Koos van Amerongen wint in “extremis” Hilversum Denkt

Zaterdag 6 april heeft Koos van Amerongen het sneldamtoernooi Hilversum Denkt gewonnen. Het evenement wat in teken staat van diverse denksporten als dammen, schaken en Go wordt al enkele jaren in de binnenstad van Hilversum gehouden en trekt veel publiek. Ook dit jaar was het UPDB sneldamkampioenschap aan dit evenement gekoppeld wat inhoud dat plaatsing voor het NK Sneldammen mogelijk was, welke gehouden word op 8 juni in Denksportcentrum Den Hommel.

Er werd gespeeld in drie klasse. De hoofdklasse speelde in een zwitsers toernooi 11 ronden en ook de eerste en tweede klasse speelde samen een zwitsers toernooi eveneens 11 ronden. Ook dit jaar was het weer mogelijk voor spelers buiten de UPDB om in te schrijven. Dat leverde weer enkele nieuwe damliefhebbers op maar ook Luca Smit was net als in 2018 van de partij. Het leverde hem direct de prijs op voor jongste deelnemer van het evenement op. Luca begon goed, met een overwinning op Kennedy Krishnadath en gebruikte Hilversum Denkt als trainingstoernooi voor het NK sneldammen waar deze fanatieke en vriendelijke jeugdspeler hopelijk goed zal presteren.

Bij de hoofdklasse werd snel duidelijk dat er twee kanshebbers waren. Titelverdediger Klaas Bor kon zijn verrassende zege van 2018 geen vervolg geven en zag topfavorieten Koos van Amerongen en Wouter Ludwig snel uitlopen. Verder scoorde de eerste ronde Andrew Tjon a Ong goed. De damambassadeur uit Maarssen was echter niet geheel fit en ook hij kon het tempo van Koos en Wouter niet volgen. In de gedeelde eerste en tweede klasse was het stuivertje wisselen aan de top. Alexander van de Mheen ging voortvarend van start maar kon ook niet echt weglopen. Jordy van der Lugt volgde goed en ook Arie Koster, Gerard Benning en Boike Mathoera volgde goed. In de loop van de ochtend had Kennedy zich hersteld van de nederlaag tegen Luca Smit en kon weer stiekem hopen op de eerste plek.

Tijdens de lunch kon er weer genoten worden van diverse broodjes. Tevens kregen de deelnemers ook consumpties die te besteden waren bij restaurant Roast. Vorig jaar heette dit jaar restaurant nog Luno Kitchen maar ook onder het nieuwe concept was de eigenaar zo vriendelijk om het evenement te sponsoren.

Na de pauze werd het weer wat aangenamer en brak het zonnetje door. In de tussentijd had Wouter Ludwig enkel een aantal weerstandpunten voorsprong op Koos van Amerongen en was in de eerste/tweede klasse Alexander van de Mheen aan een vrije val begonnen. Ook nu stortte de Bunschotenaar in na de middagpauze (in 2017 verspeelde Alexander een comfortabele voorsprong). Daar in tegen was Evert van Grondelle ontketend bezig. Zelf ontkende hij heel goed te spelen maar ja de overwinningen bleven wel komen. Ook Jordy van der Lugt bleef aan de top. De dammer van DOS Delft is met zijn stugge spel moeilijk te kloppen voor de overige deelnemers in de eerste klasse.

Tot de laatste ronde was onduidelijk wie zou winnen. Koos stond nog steeds wat weerstandspunten achter en had puntverlies van Wouter nodig om te winnen maar kon snel gaan kijken wat zijn concurrent deed, Koos had immers geen kind aan Willem Bor en won snel. Wim Vlooswijk was echter bezig aan een formidabele partij tegen Wouter Ludwig. Wouter kreeg geen vat op het klassieke spel en had nog enigszins mazzel dat Wim een fraai offer, gezien door uw verslaggever over het hoofd zag. Desondanks haalde Wim een verdienstelijk punt wat inhield dat Koos met een punt voorsprong winnaar werd van het toernooi. Wouter moest dus genoegen nemen met de 2e plaats en uiteindelijk wist Andrew Tjon a Ong beslag te leggen op de 3e plaats.

In de eerste klasse bleek Jordy van der Lugt uiteindelijk de sterkste. Hij behaalde 16 punten. Dat deed Boike Mathoera ook maar die had 5 weerstandspunten minder en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Derde eindigde Arie Koster met 14 punten. Evert van Grondelle viel uiteindelijk nog iets terug maar plaatste zich wel voor het NK sneldammen!

In de 2e klasse won Lennart Bolks. Ook hier gaf weerstandspunten de doorslag want Alexander van de Mheen haalde ook 13 wedstrijdpunten, maar kwam 8 weerstandspunten tekort. Als derde eindigde Luca Smit uit Heerhugowaard.

Omdat enkel deelnemers van de UPDB zich kunnen plaatsen voor het NK Sneldammen en dit ook met rating te maken heeft staat hieronder een lijst met wie zich geplaatst heeft voor welke categorie

  • A categorie (1100 rating en hoger): Koos van Amerongen
  • B categorie (900 – 1099) Arie Koster en Gerard Benning
  • C categorie (899 – lager) Alexander van de Mheen en Evert van Grondelle

 

Na afloop vond de prijsuitreiking plaats op het dakterras van restaurant “Roast”. Na afloop werd nog genoten van enkele consumpties en ging een kleine groep zelfs nog uit eten. Een geslaagde dag dus en hopelijk tot volgend jaar!

Foto’s Harry de Waard

Scroll naar boven