Eerste en Tweede Klasse

STIJLVOLLE OVERWINNING VAN ARIE KOSTER HOOGTEPUNT OP KAMPIOENSCHAP 1E KLASSE

(verslag Harry Vredeveldt)

Helft van de partijen eindigt in beslissing

Het was genieten voor de neutrale toeschouwer: in de bomvolle zaal van Den Hommel ging het persoonlijk kampioenschap van de UPDB van start en gingen de dammers er weer voor zitten. In de gemengde eerst en tweede klasse (30 deelnemers!) zagen we 8 nieuwe gezichten, die meteen hun visitekaartje afgaven. Ebbo de Jong, Jude Kasangaki en Fred Wortel wonnen hun partijen; Hensley Nepomuceno, Leo Poot en Roy Verveer lukten dit net niet en André Heiwegen verblunderde helaas een betere stelling. Dirk Bijkerk komt over 14 dagen pas in actie, omdat Kumar Bihari zich ziek afmeldde.

De langste partij was die tussen Arie Koster en Ben van der Linden: beide spelers namen elkaar mee in een voortdurend interessante partij met veel spanning in de laatste 10 zetten. Hert lukte Ben niet om zijn tegenstander vast te pinnen en hij koos toen voor een poging naar dam te lopen. Arie Koster liet toen zien van het goede damhout gesneden te zijn met een wonderschoon offer en een verrassende combinatie: over en uit.

Ook Ebbo de Jong kan er wat van: hij liet de sterke Eric Dubelaar in het zand bijten, door hem in het eindspel – in een moeilijke stand voor Eric – weg te combineren. Over combineren gesproken: Piet van Dijk had er geen woorden voor, alles goed bekeken, zetcontrole en toch haalde Fred Wortel ongenadig uit met een geniepige combinatie en stond Piet met lege handen.

Fred Wortel:

Na 30 jaar de damschijven niet gezien te hebben is het weer een genot om tussen de dammers te zitten en mijn (verborgen) krachten te meten met andere dammers uit de regio. In mijn partij tegen Piet van Dijk (ook LDV) speelde ik misschien iets teveel op een zetje, maar als de val werkt is dat natuurlijk mooi.

Op 13 … 12-18 kon ik met een leuke combinatie dam halen. Piet nam daarna wel erg snel genoegen met afname van de dam met schijfverlies. Op de 39e zet staakte Piet de strijd omdat ook een tweede schijf achterstand dreigde.

Ook Wim de Jong “zat met de gebakken peren”: hij ging zich van geen kwaad bewust op avontuur uit, probeerde eens wat, maar Jude Kasangaki speelde gedegen tegen en Wim moest al vroeg opgeven en moest zijn tegenstander prijzen: een sterke speler die een goede kans maakt op een ereplaats.

Hans Loots speelde klassiek tegen Evert Muis (ook weer eens present) en kreeg al snel de overhand; Evert verloor een schijf en hield een reddeloze stelling over. Dit overkwam ook Harry Vredeveldt die in zijn partij tegen Robert De Wolf meende een damzet te kunnen uithalen, maar kwam tot de ontdekking dat hij op slag bleef staan en de vlieger niet opging. Robert buitte de schijfwinst kundig uit en een blunder versnelde het einde voor de UPDB-voorzitter.

Chris Schippers en Mahesh Shankar maakten het elkaar niet te moeilijk, immers: laatstgenoemde was jarig. Een cadeautje geven was iets te veel gevraagd voor Chris en de vrede was al snel getekend. Ook Jeffrey Verwoerd en Cor Vonk tekenden met een vol bord al snel voor een puntendeling.

Anton van Ginkel maakte korte metten met George de Groot; George zette in een gelijke stand zomaar een 1-om-3 naar dam open. André Heiwegen speelde een prima partij tegen Ruud de Koning, ging voor de winst, maar maakte toen een foutje en liet zich ook nog de remise ontglippen, waar Ruud dankbaar gebruik van maakte en de twee punten naar huis meenam.

Roy Verveer maakte een sterke indruk tegen René Runhaar, maar kon zijn betere stand net niet verzilveren, waarmee René goed wegkwam. Datzelfde overkwam Hans Vermey tegen andere Hans (Verhoeven).De man van Zenderstad nam voor twee schijven een actieve dam tegen los staande schijven, maar zag toch van een verdere winstpoging af tot tevredenheid van de Biltenaar. Andreas Ongers en Leo Poot hielden elkaar ook in evenwicht ook al had Leo de winst voor het grijpen; een leuke opsteker voor Andreas.

Voor de partijen en standen van de Eerste Klasse: klik hier…

Voor de partijen en standen van de Tweede Klasse: klik hier…

Scroll naar boven