Dammers Gooi & Eemland gelijk in Eindhoven

Het achttal uit Baarn/Bunschoten streed op zaterdag 18 september tegen Brainsport Eindhoven en het werd 8-8. Niks mis mee, want volgens de vergelijking van de ratinggetallen waren de dammers gewaagd aan elkaar. Er gebeurde wel veel op de borden. Brainsport speelde met drie zeer jonge dammers en die presteerden voortreffelijk. Bertus en Bert pakten de winst, terwijl Jelmer met een remise tegen topper Yuri een puike prestatie nerdette.

Leo van der Laan was het eerste uit. Na een sterk begin verprutste de Baarnaar zijn stand in het middenspel tegen de 11-jarige (!) Rus Alexei Ovsyanko. Op de 36e zet trapte hij in een eenvoudige slagzet en verloor kort erna.

Gerard Benning dacht in het middenspel een mooie centrumpositie in te nemen. Dat kwam hem duur te staan. Op de 35e zet zette hij zichzelf tegen David Riupassa in een verloren positie. Een paar zetten later stond Gerard vast en kon meteen opgeven. G&E stond met 4-0 achter.

Wim Muijs trok tegen de sterke Fred Passchier vol ten aanval. Stond er goed bij. Kwam een schijf achter, maar Wim, had leuke perspectieven. De terechte remise was een mooi resultaat.

Onze sterkste speler Cor de Jong kreeg Raoul Alias, die vooraf de opdracht kreeg remise te spelen. Het werd een afruilpartij die in een bloedeloze remise eindigde.

Bertus den Harder speelde naar zijn zeggen een waardeloze opening. Toch brak tegenstander Jan van den Hooff zijn eigen betere stand in het middenstand op. De partij was meer in evenwicht. Jan ging fouten maken en die cadeautjes consumeerde Bertus graag en pakte de winst.

Jelmer Martens kreeg de veel sterker geachte Rus Yuri Lagoda te bestrijden. Jelmer voelde de druk maar pakte wel een goede centrumpositie die tegen het eindspel leidde tot veel afruilen. De stand was dun (weinig schijven) geworden en de remise van Jelmer was om trots op te zijn.

Menko van Dijk miste wedstrijdritme tegen de jonge tiener Jan Kornilov. Menko kreeg tegen het eindspel wel een schijf voorsprong, maar kon niet voorkomen dat Jan doorbrak en remise versierde.

Tot slot Bert Roest die tegen de 13-jarige Tanya-Maria Cnossen (Russische moeder) moest opboksen. Hij dwong Tanya in een klassieke partij naar de kerkhofpositie. Hij hoopte zo door een opsluiting voordeel te krijgen, maar wel met veel tempoachterstand. Dat Bert won, lag vooral in de ruime ervaring in dit type spel. Maar hij had het heel moeilijk tegen het talent.

Brainsport Eindhoven – Gooi & Eemland
1. Jan van den Hoof (1084)           –  Bertus de Harder (1191)       0 – 2 (5)
2. Raoul Alias (1136)                        –  Cor de Jong (1231)                  1 – 1 (4)
3. Yuriy Lagoda (1385)                    –  Jelmer Martens (1134)           1 – 1 (6)
4. Alexei Ovsyanko (730)               –  Leo van der Laan (1116)         2 – 0 (1)
5. Jan Kornilov (947)                      –  Menko van Dijk (1145)             1 – 1 (7)
6. Tanya-Marie Cnossen (869)    –  Bert Roest (1065)                       0 – 2 (8)
7. Fred Passchier (1176)                –  Wim Muijs (1132)                       1 – 1 (3)
8. David Riupassa (1115)               – Gerard Benning (1008)            2 – 0 (2)
Uitslag:                                                                                                            8 – 8

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven