DVSB wint met “B-keuze” verrassend Eemlandtoernooi

Met DVSB als verrassende winnaar zit ook het laatste voorjaarstoernooi erop. In Denksportcentrum “En Passant” klopte het met een zee aan invallers ADG en Bunschoten. DVSB profiteerde daarmee optimaal van de afwezigheid van Jan van de Veen, die zich afgemeld zou hebben bij Marcel Everloo. Tevens kwam Evert van de Pol te laat waardoor ADG een zeer rommelige start kende en al tegen een 2-0 achterstand aan keek omdat Michiel Luiten gratis de punten cadeau kreeg.

De gastheren van het Eemlandtoernooi, namelijk Boboli Bunschoten kon in eigen huis geen potten breken en behaalde slechts 3 bordpunten. Bertus de Harder hield knap stand tegen Eric van Dusseldorp en Cor de Jong bracht Ton Bollebakker op de rand van de afgrond. Notabene in de huisvlijtvariant van Ton moest er voor hem een grote ruil aan te pas komen om zichzelf uit de penibele situatie te redden. Dat lukte maar de overgebleven stelling had nog voldoende spanning. Die leken vooral in het voordeel van de Jong maar die kreeg het niet rond.

Verder was Lammert Korlaar zo vriendelijk om Wim Martin te laten ontsnappen met remise. Korlaar profiteerde in eerste instantie goed van de overvolle rechtervleugel, won een schijf maar bleef daarna niet koel genoeg om beide punten over de streep te trekken.

Daarna stopte de teller ermee voor Bunschoten. Dat had trouwens anders moeten zijn in het duel tussen Hans Loots en René Runhaar. René stond verloren maar kreeg door een grote blunder kans om combinatief te winnen. René overzag echter de mogelijk voor open doel en Hans won alsnog. Op dat moment waren Anne Wouda en Peter Frans Koops al klaar. Wouda liep in twee combinaties tegen ADG debutant Jan de Ruiter en Peter Frans Koops liet Erik Maijenburg eerst naar 23 ruilen om vervolgens op een plakker naar dam te spelen. Erik speelde een stille zet, Peter Frans reageerde niet adequaat en werd vervolgens op een kansloze nederlaag getrakteerd.

Rond 22.30 was al duidelijk dat de strijd volledig tussen DVSB en ADG zou gaan. Frits Stuger had al snel gewonnen nadat hij zijn voordelige positie keurig en alert tot winst had gevoerd tegen Douwe de Graaf. Andersom had Henk de Groot inmiddels Evert van de Pol in een lastige klassieke positie gespaard. Henk stond ergens wel gewonnen maar kon in de vele varianten begrijpelijkerwijs de juiste winstgang niet vinden. Dat deed Harry de Waard wel. Hij boekte een belangrijke zege op Wim Muijs nadat hij eerst zijn positionele nadeel, opgelopen in de opening had gerepareerd.

Ondertussen hadden Marcel Everloo en Hans Vermeij hun partij al in winst omgezet tegen respectievelijk Adrie Butzelaar en Levi Duijst. Ook Bert Roest won nadat hij gewoon voor schijf winst koos in plaats van een lastig overmachtseindspel tegen Huib Poort.

De spanning steeg en uiteindelijk werd Leo van der Laan matchwinner! Leo had zijn team met de volgende veelzeggende boodschap de wei in gestuurd: ga genieten, speel mooie partijen en het is niet altijd de beste die wint… Cees Strooper had gedurende de partij wel voordeel tegen Leo maar die waren onvoldoende voor winstkansen. Overigens vond Cees de volgende dag wel een prachtig offer om wel winstkansen te krijgen. De partij leek remise te lopen ware het niet dat Cees graag wilde profiteren van de tijdnood van Leo. Dat ging gruwelijk mis en na een knots van een positionele fout kon Cees niet anders dan capituleren. Daarmee had Leo voor DVSB de eindzege veilig gesteld en deed de nederlaag van Henk Vogelenzang de Jong niet meer ter zake. Henk kon niet profiteren van een inferieure opening van Paul Everloo en moest in een KVO het onderspit delven.

Uitslag:
DVSB: 14 punten
ADG: 13 punten
Bunschoten: 3 punten.

Ga voor de detailuitslagen naar Toernooibase.nl

Scroll naar boven