Gongdammen in Hilversum een geslaagd experiment

28 juli jl. streden 60 dammers voor het eerst in Hilversum om de eer bij het in Nederland schier unieke gongdammen. Het systeem waarbij de bedenktijd per zet slechts 10 seconden is, vereist snelle besluitvaardigheid en gebruik maken van de bedenktijd van de tegenspeler, maar ook veel intuïtie – gevoel voor wat de positie vraagt. Blunders en misgrepen horen er bij, Ieder krijgt zijn deel daarvan, zodat uiteindelijk toch wel de sterkste (snel)dammers komen boven drijven.

Hoewel het weer voor het eerst na weken zomerhitte koeler was dan gewend, was de wat lagere temperatuur en het sporadische buitje eigenlijk wel verfrissend. In de laatste week vóór het toernooi hadden zich onverwacht nog twee bekende Nederlandse toppers gemeld, maar ook bleek op de dag zelf dat twee jeugddammers uit de regio mee wilden doen.

In de ochtendronde waren veel verrassingen te noteren. Zo liet regerend Dammen op de Dijk kampioen 2017 Harry de Waard zich verrassen door Michiel Luiten en door de clubkampioen 2017/2018 van DC Hilversum: Bert van Oosterom, die de 1e plaats in de voorronde opeiste. Ook Laura Timmerman speelde sterk in de voorronde, maar zowel Bert als Laura moesten in de finaleronde de ereplaatsen laten aan de landelijke toppers Niek Kuijvenhoven en Anton van Berkel, die alleen enigszins bijgehouden werden door de sterke Zuid-Hollander Arie de Bruijn en de debuterende Marco de Koning uit de regio Amsterdam.

In de Hoofdklasse 2 Finale wist de jonge- qua rating met stip gestegen – Johan Top met dank aan het vernuftige DodD rating systeem de 1e prijs voor de neus van Harry de Waard (2e met eveneens 8 uit 5) weg te kapen. In HK3 Finale wist een clubgenoot van Johan Top – Jaap Heij – de 1e prijs in de wacht te slepen vóór OG- en DCH-vedette: Wim Vlooswijk. Ook in de lagere klassen volop strijd – hilariteit en gezelligheid – met o.a. Cees Kentie nipt vóór Nico Stuurstraat, een andere Zuid-Hollander. Hans Loots bleef in B-2 de jonge Bunschoter Alexander van de Mheen voor.

In B-3 wist Arie Koster de eerste prijs te pakken vóór Klaas Mondria, die weer heel goed bezig was. In B-4 ging Kees Osté – weer terug van weg geweest bij DodD – met de eerste prijs heen. In de Combi klasse maakten Eddie Weijman (1e prijs) en “herintreder” Gert van den Top (2e prijs) de dienst uit vóór Piet Bouw en Ruud van der Steeg.

In C2 finale won René Nurmohamed alle partijen en dus de 1e prijs vóór Roelof van Drenth (2e prijs) en Steve Cheddie (3e). In C-3 verraste Leo Poot o.a. Frits Frijlink, eindigde gelijk met nieuwlichter Ruud Catto, maar pakte wel de 1e prijs op basis van rating.

De jeugdprijzen vielen in handen van Márlon Drost en Gervais Nkouka, die als gevolg van hun late aanmelding debuteerden in de 1e klasse. Dat was een tikkeltje te hoog gegrepen, maar ze lieten wel zien talentvol te zijn. Ook voor een beginnende 18+ dln: Thijmen de Boer was een prijs, en ook voor Lila Ramkisoen – een huisdamster – die inviel in de C-groep, niet al te vaak won, maar wel als één van de weinigen in de finale gewonnen kwam te staan tegen de latere winnaar, de partij remise liet lopen waardoor Leo Poot de 1e prijs in C-3 bemachtigde.

Bij de 80+ dammers was Cees Kentie weer de sterkte, net vóór Gijs Dekker die ook een sterk toernooi speelde.

Het laat zich aanzien dat ook in 2019 weer op de gong kan worden gedamd.
Bekijk hier de detailuitslagen of ga naar Toernooibase.

Scroll naar boven