In de Hoofdklasse verloor ADG. De bovenste zes borden scoorden 8 punten, maar aan de lagere vier borden werd daar niet één punt aan toegevoegd.
Op papier is Ons Genoegen in de Eerste Klasse veel sterker dan WSDV 3, maar het werd een krappe overwinning. Het deelt de eerste plaats met Gooi&Eemland dat D’Amateurs versloeg.
Zenderstad had in de Tweede Klasse weinig moeite met De Waarddammers 3. Het werd 12-4. Gooi&Eemland 2 won in deze klasse met moeite van DIOS/Eureka 2 dat met slechts 7 man was opgekomen.
Eerste Klasse
Winst na slechte start dammers Gooi&Eemland 1
Verslag Bert Roest
De wedstrijd zaterdag tegen d’Amateurs uit St. Michielsgestel begon nogal slecht. De sterke kopman Kirill Ivanov speelde veel te snel tegen Jos v.d. Wielen en trapte mede daardoor onhandig in een slagzet. In het middenspel kreeg hij die tegen de kiezen en kon daarna geen potten meer breken.
Bert Roest speelde een klassiek spelletje tegen John Wilsens. In het verloop van zo’n spel is het opletten geblazen. Dat deed Bert wel maar de concentratie viel weg en hij liep in een bekend slagzetje. G&E stond 0-4 achter. Invaller Jaap Langerak pakte tegen Tom Vissers mooi twee punten voor de thuisploeg door de lange vleugel van Tom slim op te sluiten en daarna naar winst te combineren. De remise van Anne Wouda tegen de sterkere Jacques Brouns was mooi, maar had zelfs in winst voor Anne kunnen eindigen. Hij dwong Jacques naar ongunstige posities en Anne was de baas in de partij.
Tegen Antoine van Zandvoort kreeg Menko van Dijk weinig vat op het spel. Te veel afruilen met overzichtelijke posities die weinig voordeel op het bord brachten. Kortom: remise.
Jelmer Martens dwong tegenstander Willem Peter Berkelmans naar de ongunstige zijkanten van het dambord. Richting het eindspel kon Jelmer met een paar goede zetten de twee punten oppakken. Stand 6-6. Leo van der Laan had tegen Leo van Vlerken de betere opening. Die had alle tijd nodig om zich goed te verdedigen, de Baarnaar kreeg het niet rond en moest lijdzaam toezien dat het voordeel slonk en het werd remise. De boeiendste partij was die tussen Bertus den Harder en de veel sterker geachte tegenstander Wil van den Braak. Bertus liet zijn korte vleugel opsluiten, maar wel met duidelijk voordeel. Wil werd naar de bordranden geduwd en kon niet op tegen het voortreffelijke eindspel van Bertus. Winst.
Ook winst voor het achttal van Gooi & Eemland: 9-7. En ‘we’ staan op kop in het klassement.
WSDV 3 – Ons Genoegen 7-9
Verslag Cock van Wijk
Gerard Zijlema van thuisclub WSDV uit Wageningen heette de dammers uit Utrecht van harte welkom, bestempelde Ons Genoegen als grote favoriet voor deze wedstrijd maar dat ze de zege niet cadeau zouden krijgen. Hij had niets teveel gezegd, want ondanks het hier en daar grote ratingverschil had Ons Genoegen grote moeite de wedstrijd naar zijn hand te zetten.
Jan Ongolesono werd na matig openingsspel in een slechte klassieke stand gemanoeuvreerd door de zeer ervaren Henk Kleinrensink. Jan liep in het late middenspel helemaal vast, offerde enkele schijven om nog op dam te komen, maar gaf toen op.
Cock van Wijk kreeg geen vat op het open klassieke spel van Hans Kromhout en kwam kort na de 40e zet remise overeen.
Lucien Farzan nam grote risico’s tegen Jaap Vink door zich in te laten op een korte vleugel opsluiting. Ongetwijfeld bedoeld om op zeker moment combinatief toe te slaan, maar die kans kwam er niet. Gelukkig kon hij zich op een later moment nog loswerken en in een ongeveer gelijkwaardige stand kwamen beiden remise overeen.
Gerard Morsink kreeg licht nadelig spel tegen Hans Dammingh. De laatste brak als eerste door naar dam, maar ook Gerard was enkele zetten later niet meer van dam te houden, dus ook hier werd het remise.
Peter Kolkman zette in het klassieke middenspel een lichte forcing in tegen Nico Valkenburg, waardoor hij even een schijfje voor kwam. Vervolgens kwam Nico met een tussenloop, waarmee hij z’n schijfverlies wilde neutraliseren. Ondanks dat Peter een half uur na dacht, vond hij niet de meerslagfinesse waarmee hij z’n schijfwinst kon behouden. Na nog wat kleine verwikkelingen werd ook hier de vrede getekend.
Deze tegenvaller kwam OG gelukkig snel te boven. Aan bord 1 kreeg Arne van Mourik zeer gunstig klassiek spel tegen Anton van Drumpt. Diens linkervleugel kon niet goed ontwikkeld worden en belandde uiteindelijk in een klaverbladopsluiting. De bevrijding kostte een schijf en later nog een, ruim voldoende voor de zege van Arne.
Toys Sheoratan leek door Cor Langeveld in de opening te worden overspeeld door een sterk opgezette flankaanval. Toys bleef echter loeren op z’n kans en die kwam er. Hij kon plots een sterk stuk op 36 plaatsen, recht tegenover een enkel stuk op 46. Vanaf dat moment moest Cor steeds oppassen dat Toys niet snel door zou breken naar dam. Cor kwam door de verwikkelingen in grote tijdnood, maar had toen het geluk dat Toys blunderde waardoor hij een 2 om 2 doorbraak naar veld 10 kon nemen… Ten kostte van een schijf werd de doorbraak gestuit door Toys en leek remise het hoogst haalbare. Maar in tijdnood ging het plots helemaal mis met Cor, kon Toys oversteken naar dam en na de damvangst stond Toys ineens een schijf voor! En enkele zetten later was de zege binnen, waardoor OG voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong stond.
Alfons Ottink smaakte het genoegen het beslissende punt binnen te halen, maar echt tevreden zal hij daarmee niet zijn geweest. Lang zag het ernaar uit dat hij via een fraaie omsingeling van een voorpost de volle buit zou binnen halen. Maar op enig moment kon tegenstander Gerard Zijlema op de andere vleugel een uitval plaatsen die hem via een offer op dam bracht. Ook Alfons kwam op dam, maar ondanks een schijfje meer werd het remise (en een blauwe notering voor Zijlema op Toernooibase).
Tweede Klasse
Zenderstad – De Waarddammers 3
Verslag Karl van der Horst
Het is verwarrend dat in Toernooibase maar 1 adres van de vereniging staat, zijnde het adres van de clubavond. Want de bondswedstrijden worden in de Heritage gespeeld. Dat gaf even wat verwarring bij de bezoekers, maar uiteindelijk kwam men compleet aan.
Gezien het ratinggemiddelde zou Zenderstad moeten winnen. Dat gebeurde uiteindelijk wel, maar ging zeker niet vanzelf.
Hans Verhoeven verloor door een leuke damcombinatie en was, na wat tegenpruttelen, toch redelijk snel klaar tegen Bas Piepers. 0-2
Het duurde even voordat Bert Habets de stand gelijk trok tegen Bas Vink. Bas werd zo vastgemetseld waardoor verlies onvermijdelijk was. 2-2
Gerard Bakker kwam niet lang daarna remise overeen met Kees Osté. Gerard had de gelegenheid om de winst naar zich toe te trekken, maar wellicht had hij het anders berekend. Nadere analyse toonde winst aan. Ondertussen was daarmee de stand 3-3 geworden.
Gastheer Jacco Scheper pakte Johan Stuij in met de nodige dreigingen. Ook Jacco vergat een winstvariant, maar de stand was voor Johan zo lastig, waardoor Jacco schijfwinst wist te boeken en uiteindelijk ook netjes naar winst afrondde. 5-3
Karl van der Horst speelde tegen Barend Stravers en kon weer eens niet tot winst komen. Barend scoorde een verdiende blauwe notering en de stand werd 6-4.
Op dat ogenblik stonden Ed, Laurens en Patrick zo goed, waardoor de winst in zicht kwam.
Patrick pakte de winst en schrok nog wel even, want teamcaptain Simon Rompa had met een zetje van Weiss (Patrick heeft er een abonnement op lijkt het wel) een remise kunnen pakken. Simon zag het niet en de eerder opgelopen schijfwinst werd door Patrick goed benut en leverde winst op: 8-4.
Laurens Fijn van Draat overspeelde Bert Baars. Het krachtsverschil kwam in uitdrukking in het eindspel, waar Laurens zijn positioneel voordeel met de precisie van een Zwitsers uurwerk omzette in winst. 10-4.
Ed Kok had het lastig tegen Omar Romano. Omar schuwde de complicaties niet en besefte niet dat zoiets in het straatje van Ed past. Naar het eindspel toe wist Ed voordeel te behalen en dit om te zetten naar een overmacht. Dat Ed nog wel een paar keer de directe winst miste, werd voor kennisname genomen. De eindstand was een degelijke 12-4 waar weinig op af te dingen viel.
In november naar Geleen tegen CEMA de Vaste Zet. Die verloren (verrassend) van NDV Nieuwland dat een lagere gemiddelde rating heeft. Zo zie je maar, dat ratinggemiddelde geen winstgaranties betekent.