Hoofdklasse

Openingsronde levert boeiende partijen op

(Verslag Harry de Waard)

Met maar liefst 50 deelnemers is in het altijd rustige denksportcentrum Den Hommel begonnen met het provinciaal damkampioenschap. 20 hoofdklassers en 30 eerste/tweede klassers strijden in 8 ronden om de provinciale titel.

Dat er in de openingsronde al felle strijd werd geleverd blijkt wel uit de vele beslissingen.

In de hoofdklasse wist Ben Provoost de eerste volle buit binnen te halen ten koste van Bert Roest. Dat Ben een maatje te groot zou zijn voor de Bussumer was te verwachten. Dapper toverde Bert een onduidelijke experimentele stelling op het bord om herkenbare patronen te vermijden. Uiteindelijk combineerde de ADG’er naar winst.

Titelverdediger Arne van Mourik kreeg een boeiende opening op het bord tegen clubgenoot Jan Ongolesono. Al na acht zetten liet Jan vrijwillig zijn lange vleugel in een houdgreep nemen.

Omdat hij aan de andere kant genoeg speelbare zetten had werd de “boel” weer opengebroken, waarop Arne voor een omsingeling koos. Zijn tegenstander speelde dit goed tegen en omdat de Maarssenaar de centrumvelden innam leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar net toen Arne onder tijdsdruk kwam te staan ontglipte Jan een onnodig zwakke zet en verloor uiteindelijk door een 3 om 4 naar dam. Moraal van het verhaal: beide spelers gebruikten hun tijd niet goed, Arne speelde te langzaam, Jan te snel.
Bert Habets versloeg Lucien Farzan maar had Vrouwe Fortuna in zijn buurt. Op de 37e verzuimde de Maarssenaar een niet al te moeilijke doorbraakkombinatie. Daarna werd hij positioneel door de IJsselsteiner onder druk gezet en kwam hij er niet meer aan te pas.

Een echte klassieker was te zien op het bord bij Ruud Klaareneek en Kennedy Krishnadath. Een gelijkopgaand duel tot aan de 30e zet. Kennedy forceerde doorbraak en gaf Ruud het nakijken.

Ook een klassieke pot was te zien bij het duel tussen Jan van de Veen en Wim Vlooswijk. Tot aan de 34e zet hield de partij gelijke tred. Daarna forceerde de Hilversummer een afwikkeling die de inleiding vormde voor zijn partijwinst.

Harry de Waard haalde de volle buit in blessuretijd binnen ten koste van Cock van Wijk. In een geheide remisestelling verslikte de OG’er zich lelijk op de 60e zet. Het kostte hem binnen enkele zetten de partij.

Alle overige duels eindigden in een puntendeling. Een mooi resultaat en een blauwe notering boekte Frits Stüger die Andrew Tjon A Ong in bedwang hield. De Maarssenaar bereikte weinig omdat Frits zijn beste zetten speelde. Maar ook al stak de veelvuldig kampioen nog eens extra tijd in zijn stelling, hij kon niet voorkomen dat zijn tegenstander de stelling gemakkelijk in evenwicht kon houden.

De meest bizarre partij kwam op het bord bij Ton van der Ploeg en Evert van de Pol. Er ontstond vanaf de 39e zet een waar foutenfestival. Ton combineerde in een 2 om 3 naar dam, maar ook zijn tegenstander kon naar dam doorlopen. Nog geen 10 zetten aanvaardde de Barnevelder in dank een 2 om 4 maar kon de Baarnse dammer wel naar een tweede dam doorlopen. Enkele zetten later vonden beiden het welletjes en deelden de punten.

Dat deden ook Jaap Langerak en Jelmer Martens. In de beginfase zocht de Hilversummer de randen op waardoor Jelmer een mooi centrum kon ontwikkelen. Beiden overzagen een winnende finesse voor Jelmer op de 53e zet. Het eindspel daarna leek veelbelovend, maar de Hilversummer doorzag alle trucs en wikkelde af naar remise. Er werden ruim 70 zetten genoteerd!
Gerard Benning had de laatste tijd veel partijen verloren en vaak in tijdnood. Daarom hakte hij er tegen Bryan Brank er lustig op los. In de praktijk oogde de stelling van de ADG’er wel gemakkelijker maar wat hij ook probeerde, steeds hield Gerard alles tegen, ging alles complicaties uit de weg en ontstond er een bloedeloze remise.

Voor de standen en partijen: klik hier…

Scroll naar boven