Nationale competitie, eerste ronde

Hoofdklasse A

Klasseverschil nekt ADG
(verslag Wim Martin)

De nationale damcompetitie is, met enige vertraging vanwege het WK in Ivoorkust, ook voor het Amersfoorts Dam Genootschap zaterdag jl. van start gegaan.
In een uitwedstrijd tegen DC Fryslân ondervond het vorig jaar naar de hoofdklasse A gepromoveerde Amersfoortse team gelijk al op pijnlijke wijze het klasseverschil.
In Leeuwarden werd met 15-5 kansloos verloren.
Toch werden de partijen door de ADG-ers op zich niet slecht opgezet. Na twee uur spelen leek er eigenlijk nog weinig aan de hand.
Of het zou moeten zijn dat Amersfoort op voorsprong kwam door Cees Strooper, die carte blanche had gekregen om voluit op winst te spelen, en er dus tegen Bastiaan Hollander met een kortevleugelopsluiting vol in ging.
Zijn tegenstander dacht dat het misschien slim was om al snel van de theoretisch bekende paden, al neergelegd in de middeleeuwen, af te wijken. Dat bleek niet handig. Allereerst moest Hollander daar zeer veel tijd in steken. Toen hij door een ‘planloze’ zet Strooper de gelegenheid gaf om vol over het middenbord op te stomen, moest hij toestaan dat de KVO verbroken werd. Maar ook dat deed hij zo onhandig dat Strooper daarbij schijfwinst behaalde. Ondertussen zat Hollander in tijdnood terwijl Strooper een uur meer had. Even later besliste Strooper de partij met een kleine combinatie.
Onmiddellijk daarna maakten de Friezen gelijk doordat Marcel Everloo in een toch al lastig te hanteren klassieke positie een niet al te moeilijke combinatie om de oren kreeg.
Bij Gerrit de Bruijn was het in de opening even spannend met wederzijdse bezetting van het kerkhofveld, maar na enkele min of meer gedwongen afwikkelingen werd hier na de verplichte 40 zetten de vrede getekend.
De aldus bereikte 3-3 stand zou geruime tijd op het scorebord blijven staan;
daarna zouden de Amersfoorters nog op maar liefst vijf borden in het stof bijten. En dat was ondanks het onbetwistbare krachts- en ratingverschil lang niet altijd nodig geweest. Het leek aan sommige borden eerder een mentaliteitskwestie te zijn. Gebrek aan scherpte bij de Amersfoorters in de eindfase van de partij.
Gerlof Kolk met een rating van 1380 was een maatje te groot voor Ton Bollebakker. De Hilversummer in Amersfoortse dienst kwam niet lekker uit de opening en wist dat in de loop van de partij niet te herstellen, waarbij aangetekend moet worden dat hij op de 34e zet wellicht wat actiever had kunnen voortzetten.
Jan de Ruiter werd het slachtoffer van zijn eigen mislukte opening. Hij stond bij de 10e zet in dubio en koos voor een gevaarlijk plan waarna hij eigenlijk alleen nog maar kon volgen. In het midden- en vergevorderde middenspel leek Jan weer wat grip op de partij te krijgen, maar dat bleek slechts optisch. Met een offer toonde de Fries de kracht van zijn stelling en de zwaktes in de formaties van De Ruiter aan. Deze laatste bracht het nog wel tot een eindspel maar de witte schijven stonden klaar voor schijfwinst, meerdere dammen en ook nog vangst van de zwarte dam. Kansloos.
Frits Stüger verprutste een min of meer gelijkwaardig klassiek middenspel. Normaal gesproken schuift hij dat naar remise. Zo niet hier vanwege een forse blunder.
Een rustige flankspelpartij ontstond bij Harry de Waard. De eerste  helft bleef alles in evenwicht. Maar nadat zijn tegenstander Jappie de Vries een doorstoot op het centrum nam kreeg de ADG-er het moeilijk. De Friese Vries voerde de pressie steeds meer op maar De Waard bleef stug verdedigen. Hij kwam zelfs nog heel ver maar uiteindelijk werd de overmacht in een dammeneindspel toch te groot. Na afloop toonde clubgenoot Everloo in deze fase van de strijd geforceerde remise in twee zetten aan.
Bryan Brank kreeg met zwart zijn favoriete opening op het bord, maar hij wist er mede door op de 22e zet niet enkel maar dubbel te ruilen geen voordeel uit te halen. Sterker nog, hij kwam zwaar in de verdrukking en verloor zowaar ook nog, terwijl het op de 50e zet nog niet al te moeilijk remise was.
Wim Martin speelde een verzorgde partij. Kwam positioneel als winnaar uit de strijd, maar het was helaas niet voldoende voor beide winstpunten.
Nico Kruijswijk mocht het opnemen tegen Oege Dijkstra met een rating die ruim 200 punten hoger ligt dan de ADG-er.  Hij ging er desondanks onbevangen tegenaan en speelde in een Keller-opening een zeer goede partij.  Geen enkel moment kwam hij in gevaar. Op de 50e zet mist hij mogelijk de winstgang. Even later overzag hij  een offer met tussenloop.  Deze manoeuvre werd hem bijna fataal, maar hij bleef er koel onder en haalde een welverdiende punt.
Eindstand 15-5 voor de Fryske titelpretendent in deze klasse.

Hoofdklasse B

Gooi & Eemland – Haarlemse Damclub 11-9

Geen verslag ontvangen.

 

Eerste Klasse B

Ons Genoegen Utrecht – DC Zaanstreek  9-11 (3-4)

(verslag Cock van Wijk)

Eindelijk was het dan zover, de start van de Nationale Competitie. Ruim 3 weken later dan gebruikelijk vanwege het Wereldkampioenschap in Ivoorkust. De Nederlanders deden daar hun best, maar vielen niet in de prijzen. Jan Groenendijk was met een 4e plaats de beste Nederlander, maar wel 3 punten achter wereldkampioen (voor de 10e maal!) Alexander Georgiev. Martijn van IJzendoorn eindigde op de 6e plaats en Jitse Slump op de 9e stek. Opmerkelijk was daarbij dat hij 2 partijen verloor: van de nummer laatst en van de nummer een na laatst!

De late start van de Nationale Competitie had als voordeel dat de dammers wat langer konden ‘warmdraaien’ op de club en op eendagstoernooitjes in het weekend. Toch bleek dat nog niet voldoende voor het team van Ons Genoegen om de competitie met een overwinning te starten. In eigen huis werd na felle strijd met 9-11 verloren van Dam Combinatie Zaanstreek (in voetbaltermen 3-4).

Zaanstreek bleek zich goed voorbereid te hebben en had extra kracht op de borden 6 t/m 10. Op de borden 1 t/m 5 moest de schade beperkt blijven. Die strijdwijze had succes, want al snel stond Ons Genoegen met 4-0 achter door nederlagen aan bord 9 en 10. Gerard Morsink blunderde in al lastige stand tegen Paul Teer (1 om 4) en voorzitter Wim Vlooswijk verloor 2 schijven na een niet al te moeilijke Coup Philippe.

Ons Genoegen kwam terug tot 4-4 door overwinningen aan bord 4 en 5. Toys Sheoratan profiteerde optimaal van een klaverbladopsluiting aan de lange vleugel van Wim Rijs, won een schijf en de partij. Cock van Wijk plaatste al vroeg een vooruitgeschoven post op veld 15. Ruud Groot kon deze in het middenspel met een 2-om-2 ruil verwijderen, maar liet dit achterwege. Enkele zetten later zocht hij via een tijdelijk schijfoffer naar meer ruimte, maar dat pakte niet goed uit. Cock wikkelde af naar een gewonnen overmachtseindspel.

Jan Ongolesono maakte z’n debuut in de Nationale Competitie en deed dat niet onverdienstelijk. Tegen de zeer ervaren ‘grand old lady’ Barbara Graas had hij het beste van het spel, maar kon het niet laten een doorbraak naar veld 7 te nemen ten koste van 2 schijven. Barbara leverde de plusschijven direct weer in door schijf 7 terug te werpen naar veld 27. Daarna kreeg ze beter spel, maar Jan kon vrij gemakkelijk een gelijkwaardige remise binnen halen (5-5).

Vervolgens kwam Lucien Farzan in een klassiekachtige laveerstand langzaam maar zeker onder druk tegen Dik Vermeulen. Op de 25e zet zette laatstgenoemde een lange forcing in, die Lucien een achtergebleven schijf op 20 opleverde. Hij liep vast en ten koste van veel schijven kwam hij nog op dam. Dik had 5 schijven over, liet er uiteindelijk een aan Lucien, maar dit was wel voldoende voor winst door overmacht (5-7).

Teamleider Alfons Ottink lanceerde bekend omsingelingsspel tegen Piet Smit. Piet zocht ruimte middels een kerkhofaanval met 28-22xx22, even later ondersteund met een voorpost op 23. Alfons ruilde 22 af en won even later de voorpost op 23. Maar Piet kreeg veel positionele compensatie en brak als eerste door naar dam. Ook Alfons brak door naar dam maar kreeg geen winstkansen meer en moest in een ietwat teleurstellende remise berusten (6-8).

Kopman Arne van Mourik zocht z’n kansen in het half open klassiek tegen Ruud Holkamp. In het late middenspel verdedigde Ruud goed en Arne leek in het licht voordelige eindspel met remise genoegen te moeten nemen. Ruud wilde dat echter te snel afdwingen door alvast met z’n dam een schijfje te verorberen. Die bleek hem zwaar op de maag te liggen, want plots had Arne een verborgen damvangst in huis en twee punten! (8-8)

De vreugde was echter van korte duur, want opnieuw kwam Zaanstreek op voorsprong. Auke Zijlstra speelde een Keller-aanval van Paul van der Lem aanvankelijk goed tegen, maar ging waarschijnlijk te vroeg tot afbraak over. Paul drong Auke steeds meer naar de rand en kwam zelf door het centrum steeds beter te staan. Een doorbraak naar dam was niet meer te vermijden en Auke moest capituleren (8-10).

Aan Peter Meijler de zware taak om nog een punt te redden voor OG. Tegenstander Losseni Savané nam veel risico door een Korte Vleugel Opsluiting te spelen. Een kolfje naar de hand van Peter en hij kreeg in het late middenspel duidelijk voordeel. Hij brak door naar dam, maar ook Savané deed dat ten koste van een schijf. Peter probeerde nog wat op de trictrac, maar meer dan remise zat er niet in.

Zo begon Ons Genoegen dus met een kleine thuisnederlaag aan het seizoen. Het is duidelijk dat het beter moet in de komende duels, te beginnen over 2 weken tegen Zaanstreek 2.

 

Tweede Klasse B

Gooi & Eemland 2 – Denk en Zet Laren 11-9

(verslag Hans Loots)

Met liefst 2 invallers begonnen wij aan de wedstrijd.

(1)Op bord 8 mocht Hans Loots (840) het opnemen tegen een oude bekende Gerrit Roeterdink (849). Gerrit loert altijd op combinaties en deze moest ik dus voorkomen. Ik besloot bij begin van het middenspel een voorpost in te nemen welke 2 schijven vasthield en goed verdedigbaar was. Toch besloot ik later in de partij deze voorpost af te ruilen om meer grip op zijn vleugel te krijgen. Dit was een goede keuze. Langzaam maar zeker verloor Gerrit positioneel de grip op het spel en desbetreffende vleugel wat langzaam maar zeker verlies gaf. Positioneel een mooie winst voor Hans.

(2) Op bord 9 speelde Lammert Korlaar (759) een uitstekende partij tegen Dinand Stegeman (913). Vanaf de eerste zet liet Lammert er geen gras over groeien en naarmate de partij vorderde moest Dinand steeds meer terrein prijs geven. Na het middenspel leek het erop dat Lammert Dinand onder de voet zou lopen maar zoals zo vaak was het laatste woord toch voor Dinand. Door 2 schijven te offeren kreeg Dinand een doorbraak en wat daarna op het bord overbleef was een remisestand.

(3) Op bord 3 mocht Jan Bouwmans (922), hij kwam liefst 70 minuten te laat binnen, aan zijn partij beginnen. Niets is moeilijker om zo te beginnen en zijn tegenstander Tom Knapen (1053) sloeg meteen toe en nam via een combinatie 2 schijven voorsprong en deze harde klap kwam Jan niet meer te boven ondanks dat hij verwoed bleef doorspelen.

(4) Op bord 4 speelde Michiel Luiten (981) tegen ex-KNDB-voorzitter Johan Haijtink (1115) een partij welke alle kanten kon opgaan. Johan dacht schijfwinst te nemen maar kwam bedrogen uit doordat Michiel een mooie en verrassende plakker achter de hand had. Een 2 om 3 naar dam voor Michiel volgde en na enig denkwerk van Johan nam hij een wijselijk besluit door Michiel te feliciteren.

(5) Op bord 7 speelden Henk de Groot en Johan Beltman op het scherpst van de snede maar ondanks deze goede instelling konden beide spelers geen opening vinden in de gesloten stellingen van elkaar. Nadat er hoe langer hoe meer schijven van het bord verdwenen bleven beide kemphanen naar de winst zoeken. Zelfs nog bij een 3 om 3 stand werd nog doorgespeeld maar het eindresultaat was uiteindelijk een verdiende remise.

(6) Op bord 2 speelde Lennart Bolks (815) een wereldpartij tegen de sterkste speler van Denk en Zet Laren Danny Dix (1153). Lennart speelde alsof zijn leven ervan afhing en nam steeds de juiste beslissingen om het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Mede hierdoor kreeg sterspeler Dix geen greep op de partij van underdog Lennart en speelde Lennart naar een uitstekende remise toe.

(7) Op bord 6 speelde Huib Poort (837) zijn bekende spelletje tegen Tonny Roeterdink (1001). Niet alleen op papier was Tonny sterker maar ook in desbetreffende partij moest Huib al snel met lede ogen toezien hoe Tonny langzaam maar zeker het spel naar zijn hand zette. Huib moest schijven prijs geven en aan beide kanten verscheen er een dam op het bord en niet veel later nam Huib een wijs besluit om de partij als verloren te beschouwen.

(8) Op bord 10 speelde Levy Duijst (716) tegen Herman Beuzel (809). Naar gelang deze partij vorderde kreeg Levy steeds meer aanknopingspunten om Herman zijn wil op te leggen. Herman werd onder druk gezet wat uiteindelijk de benodigde schijfwinst om te winnen voor Levy opleverde en niet veel later de verwachte winst.

(9) Op bord 5 speelde Jaap Langerak (934) tegen Egbert Harking (1110) een spannende partij welke ook alle kanten kon opgaan. De op papier veel sterkere tegenstander maakte het onze Jaap zeer moeilijk maar Jaap werd er niet warm of koud onder. In het eindspel leek Egbert alsnog de juiste voortzetting te nemen maar Jaap had beter gerekend en liet dit ook op het bord zien. Een mooie en verdiende remise.

(10) Op bord 1 mocht onze kopman Gerard Benning (1036) tegen Alfred van Lenthe (1041) zijn damkunsten tonen. In het eindspel maakte Gerard een rekenfout en besloot daarom een winnende de voortzetting niet te nemen. Remise was het resultaat.

 

Tweede Klasse D

Damtiental Zenderstad goed van start in Zuid-Limburg

(verslag Ed Kok)

In de verre uitwedstrijd in Heerlen won de routine van het IJsselsteinse damtiental het van de jeugdige overmoed van de tegenstander DIOS/Eureka 2. Belangrijk waren de gedegen overwinningen van Bert Habets en Gerard Bakker tegen de sterke jeugdspelers Marijn Jans en Melvin Koullen. In beide partijen werden de agressieve aanvallen goed opgevangen. Bert profiteerde van een te overmoedige aanval en Gerard profiteerde optimaal van een zwakke plek in de verdediging van zijn jeugdige tegenstander.
Ebbo de Jong maakte zijn debuut in het damtiental van Zenderstad en speelde degelijk, kwam een schijf voor, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander zich uiteindelijk door het dunne centrum heen worstelde naar een remiseeindspel. Remises waren er ook voor Jacco Scheper, Rob de Meij (ook tegen een sterke jeugdspeler) en Ben van der Linden. Ben wist met een handig offertje en achterloop de remise veilig te stellen. Rob moest in een 4 om 4 nog secuur spelen, maar kwam niet in gevaar.
Bij Jacco kwam zijn spel niet uit de verf. De flankaanval kwam te laat om nog winstkansen te krijgen.

Op de onderste borden ging het even mis voor Zenderstad. Theo van Londen kreeg geen greep op het spel van zijn tegenstander en kwam in een wat nadelig gesloten klassieke stand terecht. Theo speelde een voor de hand liggende zet om zich te bevrijden maar kreeg gelijk een fatale damzet tegen en verloor. Ook Hans Verhoeven verloor. Hans wilde een 3 om 2 naar dam nemen maar zag een slagwending over het hoofd en kon gelijk opgeven.

Zenderstad had echter nog meer troeven, Ed Kok had al als eerste gewonnen. Zijn tegenstander dacht in een lastige stand een sterke zet te spelen maar zag het zetje niet waardoor deze zet verhinderd was en kon meteen opgeven.
Patrick van der Tol speelde een sterke partij wist een sterke flankaanval op te bouwen. Bekwaam werd de sterke stand in winst opgezet.

Een mooie start voor het IJsselsteinse damtiental dat zo met 12-8 de lastige uitwedstrijd tegen DIOS/Eureka 2 won.
De volgende wedstrijd is op 19 oktober tegen weer een Limburgs tiental, tegen CEMA DE Vaste Zet 2 uit Geleen. Zenderstand speelt dan wel thuis.

 

Scroll naar boven