Domstadtoernooi

Zenderstad trotse winnaar 

Verslag: Harry de Waard

In 1997 werd een opstartje gemaakt met het Domstadtoernooi. Op dat moment kon uiteraard niemand bevroeden dat dit evenement een blijvend succes zou worden. De formule volgens het VOS-systeem sloeg dermate aan dat afgelopen maandag op de 1e april de 23e editie werd gehouden.
Zenderstad trok dit keer aan het langste eind en troefde daarmee veelvuldig winnaar OG Utrecht af. De IJsselsteinse formatie scoorde 1 punt meer dan de domstaddammers, voldoende om de eerste plek op te eisen.
OG kwam wel goed uit de startblokken door een bliksemoverwinning van Peter Meijler. Al na 3 kwartier had hij Wim de Jong overmeesterd die een plakker over het hoofd zag. Maar 2 uurtjes verder zorgde Theo van Londen er voor dat Zenderstad op gelijke hoogte kwam door Gerard Morsink met een lichte combinatie het nakijken te geven.
Vervolgens werd het een nek-aan-nekrace tussen deze twee teams en lieten zij het organiserende UDG-Vriendenkring ver achter zich. Vermeldenswaard is daarbij wel de combinatieve winst van Jan Ongolesono op OG’er Auke Zijlstra.

De slotapotheose werd nog spannend. De laatste partij was uitgerekend tussen de 2 koplopers: Arne van Mourik bond de strijd aan met Ed Kok, die in een boeiende partij het achterste van zijn tong liet zien. Sterker nog, in het late middenspel moest Arne zelfs een schijfje prijsgeven, maar wist – met veel denk- en zweetwerk – uiteindelijk zijn stelling toch nog de veilige remisehaven in te loodsen. Alleen bij winst van de Zeistenaar zou OG de hoofdprijs hebben bezorgd.

De IJsselsteinse formatie trok 4x aan het langste eind en waren aan de onderste borden productief met winstpartijen van Nico en Hans Verhoeven, alsmede van Theo van Londen. Aan bord 1 haalde Bert Habets de volle buit binnen ten koste van Ruud Klaarenbeek. De ploeg stond 5 remises toe en verloor slechts 1 partij. Het had echter ongeslagen toernooiwinnaar kunnen worden ware het niet dat Rob de Meij op het allerlaatste moment verkeerd sloeg en tegenstander Toys Sheoratan er alsnog met de volle buit vandoor ging.
Al met al weer een spannend en genoeglijk avondje in Den Hommel, waar UDG-Vriendenkring als gastheer optrad en Harry de Waard weer zijn vertrouwde plek als wedstrijdleider innam. Onder de aanwezigen was ook Sjef Valk jr. die door voorzitter Paul de Heus in het bijzonder welkom werd geheten. Naar omstandigheden gaat het redelijk goed met hem en hij was zelf optimistisch gestemd over het verloop van zijn ziekteproces.

Ons Genoegen heeft in al die jaren tot nu toe maar liefst 15 keer de beker met de grootste oren in de prijzenkast mogen zetten, terwijl het inmiddels opgeheven NDG zich met 5 keer tevreden moest stellen. UDG-Vriendenkring komt op 2 toernooizeges uit, terwijl Zenderstad die hatelijke nul wist weg te werken en nu 1x de toernooizege heeft opgeëist.

Toernooiwinnaar Zenderstad zal binnenkort aantreden om de Supercup met tientallen, waar zich inmiddels UDG-Vriendenkring (winnaar Vechtstreektoernooi) zich heeft geplaatst.

Eindstand

  1. Zenderstad 13
  2. OG Utrecht 12
  3. UDG-Vriendenkring 5

Voor gedetailleerde uitslagen: Zie toernooibase

foto’s: Harry de Waard

Scroll naar boven