Hoofdklasse A
ADG – Nijverdal 10-10
(verslag: Wim Martin)
ADG haalt eerste wedstrijdpunt binnen.
De Amersfoortse dammers troffen dcNijverdal in hun eerste thuiswedstrijd dit seizoen in de hoofdklasse A van de landelijke competitie.
Nijverdal, de enige plaats in Nederland waar ooit (in 1902) een mijnbouwconcessie voor het zoeken naar goud werd afgegeven. De plaatselijke kastelein bouwde zelfs een verdieping op zijn café om alle goudzoekers te kunnen herbergen.
Naar verluidt duurde de ‘gekte’ niet lang in verband met onvoldoende opbrengst. Maar ik vermoed dat er toch nog ergens een beetje goud overgebleven is, want de dammers uit Nijverdal hebben al enkele jaren een Internationaal grootmeester uit Oekraïne en een Federatiemeester uit Litouwen in dienst, en die komen niet alleen voor een paar gevulde koeken.
De buitenlanders rendeerden optimaal.
Hans Mulder, ingevallen voor de in verband met privé-omstandigheden afwezige Amersfoortse topscorer Strooper, trof GMI Artem Ivanov. Met simpele maar uiterst doeltreffende middelen werd Hans er snel ‘af’ gezet.
Gerrit de Bruijn verslikte zich in MF Vaidas Stasytis. De Bruijn kwam lastig uit de opening, maar had aanvankelijk ook geen benul van de werkelijke speelsterkte en rating van zijn opponent. Gerrit hield het wel enkele uren vol, maar kon in een 10 om 10 gevoeglijk opgeven.
Lang daarvoor had Harry de Waard echter al gewonnen. Na 14 (!) zetten konden de schijven na een kwartiertje weer in het doosje. De tegenstander werd het slachtoffer van een bekende, maar verraderlijke, openingscombinatie in het door De Waard geliefde flankspel.
Bryan Brank noteerde ook twee punten voor zijn team. Het ging zoals vaker bij Bryan: met (groot) voordeel uit de opening, dit dan weer onnodig weggeven en dan de afwerking: moeizaam, moeizaam. Het moet gezegd worden dat Bryan ditmaal wel ‘mooi’ won. Maar ‘lelijke’ winstpartijen leveren evenveel punten op.
Jan de Ruiter was duidelijk sterker dan zijn tegenstander. Bleef Jan in de vorige wedstrijd met een te zware lange vleugel zitten, ditmaal was de man uit Overijssel dit lot beschoren. Het voordeel werd door De Ruiter netjes uitgebuit. Er werd nog gesparteld, maar de winst voor de Amersfoorter stond eigenlijk al langere tijd vast.
Wim Martin speelde op zich een mooi systeem: het ‘Drost-gambiet’ uit de legendarische partij Gantwarg – Drost (Suikertoernooi Amsterdam 1974).
Maar om kansrijk te zijn voor degene die offert moet de tegenstander niet zoveel materiaal op zijn lange vleugel ter beschikking hebben als de speler van Nijverdal had. Het ging voor de ADG-er dus helemaal mis, ook al omdat hij verzuimde op een cruciaal ogenblik dan maar af te haken. Martin prutste voor het tiental nog even door, maar wist zich toen al kansloos.
Ton Bollebakker zag zijn opening totaal mislukken en liep tot de 26ste zet achter de feiten aan. Wellicht ook omdat hij vol voor de winst ging tegen een op papier zwakkere tegenstander. Het is dan geduld uitoefenen en wachten op het foutje. En dat kwam: een onnodige duik naar veld 30 gaf Ton weer spel en na een simpele damcombinatie won de Hilversummer een schijf. De rest was techniek.
Nico Kruijswijk blijft in positieve zin verbazen. Ditmaal gaf hij aan het kopbord geen krimp tegen de toch waarlijk te duchten Bill Neven, een speler met zelfs in de nadagen van zijn carrière nog 250 ratingpunten meer dan Nico. Ook het lastige eindspel werd door de ADG-captain foutloos naar een verdiende puntendeling gevoerd.
Rutger Koetsier voor de Amersfoorters achter het bord in plaats van Marcel Everloo (vakantie) kun je nou niet bepaald een verzwakking noemen. In tegendeel. En als Rutger dan een speler met een rating van 1159 treft ga je je voorzichtig rijk rekenen.
Hoewel tegenstander Damman (what’s in a name ?) in de opening correct opbouwde volgde er toch een dubieus vervolg in het vroege middenspel. Rutger maakte daar goed gebruik van en verkreeg enorm voordeel. Dat bleef helaas optisch, vooral ook omdat Koetsier vanwege gebrek aan wedstrijdritme goede kansen gemist moet hebben en in remise moest berusten.
Frits Stüger leek ook op weg naar een puntendeling tegen Nijverdal-topscorer Michel Koop. Zelfs op de 59e zet had Frits de remise nog onder handbereik als hij even gewacht had met damhalen en in plaats daarvan met een tweede schijf de trictrac overgestoken was. Opvallend in die fase was ook dat Frits speelde alsof het een sneldampartij betrof. Hoe dan ook, de dam van Frits werd altijd afgevangen.
Eindstand ADG – Nijverdal 10-10
Hoofdklasse B
Gooi&Eemland – RDC Rijnsburg 10-10
(verslag: Leo van der Laan)
Afgelopen zaterdagmiddag zat RDC Rijnsburg achter de damborden in Bunschoten tegen Gooi en Eemland. Op papier waren zij wel sterker, maar na het uitwisselen van de opstellingen dachten we toch kans te maken op een goed resultaat.
Bij Menko van Dijk liep de partij zoals gehoopt. Teamopdracht uitgevoerd en netjes zonder moeilijkheden zijn sterkere tegenstander op remise kunnen houden in een vrij vlakke partij.
Houd het eenvoudig, de 4 om 4 ruil vlak voor het misging was ook om te vereenvoudigen, maar een verkeerde keuze om een veld weer dicht te maken kostte een dam met verlies tot gevolg, aldus Gerard Benning.
Al snel werd het gelijk door een overwinning van Bert Roest op Casper Vroegop, Bert stuurde voortdurend aan op vleugelopsluiting, maar dat ging ten koste van tempo’s. Casper zijn tijd raakte op en hij maakte een verkeerde beslissing waarmee Bert fraai uit combineerde.
Bij Bertus de Harder, ging de partij van halfopen Klassiek naar een spannende gesloten klassiek over. In het late middenspel werd de Rijnsburger aan de korte vleugel opgesloten en verloor Thomas Wielaard, moegestreden op positioneel vlak.
Onze voorsprong werd door Leo van der Laan weer teniet gedaan, de Baarnaar zakte naar het einde toe naar een bedenkelijk niveau en deed niets meer goed.
Zonder pieken of dalen haalde Cor de Jong een puntendeling en werd hierna gevold door Anne Wouda die volgens eigen zeggen geen noemenswaardige verschillen op het bord had gezien.
Jelmer Martens kwam tevreden uit de opening en dacht de tegenstander wat onder druk te hebben. Deze dwong hem echter via een combinatieve dreiging tot een terugruil en daarna was de pressie omgekeerd. Jelmer bezweek onder deze druk, zonder dat hem precies duidelijk was waar het mis was gegaan. De computer Flits zegt 56e zet.
Maarten Kolsloot ging in de aanval tegen Gera Hol en opende voor zijn doen ook snel. Helaas viel hij weer terug in zijn eigen modus en begon zijn tijd weer op te maken, waarmee de druk op zijn tegenspeelster verviel. Op de 49e zet kon hij zichzelf belonen met de zege, maar liet dat na. Nu volgde een moeizaam eindspel met een krappe remise.
Bleef over invaller Gerhard de Graaf, het leek lang een remisepot te worden, maar naar het einde toe met minder tijd op de klok kreeg hij toch voordeel, wat in theorie winst zou zijn. Tegenstander Eric Hogewoning kreeg een eenvoudige kans om remise te maken, maar miste deze en trapte dus in Gerhard zijn laatste truc die ons de tien – tien opleverde.
1e Klasse B
Ons Genoegen – Den Haag 14-6 (5-1)
(verslag: Cock van Wijk)
De 2e thuiswedstrijd van Ons Genoegen leverde een klinkende 14-6 overwinning op tegen de gasten uit Den Haag. Dit team was wel wat verzwakt door drie invallers, maar daar lag de grote nederlaag niet aan. De drie invallers pakten namelijk gezamenlijk twee punten.
De eerste die een punt pakte was Reza Ghafoerkhan, die de invaller aan Utrecht-zijde Hensley Nepomuceno, in het middenspel steeds verder op eigen terrein terugdrong. In een 6-om-6 stand (en nog een uur op de klok!) benutte Reza echter zijn winstkansen niet en liet Hensley met remise ontsnappen (1-1).
Auke Zijlstra trof in Frans van Eenennaam een ideale tegenstander. Vanuit de opening kreeg Auke snel initiatief op het centrum. Frans wist geen plan te bedenken en in het middenspel kreeg zijn stelling steeds meer het uiterlijk van los zand. Op links een onvoltooide halve hekstelling en op rechts hangschijven op 30 en 34. Toen Frans verzuimde de hangschijf op 30 te gaan verdedigen, kon Auke enkele zetten later deze schijf en de partij binnenhalen (3-1).
Alfons Ottink trof met Harry Zandvliet de 2e invaller aan Haagse zijde. Met bekend tactisch laveerspel tegen de lange vleugel van Harry kreeg Alfons in het late middenspel de stelling geheel in handen. In de afwerking ging het echter mis, Harry pakte een doorbraak ten koste van 2 schijven naar dam en maakte daarmee gemakkelijk remise [en een blauwe notering op Toernooibase] (4-2).
Dan deed Toys Sheoratan het beter. Toys was verheugd dat hij geen houthakker tegenover zich vond, maar de gepensioneerde groenteman Frans Teijn. Frans had er zin in een speelde een degelijke aanvalspartij. Maar Toys had er nog meer zin in en besloot een offervariant te spelen die bekend staat als het Drost-systeem. Frans bleek echter op de hoogte en Toys leek niet veel te bereiken. Weliswaar won hij z’n schijf terug met voordeel, maar het eindspel tendeerde naar remise. Frans speelde in die fase echter te snel en een meerslagfinesse van Toys deed hem de das om (6-2).
Cock van Wijk en Gerard de Groot maakten er na een rustige opening een klassieke partij van. Iets meer temporeserve voor Gerard, maar een Ghestem-doorstoot van Cock bleek ijzersterk. Via een tijdelijk offer probeerde Gerard Cock op het verkeerde been te zetten, maar die vond een goede opbouw en forceerde schijfwinst. Kort daarna koos Cock echter niet het beste plan. Beiden braken door naar dam met remise (7-3).
Gerard Morsink trof aan bord 10 de 3e invaller aan Haagse zijde, Oedebhaan Dihal. Na langdurig laveerspel had Gerard de strijd om het centrum gewonnen, maar ging plots toch naar de rand met op het oog slechter klassiek spel. Maar toen Bihal verzuimde de linkervleugel van Gerard onder controle te houden, liep hij in het late middenspel vast. Hij offerde daarna veel, maar Gerard offerde wat terug en net voordat hij dam haalde zag Bihal in dat het over en uit was (9-3).
Kopman Arne van Mourik arriveerde ruim 20! minuten te laat in de speelzaal. Hij was iets te lang bij z’n nieuwe woning in Bunnik blijven hangen en had zich ook wat verkeken op de felle tegenwind. In z’n dampartijen heeft ie echter de laatste tijd de wind mee. Zo ook nu tegen Herman Vroom. Herman probeerde te profiteren van z’n tijdvoordeel. Hij hield de schijven zoveel mogelijk op het bord, bouwde degelijk op en verkreeg makkelijker spel. Arne bleef er stoïcijns onder en langzaam maar zeker kreeg hij meer grip op de stelling. In een 7-om-7 stand maakte Herman plots een misrekening en gaf Arne de kans een schijf en de partij te winnen…(11-3)
De zege was daarmee binnen voor de Utrechtenaren. Jan Ongolesono maakte de feestvreugde nog groter. In z’n partij tegen Bas Baksoellah trok hij brutaal ten aanval en plaatste een vooruitgeschoven stuk op veld 15. Bas kreeg daar wel een mooi centrum voor terug, maar daar maakte hij geen gebruik van. Integendeel, de bezetting van veld 24 gaf Jan de kans een lichte forcing in te zetten met winst van schijf 24. Bas had even overzien dat hij niet naar veld 23 mocht vanwege een doorbraak naar veld 10! Met een schijf meer speelde Jan de partij prima uit met winst (13-3).
Voorzitter Wim Vlooswijk kreeg geen winstkansen in een streng gesloten klassiek duel tegen Nico Leemberg. Hij had zelfs licht nadeel, maar besefte dat ook en wikkelde netjes af naar remise (14-4).
De enige tegenvaller bleek het verlies van Peter Meijler tegen Hein van Dee. Ook hier een gesloten klassiek spel met duidelijk voordeel voor Peter. Toen hij verzuimde z’n linkervleugel optimaal neer te zetten door schijf 5 over te hevelen naar veld 25, kreeg hij licht nadeel. Pas na de ruil 23-29xx29 werd dat nadeel groter en toen hij in het 4-om-4 eindspel niet op z’n sterkst voortzette, kwam hij in een kansloos 4-om-2 dammeneindspel terecht (14-6).
Heel jammer, maar de vreugde om de 14-6 overwinning was er niet minder om. Met deze zege is Ons Genoegen opgerukt naar de gedeelde derde plaats in de 1e Klasse B van de KNDB-competitie.
2e Klasse B
Gooi&Eemland 2 – Harderwijk 2 8-12
(verslag: Hans Loots)
Bord 1: Henk Vogelenzang de Jong (1087) had tegen Jan van der Pol (932) een engeltje op zijn schouder zitten. In het middenspel had Henk op veld 24 een voorpost ingenomen welke met succes rond de 40ste zet werd verschalkt door Jan. Mogelijk was Jan hierdoor in een hogere sferen beland want nog geen 2 zetten later schoot hij een bok welke meteen winst voor Henk gaf….. 5-3
Bord 2: Michiel Luiten (981) kwam tegen Auke Steensma (1138) positioneel duidelijk in de problemen. Langzaam maar zeker kreeg Auke positioneel voordeel wat in het eindspel beslissend leek te zijn. Op de 46ste was zijn stand zo nadelig dat er niets anders overbleef dan een verloren eindspel. Michiel speelde door tegen beter weten in en hopende op een fout van Auke welke niet kwam….. 5-5
Bord 3: Jan Bouwmans (922) tegen Ton Eekelschot (1063) hield het lang vol. Tussen de 45ste en 50ste zet kreeg Jan het positioneel voor de kiezen. Een afruil naar voren van Ton was speltechnisch de zet welke de partij indirect ging beslissen daar toen de vrije tempo’s beslissend werd en Ton een mooie overwinning voor zijn team kon laten noteren….. 8-10
Bord 4: Henk de Groot (859) tegen Bert Foppen (1101) was een partij waar Henk de touwtjes in handen nam. Henk plaatste zijn schijven op de goede velden en Bert moest zorgen dat de verdediging op orde bleef. Uiteindelijk besloten beide spelers tot remise daar Bert na een afruil net als Henk een doorbraak kreeg naar de damlijn en wat overbleef niet de winst zou geven……. 3-3
Bord 5: Hans Loots (840) hield Eibert Smit (951) de gehele partij onder druk en Eibert moest in het eindspel aan de noodrem trekken door tijdelijk 2 schijven te offeren waardoor een damdoorbraak werd verkregen. Uiteindelijk bleef er schijfwinst voor Hans over maar niet genoeg om de winst te kunnen pakken en er werd tot remise besloten…… 6-6
Bord 6: Huib Poort (837) trad aan tegen Wouter van de Berg (1012). Huib hield zijn posities goed in de gaten en ruilde af indien dit mogelijk was. Het spel bleef in evenwicht maar toen het eindspel begon kreeg Wouter meer grip op het spel van Huib. Wouter had teveel denktijd verbruikt en moest hierdoor sneller zetten waardoor mogelijk bij de 48ste zet voor Wouter de beoogde schijfwinst werd gemist en hierna kon Huib na een schijfoffer de veilige remise haven bereiken…… 8-8
Bord 7: Ad Vreeswijk (820) mocht tegen de 13-jarige Tim Suijerveld (592) spelen. Op papier leek dat Ad een makkelijke middag tegemoet kon zien en op de 38ste zet liep Tim in een te simpele 1 om 2 en Ad dacht dat de buit binnen was. Maar bij de daarop volgende zet dacht Ad een combinatie uit te voeren welke er niet was en begon met een schijf te offeren. Zetcontrole? Ad schrok en wat er toen allemaal gebeurde was alleen maar in het nadeel voor Ad. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en Tim genoot van zijn onverwachte overwinning…… 2-2
Bord 8: Lammert Korlaar (759) gaf Jan Pluim (861) geen mogelijkheid om voordeel op het bord te krijgen. Beide spelers gaven elkaar geen duimbreed toe en wijselijk werd op de 57ste zet bij een 4 om 4 schijvenstand elkaar de vredespijp aangereikt. Remise en een mooi resultaat voor Lammert….. 7-7
Bord 9: Levi Duijst (716) speelde tegen Wout Foppen (805) niet zijn beste partij dit seizoen. In tegendeel zelfs. Op de 20ste zet liep Levi achter de schijf op veld 21 van zijn tegenstander welke meteen schijfverlies gaf. Toch kreeg Levi het voor elkaar om zijn schijf terug te winnen op de 34-35ste zet daar Wout niet goed verdedigde. Mogelijk was de wekker nu afgegaan bij Wout en begon hij nu echt te dammen. Levi kreeg het nu positioneel zwaar te verduren wat uiteindelijk een beslissende doorbraak opleverde voor Wout. Jammer Levi want je had je schijf netjes teruggepakt en leek nu recht op remise af te stevenen. Je had deze voor het grijpen…….. 8-12
Bord 10: Jude Kasangaki (….) mocht als invaller voor Gooi&Eemland plaats nemen achter het bord en liet zien wat dammen leuk maakt. Zijn tegenstandster Marjan Foppen (753) kwam gelijkwaardig uit de opening maar naar gelang de partij vorderde kwam Jude steeds beter te staan en wist uiteindelijk rond de 40ste zet uit het niets zijn stempel op de partij te zetten. Marjan moest een schijf offeren en dacht daarna de schijf te kunnen terug winnen. Maar Jude had beter gerekend en liet Marjan in het stof bijten. Winst voor Jude……. 2-0
2e Klasse D
Brainsport Eindhoven CT 2 – Zenderstad 6-14
(verslag: Ed Kok)
Zenderstad wint van jeugdig Brainsport Eindhoven 2
Teamcaptain Rob de Meij waarschuwde vooraf de jeugdige tegenstanders niet te onderschatten. Geconcentreerd werd dan ook begonnen. Bert Habets en later ook Rob de Meij kwamen beiden al gauw twee schijven voor en wonnen later ook makkelijk.
Ook Piet Schep won zijn partij, hij had in klassiek alles onder controle en haalde dam. Vervolgens kwam de klad erin maar zijn tegenstander profiteerde er niet van. Een mooi overmachtseindspel bezorgde de derde IJsselsteinse overwinning.
Bij Gerard Bakker was het volkomen gelijkwaardig. Zijn tegenstander ruilde handig alles af wat er af te ruilen was met remise als resultaat. Met een 7-1 voorsprong leek de buit al binnen. Cees Westland en Theo van Londen verloren echter uit het niets, beiden door onnodige blunders.
Ebbo de Jong had de tempi beter berekend en kon zijn tegenstander mooi helemaal vastzetten. Ook Jacco Scheper won. Een mooie forcing met plakker met doorbraak was precies voldoende voor de winst.
Ed Kok nam een grote ruil met veel terreinvoordeel en ging ten aanval over de dun bezette korte vleugel. Zijn jeugdige tegenstandster miste een 3 om 3 ruil om met voordeel onder de druk uit te komen en kwam daarna te laat om ook te kunnen doorbreken.
Arie Koster had ook een jeugdige tegenstandster die de strijd in een wederzijdse flankaanval niet uit de weg ging. In een dunne 4 om 4 miste Arie een kansrijke voorzetting en werd het remise.
Met deze 14-6 winst in Eindhoven staat Zenderstad nog ongeslagen bovenaan (samen met DES Lunteren 4 en Limburg CT). De volgende (thuis) wedstrijden tegen Dammend Tilburg en medekoploper Limburg CT zullen uitwijzen of Zenderstad een serieuze titelkandidaat is!