Hoofdklasse A
020 2 – ADG 13-7
Slechte wedstrijd lijkt vrije val ADG in te luiden.
(verslag Wim Martin)
De vierde ronde pas van de landelijke damcompetitie in de hoofdklasse A, en nu lijkt zich reeds een degradatiescenario voor het Amersfoorts Dam Genootschap aan te kondigen.
In de vierpunten-wedstrijd tegen de hoofdstedelijke club getooid met de originele naam “020” (medekandidaat voor degradatie) werd door de Amersfoorters zeer matig tot gewoon slecht gespeeld met een forse afstraffing als ‘beloning’.
In het kader van de zoektocht naar de oorzaken eerst maar de categorie zwakke excuses:
Wim Martin was ziek en volgepropt met antibiotica. Hij trof in Bob Out een mindere speler (ja, die zijn er ook nog…). Out zette de heggenschaar en kettingzaag in, en al na twee uur ‘spelen’ was de remise een feit. Nou ja, toch een punt.
Vanwege afzeggingen maakte Ton van der Ploeg zijn debuut in ADG 1. Hij behandelde de opening prima en net toen hij al op de 17e zet met een omklemming winnend voordeel had kunnen verkrijgen koos Ton voor een ander plan. Later in de partij zorgde een foutief tempo voor groot nadeel uiteindelijk resulterend in een kansloos overmachtseindspel.
Nico Kruijswijk doet het zo goed dit seizoen, maar in deze partij nam hij in een drieste bui op de 17e zet geheel onnodig een totaal verkeerde beslissing door het innemen van een partie-Bonnard. Te hoog gegrepen en er ontstond een uitzichtloze stand waarin geen redding meer mogelijk was. Op de 25e zet nam zijn tegenstander, Hans van den Heuvel, na de nodige bedenktijd een winnende combinatie. Even daarna gaf de ADG-er op.
Eigenlijk ging het aan de kop van de opstelling, bij de spelers die doorgaans goed zijn voor een plusscore, faliekant mis. Jan de Ruiter speelde een prima opening maar koos na 20 zetten voor een dubieus plan in plaats van krachtig doorzetten met 21. 38-33 of 31-27. De zwartspeler kreeg voordeel en was de vraag of De Ruiter een vervelende binding aan de linkervleugel kon voorkomen. Gelukkig liet de tegenstander ook een steekje vallen en door een giftige combinatiedreiging zag de witte positie er weer meer dan aanvaardbaar uit. Aan de rechterkant stonden de schijven gereed voor een allesbeslissende aanval en links leek de verdediging prima op orde. Na nog wat wederzijdse combinatieprikjes vergat de Amersfoorter zetcontrole toe te passen en liep in een eenvoudige combinatie. Zelfs het tegenspartelen kon wat scherper, maar het was gedaan. Een onnodige en teleurstellende nederlaag.
Cees Strooper afficheerde zichzelf onlangs op de ADG-app nog als ‘knoeier’. Niets is minder waar natuurlijk. Cees is een steunpilaar van het team en in vele opzichten onbetwist de sterkste speler. Maar af en toe gaat het ook weleens mis, en dan ook gelijk fors. Zo ook in deze partij, die weldadig ogend en met groot optisch voordeel naar winst gevoerd leek te gaan worden. Totdat Cees strategisch teveel van zijn stand vroeg en geen consessies wenste te doen middels een terugruil. Dat keerde zich pijnlijk tegen hem met een dikke nul als resultaat.
Ook bij Ton Bollebakker kwam er aan het kopbord tegen Kenny Kroon niet uit wat erin leek te zitten. In het middenspel kwam Ton sterk opzetten. Het speculatieve 9-14 op de 37ste had hij beter kunnen vervangen door het positionele 13-18. Zoals het ging vond Kroon de enige redding middels een schijnoffer met ontsnapping naar remise.
Een lichtpuntje was het optreden van Bryan Brank. Een rustige opening en middenspel met licht voordeel voor Bryan. Het voordeel werd langzaam opgebouwd en de tegenstander positioneel weggespeeld en naar de rand gedrukt. Op de 43e zet verkreeg Bryan winnend voordeel dat middels een eindspeltrucje foutloos afgewerkt werd.
Harry de Waard kwam tegen Paul Lohuis uiteindelijk in een klassiek middenspel terecht. Harry leek het beste van het spel te hebben, maar de tempi luisteren nauw in dat soort standjes en na een ruiltje hier en een tempozetje daar kunnen de kansen plots weer keren. Beide spelers werkten het foutloos af en dan wordt het remise.
Frits Stüger doorzag na de openingszetten enkele geniepige damcombinaties die de tegenstander erin vlocht. Daardoor werd deze echter opgezadeld met een slecht speelbare linkervleugel en ook met een achtergebleven schijf op veld 46. Frits kreeg in het gevorderde middenspel de mogelijkheid sterke formaties te creëren voor een geslaagde doorbraak naar dam. In plaats van gelijk op doorbraak af te stevenen had Stüger moeten kiezen voor een sterke opbouw en doorstoot in het centrum waar geen kruid tegen gewassen was en winst had opgeleverd. Zoals het in de partij liep kreeg de tegenstander de gelegenheid door het oog van de naald naar remise te kruipen.
Gerrit de Bruijn trof de Letse (Maître Feminin) Laura Ratnice.
Nu was het ‘vroeger’ allemaal anders in de wereld. Maximum snelheden bestonden niet, alcohol in het verkeer werd gecontroleerd door over een witte streep te lopen, koeien produceerden nu eenmaal stikstof, rokers vreesden nog niet voor standrechtelijke executie en: vrouwen konden gewoon niet dammen.
Ook dat laatste is inmiddels drastisch veranderd. Hoewel er nog steeds separate vrouwenkampioenschappen bestaan (waarom eigenlijk?) zijn zeker op hoofdklasse-niveau vrouwen qua speelsterkte volstrekt gelijkwaardig.
Dat bleek ook in deze partij weer eens. Een klassieke partij waarin niemand overwegend voordeel wist te verkrijgen, resulterend in een puntendeling.
Eindstand 020 2 – ADG 13-7
Hoofdklasse B
Gooi&Eemland – IJmuiden 8-12
Pijnlijke damnederlaag tegen IJmuiden
(verslag Bert Roest)
Zaterdag 23 november was het blunderen tot kunst verheven. Gooi&Eemland 1 was daar iets meer bedreven in dan IJmuiden. Het leidde tot een nederlaag van 8-12 en misschien liepen de Eemlanders een wedstrijdpunt mis. De top 5 van de vijandelijke borden waren stuk voor stuk sterke dammers en het lukte niet die IJmuidenaren geheel in toom te houden.
Menko van Dijk kon kort zijn over zijn partij. Hij moest tegen Kees Pippel net na de opening een keuze maken of hij een aanval toe wilde laten of niet. Om dit te voorkomen wilde Menko een 2 om 2 terugruil doen door eerst een schijf te geven en daarna te dreigen met een 1 om 2. Maar na het teruggeven van de schijf bleek de stand een ruïne te wezen. Uiteindelijk bleek dit niet meer te houden te zijn.
Michiel Luiten wist Jack van Buuren in het middenspel een schijf afhandig te maken, nadat Jack in een neutrale stand via een grote afruil zijn centrum opblies. Een tiental zetten later was het na een eenvoudige slagzet van Michiel uit.
Dat Bert Roest won van Cees van der Vlis was een klein wonder. Eerst verkeek Bert zich op de 35e zet op een desastreuze dreiging wat leidde tot het weggeven van een schijf. Maar acht zetten later trapte Cees in een opgezet valletje. Het was niet moeilijk voor Bert daarna de partij te beslissen.
G&E stond met 4-2 voor, maar op dat moment was al duidelijk dat Anne Wouda het niet kon bolwerken tegen de veel sterkere Willem Winter. De hele partij stond Anne moeilijk. Zijn eigen lange vleugel was vleugellam en de risico’s die hij moest nemen op de vijandelijke lange vleugel werden hem fataal.
De blunder of black out van de dag kwam op naam van Jelmer Martens: “Het was een gelijkwaardige partij tegen Krijn ter Braake. Dacht op de 16e zet 10 minuten na voor een goede voortzetting en deed 37-31. Hop, een simpele 1 om 2”. Twintig zetten later was het uit door een verborgen 4 om 4 naar dam.
Bram van Bakel zou een prooi voor Cor de Jong kunnen of moeten zijn. Het liep anders. Bram verraste Cor op de 30e zet –ten koste van twee schijven– met een slagzet naar dam die heel goed bleek te zijn en genoeg was voor winst. Bij de analyses achteraf bleek, dat Cor vóór het drama een stuk sterker stond.
Wim Muijs kwam in zijn partij tegen Martin van Dijk geen moment in de problemen. Het spel bleef open en overzichtelijk. Wim moest in het 5 om 5 eindspel wel de goede zetten doen richting remise.
Leo van der Laan liet zijn korte vleugel gewillig opsluiten tegen Jesse Bos. Door een grote afruil in het middenspel werd die opsluiting opgeheven en wat overbleef was een onoverzichtelijke stand, die Leo netjes naar remise leidde.
Bertus den Harder bouwde een voordelige stand op tegen Stijn Tuytel en had aardig tempovoordeel in het eindspel. Qua tempi zat het net tegen zodat remise het resultaat was.
Tot slot Gerhard de Graaf. Hij kon tot ver in het middenspel geen grip krijgen op het spel van Conall Sleutel. Toch kwam er tekening in de strijd, omdat Conall zijn lange vleugel ongunstig had laten opsluiten. Gerhard brak eerder door naar dam, won twee schijven en toen…was Gerhard te gretig dat leidde tot remise.
Eerste Klasse B
Damlust Gouda 2 – Ons Genoegen Utrecht 6-14 (1-5)
(verslag Cock van Wijk)
In een bomvol Denksportcentrum “De Hoog” staan 3 tiental wedstrijden op het programma. In de Ereklasse het duel Damlust Gouda 1 tegen landskampioen Hijken DTC. De thuisclub vecht voor wat het waard is, maar gaat toch met 8-12 ten onder. In de Tweede Klasse C wint DEZ Reeuwijk CT met 13-7 van IJmuiden Zaanstreek CT.
De grootste uitslag komt echter tot stand in de Eerste Klasse B. De bezoekers van Ons Genoegen uit Utrecht verslaan Damlust Gouda 2 verrassend ruim met 14-6!
Het ging eigenlijk al snel mis met de thuisclub want al na zo’n 2 uur spelen stond Ons Genoegen met 6-0 voor. Cock van Wijk had nog wat goed te maken tegen Erik Maijenburg en speelde een degelijke klassieke opening. Erik zocht ruimte via een Kerkhof-uitval naar 29. Prima speelbaar maar nadat Cock deze schijf op de korrel nam, zorgde een verkeerde tempozet ervoor dat schijfverlies onontkoombaar was. Erik zag geen compensatie en gaf op (0-2).
Invaller Hensley Nepomuceno had het lastig tegen Kariem Droog. Deze had een gezonde flankaanval, maar een onnauwkeurigheid gaf Hensley de kans een schijf te winnen. Kariem had echter veel compensatie en leek zelfs nog op winst te staan. Hensley dunde het materiaal verder uit, gaf een schijfje terug en brak door naar dam. De 2-om-2 stand bleek ineens gewonnen! (0-4)
Voorzitter Wim Vlooswijk verraste Willem Bor in het late klassieke middenspel met het offer van Dussaut en omklemming van het zwarte centrum. Willen vond niet de beste verdediging en verloor een schijf en de partij (0-6).
De thuisclub deed wat terug door Dirk van Genderen. In een gesloten klassieke partij stond hij duidelijk minder tegen Gerard Morsink. Maar toen laatstgenoemde verzuimde ook de korte vleugel van Dirk onder controle te brengen, keerden de kansen en was het ineens uit (2-6).
Alfons Ottink probeerde zoals gebruikelijk de lange vleugel van de tegenstander vast te zetten. Alex Bitter kwam wat minder te staan, maar loste dat op door actief naar het Kerkhofveld 22 te ruilen. Na oplopen en terugruilen was er uiteindelijk voordeel van Alfons, die dat ten slotte in winst omzette (2-8).
Jan Ongolesono belandde in een halve hekstelling tegen Arie van der Knaap. Het werd zelfs even een kettingstelling, maar uiteindelijk kon Jan zich toch loswerken en naar remise afwikkelen (3-9).
Arne van Mourik is de man in vorm bij Ons Genoegen. Daarom mocht hij aan het 1e bord plaatsnemen tegen Arie de Bruijn. Deze speler is sterk in aanvallend spel, maar kreeg van Arne daartoe geen kans. Het werd gesloten klassiek en in het late middenspel kwam Arie niet tot een goede opbouw aan z’n linkervleugel. Maar hoe profiteer je daarvan? Arne kwam verrassend met de doorstoot 23-29!! Wegruilen kon niet goed door Coup Philippe dreigingen. Arie probeerde iets anders, maar moest toch al snel capituleren (3-11).
De zege was binnen! Toys Sheoratan hield vervolgens met een degelijke flankaanval Ruud Kloosterman van het lijf, Peter Meijler en Jeroen de Bruijn bleken aan elkaar gewaagd in een gesloten klassieke partij en Auke Zijlstra kreeg in het late middenspel licht voordeel tegen Peter van Eck, met een iets beter eindspel. Maar met 3 remises waren de OG-ers tevreden en daarmee was de ruime 14-6 overwinning een feit.
Tweede Klasse B
Gooi&Eemland 2 – DIOS Achterhoek 2 5-15
(verslag Jaap Langerak)
Voor de derde maal achtereen treffen we een (veel) sterkere tegenstander. Negen van ons speelden tegen een (veel) sterkere tegenstander. Alleen Henk op 2 had ratingvoordeel.
Het werd verlies met 15-5. Toch nog met 5 remises.
Het verloop:
- Lammert Korlaar had zeker niet de sterkste tegenstander, maar liet zich verrassen door een bekend dammetje. Speelde nog een tijd door, maar streek als eerste de vlag. 0-2
- Jude Kasangaki speelde gelijkwaardig tot de 36e zet. Kreeg een 3 om 3 om de oren met doorbraak die niet meer te pareren was. Spartelde nog even tegen maar verloor snel. 0-4
- Ook Huib Poort speelde een gelijkwaardige partij tot een 5 om 5 stand. Leek remise te worden. Door foute zet echter gelijk verloren. Analyse van de enige beter lijkende zet blijkt ook verloren te zijn. Het gaat wel hard zo.. 0-6
- Lennart Bolks geeft remise in een gewonnen stelling. Maar haalt dus wel het eerste punt binnen! 1-7
- René Runhaar zijn eerste keer werd niet wat hij er van verwacht had. Plaatste in het middenspel een voorpost die niet hij niet kon behouden en ging hieraan ten onder. 1-9
- Ad Vreeswijk kreeg van zijn tegenstander de kans om een kettingstelling in te nemen. Dit leverde gigantisch voordeel op. Toen Wisselink drie schijven offerde zou uitsluitend een langdurig eindspel tot winst kunnen leiden. Ad had daar geen zin in en bood remise aan. Dat werd gretig geaccepteerd. Het leverde Ad ook nog een blauwe notering op. 2-10
- Gerard Benning begon rustig. In het middenspel werd het nog spannend welke kant het op zou gaan, maar in en 6 om 6 remisestand werd de strijdbijl begraven. 3-11
- Jaap Langerak trof op bord 1 de sterkste tegenstander. Beiden kwamen goed uit de opening. In het middenspel kwam Jaap beter te staan, verspeelde dit weer door wat mindere positionele zetten, maar herstelde dit weer door een offer en de tegenstander vast te zetten. Deze kon daarna niets anders doen dan afwikkelen naar een gelijkwaardige remise met een blauwe notering voor Jaap. 4-12
- Jan Bouwmans nam een foute 2 om 2 in het middenspel en kwam een schijfje achter. Wist toch nog een remise te bereiken 5-13
- Henk Vogelenzang de Jong leek in het middenspel best goed te staan. Maakte echter één verkeerde beslissing, waardoor zijn tegenstander een doorbraak kon forceren. Dit bleek een fatale wending. 5-15
Tot slot:
Over 2 weken moeten we weer tegen DIOS. Nu tegen de IJsselstreek combinatie. Die staan nog onder ons. Hebben goede kans op een overwinning. Maar dan moeten we wel VOLLEDIG uit komen.
En daar lijkt het op dit moment nog niet op helaas!
Tweede Klasse D
Damtiental Zenderstad dendert door naar gedeelde koppositie
(verslag Ed Kok)
In de vorige thuiswedstrijd, tegen de dammers van CEMA/De Vaste Zet 2, behaalden de IJsselsteinse dammers met 17 – 3 de grootste overwinning uit de historie van Zenderstad. Tot………… afgelopen zaterdag. In de thuiswedstrijd tegen het combinatieteam van Dammend Tilburg 3 werden de Tilburgers met een 18 – 2 nederlaag naar huis gestuurd.
Het thuishonk, wijkservicecentrum de Oase aan de Benschopperweg 342, lijkt dit seizoen superkrachten los te maken bij de IJsselsteinse dammers. Dat is ook nodig want de volgende thuiswedstrijd, 7 december, is tegen medekoploper Limburg CT !
In de wedstrijd tegen Dammend Tilburg 3 waren de dammers van Zenderstad duidelijk beter geconcentreerd dan hun tegenstanders. Dat bleek ook uit het tijdverloop van de vele partijen waarin de tegenstanders (te) vlot hun zetten deden.
Na een twee uur dammen was het 8-0: de tegenstander van Bert Habets (bord 1) kwam niet opdagen, Ben van der Linden (bord 6) had een damzetje in een al mooie omsingeling, Roald Scheper (bord 10) liet zijn tegenstander handig de fouten maken en Hans Verhoeven (bord 9) had een mooie flankaanval en profiteerde mooi van een opbouwfout van zijn jeugdige tegenstander.
Het duurde even maar de overwinningen gingen gewoon door, Ebbo de Jong (bord 7) drukte zijn tegenstander in de verdediging waar geen uitweg meer uit was en Rob de Meij (bord 5) toonde aan waarom het spelsysteem gesloten klassiek zo heet: zijn tegenstander liep helemaal vast en kreeg bij een wanhoops-uitbraakpoging een vernietigende meerslag om de oren.
Gelijkspelen waren er voor Patrick van der Tol (bord 4) en Arie Koster (bord 3). Arie liep een beetje achter de feiten aan, maar kon nog binnen de remisegrenzen blijven. Patrick had een mooie stand die naarmate het eindspel vorderde steeds verder verwaterde. Een verrassende meerslag bezorgde nog bijna de winst, helaas kwam Patrick daarvoor precies 1 tempozet te kort.
Als laatsten waren Gerard Bakker (bord 8) en Ed Kok (bord 2) nog bezig. Gerard liet een grote afruil toe waarna de partij op remise leek af te steven totdat zijn tegenstander via het kerkhof-veld zichzelf in moeilijkheden bracht. In de tijdnood was er vervolgens geen ontsnappen meer aan. Ed Kok had al vroeg schijfwinst geforceerd maar had daarna last van een zwakke linker vleugel die hij niet optimaal verdedigde. Zijn tegenstander vond het remise-gaatje echter niet en dacht door een extra offer nog door te kunnen breken. Het resterende overmachtseindspel was echter voldoende voor de winst.
Op nu naar de kraker tegen medekoploper Limburg CT !!
Alle uitslagen, de standen en de alle automatisch afspelende dampartijen vind je op Internet als je zoekt op “2e klasse D – Toernooibase – KNDB 2019/2020” of via onze website www.damclubzenderstad.nl”