Finale NK schooldammen 2024

(tekst: Leo van Raaij) Zaterdag 25 mei werd in Hoornaar de finale NK schooldammen 2024 voor pupillen gespeeld. Groep 7 en 8 van de Wartburg uit Woudenberg had zich geplaatst in de halve finale NK schooldammen van 20 april in Ederveen. Hier waren ze 4e geworden en hadden zij zich geplaatst voor deze finale NK schooldammen.

In Hoornaar kwamen 30 teams van 4 spelers en nog eventuele reserves samen om in één grote zaal 9 rondes, vier in de ochtend en 5 in de middag, te spelen. Jonathan Post, Bart van Dijk, Marco de Kruijf, Jonathan Visser en Evert-Jan van de Beek van de Wartburg school en tevens jeugdleden van Damvereniging Woudenberg waren de afgevaardigden voor de finale. Leo van Raaij jeugdleider DAWO en coach van het team had grote verwachtingen voor het team. Vorig jaar waren zij 7e geworden en voor dit jaar had hij de lat hoger gelegd om dit jaar bij de eerste vijf te eindigen.

Vanaf de loting voor de eerste ronde kreeg het team van de Wartburg al sterke tegenstanders uit de voorrondes van de halve finale. De eerste ronde werd met 8-0 gewonnen van de Bron 2 uit Molenaarsgraaf. Tweede ronde werd ook gewonnen met 7-1 van de Eshorst uit Beilen. Maar in de 3e ronde werd De Bron 1, die vorig jaar kampioen werd, geloot. Helaas net iets te goed voor het team van de Wartburg, verlies van de partij met 5-3.

Bart speelde van alle 60 partijen die er in deze ronde werden gespeeld, als laatste nog zijn partij. In een stand die zeker naar remise leek te gaan, was de druk van de toeschouwers rondom zijn partij en het rumoer er omheen iets te groot voor Bart. Door concentratieverlies in een gevecht om zijn dam te behouden werd niet goed overzien en de partij ging verloren en daarmee de remise voor het team. De Wartburg zakte af naar de zevende plaats, maar nog zeker niet hopeloos om terug te keren naar de top.

Gelukkig herpakte het team zich weer in de 4e ronde, winst met 8-0 tegen de J.A. Gerth van Wijkschool uit Den Haag. En ook de 5e ronde winst tegen Samen Op Weg 1 uit Hoornaar met 5-3 en terug op plaats 2 in het toernooi. In ronde 6 kwam het team van de Wartburg tegen De Fakkel 1 uit Goudriaan. Dit is het running up team van het vorige toernooi. Tegen dit team werd met 6-2 verloren. Enige winnaar in deze ronde voor de Wartburg was Evert-Jan van de Beek. De Wartburg zakte iets terug naar plek 4.

De Fakkel 1 tegen De Wartburg

Ronde 7 werd kundig gewonnen met 6-2 van de Prinses Irene uit Gramsbergen, hierdoor terug op plek drie. In ronde 7 werd remise gespeeld tegen van De Kameleon uit Julianadorp. Het geluk zat er voor de Wartburg helaas niet in, voor hetzelfde geld had het ook winst kunnen zijn voor de Warburg. Terug gezakt naar plek 4 op gelijke hoogte met o.a. de Calvijnschool uit Ederveen op de derde plek met één weerstanspunt meer dan de Wartburg.

De 9e en laatste ronde werd een directe confrontatie met de Calvijnschool om op plek 3 te eindigen. Eerste partij die eindigde voor het team werd verloren door Bart. Tweede partij in deze ronde winst voor Evert-Jan. Derde partij ook winst voor Jonathan Post. Alles hing nu af van de laatste partij, maar helaas verlies voor Marco. Maar ook deze partij had voor beide spelers wisselende kansen op winst dan wel verlies. Een mooie prestatie voor het team van de Wartburg. De dag was lang voor een ieder, en de concentratie neemt daardoor ook af zolang er moet worden gepresteerd op zo’n hoog nationaal niveau. Jeugdleider DAWO Leo van Raaij is zeer tevreden over het behaalde resultaat, een vierde plaats in de finale van het Nationaal Kampioenschap schooldammen 2024 voor het team van De Wartburg.

Eerste van Nederland werd de Fakkel 1 uit Goudriaan 18 punten uit 9 rondes, tweede de kampioen van 2023 De Bron 1 uit Molenaarsgraaf met 16 punten en derde de Calvijnschool uit Ederveen met 12 punten. Net naast het podium De Wartburg op plek vier ook met 12 punten maar met 1 weerstandspunt minder, maar toch nog een beker om mee naar De Wartburg school mee te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven