Jan Bombokaal

Gooi & Eemland stunt en wint beker na gelijkspel in Utrecht

Wat niemand voor mogelijk hield in Baarn, is toch gelukt. Gooi & Eemland heeft met een 4-4 gelijkspel de beker gewonnen! Op alle borden ratingnadeel en ook het missen van kopman Eric van Dusseldorp maakte het er allemaal niet makkelijker op. Daarnaast had Gooi & Eemland het probleem dat bij 4 remises OG Utrecht als winnaar zou worden aangewezen omdat zij landelijk eerste klasse spelen. Een voor ons onbegrijpelijke regel, maar er bestaat nog gerechtigheid en zover kwam het dus niet…

De aanloop van de wedstrijd zal velen nog wel even bijblijven. Eigenlijk zou de wedstrijd maandag gespeeld worden. Echter, de aanslag in Utrecht veranderde alles. Erik Maijenburg was in het centrum van Utrecht en reed onwetend wat zich onder hem afspeelde zo’n 20 minuten na het gebeuren over het viaduct over het 24 Oktoberplein. Bij terugkomst in Woerden werd meer duidelijk en kon hij niet anders dan zijn teamleider Leo van der Laan bellen en adviseren de wedstrijd niet te spelen. Leo wachtte nog even af maar Erik niet. Hij kreeg Cock van Wijk niet te pakken, Arne van Mourik wel en samen werd besloten rond 16.00 uur het duel van het programma te halen.

Een nieuwe datum vinden was erg lastig. Vakanties en andere verplichtingen zorgden ervoor dat Gooi & Eemland eigenlijk pas eind april kon en wilde spelen. Cock vond dat begrijpelijk wel laat, en uiteindelijk vond men in 22 maart een nieuwe speeldatum. Echter…ook nu naar Den Hommel en die bleek door de stille tocht slecht bereikbaar. Uiteindelijk arriveerden de meeste spelers iets later en kwam als laatste Cock binnen, die toen al een kwartier had moeten inleveren op de klok.

Lang leek het crescendo te gaan voor Ons Genoegen. Een rondje langs de borden leerde namelijk dat alleen Michiel Luiten tegen Cock een fatsoenlijke stand over had gehouden uit de opening. Erik Maijenburg en Jelmer Martens hadden hun remiseopdracht tegen respectievelijk Arne van Mourik en Auke Zijlstra iets te letterlijk genomen en waren veroordeeld tot verdedigen. Tussendoor moest Leo van der Laan keepen tegen Alfons Ottink, een loodzware opgave.

Maar de teamopdracht van Leo, speel vier remises en misschien wil één van de OG spelers een persoonlijk succesje waarvan we kunnen profiteren kwam uit. Na half 11 veranderde namelijk ongeveer alles wat Gooi & Eemland aanraakte in goud…

Als eerste vond Erik een variant tegen Arne waarbij hij langdurig op een (remise) combinatie speelde. Arne zag het maar zijn aanval werd te statisch en hij zag zich genoodzaakt een 2 om 2 te nemen. Erik ruilde direct naar voren en het voordeel van Arne was als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook Jelmer haalde een eindspel met wederzijds dam maar wel een schijf minder. Echter, even gemakkelijk vond Jelmer een meerslagfinesse die hem weliswaar een 1 om 3 eindspel opleverde maar met dam op de hoofdlijn kon Auke niet anders dan concluderen dat zijn missie om te winnen mislukt was.

En toen… Alfons Ottink won zowaar een schijf van Leo na een enorme fout. Leo ging echter gewoon door, had vreselijk veel compensatie, zowel op het bord als inmiddels ook op de klok en won alsnog! Alfons ruilde namelijk af maar moest zijn plusschijf weer inleveren en zelfs offeren om op dam te komen. Dat deed hij, offerde er nog maar een en dacht toen dam te kunnen halen op de hoofdlijn. Leo maakte echter een subtiel tempo en ook Alfons zag dat hij helemaal geen dam kon halen maar kon opgeven. Een geweldige prestatie van Mister DVSB!

Dat alles zorgde ervoor dat Michiel Luiten kon opgeven tegen Cock van Wijk. Michiel had zich knap staande gehouden en had lang het beste weerstand geboden van de Gooi & Eemlanders. Cock vond echter nog een plan dat Michiel over het hoofd zag. Cock hoorde het naar eigen zeggen daarna “donderen in Keulen” toen hij vernam dat Alfons had verloren en dat Ons Genoegen de beker aan Gooi & Eemland moest laten.

Na afloop werd er nog sportief wat gedronken aan de bar maar rond de klok van twaalf uur gingen de  Gooi & Eemlanders naar huis, de spelers van Ons Genoegen gedesillusioneerd achterlatend…

Voor de partijen: zie Toernooibase

Scroll naar boven