ADG geflatteerd naar ruime winst

Het achttal van ADG heeft zaterdag 18 september een ruime 11 – 5 overwinning behaald tegen in de eerste ronde van de landelijke damcompetitie tegen Raes Maastricht. Die ruime overwinning leek er lang niet in te zitten maar die kwam er toch!

Harry de Waard – Bram Verhoef 2-0
Harry speelde weer eens op een openingszetje dat hij al vele malen mocht uitvoeren. Ook deze keer tuinde zijn tegenstander erin, waardoor ADG al vroeg op voorsprong kwam. Na afloop vertelde Harry dat hij in zijn lange damcarrière zeker al tien keer op deze wijze had gewonnen….

Bryan Brank – Leo Nagels 2-2
Bryan en Leo speelden een opening die al populariteit geniet sinds de zestiger jaren, een tijdsgewricht dat Leo nog bewust meemaakte. Bryan, die toen nog lang niet verwekt was, onderkende de gevaren van deze opening niet: al op de vijftiende zet ging hij in de fout. Leo profiteerde echter niet, hij verzuimde de combinatie die schijfwinst zou opleveren. Twee zetten later kwam die combinatie er weer in en die leverde nu zelfs een dam op. Deze keer sloeg Leo wel toe.

Gerrit de Bruijn – Gijs Schoenmakers 3-3
Gerrit overzag in de vroegklassieke fase een damzetje. Ongetwijfeld was dat het gevolg van dam-inactiviteit vanwege corona. Na ruim een jaar stilstand kunnen deze foutjes gebeuren. Gelukkig kon hij de dam afnemen, maar de positionele schade was aanzienlijk. Vanaf dat moment speelde hij echter alerter dan Gijs. Deze slaagde er daardoor niet in zijn voordeel te verzilveren. In de slotfase slaagde Gerrit erin om het denkproces van zijn tegenstander te ontregelen met schijnbaar onlogische zetten die in werkelijkheid getruukt waren. Schoenmakers moest daardoor zelfs nog naar de remise zoeken.

Jan de Ruiter – Dick Huitink 5-3
Jan de Ruiter en Dick Huitink speelden een partij met wederzijds flankspel. Jan liep enkele malen op de voorpost van zijn tegenstander. Deze had op enig moment genoegen moeten nemen met een terugruiltje (en gemakkelijker spel), maar hij bleef de aanval opvangen. Tot het te laat was en Jan een schijf won en niet veel later de partij.

Marcel Everloo – Karel Leemreize 6-4
Marcel kwam voordelig uit de opening, maar daarna pakte hij niet door. Na een passieve terugruil kreeg Karel de gelegenheid een halve hekstelling op te bouwen. Bovendien was hij dominant aanwezig op de linkervleugel van Marcel. Toch pakte hij niet door waarna Marcel de kans kreeg zich te bevrijden. Daarna kabbelde de partij naar remise.

Ton van der Ploeg – Janes de Vries 8-4
Janes de Vries kwam prettig uit de opening. Maar hij wist kennelijk niet goed hoe om te gaan met de klassieke positie, waardoor Ton van der Ploeg zich gemakkelijk kon handhaven. Bovendien wist Ton een groot tijdvoordeel op te bouwen. Die ouwe rot vlocht een combinatie in de stand, waardoor De Vries zich liet verrassen. Meteen uit.

Ton Bollebakker – Andy Damen 10-4
Ton Bollebakker had lange tijd het gemakkelijker spel. Maar rond de dertigste zet koos hij het verkeerde plan. Daardoor kon Andy een doorbraak ten koste van twee schijven nemen. Even later overzag hij op zijn beurt een lichte combinatie. De doorgebroken schijf van zwart werd ingeruild voor een ijzersterke voorpost van wit, die opeens straal gewonnen stond. Een mazzeltje.

Cees Strooper – Dennis Joosten 11-5
Vanuit een Roozenburgopening zette Cees een decorwisseling in gang, waarbij Dennis het uiteindelijke decor kon kiezen. Dat leverde een klassiek spelbeeld op. Daarin stond Cees gemakkelijker, maar ook niet meer dan dat. Remise dus.

De volledige uitslag:
ADG – Raes Maastricht
1. Cees Strooper        –  Dennis Joosten           1 – 1 (8)
2. Gerrit de Bruijn      –  Gijs Schoenmakers   2 – 0 (3)
3. Ton Bollebakker    –  Andy Damen                2 – 0 (7)
4. Marcel Everloo       –  Karel Leemreize         1 – 1 (5)
5. Harry de Waard      –  Bert Verhoef                2 – 0 (1)
6. Jan de Ruiter          –  Dick Huitink                 2 – 0 (4)
7. Bryan Brank            –  Leo Nagels                    0 – 2 (2)
8. Ton van de Ploeg   – Janes de Vries              2 – 0 (6)
Uitslag:                                                                      11 – 5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven