Laura aan kop!

Copyright © 2017, KNDB

Verslag: Harry de Waard

Die Laura TIMMERt aardig aan de weg MAN. Nadat zij Peter Frans Koops had verslagen in de 3e ronde van het provinciaal UPDB-kampioenschap is zij de trotse koploper met nog altijd een 100%-score! In de gecombineerde eerste/tweede klasse drie koplopers met 5 uit 3:  Gerard Benning, Arie Koster en Ben van der Linden.

Het duel tussen Laura Timmerman en Peter-Frans Koops kreeg klassieke trekjes dat tot aan de 38e zet gelijke tred hield. Daarna tastte de Gooilanddammer mis met een verkeerde tempozet waardoor Laura het initiatief kreeg en op schijfwinst kwam. Daarna was het eenvoudig voor haar om de volle buit binnen te halen.

Met een punt minder volgt Evert van de Pol, die deze keer niet verder kwam dan een puntendeling met Cor van Setten. Ook hier kwam klassiek op het bord dat vanaf de 25e zet wat spanning opleverde. Evert: “Ik had de hele partij niets in te brengen tegen de degelijk spelende Woudenberger en kwam zelfs een schijfje achter. Maar omdat zijn stelling wat uit elkaar gevallen was had ik net voldoende compensatie om de remisehaven te bereiken!”

Ook Jan van de Veen deelde de punten met Bert Habets. Er kwam een gewaagde Roozenburger op het bord waarbij Jan de druk steeds opvoerde. De speler van Zenderstad kreeg na een afwikkeling voordeel aan de linkervleugel van zijn tegenstander maar verslikte zich in de tijdnoodfase. Op dat moment moest hij nog even uitkijken maar de remise was terecht gezien de verhoudingen op het bord.

Burengevecht

Het gevecht der Zeister ‘buren’ Arne van Mourik en Harry de Waard was weer spannend als vanouds. Harry had de 34-29-opening die de OG-er vaak op het bord brengt voorbereid, maar omdat zijn opponent snel afweek van zijn gebruikelijke varianten kwam er een ongewone clash op het bord. Arne: “Het hoogtepunt deed zich voor na de 22e zet: een stelling waarvan je een grootmeester zou vragen waar die begint met rekenen, zó veel aan tactische wendingen! Door een slordigheidje van mij won Harry een schijf en met een slimme opstelling dwong hij zelfs nog een tweede af. Maar omdat ik eerder op dam kwam stelde het eindspel niet veel meer voor. De Zeister vrede werd getekend!”

Of men deze avond graag op de klassieke toer wilde weet ik niet maar in ieder geval was ook dit speltype te zien bij Frits Stüger en Lucien Farzan. Nadat de ADG-er een mooie driedubbele ruil naar het centrum had voorbereid kreeg hij centrumoordeel. Maar niet voor lang. De Maarssenaar wist dit te neutraliseren en nam op de 35e zet voor 2 schijven een doorbraakcombinatie. Er ontstond na het damhalen een uiterst interessante stelling met misschien wel winstkansen voor de Amersfoorter. Hij deed het echter anders, nam de dam af voor een minschijf en wikkelde daarna zo slecht af dat een geheide remisestelling alsnog werd verprutst.

Ondanks de mindere tijd waarmee Ton van der Ploeg de partij begon vanwege een file (nog 17 minuten op de klok) moest er even in rap tempo aan de opening worden gewerkt. Zijn idee om een centrumaanval aan het werk te zetten werd door Kennedy Krishnadath geaccepteerd. De Utrechter dacht kansen te maken via een omsingeling en schoof zijn schijven gewillig naar de flanken. Op de 37e zet moest hij een toch wel beslissende keuze maken om niet overlopen te worden. Juist hier ging het mis. Een zetje dat hem twee schijven kostte zag hij over het hoofd. Eentje kon worden teruggewonnen maar hij had overzien dat er een volgende dreiging achter zat. Met een twee om twee forceerde Ton een dodelijke en tevens winnende doorbraak.

De partij tussen Cock van Wijk en Dick van der Velden is en wordt niet gespeeld. Door privéomstandigheden van de Woudenberger heeft hij de partij opgegeven. Het duel tussen Andrew Tjon A Ong en Toys Sheoratan is uitgesteld i.v.m. ziekte van Toys.

Eerste /Tweede klasse

Drie koplopers dus in deze klasse. Gerard Benning en medekoploper Arie Koster deelden de punten. Het werd een spannende pot waarbij voor beiden nog maar een bedenktijd van 10 minuten op de klok was te zien nadat er pas 20 zetten waren gedaan. Op dat moment was de vleugel van Gerard voorlopig lamgelegd. Sterker nog, in deze fase van de strijd kon de Utrechter zelfs schijfwinst forceren, dat werd echter overzien. Met nog 16 seconden voor 10 zetten combineerde hij naar dam, die net niet voldoende bleek voor de winst.

Ben van der Linden nestelde zich ook in de koppositie door te winnen van Leo van Raay. Vanuit een klassieker verzuimde Leo op de 44e met een Ghestem (28-22) door te stoten. Hij kwam daarna in tempo/zetnood en er vervolgens niet meer aan te pas.

Sjef Valk en Wim de Jong zijn clubgenoten en kennen elkaar dus door en door. Wim is niet vies van het flankspel. Sjef is meer van het klassieke. De webmaster van de UPDB bouwde een solide centrum op dat op den duur een stevige veste werd. Op de 38e zet werd Wim zelf slachtoffer van zijn gretigheid die hem een schijf kostte. In het eindspel was het centrumoffensief van Sjef verder niet meer te houden en ging Wim kansloos ten onder.

Dick de Boer combineerde in de opening al naar dam tegen George de Groot en kon de rest van de partij in feite al achterover leunen. Ook Anton van Ginkel kon zijn ogen niet geloven toen tegenstander Heiwegen een simpele damzet open liet staan. Ook hier was de partij dus snel over en uit!

André Ongers gaf op klaarlichte dag zomaar een schijfje cadeau. Dit buitenkansje liet Ruud de Koning uiteraard niet lopen en hij won dan ook de partij.

Alle overige duels eindigden in een puntendeling, waarbij Harry Vredeveldt een blauwe notering kreeg door zijn remise met Kumar Bihari. Beiden zetten de partij na een rustige opening wat onorthodox op, waarbij Harry een flexibel centrum opbouwde en zijn opponent een omsingelingspartij probeerde op te zetten. Beide spelers loerden op een combinatie, maar steeds werd deze doorzien. Net toen Harry dacht de winst te kunnen forceren, ruilde de Nieuwegeinse dammer verrassend naar voordeel, maar kon de speler van Austerlitz voor een minschijf naar dam doorlopen. Het duurde daarna het niet lang meer alvorens de vrede getekend werd.   

Misrekening

De partij tussen Jeffrey Verwoerd en Bert Roest had een loepzuivere klassieke Hollandse opening. Eerstgenoemde dammer was op zijn 20e zet verplicht het kerkhofveld te bezetten waarna de Hilversummer meende met een voordelige omsingeling druk uit te oefenen. Jeffrey zette daarentegen een solide centrumpositie op en profiteerde vervolgens van een ernstige misrekening van zijn tegenstander. De stelling zag er dus voor Jeffrey rooskleurig uit maar… ook al brak hij door naar dam, hij wist niet de juiste weg naar de winst te vinden. Bert kwam echt met de schrik vrij!

Dat kon ook gezegd worden van Robert De Wolf. De hele partij stond hij tegen Hans Verhoeven met de rug tegen de muur omdat hij zijn vleugel verwaarloosde. Met deze gekortwiekte vleugel werd het voor de Amersfoorter erg lastig maar hij wist toch nog zijn stelling de veilige remisehaven binnen te loodsen. “Wijsheid of geluk? Hans mag het zeggen!” aldus Robert.

De partij tussen Hans Loots en Henny Pikker hield tot aan het verre middenspel gelijke tred waarna Hans besloot om de duimschroeven wat aan te draaien. Dit resulteerde al snel in een voorpost die mogelijkheden bood en de Utrechter moeilijk spel gaf. Maar de Woerdenaar maakte  het op zijn 40e wel heel bont door in één klap de partij volledig uit handen te geven.  Met kunst en vliegwerk wist Hans in het eindspel alsnog het dik verdiende punt binnen te halen en kon  opgelucht adem halen.

Cor Vonk en Jaap Langerak speelden een boeiende partij waarbij laatstgenoemde dammer al op zijn 13e zet een voorpost plaatste op veld 27. Hij kon dit niet snel ondersteunen met hulptroepen zodat Cor wel wat voordeel kreeg. Tot aan de 29e zet waarna Jaap een niet al te moeilijke dam kon halen.

Maar of die goed was? Jaap bouwde weliswaar een sterk centrum op en kreeg ook wel makkelijk en voordelig spel. Maar de speler van LDV Loenen verdedigde prima, vlocht nog wat geniepigheidjes in de stelling en daarna werd de vrede toch getekend

Arie van Nieuwkerk en Henny van Lambalgen hielden elkaar de hele partij in evenwicht.  Ofschoon de lange vleugel van Henny opgesloten was, lukte het Arie niet om de winst, ook niet bij de analyse, te pakken en moest hij met remise genoegen nemen.

Ga naar Toernooibase voor de detailuitslagen.

Scroll naar boven