Hoofdklasse A
Heerenveen – ADG 10-10
Met dit team heeft ADG in de Hoofdklasse niets te zoeken
(Verslag Wim Martin)
Op de helft van de landelijke damcompetitie in de Hoofdklasse A is dat de conclusie die getrokken kan worden na de uiterst magere resultaten, 4 keer verlies en 2 keer gelijk, van de Amersfoortse dammers.
Ook in Friesland slaagde ADG er zaterdag jl. niet in de wedstrijd te winnen. Zelfs niet tegen mede-degradatiekandidaat dc Heerenveen. Toegegeven, ADG was gehandicapt doordat steunpilaren Jan de Ruiter en Gerrit de Bruijn om uiteenlopende redenen verhinderd waren, maar dan heb je als team nog altijd invallers.
Ton van der Ploeg verving De Ruiter en hij zette de partij interessant op. Sterker nog, in het vroege middenspel kon hij in 1 zet gewoon de winst naar zich toe trekken. Ton gaf er blijk van toch iets tekort te komen voor dit niveau. Hij miste de opgelegde mogelijkheid, rommelde nog wat door naar een overmachtseindspel voor de tegenstander en verloor kansloos.
Een glansrol was evenwel weggelegd voor de op het laatste ogenblik voor De Bruijn ingevallen Jaco van Maanen. Jaco heeft twee jaar niet gespeeld, twee invalbeurten in 2017, en daaraan voorafgaand zelfs vijf jaar niet!
Van Maanen besloot de hekstelling met twee schijven op de lange lijn van zijn opponent op de scherpst mogelijke manier te bestrijden met een uitstoot naar de zesde rij. In het verdere verloop gaf Jaco blijk van zijn grote natuurlijke aanleg voor het spel. Er volgde nog een leuke combinatieve wending en keurig verzorgde afwerking naar de eindspelwinst.
Ton Bollebakker had aan het kopbord de gehele partij voordeel middels een flankaanval. Hij had echter te weinig grip op de linkervleugel, zodat de Fries zich naar een punt kon ruilen.
Voorafgaand aan zijn wedstrijd tegen Johan Taeke Dekker was Cees Strooper er op gewezen dat Dekker ‘altijd’ Half-open Klassiek speelt. In zijn voorbereiding had Strooper gezien dat Dekker dat niet vlekkeloos behandelt. Dus wat kwam er op het bord: Half-open Klassiek! Na de partij bleek dat Strooper in de openingsfase een grote kans had gemist op zeer voordelig spel. Ook in de partij leek Cees het beste van het spel te hebben. Dat viel toch tegen. Dekker dwong Strooper een vervlakkende afwikkeling toe te staan. Daarna liep de partij snel naar een gelijkwaardige remise.
Harry de Waard vond zijn treffen tegen Sipke Doller een WAARDeloze partij. De Fries had kennelijk totaal geen zin om te spelen en hakte daar waar het kon. DOLLER kon het niet. De Waard hield zijn hoofd koel om nog meer ergernis te onderdrukken. Het afspel moest nog wel even secuur naar remise geleid worden.
Marcel Everloo was wel weer eens aan een winstpartij toe. Hij trof het in zoverre dat zijn tegenstander in de opening het contact uit de weg ging door diverse ruilen te nemen. Nadat de standen weer gecentreerd waren bouwde de Fries verkeerd op en na een afgedwongen slagwisseling nam Everloo een combinatie naar dam, einde van de partij.
Bij Nico Kruijswijk tegen Johnny Modderman was sprake van een gelijk opgaande partij. In het middenspel vlocht de ADG-er een aantal dreigingen in het spel, maar zijn tegenstander was attent genoeg dit te doorzien. Rond de 40e en 45e zet probeerde Nico nog voordeel te krijgen, maar wederom werd het goed tegengespeeld. Na een aantal ruilen bleef er een 4 om 4 over. Nico vocht nog door, maar er zat geen winst meer in. Na de 59e zet werd remise overeengekomen.
Wim Martin deed in zijn partij eigenlijk alles goed. Soms heb je zo’n dag. Vanuit de opening nam de Amersfoorter initiatief met druk over het Ghestem-veld. Die schijf werd geruild en daarna kon de ADG-er in een 10 om 10 secuur spelend gebruik maken van de kleine, maar steeds groter wordende nadelen van twee gedeplaceerde schijven van zijn tegenstander. Martin zou hem niet meer laten ontsnappen.
Twee volstrekt onnodige nederlagen volgden voor de Amersfoortse ploeg.
Foutjes, foutjes.
Frits Stüger was in een volstrekt gelijkwaardige 7 om 7 zo vriendelijk de partij weg te geven door, met nog 10 seconden op de klok, een onlogische en gelijk verliezende zet te spelen. Misschien ervoor zorgen in het vervolg iets meer tijd over te houden ?
Bryan Brank oogde voor de partij al vermoeid, en na de partij uitgeput en verslagen. Hij speelde de KVO uitstekend tegen, maar blunderde opzichtig door in een verliezende 3 om 3 te lopen.
Hoofdklasse B
Gooi&Eemland – Samen Sterk 4-16
(Geen verslag ontvangen)
Eerste Klasse B
Ons Genoegen – Leids Damgenootschap 12-8
Winst na spectaculaire wedstrijd
(Verslag Cock van Wijk)
De 6e ronde van de Nationale Competitie is aangebroken, dus is er even geen tijd voor slenteren op de kerstmarkt en genieten van Glühwein. Maar dammen rond de Kerst heeft ook wel wat. In het sfeervolle Denksportcentrum Den Hommel nam thuisclub Ons Genoegen het op tegen degradatiekandidaat Leids Dam Genootschap (LDG). Dit team had Ons Genoegen goed bestudeerd en de opstelling enigszins aangepast om vooral op de onderste borden te kunnen scoren en hopen dat op de bovenste borden de schade beperkt zou blijven. Voor de neutrale toeschouwer werd het daardoor een spectaculaire wedstrijd met veel beslissingen. Hier en daar werden wel veel kerstcadeautjes uitgedeeld…
Peter Meijler zette al vroeg een flankaanval in tegen Maurits Meijer. Die pakte wat tempowinst in de opening, ruilde de aanval eraf en hoopte door de korte vleugel van Peter heen te breken. Peter vond een goede verdediging en de punten werden gedeeld (1-1).
Cock van Wijk kreeg aanvankelijk weinig aanknopingspunten tegen Jack van der Plas. Hij besloot in het klassieke laveerspel af te wachten tot er kansen zouden komen. Rond de 30e zet kon hij schijfwinst forceren en nadat hij doorbrak naar dam was de partij snel ten einde (3-1).
Jan Ongolesono had in het klassieke spel tegen André van de Kwartel de beste kansen. In het middenspel leek het echter mis te gaan met 23.39-34?? Via een 3-om-3 ruil kon André veld 28 bezetten en vervolgens een schijf winnen. Hij durfde dat blijkbaar niet aan. In het late middenspel (ieder 9 schijven) blunderde André opzichtig, waardoor Jan met een 2 om 2 doorbraak naar dam snel won (5-1).
Teamleider Alfons Ottink had weinig moeite om Hein van Winkel aan de zegekar te binden. Geen omsingeling dit keer, maar een flankaanval die langzaam maar zeker steeds sterker werd. Hein probeerde los te komen, maar via een tijdelijk offer bleef de aanval op het bord. Nadat Hein aan de andere vleugel de controle verloor moest hij een schijf offeren zonder compensatie (7-1).
De overwinning leek aanstaande maar plots ging er aan OG-zijde veel mis. Auke Zijlstra speelde een slechte Korte Vleugel Opsluiting tegen Hans Tangelder. Die profiteerde niet optimaal en Auke kwam langzaam maar zeker wat los. In een spannende middenspelpositie overzag Auke echter een doorbraakcombinatie naar dam met naslag (7-3).
Gerard Morsink kreeg vanuit klassiekachtig laveerspel een kansrijke positie tegen Harry Dekker. Maar Gerard zette eigenhandig met 37…13-18?? een verraderlijke damzet open (Coup Ricou) waarvan Harry dankbaar profiteerde (7-5).
Toys Sheoratan had het lastig tegen Edwin van Hofwegen, maar dat kwam vooral doordat hij Edwin de kans gaf de stand open te breken en vervolgens niet naar het centrum te slaan. De lange vleugel kwam in een hoge hekstelling klem te staan. Toys redde echter het vege lijf via een offer en een doorbraak op de andere vleugel met remise (8-6).
De gelijkmaker kwam er toch. Lucien Farzan beheerste de 31-26 opening nog in onvoldoende mate en vulde vanaf zet 14 zijn centrum niet goed op. Vooral de kroonschijf vroeg opspelen in een klassiekachtige stand is vragen om moeilijkheden. Hans Kreder zag het allemaal met ‘genoegen’ aan en forceerde via de inval 24-29xx29 thematisch schijfwinst. Lucien vocht nog lang voor een punt, zonder succes echter (8-8).
Ons Genoegen leek op een aangeslagen bokser, maar kon toch nog de knock-out uitdelen!
Voorzitter Wim Vlooswijk speelde een scherpe wederzijdse flankaanval tegen Joop Burgerhout. Joop had licht voordeel, maar was te gretig om z’n aanval kracht bij te zetten met ruilen naar 32 en 28. Wim forceerde schijfwinst, maar Joop had duidelijk compensatie. In tijdnood gaf hij vervolgens te vroeg op (10-8).
Topscorer en kopman Arne van Mourik was weer eens het langste bezig tegen Peter van de Berg. Opnieuw de Kerkmeester opening en de tegenstander door het centrum in een fuik laten lopen. Via een offer als eerste doorbreken naar dam, maar lange tijd geen dam kunnen halen. De toeschouwers bleven daardoor lang in spanning of Peter nog door de mazen van het net naar remise kon ontsnappen. Na ruim vier uur spelen konden de OG-ers opgelucht adem halen, want Arne haalde de vis op het droge (12-8).
Door de grote overwinning (19-1!) van DeWaarddammers is Ons Genoegen de koppositie kwijt, maar blijft het meedoen om de prijzen in de Eerste Klasse B. Wordt vervolgd in 2020…
Tweede Klasse B
Gooi&Eemland 2 – DES Lunteren 3 3-17
(Geen verslag ontvangen)
Tweede Klasse D
De Waarddammers CT – Zenderstad 4-16
Dammers Zenderstad te sterk voor Waarddammers
(verslag Ed Kok)
In het dambolwerk Diakonia in Bleskensgraaf speelden maar liefst 6 tientallen de 6e ronde van de nationale damcompetitie. Onze IJsselsteinse dammers speelden tegen het op de laatste plaats staande combinatie-team van de (Alblasser) Waarddammers. Na een inspirerende toespraak waarin o.a. de historie van IJsselstein als vrijstad werd belicht, dachten de Waarddammers met hun gevlei de IJsselsteinse dammers uit de concentratie te halen. Het hielp echter niet.
Ondanks drie mooie blauwe noteringen voor sterke uitslagen voor de Waarddammers (gelijkspel tegen sterkere tegenstanders) was het toch een ongelijke strijd. Zenderstad was duidelijk te sterk. Met 6 overwinningen (Ed Kok, Ben van der Linden, Gerard Bakker, Patrick van der Tol, Ebbo de Jong, Hans Verhoeven) en vier remises (Arie Koster, Bert Habets, Rob de Meij, Theo van Londen) werd met 16-4 van de Waarddammers gewonnen.
Na 6 rondes staat Zenderstad nu met 10 punten op een derde plaats en is, ondanks een nog zwaar programma, nog volop in de race om het kampioenschap.