en maakte mooi remise. Klasse!

Je kunt dat ook zeggen van Klaas de Graaf die Erik Spenrath in een oerklassieke partij op remise hield. Klaas wist de dreigingen in het eindspel netjes op te lossen. Tot slot Douwe de Graaf die als laatste met zijn winst tegen Frans Engels de winst voor Gooi&Eemland als laatste partij regelde. In een 6 om 6 eindspel stond Frans met drie randschijven slecht. Hij moest offeren en Douwe speelde de partij daarna perfect uit.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven