Derde ronde provinciale competitie

Hoofdklasse

Zenderstad 2 – Hilversum 2-6

Hilversum was te sterk voor de reserves van Zenderstad. Andrew Tjon A
Ong won al binnen het uur combinatief van Jacco Scheper.
Daarna deed Zenderstad iets terug, omdat de Hilversumse invaller René
Runhaar na een goede opening in een soort van Bomzet trapte. Piet Schep
maakte dat goed af. Hilversum kwam opnieuw op voorsprong door een goede
positionele overwinning van Ton Bollebakker op Theo van Londen. Op het
eerste bord verdedigde Stef Baerends zich zeer creatief tegen Peter van
Heun. Baerends was heel dicht bij een verrassende remise, maar ging toch
nog de mist in in een moeilijk nadelig eindspel. Zo werd het al met al
2-6 voor de Hilversummers.

Zenderstad – Ons Genoegen 1-7

Met twee invallers ging Ons Genoegen op bezoek bij Zenderstad in IJsselstein. Normaal gesproken wordt het dan een lastige wedstrijd, maar daar was nu geen sprake van. Al vroeg in de partij sloeg invaller Teus de Mik toe met een 2 – om – 3 naar dam tegen Nico Verhoeven. Zo goedkoop krijg je ze niet vaak en Teus had dan ook geen moeite meer om de partij snel in z’n voordeel te beslissen.

Cock van Wijk had het veel lastiger tegen Bert Habets. Nadat een wederzijdse halve hekstelling was verbroken leek hij veel makkelijker te staan, maar dat was gezichtsbedrog. Pas na de foute opbouw met 6-11 kreeg Cock kansen op de rechtervleugel van Bert. Een uitval naar 22 lokte het foutieve 8-12 uit, waarna Cock een goedkope doorbraak naar dam forceerde. In het eindspel met een schijf meer ging Cock niet geheel nauwkeurig te werk, maar won wel door de dam van Bert op de tric trac lijnen vast te zetten.

Auke Zijlstra speelde aanvankelijk een gestroomlijnde partij tegen Gerard Bakker. Een centrumopstoot naar 28 leek aangewezen, mar Auke vertrouwde het kennelijk niet en ging naar veld 29. Via een 2-om-2 terug vervlakte de stand en Gerard kwam zelfs iets makkelijker te staan. In een 6-om-6 stand kon Gerard een schijfje ruilen, maar liet dit na en liep enkele zetten later vast. Offeren hielp niet en zo pakte Auke totaal onverwachts toch 2 punten.

Laura Timmerman redde de eer voor Zenderstad. In de opening laveerde ze handig met een halve hekstelling en zag de stand van Arne er niet zo goed uit. Maar de halve hekstelling werd verbroken en in het daaropvolgende laveerklassiek werden geen fouten meer gemaakt. Remise dus, al bleek later bij analyse dat Arne in de tijdnoodfase een kansrijke voortzetting had gemist.

Geen verslagen ontvangen van de wedstrijden:

Het Groene Hart – ADG                1-7

ADG 2 – Ons Genoegen 2            4-4

 

Eerste Klasse

UDG-Vriendenkring – Austerlitz 7-1

UDG-Vriendenkring 1 ontving Austerlitz 1. De voorzitter wees er bij de begroeting van de bezoekers op dat er net als in het voetballen geen ‘kleintjes’ meer bestaan en dat de Utrechters met volle inzet zouden strijden. De overwinning kwam er, met 7-1.

Jan Ongolesono was als eerste uit. Bram Boer verdedigde zich taai maar uiteindelijk was er niets te doen tegen een doorbraak op de korte vleugel.

Ruud Klaarenbeek sloeg toe toen Evert van Grondelle een kleine damcombinatie openzette. Tot dan had Ruud weinig voordeel weten te bereiken.

Ester van Muijen drukte langzaam Henk Zoonen naar achteren, een mooie positionele overwinning.

Paul de Heus kreeg geen grip op de stelling van de sterk spelende Herman Keereweer. Pas in het eindspel beging Herman een paar onnauwkeurigheden waardoor een kansrijk eindspel onstond voor Paul. Toen Herman remise leek te forceren bood Paul remise aan, maar omdat de forcing niet opging, was de stand vermoedelijk toch gewonnen.

 

DAWO – Gooi & Eemland            4-4

Partij: C. van Setten – H. de Groot 2-0; Henk had zijn linker vleugel niet goed ontwikkeld en liep qua tempo helemaal vast.

Noodsprong in het eindspel door er 4 te geven en dacht nog door te kunnen breken, maar een 3 om 2 volgde en kon opgeven.

Partij: M. van Dijk – B. Roest. Martin probeerde goed tegenstand te bieden, maar een geslepen Bert kreeg steeds meer positioneel voordeel en dat koste Martin de kop.

Partij: J. Veld – L. van der Laan. Jaap speelde een puike partij en Leo kon er niet doorkomen en een prachtige remise voor Jaap met een blauwe notering.

Partij: E. van Egdom – M. Luiten. Klassieke partij met veel tijdgebruik voor Michiel. Kon de 89-jarige rot niet op de knieën krijgen met remise.

 

Geen verslagen ontvangen van de wedstrijden:

Het Groene Hart 2 – LDV                           3-5

Gooi & Eemland 2 – Zenderstad 3            4-4

 

Tweede Klasse

UDG-Vriendenkring 2 – Hilversum 2        5-3

Het tweede team van UDG-Vriendenkring ontving Hilversum 2. De Utrechters waren licht favoriet.

Wim de Jong drukte Ad Vreeswijk in de verdediging en won in een sterke partij.

Arie Koster, op papier veel sterker dan René Runhaar, kon dat virtuele overwicht niet uitdrukken in een overwinning. Een mooie remise voor René.

Patrick van der Tol en Jeffrey Verwoed deden elkaar niet veel pijn, ook hier een vreedzaam einde.

Kennedy Krishnadath ten slotte hield moest proberen kopman Bert van Oosterom op remise te houden. Dat lukte, al had Bert lange tijd het beste van het spel. Zo werd de eindstand 5-3 en gaan de Utrechters nog zonder verliespunten aan kop in de tweede klasse.

 

DAWO 2 – Gooi & Eemland 3      4-4

Partij: S.J. Bouw – J. Bouwmans:  Saan liep in het middenspel in een damzetje en kon even later de hand schudden.

Partij: L. van Raaij – H. Vermeij: Leo kwam al snel een schijf achter, maar Hans liet hem toch nog ontsnappen, remise, punt te veel

Partij: H. van Lambalgen – H. Loots: Hennie kon in het middenspel een doorbraak nemen met zelfs 2 schijven voordeel. Hans spartelde nog wel tegen, maar het werd een 6 tegen 2 eindspel met ieder een dam. Hennie dacht te dam nog af te pakken en Hans gaf de hand, maar Hans had nog door kunnen slaan en zou het 4 om 2 zijn geworden met een moeilijk eindspel voor Hennie.

Partij: W. Putman – A. Butzelaar: Ook weer een overmachtseindspel voor Wim, maar hij liet het weer remise lopen. Hij liet later zien, dat het simpel winst was geweest.

 

Geen verslag ontvangen van de wedstrijd:

LDV 2 – Zenderstad 4     3-5

 

Austerlitz 2 – Hilversum 3 wordt 22 oktober gespeeld.

 

Scroll naar boven