Nationale competitie, 11e ronde

De laatste ronde van de nationale competitie leverde geen verrassingen op. ADG verloor weer, de degradatie uit de Hoofdklasse was al een feit.

Ons Genoegen moest hopen op een misstap van de concurrentie, die misstap bleef echter uit en zo was een tweede plaats het resultaat, zonder bonuswedstrijd. Gooi&Eemland werd in dezelfde klasse derde.

Zenderstad won en krijgt als kampioen de mogelijkheid via een promotiewedstrijd naar de Eerste Klasse te verhuizen. In deze klasse kwam Gooi&Eemland 2 niet verder dan een wat teleurstellende achtste plaats.

Eerste Klasse

Ons Genoegen – EAD Asten 11-5

(Verslag Auke Zijlstra)

We sloten het seizoen af met een ruime en makkelijke overwinning. Hierna was het wachten op de uitslag van Gooi- en Eemland tegen concurrent Tilburg. Als die wedstrijd zou eindigen in 8-8 of een nederlaag voor Tilburg waren we kampioen, zo niet dan zouden we tweede worden, met evenveel wedstrijd-, maar minder bordpunten. Het laatste bleek het geval, Gooi- en Eemland verloor met 12-4 en dat betekent dat Tilburg nacompetitie mag spelen (in verband met de versterkte degradatie dit jaar omdat de klassen naar 10 teams gaan is er geen directe promotie) tegen de slechtste nummer 7, DIOS/Eureka.

Jan Ongolosono wist tegen Piet van Rens al gauw een schijf voor te komen door een kleine damcombinatie. Toen hij een tweede combinatie naar dam uitvoerde gaf Piet zich gewonnen. Ook Alfons Ottink won vrij makkelijk, nadat Hans Berkers achterliep kon Alfons plakken met directe winst. We kwamen op 6-0 door Gerard Morsink. Hij kwam al snel een schijf voor, vervolgens leek het in een 4 om 3 eindspel, nadat Gerard het niet op zijn handigst had opgebouwd, naar remise te lopen, maar na nog een foutje kon Gerard aansturen op een dubbele oppositie. Zowel Gerard als Alfons hebben hiermee dit seizoen +4 gescoord, waarbij Gerard door het lagere aantal partijen feitelijk onze topscorer is.

Peter Kolkman speelde een klassieke partij, en nadat tegenstander Jack Derksen een grote afruil had genomen werd remise overeengekomen. EAD (Eerste Astense Damclub) deed nog wat terug via een overwinning van Geert Jan Loomans op Toys Sheoratan. Via een drie om drie kwam een stand met een voorpost op de achtste rij op het bord. Hierna moest Toys nog een schijf verliezen en was het snel gedaan. 

Cock van Wijk bouwde goed op tegen Bert Berkers, maar miste in de opbouw een zet waarmee hij schijfwinst had kunnen forceren. Nu kon Bert zich nog net verdedigen, de stand kwam weer in evenwicht en er werd al vrij snel tot remise besloten. Arne van Mourik speelde zijn gebruikelijke laveerspel tegen Patrick Adriaanse, bouwde een mooie aanval op en besliste de partij met een kleine combinatie. Auke Zijlstra was zoals wel vaker als laatste uit (al was het pas 20 voor 4 deze keer). Tegen Jules Martens kwam een ingewikkeld spel waarin Auke steeds opsluitingen in kon nemen maar dit niet deed. Martens kwam in problemen, maar had geluk toen Auke van een eerder (opsluit)plan afzag wegens een damcombinatie, die er echter bij analyse helemaal niet in blijkt te zitten. Hierna kon Jules ruilen, waarna Auke licht initiatief had, maar zijn vleugelaanval liep vast, en Auke mocht van geluk spreken dat Jules tevreden was met remise.

Tweede Klasse

DOG Uden – Zenderstad  7-9

(verslag Karl van der Horst)

Zenderstad reisde als kampioen af naar Uden met de wetenschap dat de Udenaren aardig op dreef waren. Het verschil in rating was niet te merken en er had meer ingezeten voor Uden.

Men begon wel goed, want binnen 1½ uur had Hans Verhoeven aan bord 8 tegen Geert Hendricks de schijven in het doosje. Hans ging vol voor het Kerkhofveld en vond er ook zijn kerkhof. Het leverde Geert een blauwe notering en 2 punten op: 2-0

Patrick van der Tol zette het recht met een mooie opbouw waar Henk van der Heijden via een dwangzet een damzet te verwerken kreeg. Het was direct uit: 2-2

De weer op dreef zijnde Arie Koster wist Bert van Lieshout zo onder druk te zetten dat Arie de kans kreeg om via een lichte combinatie schijfwinst te behalen. Na secuur spel was dat voldoende voor de winst. 2-4

Piet Schep kwam een schijf achter tegen Arnold Beset, maar wist er toch weer genoeg in te breien waardoor een combinatie naar doorbraak genomen kon worden en een remise onvermijdelijk was. Maar daar was Piet zeker tevreden mee: 3-5

In de tussentijd was het voor Bert Habets aan bord 2 tegen Ben van Hensbergen alle zeilen bijzetten, want Ben had via een fraaie combinatie een dam gehaald en leek te winnen. Daar stond tegenover dat Laurens Fijn van Draat tegen Soender Sardjoe aan bord 1 beter stond en Ed Kok tegen Jozef Donkers (bord 3) en Karl van der Horst tegen Piet van Erp aan bord 4 een heel rare partij speelde waar het alle kanten op leek te kunnen gaan.

Piet van Erp liet in de overgang naar middenspel een mogelijkheid tot schijfwinst zitten. Naarmate het eindspel naderde kwam er een heel rare stand op het bord en in het eindspel moesten beiden laveren. Uiteindelijk werd een remise overeengekomen waar Piet met doorspelen mogelijk toch winstkansen had. Al met al hoorde je Karl niet klagen: 4-6.

Laurens wist door een blundertje van Soender de winst te pakken en dat was het achtste punt: 4-8.

Ed was nog op zoek naar een winstkans, maar een remise zat er sowieso in. Bert was ondertussen koppie onder gegaan en dat betekende 6-8.

Even leek het erop dat Jozef Donkers toch nog in een van Ed’s befaamde truukjes ging lopen. Dus niet en de remise betekende een eindstand van 7-9.

Wat een degelijke overwinning lijkt, is er toch een met de hakken over de sloot geworden.

Nu maar afwachten wat op 16 maart de tegenstander gaat worden. In ieder geval is dat een nummer 8 van de eerste klasse of de zwakste nummer 7. Kijken we naar wie dat zijn, dan mag gesteld worden dat Zenderstad sterker voor de dag moet komen dan tegen Uden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven