Jan Bombokaal

Gooi & Eemland 1 bekert fortuinlijk verder

In Baarn kwam UDG-Vriendenkring op bezoek met gelijkwaardige rating, Gooi & Eemland had wel de moeilijkste opdracht, want bij 4-4 gingen de bezoekers door. De openingen gingen gelijk op, behalve bij Leo van der Laan die een goedkope hekstelling in kon nemen tegen Arie Koster. Jan Ongolesono en Willem Bor speelden het snelst en dat ging niet altijd goed. Jan verzuimde eerst een goede voorzetting en even later werd de winst via een offer niet gezien. Dus Willem zag het ook niet en kwam er mee weg. Bij Leo en Arie was de verrassing dat het beiden ontging dat Leo zijn meeste voordeel al weer verspeeld had. Arie pleegde hierna harakiri door een onnodige schijfoffer met fatale afloop.

Aan bord één bekende tegenstanders, tot nu toe weet Paul de Heus niet hoe hij Bert Roest moet overmeesteren. Ook dit keer lukte het niet, wel had Paul langere tijd het betere spel, maar Bert bleef uitstekend verdedigen.

Lange tijd bleef het bij Jelmer Martens gelijk, voor de derde keer achtereen een halve hekstelling, de eerste twee ging het niet goed en richting het eindspel kwam Ester van Muijen beter te staan, maar ook hier had Gooi & Eemland Vrouwe Fortuna aan haar zijde, want Ester miste de winnende voortzetting. Eindstand dus 5-3.

Gooi & Eemland 2 (Bunschoten) verrast met winst op ADG

Grootste verrassing in de 2e ronde van het bekertoernooi was zondermeer de uitschakeling van ADG. Het feestje van de zaterdag daarvoor zat ze wellicht nog in het bloed want ADG verloor zelfs vrij kansloos in Bunschoten.

De absentie van Ben Provoost bleek een groot gemis. Hans Mulder moest hem vervangen en dat dit is een heidens karwei, zeker als je tegen Bertus de Harder moet. De koploper uit de onderlinge bij Bunschoten probeerde het met half open klassiek en kreeg uiteindelijk een aanval op het bord. Hans had zeker omsingelingskansen maar in de partij kwam het er niet echt uit. Desondanks was er niets aan de hand toen Mulder plots een 1 om 2 doorbraak open zette, einde verhaal.

Gerrit de Bruijn verloor van Peter Frans Koops. Met een hekstelling probeerde Gerrit kansen te krijgen maar dat mislukte. Toen de missie van Gerrit mislukt was, bood hij een 2 om 2 ruil aan maar Koops zag dat hij ook anders kon slaan en nam de giftige combinatie die op het bord verborgen was. Met 2 schijven meer ging Peter Frans het eindspel in, en dat eindspel viel zelfs voor specialist Gerrit niet meer te redden.

Op het moment dat Gerrit opgaf had Gerhard de Graaf al zijn meerdere moeten erkennen in Cees Strooper. Cees had een goede tactische opening gekozen met diverse randschijven. Cees bleek hierin veel behendiger dan zijn tegenspeler, nam een winnende aanval en won zeer overtuigend van de normaliter degelijke Gerhard.

Overtuigen kon Harry de Waard niet. In een hekstelling partij kwam hij op zijn minst onder druk maar waarschijnlijk zelfs kritiek te staan tegen Menko van Dijk. Op het moment dat Harry nog 4 speelbare schijven had koos Menko het verkeerde plan en kon Harry uiteindelijk met een 2 om 2 zichzelf bevrijden uit een lastige hekstelling. In het vervolg kwam Harry eerder op dam maar Menko dreigde twee dammen te halen waardoor Harry naar remise moest afwikkelen.

Ons Genoegen met twee teams verder

Ook de Domstedelingen zijn met twee teams verder. Ons Genoegen 1 won de uitwedstrijd in Hilversum overtuigend met 2-6. Wouter Ludwig wist Andrew Tjon a Ong in vliegende tijdnood beentje te lichten. Arne van Mourik had toen al bekwaam verdedigd tegen versterking Ton Bollebakker. Ton kon Arne wel onder druk zetten maar Arne bezweek niet.
Alfons Ottink had toen al gewonnen van Bert van Oosterom. Alfons had met zijn bekende stijl al snel Bert onder druk. Een opsluiting op de korte vleugel kostte Bert uiteindelijk een schijf en de partij. Tot slot kon Cock van Wijk niet winnen van Maarten Kolsloot. Met een halve hek probeerde Cock het wel, maar echt gevaarlijk voor Maarten werd het nooit.

Ook Ons Genoegen 2 ging verder, het won enigszins verrassend van Zenderstad. Wim Vlooswijk kwam al gauw op veld 23 en won in het middenspel een schijf na een blunder van Ed Kok. De verre voorpost die Wim er aan overhield bleek houdbaar en uiteindelijk besliste hij de partij met een heuse zevenklapper!

Eerder won Dré Verheggen al van Jacco Scheper na een snelle combinatie naar dam. Verder verraste Teus de Mik met remise tegen Bert Habets waardoor de winst van Laura Timmerman onvoldoende was om verder te bekeren.

 

De loting voor de 3e ronde is:

Gooi & Eemland 1 (Baarn) – Gooi & Eemland 2 (Bunschoten)

Ons Genoegen 1 – Ons Genoegen 2

Scroll naar boven