Hein Meijer wint Amersfoort Open 2018

De Amsterdamse grootmeester Hein Meijer is er in geslaagd de 38e editie van het Open Kampioenschap Dammen van Amersfoort te winnen. Daarmee werd hij de opvolger van Ron Heusdens.

De overwinning van Meijer diende zich al aan toen hij na vier ronden met de maximale score van 8 uit 4 bovenaan stond, maar liefst twee punten los van zijn achtervolgers. Dit jaar was sprake van een uitzonderlijk sterk deelnemersveld, met een gemiddelde rating van 1200 punten. Dit werd onder meer veroorzaakt door de aanwezigheid van 6 internationaal grootmeesters, waaronder wereldkampioen Alexander Schwarzman en Kameroener Jean-Marc Ndjofang. Meijer moest vanaf de vijfde rond echt aan de bak toen hij achtereenvolgens Anton van Berkel, Thomy Lucien Mbongo en Schwarzman trof als tegenstanders. Tegen alle drie hield hij stand en kon hij remiseren. Ondertussen had Schwarzman zijn achterstand in de vijfde en zesde ronde door overwinningen ingelopen. Het onderlinge duel in de slotronde zou dus remise opleveren, maar ook de twee overige concurrenten Mbongo en Ndjofang konden via een overwinning in hun onderlinge duel op de score van 11 uit 7 komen. Dan zouden van drie spelers de weerstandpunten de beslissing moeten brengen. Van dat laatste kwam het niet want ook die partij eindigde in gelijkspel. Uiteindelijk bleek dat Meijer net drie weerstandspunten meer had waardoor aan hem de toernooizege toekwam.

Van de overige deelnemers maakte de veelbelovende jeugdspeler Stijn Overeem een uitstekende indruk. Met 9 uit 7 werd hij in het sterke deelnemersveld twaalfde.

Toernooiorganisator Marcel Everloo reikte verder nog prijzen uit voor de winnaars van diverse ratingcategorie├źn, namelijk Cor Westerveld, Djin Jharap en Peter van der Stap. De prijs voor het mooiste fragment werd door explicateur Ton Bollebakker toegekend aan Hein Meijer voor een mooi verdekte lokzet (overigens doorzien door tegenstander Van Berkel). Plaatselijke favoriet Cees Strooper werd 19e (van 52) met een score van 8 uit 7. In zijn slotwoord meldde organisator Everloo dat in de herfst van 2019 de 39e editie zal worden gehouden.

 

Scroll naar boven