Nationale competitie, achtste ronde

Hoofdklasse A

Het Noorden – ADG  13-7

(verslag Wim Martin)

Ook in Groningen teleurstellend spel van ADG

De achtste ronde in de landelijke Hoofdklasse alweer. ADG toog voor het bitter noodzakelijke ‘beleg van Groningen’ met goede moed noordwaarts om de plaatselijke damvereniging Het Noorden te bestrijden.
Nu zijn ze daar in de stad Groningen wel wat gewend. Je moet van goeden huize komen om een beleg van die stad tot een goed einde te brengen. Dat ondervond in augustus 1672 de prins bisschop van Münster, Bernhard von Galen, ook al. Hij kreeg de bijnaam ‘Bommen Berend’ omdat hij de stad een maand lang -zonder het gewenste resultaat- met een kanon bestookte. Daarna moest hij zich verslagen terugtrekken, hetgeen de ‘stadjers’ nog ieder jaar op 28 augustus vieren.

Het beleg van ADG zou zaterdag jl. slechts een paar uur duren. Toen was de aanval reeds afgeslagen.
En de oorzaak daarvan was eigenlijk dat er, zoals veel vaker dit seizoen, nodeloos geknoeid werd en kansen vermorst.

De eerste Amersfoortse bom was wel raak. Jan de Ruiter trof spectaculair doel en zette zijn team op voorsprong.
Jan bezette al snel het kerkhofveld. Zijn tegenstander kon actiever tegenspelen maar ruilde af en bleef aan de andere vleugel met teveel materiaal achter waarmee hij niet goed raad wist. De Ruiter bespeelde deze vleugel en wist een prachtig slotakkoord aan zijn stand te ontrukken. Met zoveel dreigingen geconfronteerd zag de Groninger er geen heil meer in, kon geen keus meer maken en verloor -voor de statistiek- op de klok.

Bryan Brank deed het gewoon uitstekend ditmaal.
Zoals gebruikelijk kwam hij goed uit de opening. Tegen de sterke Jan van Meggelen (rating 1300+) liet Bryan zich in het middenspel een positioneel mindere zet ontglippen die gevolgd werd door een foute ruil waar er een dammetje achter zat. Niet goed gekeken, maar de tegenstander deed het gelukkig daarna ook fout. Hij dacht de dam af te kunnen nemen, maar liep zelf in een vang.
Hierdoor kon Bryan een keurige gelijkwaardige remise bewerkstelligen.

Daarmee waren de aanvalsgolven op het Groninger bastion echter al geweken en zou het gepruts een aanvang nemen.

Marcel Everloo sprak na afloop zelf van ‘een suf einde van de partij’. Een understatement van jewelste. Op de 42e (!) zet in een minstens gelijkwaardige positie in een 10 om 10 door de klok gaan, daar kunnen nog krachtiger waardeoordelen en kwalificaties aan verbonden worden… Wel mag nog vermeld worden dat zijn jeugdige tegenstandster Tamar Visser keurig verweer bood.

Ook een wanprestatie van Wim Martin. Hij gaf er wederom blijk van volstrekt niets te begrijpen van kleine klassieke eindstandjes. Te lui om de tempi te tellen raakte Martin in een 8 om 8 met twee tempo’s ontwikkelingsvoorsprong verzeild. In dat soort posities is dat meestal rampzalig. Zo ook hier. Het geknoei werd correct en genadeloos afgestraft.

Nico Kruijswijk kwam niet goed uit de opening tegen de nog vrij jonge Floris Tol. Toch bleef de stand praktisch in evenwicht tot aan de 32e zet. Een voor de hand liggende zet was de inleiding voor een mindere stand voor de ADG-er. Zijn tegenstander maakte er niet optimaal gebruik van en Nico kwam weer in de partij. Even later werd een gelijkwaardige stand, met remise in zicht, door Nico zelf om zeep geholpen. Er ontstond een overmachtseindspel waarna het over en uit was.

De vierde (!) nul voor de Amersfoorters kwam op naam van Cees Strooper. Prachtige partij, maar een vette misser op een cruciaal moment.
Een onhandige opbouw van kopman van de Groningers Danny Staal stelde Strooper in staat zijn tegenstander een onevenwichtige schijvenverdeling op te dringen. Geholpen door een kleine combinatieve wending zorgde Strooper er voor dat dat ver opgeschoven schijvenblok ook nog eens opgesloten werd. Dit leidde in het middenspel tot een tamelijk bizarre positie. Zolang al die schijven van Staal immobiel bleven waren alle kansen aan Strooper. Uit de analyse na afloop bleek dat Cees in het latere middenspel op de 42e zet een glaszuivere winst in 1 zet miste. Dan zou de partij ingelijst kunnen worden.
Ten onrechte speculeerde hij echter op een weliswaar winnende, maar wat opzichtige, offervariant. Een correcte reactie zorgde ervoor dat Staal juist ‘spel’ kreeg. Even later wist Staal zich te bevrijden uit de opsluiting. Hij liep vervolgens razendsnel door de rechtervleugel van de ADG-er en er was geen redden meer aan. Een hard gelag voor Strooper.

Klassiek spel bij Frits Stüger. Tegenstander Donkers speelde veel op zetjes en produceerde soms kromme a-positionele zetten waardoor Frits steeds beter kwam te staan. Er werd hem een dubieuze damzet geoffreerd. De Groninger dacht kennelijk deze dure damzet met schijfwinst te kunnen afpakken. Stüger dacht lang na over de gevolgen van het uitpakken van het vermeende ‘cadeau’, nam de combinatie toch en offerde er nog een schijf bij. Uiteindelijk ging de dam er voor gelijk materiaal af en kon het positiespel worden hervat. De Amersfoorter kwam toch weer beter te staan, maar liet een 7 om 7 remise lopen.

Ton Bollebakker kwam niet voorbij Henk Stroetinga. De Hilversummer heeft zijn laatste negen officiële partijen remise gespeeld en lijkt niet meer te kunnen winnen. Proberen doet hij het wel zoals vandaag met een dubieuze omsingeling. Stroetinga was alleen in een punt geïnteresseerd en dat punt kwam er ook.

Vanuit de flanken werd door Harry de Waard en zijn tegenstander De Jong rustig opgebouwd. In het middenspel switchte het naar klassiek en bleef de stelling in evenwicht. Even later meende de ADG-er gunstig spel te kunnen krijgen maar verslikte zich in een offer gevolgd door een dubbele ruil. Daarna moest De Waard vechten voor remise. Dat lukte, maar vooral vanwege het feit dat de noorderling in gruwelijke tijdnood verkeerde en snel beslissingen moest nemen.

Ton van der Ploeg deed wat hij moest doen: als invaller remise maken tegen een speler met bijna 200 ratingpunten meer. En de manier waarop Ton het gewenste resultaat bewerkstelligde viel niets op aan te merken.

 

 

Hoofdklasse B

Gooi&Eemland – CEMA/De Vaste Zet   8-12

(geen verslag ontvangen)

 

 

Eerste Klasse B

Ons Genoegen – Van Stigt Thans 3   12-8

(verslag Cock van Wijk)

Ons Genoegen blijft het in de 1e klasse B van de landelijke competitie erg goed doen. Na een spannende wedstrijd werd geflatteerd met 12-8 gewonnen van het gelijkwaardige Van Stigt Thans 3 uit Schiedam. Op cruciale momenten zat het de Utrechtenaren niet tegen en een hoofdrol was weggelegd voor de spelers aan de onderste borden.

De start was moeilijk voor Ons Genoegen. Gerard Morsink aan bord 10 had licht nadeel in een klassiekachtige laveerpartij tegen de ervaren Dirk van Schaik sr. en was blij met een punt (1-1).

Vervolgens nam Toys Sheoratan veel risico in een flankspelpartij tegen Kees Romijn. Een uitval naar veld 19 gaf tijdelijk wat verlichting, maar Kees omsingelde deze schijf bekwaam en vlocht een aantal combinaties in de stand. Op de 31e zet ging Toys in de fout en werd slachtoffer van een afwikkeling met schijfverlies en doorloop naar dam (1-3).

Cock van Wijk kreeg geen vat op het solide klassieke spel van Gerrit van Mastrigt en stuurde noodgedwongen op remise aan. Op het moment dat Gerrit het remiseaanbod accepteerde had hij echter nog goede winstkansen…(2-4)

Jan Ongolesono blijft het in z’n debuutjaar erg goed doen. Tegen de vrouw van grootmeester Ron Heusdens, de Letse Agita Marterere, kreeg hij langzaam maar zeker wat makkelijker spel in het klassiek. In een 10-om-10 stand vond de Letse een aantal keren niet de beste zet en liep vast. Na de schijfwinst van Jan gaf ze terecht op (4-4).

Peter Meijler speelde een sterke opening (flankaanval) tegen Peter Lansbergen met voordeel. Maar nadat de aanval van het bord was geruild nam Peter Meijler geen risico’s meer en stelde zich tevreden met een punt (5-5).

Teamleider Alfons Ottink trof in Henk de Witt de sterkste opponent van de tegenpartij. Het werd een zware klassieke laveerpartij waarbij Henk erg veel tijd gebruikte. In de tijdnoodfase maakte Alfons daar dankbaar gebruik van en forceerde een gunstige doorbraak naar dam. Ten koste van 2 schijven ging Henk ook naar dam, maar even later werd de dam afgevangen met winst voor Alfons (7-5).

Auke Zijlstra vocht een boeiend flankspel duel uit tegen Tiny Mous. Deze had weliswaar de aanval, maar de schijvenverdeling was niet optimaal. Auke kreeg ruimte op de andere vleugel met goede winstkansen. Nadat Tiny noodgedwongen overging tot een Parti-Bonnard ging de partij naar het kookpunt en kon de uitslag per zet wijzigen. Gelukkig voor OG vond Auke een remiseafwikkeling (8-6).

Lucien Farzan en Jelle Groeneveld maakten er ook een mooie partij van, waarbij Jelle vanaf het begin de aanval zocht. Naarmate de partij vorderde besefte Lucien dat hij moest verdedigen om niet te verliezen. Jelle hield het initiatief en ging in een 4-om-4 stand ook als eerste richting de damlijn, maar accepteerde toen toch het remisevoorstel van Lucien. Daar waren alle OG-ers erg blij mee…(9-7)

Voorzitter Wim Vlooswijk werd matchwinnaar en daar mocht hij niet over klagen. In een wat mindere stand tegen Wim Heuvelman kon hij onverwachts schijfwinst forceren en daarna maakte hij in het eindspel geen fout (11-7).

Topscorer aan OG-zijde, Arne van Mourik had een mindere dag. In een voor hem bekende flankspel opening kon hem normaal gesproken weinig gebeuren. Tegenstander Hans Lansbergen was echter op de hoogte van deze opening en speelde iets anders. Arne had onvoldoende in de gaten dat de voorpost gevaar liep en na een tempozet aan de lange vleugel verloor hij geforceerd een schijf. Maar hij vocht door en omdat Hans verzuimde daadkrachtig naar een gewonnen overmachtseindspel af te wikkelen, kreeg Arne langzaam maar zeker steeds meer compensatie. In de tijdnoodfase miste Hans nog een laatste kans en liep de partij remise! (12-8).

 

Tweede Klasse B

Gooi&Eemland 2 – Dammers uit Oost 2   11-9

(verslag Jaap Langerak)

Koploper lijdt verrassend eerste nederlaag bij de reserves van Gooi&Eemland

In de mail vooraf met de opstelling naar de spelers stond de volgende tekst:

“Volgende week zaterdag de 18e komen niet de wijzen uit het oosten, maar de dammers.
Tja, de wijste kunnen we dan misschien wel zijn, maar de sterkste??
Het enig wat we kunnen doen is onze huid zo duur mogelijk verkopen en als we dan 10-10 scoren of meer dan zijn we de wijste en de sterkste……!
Soms heb je zo’n dag.”

En zo een dag werd het!

Weliswaar moest de tegenstander met 2 jeugdige invallers aantreden. Daar werd van gewonnen.
Jude en Hans waren echter zo vriendelijk om binnen de kortste keren hun partij in te leveren.

Bij de overige 6 partijen moest dus de beslissing gaan vallen. Alle 6 hadden we een lagere rating.
En toch lukte het. Nog 5 remises en Henk won. 11-9

En dan het verloop:

Jude speelde snel, kwam na 10 zetten een schijfje achter via een onvervalste kaatsingszet. Kreeg na nog 10 zetten een 4 om 3 om de oren en gaf enkele zetten later op! 0-2
Hans liep in een niet al te moeilijke damzet. Had beter direct op kunnen geven, maar speelde voor het verwerkingsproces nog even door. 0-4 Ja hoor. Binnen de kortste keren tegen de koploper met 4-0 achter. Dat wordt een leuke middag………!
Maar hierna werd alles anders. Er werd geen partij meer verloren!!! Een bizarre ontknoping.
Lammert haalde het eerste punt binnen. Tegen een bijna 200 punten sterkere tegenstander werd in een 8 om 8 remise overeengekomen. 1-5
Levi speelde tegen een van de invallers. Wachtte op een foutje. Dat lukte. Kwam met een zetje 2 schijven voor. Offerde deze beide weer om door te breken naar dam. En speelde het daarna geduldig uit. 3-5
Henk bouwde aan een mooie stand tegen Alexandra Betting. Dat werd beloond met een schijfje op de 23e zet. Ook Henk maakte geen fouten meer en verdiende 2 punten en een blauwe notering! 5-5
Michiel speelde minimaal een gelijkwaardige partij tegen een sterkere tegenstander. En weer een punt erbij. 6-6
En dan Huib. Speelde tegen de tweede invalster. Isa is een jeugdspeelster met een rating van 310. Maar haar vorige partij was tegen een tegenstander met een rating van 1115. Dat werd remise. En niet gestolen. Huib was dus gewaarschuwd. De eerste 2 uur ging het gelijk op. Toen maakte Isa een foutje (1 om 2). Huib moest nog goed opletten om de winst binnen te halen. Maar het lukte tegen deze steeds sterker wordende jeugdige speelster. 6-8.
We staan voor!
Na de vorige resultaten was Gerard blij met de remise. Speelde een fijne aanvallende partij. Het ging nog bijna mis op de 57e zet. Maar de doorbraak was net niet genoeg voor de tegenstander. 7-9
Lennart speelde een ingewikkelde partij, maar haalde toch een mooi blauw punt. 8-10
En dan nog Jaap. Zit je als laatste nog te spelen. En dan mag je tegen de koploper het winnende punt scoren. Lekker hoor! Lammert kwam vertellen dat we met 10-8 voor stonden. Op dat moment had ik nog een 6 om 6 op het bord na een gelijkwaardige positionele partij. Ik leek net iets makkelijker te staan, maar bood toch remise aan. Dat werd door mijn tegenstander met nog 13 seconden op de klok geaccepteerd. 11-9

De eerste nederlaag van de koploper. Wat een middag! Wederom een mooie overwinning voor een sterk collectief.

 

Tweede Klasse D

NDV Nieuwland – Zenderstad  6-14

(verslag Ed Kok)

Dammers Zenderstad winnen van NDV Nieuwland

In de uitwedstrijd tegen NDV Nieuwland blijven de IIsselsteinse dammers in de race om het kampioenschap in de KNDB klasse 2D. Vooraf werd door teamcaptain Rob de Meij gewaarschuwd om de Nieuwlandse dammers vooral niet te onderschatten. Zij spelen een prima seizoen en hadden hun laatste wedstrijd met maar liefst 18-2 gewonnen! Als we echter hun topborden onder controle konden houden dan werd toch wel de winst verwacht.

Ondanks een snelle 2 – 0 achterstand (verlies Theo van Londen door een blunder) won Zenderstad toch ruim met 14 -6. De kracht van Zenderstad bleek toch vooral weer te zitten in de sterkte en ervaring over de gehele breedte van het tiental. Niet in paniek door de snelle achterstand werd op de meeste borden heel langzaam kleine voordeeltjes steeds verder uitgebouwd.
Nadat Arie Koster met zijn kenmerkende gedegen stijl had gewonnen en daarmee de stand gelijk had gemaakt, duurde het tot in het vierde speeluur voordat de beslissingen vielen.
Patrick van der Tol had het even lastig. Met een schijf achterstand bleef hij echter de controle over de belangrijkste velden houden en had daarmee genoeg compensatie voor de remise.
Daarna kon het niet meer mis gaan. Achtereenvolgens Gerard Bakker, Hans Verhoeven, Ben van der Linden en Ebbo de Jong wisten allen hun voordeel te verzilveren.
De drie topborden met Ed Kok, Rob de Meij en Piet Schep waren niet in gevaar geweest. Met actief tegenspel werden de tegenstanders succesvol bestreden, resulterend in drie remises en uiteindelijk de 14-6 teamwinst.
Met nog drie rondes te spelen staat Zenderstad op een 2e plaats, op 1 punt achterstand van koploper DES Lunteren 4. In de eerstvolgende ronde op zaterdag 1 februari staat de kraker tegen deze koploper op het programma (in wijkservicecentrum “de Oase” aan de Benschopperweg IJsselstein).

Voor uitslagen en standen: zie Toernooibase

Scroll naar boven