Evert van de Pol stelt titel veilig

3 ADG’ers op het podium

Iedereen sprak tijdens en na de laatste ronde nog over een supergezellige damweek in het gastvrije “De Zoutkeet” in Hilversum. Het was er knus en gezellig en daaraan leverde de familie Langerak het leeuwendeel. Op zijn tijd een hapje en een drankje, terwijl de keukenbrigade onder leiding van Mary Langerak ons van heerlijke broodjes voorzag. Kortom, alles liep de hele week op rolletjes. Pico bello!
Tijdens de sluiting van dit seniorenkampioenschap was er – naast de gewone prijzen –  ook een geldprijs voor de best aankomende onder de 75-plussers. Die eer viel de beurt aan Frits Stüger. Daarnaast werd Wim Vlooswijk beloond met de combinatieprijs voor zijn forcing tegen Paul de Heus.

Kampioen van dit 65-plustoernooi werd dus Evert van de Pol. Uit 8 ronden scoorde hij 12 wedstrijdpunten, net eentje meer dan uw verslaggever en Frits Stüger. Een trio ADG’ers dus op het podium!
Toch gebeurde er in de partij tussen de toernooiwinnaar en Ruud Klarenbeek van alles en nog wat. De opening verliep weliswaar vrij rustig waarbij de Barnevelder een mooie basisstand kreeg. In deze fase van de strijd miste hij zelfs een grote kans op schijfwinst. “Maar in de overgang naar het eindspel blunderde ik en had ik moeten verliezen,” aldus Evert. Toch had hij Vrouwe Fortuna in zijn buurt want ook Ruud blunderde en zo kon de Barnevelder na zijn “lucky” de felicitaties van iedereen in ontvangst nemen.
Tweede werd ondergetekende door een winstpartij op Henk Vogelenzang de Jong. Het werd boeiend flankspel waar beiden elkaar geen centimeter prijs gaven. Toch liep het voor mij op den duur positioneel beter en moest Henk aan de noodrem trekken. De dammer uit Bussum nam een doorbraak voor een schijf maar kon niet voorkomen dat ik zelf ook naar de damlijn kon door hobbelen. In deze fase van de strijd had Henk enkele kansen op remise gemist en ging uiteindelijk door een gemene truc alsnog kopje onder!
Frits Stüger en Paul de Heus remiseerden in hun onderlinge duel. De UDG’er nam (te) veel risico’s. Dit speelde hem parten want de Amersfoorter had zelfs goede kansen om het voordeel naar zich toe te trekken. Zover kwam het echter niet maar wel zodanig dat Frits gemakkelijk naar remise kon toeschuiven.
Toernooiwinnaar 2018 Bert Roest moest zich dit keer tevreden stellen met een plaatsje naast het podium. Hij deelde in deze laatste zitting de punten met Wim Vlooswijk. Het werd een duel zonder hoogtepunten. De Bussumse dammer sloot de korte vleugel op in een Roozenburger dat echter geen zoden aan de dijk zette. Kort daarna dacht Wim aan een voordeligere stelling door tempowinst, maar niet meer dan dat. De remise was een logisch gevolg van een weinig opwindende partij.
Ton van der Ploeg schreef twee punten bij ten koste van Cor Vonk. Het werd een pure klassieker waar de LDV’er een vroegtijdig ruil nam om wat meer vrijheid te krijgen. Maar helaas pakte dit anders uit en kwam hij juist hierdoor in de problemen. Uiteindelijk sloeg Ton toe met een combinatieve wending.
Jan Koerselman ging er nog eens voor zitten en wilde er een spannende pot van maken tegen Leo van der Laan. Op de 9
e zet nam de man uit Lochem al een voorpost op veld 22 die Leo ging omsingelen. Vervolgens waren aan weerskanten alleen maar verplichte zetten. Maar er kwam een vroegtijdig einde aan de partij. Na zwarts 26e was een klapper van Jan te zien die op slag uit was.
In het duel Van der Veen – Van der Linden was de opening voor Boudewijn. Toch vond hij het kennelijk lastig omdat hij bij de overgang naar het middenspel veel tijd gebruikte. In deze fase van de strijd gaf Ben na afloop aan dat Boudewijn een winnende voortzetting had gemist. Daarna werden de bordjes verhangen en nam Ben het initiatief over. Ook hij dacht aan winst, maar kon de sluitende niet vinden!

Foto’s: Harry de Waard

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven