Favoriet ADG wint het Eemlandtoernooi

(Leo v.d.  Laan)

Gastheer was dit keer DVSB en hun maandagavond was voor Bunschoten een probleem. Zeer verzwakt trad men aan, in tegenstelling van ADG, want deze ploeg kwam nog sterker tevoorschijn als dat men landelijk uit komt. Het was echter nog niet vanzelfsprekend een gelopen race.
Er waren b.v. drie blauwe noteringen tegen ADG, waar ze met 4-2 verloren met ruim 800 ratingpunten meer! Al vrij vlot won Wim Martin door een rondslag, Leo van der Laan miste eerst een schijfwinst, maar de tweede kans werd wel genomen en een doorbraak betekende uit. Inmiddels was Harry de Waard in een openingsslagzet gelopen met schijfverlies en continueerde zijn slechte dag: ook uit. Bert Roest en Jude Kasangaki een gelijkwaardige remise, zonder opstootjes op het bord. Ook Ad Vreeswijk had nog uitzicht op het punt, tot hij met zijn dam op een verkeerd veld ging staan. Evert van der Pol zag Henk de Groot te brutaal volop het centrum in gaan en strafte dit af met schijfwinst en schoof probleemloos naar beide punten. Lammert Korlaar had zelf een overvloed aan tijd, waar Jan Bouwman te kort kwam en dus blunderde, maar in de haast zag Lammert het niet en even later een foute tussenloop ook niet en Jan won.

Ook de volgende Bunschoter, Thomas Reichardt deed zich te kort, tweemaal had hij Adrie kunnen pakken en Adrie hem één keer, met remise waren beiden tevreden. In de opening liet Eric van Dusseldorp, Wim Muijs wat voordeel waarvan hij niet profiteerde, in het late gecompliceerde middenspel kwam Wim er niet goed uit en boekte Eric de overwinning. Blijkbaar geduldig wachtte Hans Mulder af, wanneer Hans Vermeij met het verwachte foutje zou komen, het kwam er met schijfverlies en geen kans meer. Zeker net zo geduldig moest Gerrit de Bruijn zijn, want Douwe de Graaf met 450 rating minder gaf geen krimp, kwam ook niet in gevaar, dus gelijkwaardig naar de finish. Op dit moment na 11 wedstrijden stond DVSB er met 10 p. ADG met 9 p. en Bunschoten met 3 p. het was dus nog geen uitgemaakte zaak dat de Amersfoorters zouden winnen. Toch was de beslissing eigenlijk al gevallen, Jelmer Martens behandelde een aangeboden korte vleugelopsluiting van Ton Bollebakker uitstekend, Ton nam teveel risico, maar Jelmer kon de winst die er in zat niet vinden en verloor zienderogen al zijn voordeel en enkele fouten erbij, kostte de partij. Een mooi resultaat nog voor Erik Maijenburg, want Ben Provoost wist hij redelijk bij te benen, zonder kansen weg te geven. De laatste twee partijen werden door de tijd beslist, want Bryan Brank wist de taaie Dick de Graaf er niet onder te krijgen, maar de Bunschoter blunderde onder de druk van de klok. Het gevecht tussen Peter Frans Koops en Cees Strooper kende lange tijd groot voordeel voor Cees, maar Peter Frans hield vol en in beide tijdnood was het eerst Cees die al zijn voordeel verspeelde, maar in een remise drie om drie deed Peter Frans nog twee foutzetten en verloor. De eindstand kwam hiermee op:
ADG 16; DVSB 11; Bunschoten 3;

 

Scroll naar boven